چالشهای معلمان (دی ۹۷)

فرنگیس بایقره

 

مقدمه

معلمان هنوز جوابی به خواسته هایی که در اعتصاب سراسر آبان مطرح کرده بودند، دریافت نکرده اند.

از طرفی تعدادی از آنها که در آبان ماه به خاطر اعتصاب سراسری دستگیر شدند، در بند مانده اند و این خود نشاندهنده آن است که جمهوری اسلامی هیچ اعتراضی را بر نمی تابد و به جای پاسخگویی به خواسته های صنفی و معیشتی فرهنگیان، به حربه تهدید، دستگیری و پرونده سازی رو می آورد.

از طرف دیگر، آنچه پیش رو است، کمبود نیروی معلمان و کلاسهای پر دانش آموز خواهد بود که مشقت کار را مضاعف می سازد و باعث خواهد شد ساعتهای کار بیشتر شود. از نظر معیشتی، درآمدی که معلمان را زیر خط فقر برده است، این چالش را سخت تر می کند.

معلمان در واکنش به این مشکلات دوگانه، با اصولی ترین و رایج ترین روش فرهنگی، تشکلهای صنفی خویش را شکل داده و با هم رایی و هماهنگی دست به اعتصاب و تجمع می زنند تا حقوق و مطالبات خویش را مطرح و پیگیری کنند

باید توجه داشت که معلمان بابت حرکتهای مسالمت آمیز نیز هزینه های سنگین داده اند و هر چند که با سازماندهی هم دستاوردهای ارزشمندی کسب کرده اند. مبرهن آن است که حرکتهای دفاع گرایانه در برابر خشونت حاکم و روشهای تهدید وار و رعب آور آن کار ساز نخواهد بود و برای پیشبرد حرکتها باید به حرکتهایی با انسجام بیشتر و کشاندن آنها به میدانها و معابر عمومی و اعتراضهای سازماندهی شده با دیگر اقشار دست زده شود.

در اثر سیاستهای سرکوبگرانه حکومت، در میان معلمان و نمایندگان نیز بحثهایی در رابطه با گزینش تاکتیکهای صحیح اعتراضی در جریان است که برای مدتی برای راه یابی و حل این اختلافها مجبور به خریدن زمان می شوند. با این حال معلمان حرکتهایی نیز داشته اند که این تجمعات نیز با فضای پدید آمده در پی حرکتهای کارگران نیشکر هفت تپه و نیز فولاد اهواز و روستاییان اصفهان به خوبی بازتاب نیافت و چنان که باید و شاید با یکدیگر گره نخورد.

با اینهمه باز هم می توان گفت تا زمانی که جوابی برای خواسته ها و در خواستهای فرهنگیان و معلمان داده نشود، این رشته سر دراز دارد و هر بار با روشهای بهتر با در نظر گرفتن تجربه های بدست آمده از اعتصابات و تجمعات ترتیب داده شده، ادامه خواهد داشت. به هر ترتیبی این خیزش و جنبش آتش زیر خاکستری است که با حرکتهای دیگر اقشار و از جمله حرکت دیگر اقشار و به خصوص طبقه کارگر که زیر فشار قرار دارند و جسته و گریخته دست به تجمع می زنند، گره خورده و با جرقه ای شعله های فروزان و روشنگری را بر افروخته خواهد کرد.

 

تجمع فرهنگیان شاغل و بازنشسته در تبریز

جمعی از معلمان شاغل و بازنشسته در تبریز روز یکشنبه  ۲ دی دست به تجمع اعتراضی زدند. معترضان گفتند: هم به 20 درصد افزایش حقوق معلمان شاغل معترضیم و هم به عدم اجرای همسان سازی برای بازنشستگان؛ به نظر می رسد قرار نیست در سال آینده معیشت ما بهبود پیدا کند.

 

تجمع فرهنگیان در اصفهان؛ شلیک گاز اشکآور و بازداشت معترضان

جمعی از فرهنگیان شاغل و بازنشسته در اصفهان، روز پنجشنبه ۶ دی در اعتراض به مشکلات معیشتی، گرانی و پایین بودن حقوق دست به تجمع اعتراضی زدند.

این تجمع که در مقابل اداره کل آموزش و پرورش استان اصفهان و با حضور گسترده ماموران نظامی و امنیتی همراه بود، به بازداشت شماری از معترضان انجامید. ماموران با شلیک گاز اشک آور تلاش کردند تا معترضان را متفرق کنند.

فرهنگیان اصفهان با خواندن سرودهای اعتراضی و شعارهای "تا حق خود نگیریم، از پا نمی نشینیم" و "این همه بیعدالتی، هرگز ندیده ملتی" خواهان رسیدگی به مطالبات خود شدند.

باوجود بازداشت چند معلم از سوی نیروهای امنیتی، تجمع ادامه یافت و ماموران جهت متفرق کردن معلمان و خاتمه دادن به تجمع، اقدام به پرتاب گاز اشکآور به سوی جمعیت کردند.

 

تجمع اعتراضی فرهنگیان بازنشسته و شاغل در ارومیه

صبح روز پنجشنبه ۶ دی فرهنگیان ارومیه مرکب از فرهنگیان بازنشسته و شاغل در پاسخ به فراخوان قبلی و در اعتراض به وضعیت معیشتی خود، مقابل اداره آموزش و پرورش در این شهر  دست به تجمع اعتراضی زدند. در این تجمع فرهنگیان ارومیه چند دستنوشته در دست داشتند که روی آنها نوشته بود: «ما خواهان افزایش حقوق معلم هستیم»، «ما خواهان بیمه کارآمد هستیم»

 

۵۲۸ مدرسه در کردستان با بخاری نفتی گرم می شوند

مدیرکل آموزش و پرورش کردستان گفت: "سیستم گرمایشی ۵۲۸ مدرسه استان به وسیله بخاری نفتی تامین می شود."

رشید قربانی ادعا کرد: "بخاریهای این مدارس استاندار هستند و به دلیل فقدان آنها به سیستم گاز کشی با بخاری نفتی تجهیز شده اند."

وی تعداد مدارس در سطح استان کردستان را ۲ هزار و ۸۷۰ واحد اعلام کرد و گفت: "برای بهبود وضعیت سیستم گرمایشی این مدارس، نیازمند اعتبارات ویژه هستیم."

 

بازماندن بیش از ۱۴۲ هزار کودک از تحصیل در سال جاری

به گفته احمد میدری، معاون رفاه اجتماعی وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی، در سال تحصیلی جاری ۱۴۲ هزار و ۵۰۲ دانش آموز از تحصیل بازمانده اند که خانواده بیشتر آنها فقر را دلیل ترک تحصیل کودکان خود عنوان کرده اند.

رضوان حکیم زاده، معاون آموزش ابتدایی وزارت آموزش و پرورش، نیز در این باره گفت: "۱۴۲ هزار و ۵۰۲ بازمانده از تحصیل در سال ۱۳۹۶-۹۷ داشتیم که ۶۹ هزار و ۹۴ نفر دختر و ۷۳ هزار و ۴۰۸ نفر پسر هستند."

حکیم زاده افزود: "سمنان، زنجان، ایلام، قزوین و یزد دارای کمترین میزان بازماندگی و سیستان و بلوچستان، تهران، خراسان رضوی، خوزستان و کرمان دارای بیشترین آمار هستند."

 

صدور کیفرخواست پرونده متهم تعرض جنسی به دانش آموزان مدرسه ابتدایی در اصفهان

علی اصفهانی، دادستان عمومی و انقلاب مرکز اصفهان، اعلام کرد که کیفرخواست پرونده متهم حادثه اذیت و آزار تعدادی از دانش‌‌آموزان یکی از مدارس ابتدایی اصفهان صادر شد.

اوایل آذر ماه خبری مبنی بر تجاوز به تعدادی دانش آموز در مدرسه ای در ناحیه ۴ آموزش و پرورش شهر اصفهان منتشر شد و پس از آن تعدادی از خانوادههای دانش آموزان در مقابل این مدرسه تجمع کردند.

 

بیش از ۱۵ هزار کلاس درس در استان کرمان فاقد سیستم گرمایشی استاندارد هستند

مدیرکل نوسازی مدارس استان کرمان گفت: "بیش از ۱۵ هزار کلاس در مدارس استان کرمان فاقد سیستم گرمایشی استاندارد هستند و تعدادی کلاس وجود دارد که سیستم گرمایشی آنها واقعا خطرآفرین است."

غلامرضا رجایی تصریح کرد: "۲۹۴۳ کلاس با بخاری گازی و ۱۹۵۸ کلاس با بخاری نفتی گرم می شوند و ۲۵۹۶ کلاس در سطح استان کرمان فاقد سیستم گرمایشی هستند که به طور عمده نیاز به وسایل سرمایشی دارند."

به گفته وی برای استانداردسازی سیستم گرمایشی مدارس این استان به ۹۰ میلیارد تومان اعتبار نیاز است.

 

تجمع اعتراضی فرهنگیان اصفهان

روز چهارشنبه ۱۹ دی جمعی از فرهنگیان استان اصفهان در اعتراض به وضعیت معیشتی خود دست به تجمع زدند.

در تجمع اعتراضی فرهنگیان اصفهان که در میدان انقلاب صورت گرفت، زنان معلم حضوری عمده داشتند. فرهنگیان پس از تجمع در کنار سی و سه پل حرکت خود را در ساعت ۱۱۳۰ دقیقه به سمت چهارباغ آغاز کردند.

نیروی انتظامی انبوهی مأمور موتورسوار برای ایجاد رعب و وحشت، به خیابان اعزام کرد تا مانع تجمع فرهنگیان شود اما فرهنگیان آنها را نادیده گرفته و به راهپیمایی خود ادامه دادند. فرهنگیان شجاع برای مقابله با ماموران سرود «یار دبستانی من» را سردادند.

 

تجمع معلمان و فرهنگیان کرمانشاه

جمعی از معلمان و فرهنگیان کرمانشاه روز پنجشنبه ۲۰ دی در اعتراض به پرداخت نشدن دو ماه حقوق و بی توجهی مسوولان به مطالبات خود، در مقابل اداره کل آموزش و پرورش استان کرمانشاه دست به تجمع اعتراضی زدند.

در جریان این تجمع، معترضان شعارهایی همچون: "دولت خیانت می کند، مجلس حمایت می کند"، "وزیر بی کفایت، استعفا استعفا"، "یه اختلاس کم بشه، مشکل ما حل میشه" سر دادند.

آنها همچنین با در دست داشتن پلاکاردهایی، از جمله خواستار "آموزش رایگان برای همه دانش آموزان"، "آزادی معلمان زندانی" و نیز "بازسازی و ایمن سازی مدارس" شدند.

 

تجمع فرهنگیان اردبیل

روز پنجشنبه ۲۰دی گروهی از معلمان و فرهنگیان اردبیل در اعتراض به پایین بودن حقوق و بیپاسخ ماندن مطالبات شان در مقابل اداره آموزش و پرورش این شهر تجمع کردند.

در جریان این تجمع معترضان شعارنوشته هایی همچون: "دریافت به موقع پاداش حق مسلم ماست"، "آموزش رایگان برای همه دانش آموزان"، "یکسان سازی حقوق بازنشستگان و شاغلین" و "افزایش حقوق معلم به بالای خط فقر" در دست داشتند.

در تجمع اعتراضی فرهنگیان اردبیل در مقابل اداره آموزش و پرورش شماری از دانش آموزان نیز حضور داشتند.

 

فعال صنفی معلمان در ابهر با تودیع قرار آزاد شد

احمد تقوی، فعال صنفی ۶۵ ساله و معلم بازنشسته اهل شهر ابهر واقع در استان زنجان که در تاریخ ۳ دی که توسط نیروهای امنیتی بازداشت و به مکان نامعلومی منتقل شده بود، با قرار وثیقه یکصد میلیون تومانی روز شنبه ۲۲ دی ماه آزاد شد.                          

آقای تقوی صبح روز پنجشنبه ۳ دی ماه توسط نیروهای امنیتی بازداشت شده بود. وی دو روز اول بازداشت با خانواده خود تماس کوتاهی داشت و بعد از آن اطلاعی از وضعیت وی در دست نبود.

هرچند از دلایل بازداشت آقای تقوی اطلاع دقیقی در دست نیست، با این حال احتمال می رود بازداشت وی در ارتباط با سخنرانی در تجمعات اعتراضی معلمان شهر ابهر در تاریخ ۲۹ آذر ماه بوده باشد.

 

دادخواهی معلم اخراجی از روحانی برای استیفای حقوق شهروندی و صنفی خود

مسعود کردپور، زندانی سیاسی سابق و معلم باسابقه آموزش و پرورش استان آذربایجان غربی، که از آبان ماه سال ۸۸ به دلیل فعالیتهای مدنی و صنفی پس از ۲۲ سال از کار برکنار شده بود، در نامه ای سرگشاده به حسن روحانی خواستار رسیدگی به وضعیت پرونده و استیفای حقوق خود شده است.

این معلم زندانی حسن روحانی را فراخوانده "با توجه به اصول مصرح قانون اساسی مبنی بر حق اشتغال و کار شهروندان بدون تبعیض در سرزمین ایران و وظایف دولت در این رابطه" و نیز "شعارها و سخنان" وی، ست به اقدام لازم پیرامون بررسی پرونده خود و تجدید نظر در حکم صادره بزند.

 

تجمع معلمان خرید خدمات آموزشی یزد

روز یکشنبه ۲۳ دی جمعی از معلمان خرید خدمات آموزشی یزد مقابل استانداری تجمع کردند. حاضران در تجمع به خصوصی سازی آموزش معترض بودند.

آنها خواستار روشن شدن تکلیف استخدامی خود شدند و از مقامهای استانداری خواستار پیگیری شدند.

 

تجمع اعتراضی فرهنگیان شاغل و بازنشسته مقابل صندوق ذخیره فرهنگیان

صبح روز یکشنبه ۲۳ دی جمعی از فرهنگیان شاغل و بازنشسته در پاسخ به فراخوان قبلی و در اعتراض به چپاول صندوق ذخیره فرهنگیان مقابل ساختمان این مووسسه دست به تجمع زدند.

فرهنگیان از جمله شعار می دادند: "معلم زندانی آزاد باید گردد"، "بانک سرمایه مال ماست، پولاش همه به یغماست"، "ای مدیران بی دین، سهم مارو زود بدین".

 

تجمع فرهنگیان مقابل سازمان بازنشستگی

جمعی از معلمان شاغل و بازنشسته در روز دوشنبه 24 دی مقابل سازمان بازنشستگی فرهنگیان در تهران تجمع کردند. معترضان به بیمه تکمیلی ناکارآمد معترض بودند.

فرهنگیان بازنشسته شعار «فریاد فریاد از این همه بیداد» سردادند.

 

مریوان؛ فرو ریختن دیوار مدرسه بر اثر وزش باد

دیوار حیاط هنرستان فنی قدس مریوان در حالی که تنها یکسال از زمان ساخت آن می گذشت، بر اثر وزش باد فرو ریخت. این اتفاق تلفات جانی به دنبال نداشت.

اسکندر لطفی، فعال صنفی معلمان در مریوان، در این باره گفت: "نباید دیوار مدرسه ای که قرار است سرپناه معلمان و دانش آموزان باشد با وزش یک باد به راحتی فرو بریزد."

وی افزود: "ما فعالان صنفی معلمان بارها به کمبود بودجه های آموزشی اعتراض کردیم. یکی از مهم ترین مطالبات ما همواره ارتقای بودجه های آموزشی به خصوص در بخش تجهیز و نوسازی مدارس بوده است اما متاسفانه همواره این خواستهما نادیده گرفته شده است."

لطفی گفت: "همین امسال در لایحه بودجه ۹۸ دیدیم که بودجه اختصاص یافته به آموزش، رشد چندانی نداشته است."

 

تجمع چند روزه معلمان خرید خدمت یزد

گروهی از معلمان مدارس حمایتی استان یزد در روز روز پنجشنبه ۲۷ دی، برای ششمین روز متوالی در مقابل ساختمان اداره آموزش و پرورش ناحیه یک این شهر، اقدام به برگزاری تجمع اعتراضی کردند.

ملانوری، یکی از معلمان معترض گفت: "از فروردین ماه امسال تاکنون حقوق نگرفته ایم."

وی میزان حقوق معلمان مدارس حمایتی بدون اولاد را زیر یک میلیون اعلام کرد که به ازای هر فرزند با سقف حداکثر دو فرزند، حدود ۸۰ هزار تومان اضافه می شود.

این معلم یزدی که در قالب طرح خرید خدمات حدود سه سال در مدارس حمایتی مشغول خدمت است، گفت: "نداشتن امنیت شغلی و بیمه های ۲۱ و ۲۲ روزه، اصلی ترین مشکل معلمان خرید خدمت در استان و کشور است."

 

 (منابع: هرانا، ایسنا، دویچه وله، ایلنا، شبکه آزادی، تسنیم)

منبع: نبردخلق شماره ۴۰۷، یکشنبه اول بهمن ۱۳۹۷ - ۲۱ ژانویه ۲۰۱۹

 

 بازگشت به نبردخلق

بازگشت به صفحه اول