رویدادهای هنری ماه

فتح الله کیائیها

 

وزارت ارشاد زیر مجموعه دولت است یا ائمه ی جمعه؟

این سووالی است که در طول چند سال گذشته همواره از طرف "دولت تدبیر و امید" بی جواب مانده و علیرغم پیگیری دلسوزان فرهنگ و هنر، تا به حال هیچ پاسخ در خوری به آن داده نشده است.

و همه چیز از آنجایی شکل می گیرد که ائمه جمعه در زمان ریاست جمهوری "دولت کلید و تدبیر و امید"، موضوع فیلم و موسیقی را برای خود کشف کرده اند و صدالبته که این توجه هم طبق روال معمول با ساطور قلع و قمع و سرکوبی همراه بوده است. گزارشهای مختلفی که کماکان و به طور مستمر به گوش می رسد، حکایت از آن دارد که همچنان از برگزاری کنسرتهای موسیقی جلوگیری به عمل می آید و طبق روال همیشه، تعداد زیادی از فیلمها پروانه نمایش نگرفته و یا پروانه آنها لغو می شود و همچنان امامان جمعه با قدرت تمام بر مسند اصلی وزارت ارشاد اسلامی تکیه زده و از وزیر مربوطه در سطح یک آبدارچی وزارتی استفاده بهینه می برند (به پاره ای از گزارشات مربوط در همین بخش اشاره خواهد شد).

 

ادبیات

 

یک نویسنده ایرانی تبار داور "من بوکر" ۲۰۱۷

رویدادهای هنری این ماه را با خبر خوبی آغاز می کنیم که برگرفته از کانال تلگرام "روز شمار ادبی" است. بر اساس گزارش این کانال، "لیلا اعظم زنگنه"، نویسنده و منتقد ادبی ایرانی ـ فرانسوی، یکی از داوران جایزه ادبیات داستانی "من بوکر" ۲۰۱۷ شد.

"سارا هال"، داستان نویس، "کالین توبرون" سفرنامه نویس، "لیلا اعظم زنگنه"، داستان نویس و منتقد ادبی و "تام فیلیپس"، هنرمند، هیات داوران این دورهجایزه من بوکر را تشکیل می دهند.

اعظم زنگنه کتاب "یک جادوگر: ناباکوف و خوشبختی" را به نگارش درآورده که به ۱۰ زبان دنیا ترجمه شده است. او همچنین یکی از داوران جایزه "فورمنتور" و برنده سال ۲۰۱۱ جایزه نقد "راجر شاتوک" است. لیلا اعظم زنگنه در پاریس و از پدر و مادری ایرانی متولد شده و در دانشگاه "اکول نرمال سوپریور" فرانسه، ادبیات و فلسفه خوانده است. او سپس برای تدریس به آمریکا رفته. این نویسنده و منتقد با نشریاتی چون "نیویورک تایمز"، "پاریس ریویو"، "لوموند" و "ریپابلیکا" همکاری داشته و در حال حاضر در نیویورک زندگی می کند.

 

شاملو رفع تحریم شد!

محمود دولت آبادی مراسم بزرگداشت شاملو در دانشگاه هنر تهران را خارج کردن این شاعر از تحریم توصیف کرد. جواد مجابی در این مراسم، سانسور را مانع اندیشه و بیان و مروج ابتذال خواند.

بر اساس گزارشی از دویچه وله، دانشکده علوم کاربردی دانشگاه هنر تهران عصر یکشنبه، پنجم دی ماه، شاهد برگزاری مراسمی بود که به این شکل در چند دهه گذشته کم سابقه بوده است؛ مراسمی زیر عنوان "نوروزی در زمستان" که برای بزرگداشت احمد شاملو، با حضور همسرش آیدا سرکیسیان و شماری از نویسندگان، شاعران و هنرمندان نام آشنای ایران برگزار شد.

احمد شاملو (۲۱ آذر ۱۳۰۴- ۴ مرداد ۷۹) از بلندآوازه ترین شاعران معاصر ایران و یکی از پایه گذاران و دبیران کانون نویسندگان بود؛ کانونی که فعالیت آن در جمهوری اسلامی همواره با چالش روبرو بوده و شماری از فعالانش از قربانیان قتلهای زنجیره ای سال ۷۷ بوده اند.

 

کتابفروشان میدان انقلاب در اقدامی اعتراضی کرکره ها را پایین کشیدند

کتابفروشان میدان انقلاب در پی اعتراض به بسته شدن مسیر تردد پیاده روهای این میدان و محدود شدن دسترسی مردم به کتابفروشیها، فروشگاههای خود را بستند.

با گذشت ده روز از اجرای طرح ساماندهی عابران پیاده میدان انقلاب از سوی پلیس راهور منطقه ۵ که منجر به بسته شدن تعدادی از ورودیهای پیاده روی میدان انقلاب شد، جمعی از کتابفروشان ضلع جنوب شرقی میدان انقلاب در حرکتی اعتراضی اقدام به تعطیلی کتابفروشیهای خود کردند.

 

هرج و مرج در نوشتار فارسی

بالاخره هرج و مرج در نوشتار فارسی اعتراض دلسوختگان ادب را به همره داشت.

بر اساس یک مقاله از ضیا موحد که در کانال تلگرامی روز شما ادبی منتشر شد، این شاعر و نویسنده ضمن انتقاد از رعایت نکردن املا و دستور زبان فارسی و رواج شیوه های من در آوردی در مطبوعات و وسایل ارتباط جمعی؛ از آینده این زبان ابراز نگرانی کرد. او می نویسد:

"هرکسی با میل خود هر طور دلش بخواهد می نویسد و قواعد زبان را رعایت نمی کند، به خصوص فضای مجازی از هم گسیخته است. البته از زمانهای دور همینطور بود و دو فردی که خطاط بودند به یک شکل نمی نوشتند."

او با بیان اینکه یکسان سازی در نوشتن به عهده فرهنگستان زبان و ادب فارسی است، اظهار کرد: "اینکه هرکس برای خود شیوه ای برای نوشتن انتخاب کند درست نیست، بلکه این مسایل باید زیر نظر فرهنگستان باشد."

او در ادامه توصیه کرد: "این فرهنگستان کتاب "فرهنگ املایی خط فارسی" را برای درست نوشتن چاپ کرده است که بهتر است علاقمندان با مراجعه به این کتاب ارزشمند در درست و یکسان نویسی املای فارسی بهره جویند."

 

سینما

 

وزارت ارشاد اسلامی به شبکه قاچاقچیان فیلم پیوست

مطالب این بخش را با خبری جالب ار رادیو زمانه آغاز می کنیم که "الهه نجفی" به آگاهی رسانده است.

او می نویسد: "قرار بود فیلم "فروشنده"، ساخته تحسین شده اصغر فرهادی، در شبکه خانگی هم توزیع شود. اما نسخه ای از این فیلم که برای بازبینی و سانسور به وزارت ارشاد تحویل داده شده بود، سر از بازار سیاه درآورد و به طور انبوه به طور قاچاق در سراسر کشور و در سایتهای اینترنتی دانلود غیرمجاز فیلم توزیع شد.

به همین دلیل، عرضه کننده فیلم "فروشنده" در شبکه خانگی، توزیع آخرین ساخته اصغر فرهادی را متوقف کرده است."

 

وزارت ارشاد ۱۰ فیلم فمنیستی را از جشنواره فجر حذف کرد

بر اساس گزارش رادیو زمانه، رضا صالحی امیری، وزیر ارشاد اسلامی، در ملاقات با ناصر مکارم شیرازی، مرجع تقلید شیعه، گفته ۱۰ فیلم با "موضوعات فمینیستی و نامناسب" از جشنواره فجر حذف شده است.

بر اساس همین گزارش نام فیلمهای "کاناپه"، ساخته کیانوش عیاری، و "ملی و راههای نرفته اش" ساخته تهمینه ی میلانی، در بین لیست سیاه وزارت ارشاد به چشم می خورد.

 

اسطوره موسیقی جاز به روایت تصویر

شصت و هفتمین دوره جشنواره فیلم برلین (برلیناله) با نخستین نمایش یک فیلم فرانسوی درباره "جنگو راینهارت"، نوازنده گیتار و اسطوره موسیقی جاز، گشایش خواهد یافت. بر اساس اعلام مدیریت جشنواره برلین، این فیلم که "جنگو" نام دارد، نخستین فیلم "اتیِن کومار"، تهیه کننده و فیلمنامه نویس فرانسوی است.

"جنگو" زندگی گیتاریست و آهنگساز نامدار و فرار او از پاریسِ تحت اشغال نازیها در سال ۱۹۴۳ را به نمایش می گذارد. جنگو راینهارت که از خانواده کولیها بود، توسط نازیها مورد آزار و تعقیب قرار گرفت.

شصت و هفتمین دوره جشنواره فیلم برلین از ۹ تا ۱۹ فوریه (۲۱ فروردین تا یکم اسفند) برگزار خواهد شد که "پل ورهوفن"، کارگردان و فیلمنامه نویس هلندی، ریاست هیات داوری آن را به عهده دارد.

 

خاکستری در دنیای سیاه و سفید

خاکستری در دنیای سیاه و سفید ماجرای فیلمی است از "جیم جارموش"، کارگردان متفاوت آمریکایی، که با نام "پترسون" بر پرده سینما جان می گیرد. بر اساس گزارشی از رادیو زمانه، جیم جارموش این بار به سراغ آدم داستانی می رود. قهرمان او راننده اتوبوسی به نام پترسون با بازی "آدام درایور" است که در شهر کوچکی همنام خودش در حومه نیوجرسی زندگی می کند. پترسون زندگی یکنواخت و کسل کننده ای دارد، به همراه همسری با نام لورا (گلشیفته فراهانی) و یک سگ.

آنچه زندگی عادی این راننده اتوبوس شهری را متفاوت می کند این است که او "شاعر" است؛ گرایشی عجیب برای یک راننده اتوبوس که حتی جایی از فیلم از زبان یک دختربچه هم تکرار می شود. فیلم، داستان یک هفته از زندگی اوست که از دوشنبه صبح شروع می شود و تا یکشنبه شب ادامه پیدا می کند.

فیلم پترسون در بخش مسابقه اصلی فستیوال کن ۲۰۱۶ حضور داشت و مورد توجه مخاطبان و تماشاگران قرار گرفت. این فیلم دوازدهمین فیلم بلند داستانی جارموش است.

 

موسیقی

 

زندگی زیر نور افکن

"در آغاز درخشش بود و جوشش. "مرین فیث فول" هفتاد ساله شد". با این تیتر دویچه وله به سراغ خواننده و آهنگسازی می رود که اکنون هفتاد ساله است و سرشار از شکوفایی. بخوانید خلاصه ای در باره او:

مرین فیث فول خوانندگی را از سنین نوجوانی در کافه های لندن شروع کرد. او کار حرفه ای خوانندگی را در سال ۱۹۶۴ با ترانه "As Tears Go By" آغاز کرد. این ترانه ساخته "میک جگر" و "کیت ریچاردز" از گروه "رولینگ استون" بود که با فیث فول در محافل هنری لندن آشنا شده بودند. دو ترانه ای که فیث فول پس از این خواند، "This Little Bird" و "Summer Night" نیز با موفقیت روبرو شدند.

پس از حدود ده سال درغلطیدن در کام اعتیاد به مواد مخدر و مدتی زندگی در خیابانهای محله "سوهو" در لندن، فیث فول موفق شد در سال ۱۹۷۹ با آلبوم "Broken English" به صحنه موسیقی بازگردد. ترانه اصلی این آلبوم به "اولریکه ماینهوف"، از بنیانگذاران سازمان آلمانی چپ رادیکال "فراکسیون ارتش سرخ"، اهدا شده است. فیث فول اعتیادش به هرویین را در سال ۱۹۸۵ به طور کامل کنار گذاشت.

 

آمال مثلوثی، صدای انقلاب تونس

در دسامبر سال ٢٠١٠ آنچه بعدا "بهار عربی" نام گرفت با اعتراضاتی در تونس آغاز شد. این اعتراضات، سرنگونی رهبران چهار کشور را به دنبال داشت و در لیبی، سوریه و یمن جنگ به راه انداخت.

به گزارش بی بی سی، در جریان قیام مردمی در تونس، ویدیویی از خواننده ای به نام "آمال مثلوثی" در شبکه های اجتماعی به طور گسترده ای به اشتراک گذاشته و به سرود معترضان در کشورش تبدیل شد. از او به عنوان "صدای انقلاب تونس" یاد می شود.

آلبوم جدید او به نام "انسان" فوریه به بازار خواهد آمد.

 

موسیقی پایان دهنده رنجهاست

"جویس دیدوناتو"، خواننده آمریکایی متزوسوپرانو، در آلبومی که به تازگی منتشر کرده است، خشونت و آشوب جنگ را در مقابل آرامش دوران صلح قرار داده است. به خلاصه گزارشی از "یورونیوز" در این باره توجه کنید:

دیدوناتو در این آلبوم خواننده را به سفری از امید، شادی و نور می برد. وی می گوید: "در این آلبوم از آهنگسازان شکوهمند قرنهای پیش کمک می گیریم تا به هر دو جنبه انسان که درون هر کدام از ما هم هست، نظری بیاندازیم: به تیرگی و به روشنایی و نور، به تلاطم و آشوب و به آرامش. هدفم این است که مردم احساس کنند که در دنیای پرآشوب به دام افتاده اند. پس از اسارت در دنیایی تیره و در آرزوی نور و روشنایی، بالاخره نور از راه می رسد گرچه تیرگی همچنان در پس زمینه وجود دارد و صدایش شنیده می شود. همه ما همیشه میان این دو دنیا در سفر هستیم."

جویس دیدوناتو در ماه دسامبر در ایالات متحده آمریکا کنسرت اجرا خواهد کرد. روز نهم دسامبر در شیکاگو، روز ۱۲ دسامبر در راچستر در ایالت نیویورک و ۱۵ دسامبر سال ۲۰۱۶ میلادی در نیویورک کنسرت خواهد داشت. مجموعه کنسرتهای اروپایی او در ماه مه و ژوئن سال ۲۰۱۷ خواهد بود.

 

طلاب و روحانيون بندرعباس خواهان لغو كنسرتها در اين شهر شدند

جمعی از طلاب، روحانيون و اساتيد حوزه علميه بندرعباس در نامه ای خطاب به مسوولان هرمزگان خواستار لغو کنسرتها در شهر بندرعباس شدند.

ایسنا نامه این عده را منتشر کرده که به این شرح است:

"باسلام و صلوات بر حضرت محمد و آل محمد (ص) بدينوسيله به استحضار می رساند با توجه به تاکيد مكرر خداوند متعال در قرآن كريم و روايات نبوی (ص) و اهل بيت عصمت و طهارت عليهم السلام در سفارش به ترک محرمات و لزوم پرهيز از گناه و اشاعه آن در سطح جامعه اسلامی و از آن جمله پرهيز از مجالس موسيقی لهوی و در راستای احياء پيام قيام حضرت اباعبدالله الحسين عليه السلام امر به معروف و نهی از منکر، اينجانبان امضاكنندگان ذيل ضمن اعتراض شديد خود نسبت به برگزاری مکرر کنسرتها و مجالس عمومی لهوی که بعضاً در اماکن مربوط به بيت المال و بنام شهدا و همراه با عدم رعايت موازين شرعی و مصداق بارز منکر بوده، از تمامی مسوولین دلسوز انقلاب اسلامی و وفادار به راه امام (ره) و شهدا و ولايت و رهبری معظم خواستار پيگيری در برچيده شدن اين گونه مجالس می باشيم."

 

 

شعر ماه

«همین الان یهویی»

رضا بهادر

 

عَصَبهای اندوه

رنگهایی را از شیار نگاه

بر می دارند

با ابروهای برداشته

سفید در دماغ یک عکس

ماسیده می شود

سیاه و سفید

پی می گیرد

ادامه ی خود را

با سلفیهای

عصبانی

سلفیهای شاد

زبانه می کشد

در رنگ

دود می کشد

لامصب

همین الان یهویی

ساختمانی از چشم می افتد.

 

منبع: نبردخلق شماره ۳۷۹، آدینه ۱ بهمن۱۳۹۵ - ۲۰ ژانویه ۲۰۱۷

 بازگشت به نبردخلق

بازگشت به صفحه اول