زنان در مسیر رهایی (آبان ۹۸)

اسد طاهری

۱۶ تن به جرم آتش زدن دختر بنگلادشی به اعدام محکوم شدند

دویچه وله

یک دادگاه در بنگلادش ۱۶ تن را به اتهام آتش زدن "نصرت جهان رفیع"، به اعدام محکوم کرد. این دختر ۱۹ ساله بنگلادشی از مدیر مدرسه اسلامی به اتهام آزار جنسی شکایت کرده بود.

افراد مزبور متهم شده اند که دست و پای این دختر را در پشت بام مدرسه بسته، روی او نفت سفید ریخته و سپس آتش زده اند. این واقعه وحشتناک در ماه آوریل امسال رخ داد.

قتل این دختر جامعه بنگلادش را تکان داد. اکنون یک دادگاه در شهر جنوب شرقی "فینی" حکمی را در این زمینه برای ۱۶ تن از متهمان صادر کرده است. همه این افراد محکوم به اعدام شده اند. مدیر مدرسه اسلامی نیز در میان آنهاست؛ کسی که پلیس بنگلادش می گوید دستور این قتل را صادر کرده بود.

پس از این قتل وحشتناک، بنگلادش شاهد اعتراضهای گسترده مردمی بود. در این کشور با اکثریت مسلمان، قربانیان خشونت جنسی به ندرت در مورد مهاجمان سخن گفته و آنان را افشا می کنند.

روند تصمیم گیری و صدور رای در مورد این قتل، سریعترین روندی بود که تاکنون در بنگلادش انجام شده است. معمولا رسیدگی به چنین پرونده هایی در محاکم این کشور سالها طول می کشد.

 

ترویج چندهمسری در ایران

ما زنان

انتشار پوستر تبلیغاتی کارگاهی در تهران تحت عنوان "مهارتهای ارتباطی خانواده های چند همسری" در شبکه های اجتماعی واکنش بسیاری را به همراه داشته است. گفته می شود این پنجمین دوره برگزاری این کارگاه خواهد بود.

به گفته یکی از دست اندرکاران "موسسه حیات حسنی" در شهر قم که این کارگاه را راه اندازی کرده، اساتیدی که در آن حضور خواهند داشت در پایان دوره به عنوان سورپرایز برای مردان متاهل شرکت کننده در این کارگاه جهت اختیار کردن همسر دوم وساطت خواهند کرد.

ترویج چند همسری می تواند بخشی از فعالیتهای سیستماتیک اخیر حاکمیت برای افزایش جمعیت تلقی شود.

یکی از برگزار کنندگان این کارگاهها به نام محمد عسگری می گوید، مخالفت با چندهمسری علاوه بر مردان، ظلمی علیه زنان نیز هست.

وی در پاسخ به سوالی در باره ضرورت این کارگاهها گفته است: "ما سوپر میلیاردرهایی را داریم که بندگان خدا دوست دارند که زندگی دوم تشکیل دهند، سفره دیگری را پهن کنند اما، جریان فرهنگی غرب زده، فمینیستهای غرب گرا و البته فمینیستهای مذهبی و حتی مسجدی به همراه قانون ظالمانه ای که ایجاد شده، مانع از این واقعیت مهم در جامعه ما شده اند."

 

بعد از اجبار به کفش پاشنه بلند؛ حال منع عینک

بی رسی

تعدادی از شرکتهای ژاپنی "به دلایل مختلف" عینک زدن کارکنان زن را ممنوع کرده اند. از جمله دلایل مدیران یک مجموعه فروشگاه زنجیره ای این بوده که چهره زن با عینک "برخورد سرد" را به مشتری القا می کند.

شبکه تلویزیونی "نیپون" و وبسایت "بیزینس اینسایدر" شماری از دلایل شرکتهای مختلف را برای عینک نزدن زنان عنوان کرده اند. برای مثال شرکتهای هواپیمایی گفته اند ممنوعیت عینک برای زنان به "ایمنی" ربط دارد و فروشگاههای لوازم آرایشی استدلال کرده اند که عینک مانع آرایش کامل فروشندگان شده و آرایش آنها به خوبی دیده نمی شود.

مشخص نیست این ممنوعیتنتیجه سیاستهای خود شرکتهاست یا رویکرد و انتظارات جامعه را منعکس می کند. "کومیکو نموتو"، استاد جامعه شناسی دانشگاه کیوتو، می گوید: "دلایلی که بر اساس آن عینک زدن برای زنان ممنوع شده واقعا عقلانی نیست و نتیجه نگرش تبعیض آمیز به زنان است. این نگرش در سنتهای کهنه ژاپن ریشه دارد و مناسب زمان حاضر نیست."

این استاد جامعه شناسی معتقد است منع استفاده از عینک به نوع کار و کارآیی زنان ارتباط ندارد، بلکه شرکتهایی که چنین خواسته هایی را مطرح می کنند، صرفا به ظاهر زنان توجه دارند و مایلند آنان "زنانه" باشند و عینکزدن را با زنانه بودن مغایر می دانند.

چندی پیش نیز در ژاپن اجبار به پوشیدن کفش پاشنه بلند در محل کار جنجال برانگیز شد. "یومی ایشیکاوا"، بازیگر و نویسنده ژاپنی، در واکنش به اجبار شدن کفش پاشنه بلند در سر کار در یک موسسه کفن و دفن، یک کارزار اینترنتی راه انداخت که با استقبال گسترده کاربران رسانه های اجتماعی مواجه شد و هزاران کاربر از لغو این نوع مقررات پوشش در محل کار حمایت کردند.

 

ممنوعیت آزمایش بکارت نو عروسان در یک ایالت هند

فمینیسم روزانه

ایالت "ماهاراشترا" بزودی اجبار زنان به آزمایش بکارت را غیرقانونی و مستوجب مجازات اعلام می کند. این ایالت اعلام کرد که این عمل، آزار جنسی زنان محسوب خواهد شد.

وزارت امور داخلی این ایالت قرار است هر دو ماه یکبار بر پرونده های مربوط به این آزار جنسی نظارت داشته و اعمال قانون در محکمه را تضمین کند.

در برخی از مناطق هندوستان، نوعروسان پیش از ازدواج باید ثابت کنند که سابقه رابطه جنسی نداشته اند.

"رانجیت پاتیل"، وزیر امور داخلی ایالت ماهاراشترا، روز چهارشنبه با هیاتی از نمایندگان سازمانهای اجتماعی در این باره دیدار داشت. پاتیل به خبرنگاران اعلام کرد: "آزمایش بکارت نوعی آزار جنسی محسوب شده و پس از کسب مشاوره لازم از قوه قضاییه هند، بخشنامه ای صادر خواهد شد که طی آن این آزمایش غیرقانونی اعلام شود."

این رسم توهین آمیز علاوه بر نقاط دیگر هند در منطقه "کانجاربات" بسیار رایج است و به تازگی گروهی از جوانان کارزار آنلاینی بر ضد این رسم به راه انداخته اند.

 

وعده میلیاردها دلار برای تقویت حقوق زنان در جهان

دویچه وله

چند کشور، سازمان غیردولتی و شرکت خصوصی متعهد شده اند که در یک دهه آینده ۹ میلیارد دلار برای تقویت حقوق زنان در سراسر جهان هزینه کنند.

رو پنجشنبه، ۲۳ آبان (۱۴ نوامبر) شماری از کشورها و سازمانهای بین المللی در کنفرانس بین المللی جمعیت که در نایروبی برگزار شد، آمادگی خود را برای تقویت حقوق زنان در سراسر جهان اعلام کردند.

آنها قرار است که در ده سال آینده برای این منظور ۹ میلیارد دلار هزینه کنند. این مبلغ بیش از هر چیز صرف حمایت از کمپین مبارزه با ختنه زنان، برنامه های جامع برای جلوگیری از خشونت مبتنی بر جنسیت و جلوگیری از مرگ و میر مادران می شود.

انتظار می رود که تقویت زنان و بالا بردن آگاهی و اعتماد به نفس آنان در کنار فواید دیگر، اقدام موثری برای کنترل رشد جمعیت شود.

کشورهای شرکت کننده در کنفرانس نایروبی قول دادند که برای دستیابی به اهداف نامبرده، اقدامات دیگری نیز در سطح کشوری انجام دهند؛ به عنوان مثال کنیا وعده داد که تا سال ۲۰۲۲ ختنه زنان را "به صفر" برساند.

با این حال کارشناسان می گویند که این مبلغ برای تقویت حقوق زنان در جهان کافی نیست. آنها در این راستا به مطالعات صندوق جمعیت سازمان ملل و دانشگاه "جان هاپكینز" آمریکا استناد می کنند که می گوید برای رسیدن به اهداف یاد شده در ده سال آینده، ۲۲۲ میلیارد دلار بودجه لازم است.

کنفرانس بین المللی جمعیت نایروبی را که بیش از چهار هزار نفر از ۱۰۰ کشور جهان در آن شرکت دارند، صندوق جمعیت سازمان ملل متحد (UNFPA) و دولتهای کنیا و دانمارک برگزار کرده اند.

 

ناتو معیارهای مبارزه با آزار جنسی را به تصویب رساند

رادیو زمانه

روز چهارشنبه ۲۰ نوامبر/ ۲۹ آبان، وزرای خارجه کشورهای عضو پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو) که به منظور بررسی طیف گسترده ای از چالشهای امنیتی در بروکسل گرد هم آمده بودند، معیارهای جامع برای مبارزه با آزار جنسی در زمان خدمت نیروهای شان را به نیز تصویب رساندند.

"ینس استولتنبرگ"، دبیر کل ناتو در این باره گفت: "وزرا سیاستی را به تصویب رساندند که معیارها در زمینه هشدار و واکنش نسبت به آزار و سوواستفاده جنسی را مشخص می کند."

به گفته دبیرکل ناتو این سیاست فراگیر در قبال همه کارکنان ناتو اعمال می شود و مهر تاییدی بر رویکرد "تحمل صفر" ناتو در قبال آزار جنسی خواهد بود.

بحث بر سر مقابله با آزار جنسی در زمان جنگ در چند سال اخیر و پس از افشای برخی رسواییها در مورد نیروهای ائتلافهای بین المللی بالا گرفته بود. جنبش "من هم" (MeToo) نیز مقابله با آزار جنسی را به داخل ارتشها به ویژه ارتش ایالات متحده کشاند. ژنرال "رز گوته مولر"، معاون دبیرکل ناتو، ۱۴ ژانویه سال جاری در نشستی از آغاز تدوین سیاست جامع ناتو درباره سوواستفاده و تجاوز جنسی خبر داده بود.

 

بیانیه فمینیستهای سوسیالیست خاورمیانه و شمال آفریقا پیرامون خیزشهای مردمی در منطقه

اتحاد سوسیالیستهای خاورمیانه و شمال آفریقا

فمینیستهای سوسیالیست خاورمیانه و شمال آفریقا با انتشار بیانیه ای از خیزشهای اخیر در سطح منطقه پشتیبانی کردند و شرکت گسترده زنان در آن را نشانه ای از سویه های دموکراتیک و عدالت خواهانه آن دانستند.

آنها می نویسند: "موج کنونی اعتراضات مردمی در عراق و لبنان همچون نسیمی خوش و چراغ امیدی برای منطقه و جهان است. وجه برجسته ی این اعتراضات و خیزشهایی که امسال در سودان و الجزایر پدیدار شده اند، حضور زنان و جدا ناپذیری مبارزه برای عدالت اجتماعی از مبارزه علیه فرقه گرایی قومی مذهبی و دیگر اشکال فرقه گرایی و بنیاد گرایی مذهبی است."

در این بیانیه آمده است: "در لبنان زنان در خط مقدم جبهه موانعی حفاظتی برای حمایت از دیگر تظاهرکنندگان ایجاد کرده و شعارهای جنسیت باورانه و همجنسگرا ستیز را محکوم کرده اند. نماد اعتراضات در لبنان زنی است که اسلحه گرم یک مرد را از دست او بیرون کشیده و به زمین افکنده. در عراق زنانی که علیه آزار جنسی و تجاوز اعتراض کرده اند، اکنون مشارکت فعالی در مبارزه دارند. در سودان، در تحصن علیه ارتش که در ماه ژوئن وحشیانه سرکوب شد، نماد مبارزه یک زن بود. زنان تظاهر کننده سودانی فعالانه بحثهایی پیرامون رهایی خود را پیش می بردند. در الجزایر، تظاهرات توده ای ادامه دارند و در بر گیرنده زنان بسیاری اند که نقش خوار و مطیع تحمیل شده بر زنان انقلابی پس از جنگ استقلال را نمی پذیرند."

نویسندگان در پایان راهکارهایی را برای تقویت همبستگی و ارتباط زنان در کشورهای منطقه و دخالت فعال در مبارزه ارائه کرده اند.

 

بازداشت ٣٠ زن فعال کرد

طی سال گذشتە و با استناد بە آمار "هە نگاو"، ٣٠ زن فعال کرد از سوی نهادهای امنیتی حکومت ایران بازداشت شدە اند.

بر طبق این گزارش و طی این مدت، ١٤ زن کرد در استان کردستان، ٨ زن در استان کرمانشاه، ٧ زن در استان آذربایجان غربی و ١ زن در استان ایلام بە اتهام فعالیت سیاسی و مدنی از سوی نهادهای امنیتی ایران بازداشت شدە اند.

از مجموع ٣٠ زنی کە بازداشت شدە اند، ٢٥ تن بە اتهام فعالیت سیاسی و ٥ تن بە اتهام فعالیت مدنی بازداشت شدە.

منبع نبردخلق شماره ۴۱۸، آدینه اول آذر ۱۳۹۸ ـ  ۲۲ نوامبر ۲۰۱۹

 بازگشت به نبردخلق

بازگشت به صفحه اول