زنان در مسیر رهایی (بهمن ۹۸)

اسد طاهری

 

یک زن یونانی برای نخستین بار رییس جمهور این کشور شد

پارلمان یونان "آیکاترینی ساکلاروپولو" را به عنوان رییس جمهور جدید این کشور انتخاب کرد.

خانم ساکلاروپولو توانست ۲۶۱ رای موافق از ۲۹۴ کرسی نمایندگان پارلمان یونان را کسب کند و به عنوان نخستین رییس جمهور زن در تاریخ این کشور ثبت شود.

دوره پنج ساله رییس جمهور جدید یونان از ۱۴ مارس (۲۴ اسفند) آغاز خواهد شد.

وی به عنوان تنها داوطلب این مقام، ۱۵ ژانویه سال جاری توسط "کریاکوس میتسوتاکیس" ، نخست وزیر یونان، به پارلمان معرفی شد که مورد حمایت احزاب "دموکراسی جدید"، "سیریزا" و "کینال" قرار گرفت.

ساکلاروپولو در اکتبر ۲۰۱۸ به عنوان اولین رییس زن دادگاه عالی یونان انتخاب شده بود. او در آتن و سوربون پاریس تحصیل کرده و در یونان به عنوان یکی از شخصیتهای فمینیست مدافع حقوق زنان شناخته می شود.

ساکلاروپولوی ۶۴ ساله به حساسیت در مورد آزادیهای مدنی، مسائل زیست محیطی، حقوق پناهندگان و اقلیتها مشهور است.

 

ورود زنان باردار به آمریکا با "ویزای توریستی" محدود شد

دولت آمریکا دستورالعملی را صادر کرد تا آنچه که "گردشگری زایمان" نامیده را محدود کند.

این دستورالعمل با هدف محدود کردن شمار زنان بارداری تنظیم شده که با ویزای گردشگری وارد خاک ایالات متحده می شوند با این هدف که فرزندشان را در این کشور به دنیا آورند و بتوانند برای نوزادان خود تابعیت آمریکا را اخذ کنند.

بر اساس دستورالعمل جدید وزارت خارجه آمریکا که اجرای آن آغاز شد، زنان بارداری که متقاضی ویزای گردشگری هستند، باید مدرکی ارایه دهند که ثابت کند غیر از زایمان، دلیل دیگری برای این سفر دارند، از جمله مدرکی مبنی بر ضرورت پزشکی این سفر.

یکی از مقامات وزارت خارجه آمریکا اعلام کرد که دستورالعمل جدید با هدف کاهش خطرات برای امنیت ملی آمریکا از جمله "فعالیتهای تبهکارانه مرتبط با سفر برای زایمان" وضع شده است.

 

بیش از هفت هزار خشونت علیه زنان در افغانستان ثبت شد

وزارت امور زنان افغانستان می گوید که در ده ماه گذشته بیش از هفت هزار مورد خشونت علیه زنان این کشور ثبت شده است.

به گفته این وزارتخانه، میزان خشونت نسبت به سال گذشته یک درصد افزایش یافته است. "سپوژمی وردک"، معاون وزارت زنان، در یک نشست خبری در کابل گفت که بیشترین موارد خشونت شامل ضرب و شتم زنان است.

به گفته او بیش از چهار هزار مورد خشونت با گفتگو و مشاوره با خانواده ها حل شده و بیش از دو هزار مورد دیگر به نهادهای عدلی و قضایی ارجاع شده است.

 

نود درصد خبرنگاران زن ایرانی تجربه آزار جنسی دارند

تحقیق اخیر "ماهنامه مدیریت ارتباطات" از ۵۹ خبرنگار زن شاغل در رسانه های ایران نشان می دهد که ۹۰درصد آنها حداقل یک بار در راه تهیه خبر با آزار و مزاحمت جنسی روبرو شده اند که ۳۶درصد آن از سوی مسوولان دولتی و غیردولتی اتفاق افتاده است. واکنش ۶۶ درصد خبرنگاران زن به این مزاحمتها بی اعتنایی بوده است.

همچنین ۵۷درصد آنها گفته اند که با راههای محافظت از خود در برابر مزاحمتهای جنسی آشنا نیستند که نشاندهنده نبود آموزش در جامعه و رسانه هاست.

جامعه شناسان معتقدند ریشه اصلی آزار جنسی زنان به طور عام و خبرنگاران زن به طور خاص در فرهنگ مذهبی و سنتی مردسالار نهفته است و دو عامل "قدرت" و قوانین تبعیض گرا باعث تقویت و تداوم این آزارها می شود. آنها راه حل را در دو مورد خلاصه می کنند: تغییر قوانین، حذف دین از عرصه عمومی، آموزش به جامعه و حرف زدن زنان درباره مزاحمت رخ داده.

 

مثله دختران؛ زخمی که هیچگاه خوب نمی شود

"زن کولی کیسه کتانی کوچکی را از ته کیفش در آورد. با انگشتانش چیزی را درون آن جستجو کرد و تیغی شکسته یافت. به تیغ تف انداخت و بعد آن را به لباسش مالید. دیگر چیزی ندیدم چون مادرم شالی را روی چشمهایم بست. بعد حس کردم گوشتم را می برند؛ حساس ترین بخش بدنم را ... . بعد از حال رفتم. وقتی به هوش آمدم، درد میان پاها آن قدر شدید بود که آرزو می کردم بمیرم. احساس کردم در فضا معلق می شوم ... چشمبندم کنار رفته بود. زن پشته ای خار کنار خودش گذاشته بود و با خار پوستم را سوراخ می کرد و با نخی سفید بخیه می زد. دوباره بیهوش شدم و این بار که به هوش آمدم، دیدم پاهایم را از قوزک تا باسن با نوارهای پارچه به هم بسته اند... ."

"واریس" خوش شانس بود که زنده ماند. او در بخشی از زندگینامه اش، کتاب "گل صحرا"، تعریف می کند: "در سفرهایمان خانواده هایی را می دیدیم و من با دختران آنها بازی می کردم. گاه وقتی دوباره آنها را می دیدیم، دخترها دیگر نبودند اما هیچکس در باره غیبت شان یا خودشان چیزی نمی گفت. آنها در پی مثله شدن مرده بودند؛ خونریزی تا حد مرگ، شوک، عفونت یا کزاز... ."

کمیسیون حقوق بشر سازمان ملل از سال ۲۰۰۴، ششم فوریه را روز جهانی مبارزه با ناقص سازی اندام جنسی زنان نامیده است؛ روزی برای درنگ در ابزارهای خشونت علیه زنان، نقض حقوق انسانی آنها و سنتها و تحجر؛ روزی که با پیشنهاد بانوی اول نیجریه، "استلا اوباسانجو"، پایه گذاری شد.

سازمان ملل ختنه را عامل مرگ و میر سالانه یک میلیون زن می داند؛ سنتی که در ۲۸ کشور جهان جریان دارد و آمیزه ای است از خرافه، مذهب و باورهاى قبیله اى. این نهاد همچنین برآورد می کند که ۲۰۰ میلیون زن در سراسر جهان ختنه شده باشند. حدود یک چهارم این آمار را دختران زیر ۱۴ سال تشکیل می دهند و ده کشوری که در صدر فهرست بیشترین موارد ختنه زنان قرار دارند، همگی آفریقایی هستند: سومالی با ۹۸درصد و گامبیا با ۷۵ درصد، در اولین و دهمین رده نشسته اند.

در ایران رسم ختنه زنان در کردستان، بوشهر، هرمزگان، بندر گنگ، جاسک، خوزستان، آذربایجان غربی، کرمانشاه و سیستان و بلوچستان وجود دارد. گفته می شود این سنت در مناطق جنوبی ایران از طریق رفت و آمد دریایی به هند و سومالی وارد کشور شده است. در مناطق غربی، ختنه زنان در آذربایجان، اورامانات، بانه، نوسود، پاوه، پیرانشهر و حتی اطراف ارومیه به چشم می خورد.

 

بهترین کشورها برای زندگی زنان

هر سال توسط U.S. News و World Report یک نظر سنجی همگانی پیرامون بهترین کشورها برای زندگی زنان انجام می شود. امسال برای گزارش در این باره از ۲۰ هزار نفر در ۷۳ کشور دنیا در آمریکا، آسیا، اروپا، خاورمیانه و آفریقا نظرسنجی به عمل آمده است.

در رتبه بندی این دو رسانه پنج ویژگی در کشورها مورد توجه قرار گرفته است. برابری جنسیتی، برابری درآمد، توجه به حقوق بشر و پیشرفت و امنیت.

فهرست ده کشور برتر دنیا برای زنان از این قرار است:

۱. دانمارک ۲. سوئد ۳. هلند ۴. نروژ ۵.کانادا. ۶. فنلاند ۷. سوئیس ۸. نیوزیلند. ۹. استرالیا. ۱۰. اتریش

 

ترس از دوچرخه سواری زنان حتی به طور نمایشی 

مسابقه دوچرخه سواری بانوان استان قم که قرار بود روز آدینه ۲۵ بهمن برگزار شود، به گفته خبرگزاری دولتی ایرنا "در اثر برخی فشارها" لغو شد.

برگزارکنندگان می گویند لغو این مسابقه باوجود کسب همه مجوزهای لازم از مراجع قانونی صورت گرفته و علت آن مغایرت با شئون اسلامی استان قم و احتمال بروز اقدام مشابه در خیابانهای این شهر همزمان با برگزاری مسابقه عنوان شده است.

این در حالی است که هیات دوچرخه سواری استان قم، دانشگاه حضرت معصومه و شهرداری قم به عنوان برگزار کنندگان "مسابقه"، تلاش زیادی برای تفکیک جنسیتی، ایجاد محیط بسته و دور از چشم و جلوگیری از انعکاس رسانه ای غیر کنترل شده آن انجام داده بودند.

در باره این تدابیر مصطفی امینی، رییس هیات دوچرخه سواری استان قم، توضیح داد: "طبق قوانینی که برای شرکت کنندگان در این مسابقه در نظر گرفته شده بود، با وجود اینکه فضای برگزاری مسابقه کاملا محصور بود، ولی بانوان باید حجاب کامل را رعایت و از آوردن تلفن همراه خودداری میکردند."

وی افزود: "در برگه مقررات تاکید شده بود شرکتکنندگان از استفاده از دوچرخه از منزل تا محل برگزاری مسابقه باید اکیدا خودداری کنند."

همچنین به گفته این مقام حکومتی،محل "مسابقه" خارج از محدوده شهر قم انتخاب شده بود.

وی تصریح کرد: "عده ای بر این تصور بودند که ما با برگزاری این مسابقه، بانوان را به دوچرخه سواری در شهر تشویق میکنیم. درصورتی که هیات دوچرخه سواری و اداره کل ورزش و جوانان قم این مساله را نه تایید،نه تشویق و نه ملزوماتی برای چنین حرکتی فراهم کرده است."

 

زنجیره فمینیستی در محکومیت تبعیض و خشونت

حدود ۷ هزار زن روز شنبه ۱۹ بهمن زنجیرهفمینیستی ۷ کیلومتری در بخش مرکزی مادرید پایتخت اسپانیا تشکیل دادند تا به تبعیض و خشونت علیه زنان اعتراض کنند.

این حرکت اعتراضی که یک ماه پیش از تظاهرات ۸ مارس انجام می گیرد، با شرکت زنانی در لباسهای بنفش یا چتر در دست، اجرا شد. زنان شرکت کننده در پایان مانیفستی را در میدان "پورتا دل سول" خواندند.

"آنا"، یکی از شرکت کنندگان، گفت این زنجیره فمینیستی آغاز یک ماه شورش فمینیستی تا روز ۸ مارس روز زن است.

شرکت کنندگان خواستار تغییرات اساسی در همه ابعاد زندگی اجتماعی هستند که در آنها زنان با تبعیض و خشونت مواجه اند.

 

زنان معترض عراقی: اجازه نمی دهیم ایران دوم شویم

هزاران زن عراقی در کنار مردان در بغداد، بصره، ناصریه و چند شهر دیگر عراق به خیابانها آمدند تا مخالفت خود را با دستور اخیر مقتدی صدر، روحانی بنیادگرای شیعه و رهبر جریان صدر در عراق، که خواستار زنانه - مردانه شدن تظاهرات ضد دولتی در این کشور شده بود، ابراز کنند.

این زنان از همه گروههای سنی بودند و بعضی از آنها بدون حجاب و برخی حجاب داشتند. گروهی از آنها نیز صورتخود را با شال سفید و سیاه پوشانده بودند.

این تظاهرات به دعوت فعالان حقوق زنان در عراق و با هدف تاکید بر حضور برابر زنان و مردان در اعتراضات ضد دولتی برگزار شد. اغلب زنان شرکت کننده گل رز، پرچم عراق یا پلاکاردهایی با مضمون دفاع از مشارکت و نقش زنان در تظاهرات تغییر رژیم در عراق را به دست داشتند.

زنان خواهان مشارکت بیشتر در سیستم سیاسی عراق و دولت جدید در این کشور شدند و شعار می دادند: "آزادی، انقلاب و فمینیسم".

"زینب احمد"، یک دانشجوی پزشکی، به خبرگزاری فرانسه گفت: "ما می خواهیم از نقش زنان در اعتراضات که مانند مردان بوده، پاسداری کنیم. آنها سعی کردند که ما را از میدان تحریر بیرون کنند، اما ما قوی تر باز می گردیم."

او ادامه داد: "برخی در روزهای اخیر سعی کردند علیه زنان صحبت کنند. آنها به دنبال این هستند که زنان را در خانه حبس کنند یا آنها را ساکت نگه دارند. اما حضور ما زنان در این تعداد پرشمار نشان می دهد که تلاشآنها با شکست روبرو خواهد شد."

اشاره این دختر دانشجوی عراقی به مقتدی صدر است؛ او ابتدا از تظاهرات ضد دولتی حمایت می کرد، ولی سپس به بی اعتبار کردن آنها پرداخت. او گفت که در میان معترضان افرادی هستند که مواد مخدر و مشروبات الکلی مصرف میکنند و افزود که این غیراخلاقی است که زنان و مردان با هم در تظاهرات شرکت کنند."

"رایا اسی"، یکی دیگر از شرکت کنندگان در تظاهرات، گفت: "آنها می خواهند که ما ایران دوم شویم، اما زنان عراقی اجازه نمی دهند که به آنها دیکته شود که چه کاری انجام دهند. آنها باید ما را همان طور که هستیم بپذیرند."

این تظاهرات که در بغداد و برخی از شهرهای جنوبی عراق از جمله بصره و ناصریه برگزار شد با سایر تظاهرات ضد دولتی که از اکتبر گذشته در عراق برگزار شد، متفاوت بوده است.

 

دانشگاه بنیادگرایان هندی از دختران دانشجو آزمایش قاعدگی گرفت

از رییس یک دانشگاه در هند به خاطر مجبور کردن تعدادی از دختران دانشجو به برهنه شدن به پلیس شکایت شده است.

این دانشگاه زیر نظر اعضای فرقه "سوامنارایان"، از فرقه های افراطی هندو، اداره می شود و سرپرست خوابگاه و دو تن از معلمان آن، ۶۸ دختر دانشجو را به دستشویی بردند و به آنها دستور دادند برهنه شوند. آنان می خواستند مطمئن شوند که این دختران در دوره قاعدگی نیستند.

براساس اعتقادات این فرقه، زنان هنگام عادت ماهانه حق ورود به محوطه های خاصی را ندارند و در خوابگاه دانشجویی هم ممنوعیت ورود به بعضی بخشها رعایت می شود. این دختران در موسسه آموزشی "سهجاناند" در ایالات گجرات در غرب هند تحصیل می کنند.

بنابه اعتقاد این دسته از بنیادگرایان، زنان در دوره قاعدگی ناپاک هستند و اجازه ندارند در بعضی از اجتماعات و مناسک دینی شرکت کنند.

 

تظاهرات در مکزیک در اعتراض به افزایش خشونتعلیه زنان

صدها زن معترض و خشمگین روز آدینه ۲۵ بهمن در اعتراض به قتل و خشونت علیه آنان در مکزیک به خیابان آمدند.

هفته گذشته، قتل "اینگرید اسکامیلا"، یک زن جوان اهل مکزیکوسیتی توسط دوست پسرش، این کشور را در شوک فرو برد و تبدیل به نمادی برای اعتراض به افزایش زن کشیو خشونتهای گوناگون علیه زنان شد.

معترضان به سمت ساختمان روزنامه ای که تصاویری از جنازه زن مقتول را چاپ کرده بود رفتند و یکی از خودروهای این روزنامه را به آتش کشیدند. آنها هنگام راهپیمایی نیز از نیروهای پلیس که در برابرشان ایستاده بودند خواستار اجرای عدالت شدند.

معترضان همچنین با اسپری شعار "ما ساکت نمی شویم" را روی دیوار و دروازه ورودی کاخ ریاست جمهوری نوشتند.

روزانه به طور میانگین ۱۰ زن در مکزیک به دلیل رفتارهای خشونت آمیز علیه زنان به قتل می رسند. سال گذشته ۳ هزار و ۸۲۵ زن در این کشور به دلیل خشونت جان باختند.

 

دیوان عالی هند به حقوق برابر زنان با مردان در ارتش رای داد

دیوان عالی هند با وجود مخالفت شدید دولت، روز دوشنبه 28 بهمن، در حکمی دولت فدرال را موظف کرد که به افسران زن این کشور اجازه دهد تا در ماموریتهای دائمی و سمتهای فرماندهی ارتش خدمت کنند.

عالی ترین نهاد قضایی هند همچنین استدلالهای حقوقی دولت فدرال در مخالفت با خدمت افسران زن در این مقامها را مبتنی بر "کلیشه های جنسیتی" ارزیابی کرد.

تصمیم دیوان عالی هند به این معنا است که زنان عضو ارتش می توانند تا زمان بازنشستگی به خدمت در واحدهای غیر رزمی ارتش مانند بخش آموزشی، حقوقی و پشتیبانی ادامه دهند. آنها همچنین براساس میزان شایستگی خود می توانند تا درجه سرهنگ در سلسله مراتب ارتش ارتقا پیدا کنند. زنان هم اکنون تنها می توانند تنها بین ۱۰ تا ۱۴ سال در ارتش هند خدمت کنند.

حکم دیوان عالی هند با این حال به زنان اجازه خدمت در واحدهای رزمی ارتش مانند بخشهای پیاده نظام، توپخانه و سپاه زرهی را نمی دهد.

دولت هند در توجیه ممنوعیت استفاده از زنان در جایگاههای فرماندهی ارتش گفته بود که نظامیان مرد هنوز آمادگی پذیرش زنان به عنوان فرمانده خود را ندارند. دولت هند همچنین تاکید کرده بود که امکان برخورد برابر با زنان و مردان در ارتش وجود ندارد.

مدافعان حقوق برابر زنان با مردان از تصمیم دیوان عالی هند به عنوان "پیشرفتی بزرگ" تمجید کرده اند.

 

(منابع: بی بی سی، دویچه وله، دمکراسی نا، خبرگزاری فرانسه، ایرنا، یورونیوز، ایندیپندنت)

 

 بازگشت به نبردخلق

بازگشت به صفحه اول