زنان در مسیر رهایی

اسد طاهری

 

مرکز حکومتی: اکثریت جامعه با حجاب اجباری مخالف است

مرکز پژوهشهای مجلس طی گزارشی اعتراف کرد که ۷۰ درصد زنان ایرانی با حجاب اجباری مخالف هستند و انگاشت عمومی از حجاب نیز جنبه عرفی دارد. این گزارش بر رابطه معکوس سن، تحصیلات و شغل در ارتباط با حجاب نیز صحه می گذارد.

گزارش مزبور که تحت عنوان "عوامل موثر بر اجرایی شدن سیاستهای حجاب و راهکارهای پیش رو" منتشر شده، می گوید که اکثریت افراد با مداخله دولت یا گشت ارشاد در امر پوشش موافق نیستند و همزمان بر این واقعیت صحه می گذارد که جامعه به "حجاب شرعی" رغبتی ندارد.

این مرکز حکومتی ادامه داده: "تا ۷۰ درصد زنان جامعه در گروه محجبه های عرفی (بدحجاب با تعریف شرعی) قرار دارند که از این میان ۱۵ تا ۱۰درصد در وضعیت حاد (بدحجاب هنجارشکن) بوده اند و سایر افراد در گروهی هستند که میتوان آنها را بدحجاب معمولی و دارای حجاب عرفی تلقی کرد."

نویسندگان توضیح داده اند که سن و تحصیلات رابطه مستقیمی با "بدپوشی" زنان دارد و هر چه زنها جوان تر بوده یا بیشتر درس خوانده باشند، تقید کمتری به حجاب دارند.

آنها به تغییرات پوششی زنها در مشاغل مختلف نیز اشاره کرده و زنان بیکار، محصلها و کارمندان شرکتهای خصوصی را در رده گروههای "آسیب دار" قرار داده اند. مغازه داران و فروشندگان زن، زنان کارگر و فعالان رسانه ای نیز در صدر آمار بیشترین "بدپوشی" معرفی شده اند.

در بخش دیگری از این گزارش آمده که 54.3 درصد مردم معتقدند که حجاب خوب نیست و نوعی فشار روانی و اجتماعی علیه آن در اجتماع وجود دارد.

 

رد قانون سقط جنین در سنای آرژانتین به سفارش پاپ

مجلس سنای آرژانتین با رد قانونی شدن سقط جنین در این کشور، انتظار طرفداران این قانون را یک صد ساله کرد. نمایندگان مجلس سنای آرژانتین مصوبه مجلس نمایندگان این کشور مبنی بر قانونی شدن سقط جنین طی ۱۴ هفته اول بارداری را با ۳۸ رای مخالف رد کرد.

پیشتر نیز ۳۷ سناتور از ۷۲ سناتور عضو مجلس سنای آرژانتین اعلام کرده بودند که همسو با نظر پاپ فرانسیس که هموطن شان است، به این قانون رای منفی خواهند داد.

پاپ فرانسیس، رهبر کلیسای کاتولیک، دو روز پس از تصویب طرح در مجلس نمایندگان آرژانتین،  طی اظهار نظری سقطجنین پس از آزمایشات پزشکی را به "اصلاحنژاد نازیها" تشبیه کرده بود.

طرح قانونی کردن سقط جنین که حدود دو ماه پیش به تصویب مجلس نمایندگان رسیده بود، حاصل تلاشهای کارزار "روسری سبز" بود که فعالیت متمرکز خود را از سال ۲۰۰۵ میلادی آغاز کرده است.

سقط جنین به جز در موارد خاص، از سال ۱۹۲۱ در آرژانتین ممنوع است. با این وجود، طبق آمارهای وزارت بهداشت آرژانتین سالانه بین ۳۷۰ تا ۵۲۲ هزار زن به صورت مخفیانه مبادرت به سقط جنین می کنند.

موافقان حق سقط جنین از جمله جنبش فمینیستی زنان آرژانتین، در قالب کارزار "روسری سبز" سالهاست که برای به رسمیت شناخته شدن این حق تلاش می کنند.

در پی رد این قانون از سوی مجلس سنا، مطابق رویه قانونگذاری در آرژانتین، موافقان سقط جنین برای طرح مجدد آن باید تا سال ۲۰۱۹ صبر کنند.

 

تظاهرات زنان آفریقای جنوبی علیه خشونتجنسیتی

با نزدیک شدن روز ملی زنان در آفریقای جنوبی در نهم اوت ماه و گرامیداشت ماه زنان در این کشور، بسیاری از زنان تصمیم گرفتند از این فرصت استفاده کرده و با برگزاری یک تظاهرات بزرگ آگاهینسبت به خشونت علیه زنان و کودکان را افزایش دهند.

آمارهای رسمی نشان می دهد نرخ قتلهای جنسیتی زنان در آفریقای جنوبی پنج برابر بیشتر از نرخ جهانی است. نرخ جهانی این گونه قتلها در سال ۲۰۱۵، ۲.۴ زن به ازای هر ۱۰۰ هزار زن بوده، اما همین آمار در آفریقای جنوبی حدود چهار برابر بیشتر یعنی ۹.۶ زن به ثبت رسیده بود.

زنان در این راهپیماییها که در خیابانهای سراسر آفریقای جنوبی صورت گرفت، با سر دادن فریاد "بدن من، نه صحنه جرم شما" خواستار حمایت مردان از زنان نه فقط از طریق حمایتهای مالی و اقتصادی، بلکه از طریق کمک به زنان در کارها و وظایف خانگی و مهمتر از همه توقف خشونت و سوواستفاده از زنان و کودکان شده اند.

به گزارش سی ان ان، برگزارکنندگان این راهپیماییها قصد دارند تظاهرات خود را تا پارلمان آفریقای جنوبی، دیوان عالی کشور و دیگر سازمانهای استانی و منطقه ای ادامه داده و یادداشتی را که در آن تقاضای این زنان آورده شده، به مقامات دولتی کشور تحویل دهند.

 

شرکت افغانستان در بازیهای آسیایی با شش خلبان زن، ایران با هیچ زن!

انجمن ورزشهای هوایی اسامی ورزشکاران پاراگلایدرسوار را برای حضور در بازیهای آسیایی ۲۰۱۸ جاکارتا اعلام کرد که در آن فقط نام مردان دیده می شود و سهمیه تک نفره کمیته ملی المپیک برای زنان نادیده گرفته شده و آن نیز به مردان داده شده است.

این موضوع باعث اعتراض بانوان پاراگلایدر سوار از جمله فاطمه افتخاری شد که در این باره گفت: "برای مسابقات پاراگلایدر هیچ خانمی به بازیهای آسیایی جاکارتا اعزام نمی شود. باید مجموع چیزی که رخ داده رسانه ای شود، چون قطعا همه چیزهایی که الان درست شده در سالهای قبل افرادی برای آنها جنگیده و تلاش کرده اند، به همین دلیل این موضوع را رسانه ای می کنم."

او تاکید کرد که به هزینه شخصی در این مسابقات شرکت خواهد کرد و افزود: "فکر می کنم با این هزینه های ارز و نادیده گرفته شدنها توسط سیستم و اینکه هیچ اعزامی وجود ندارد، اولین و آخرین دوره ای باشد که شرکت می کنم، ولی به هر حال در حد توانمان ادامه می دهیم." افتخاری همچنین گفت: "اعزام نشدن ما در حالی است که از افغانستان شش خلبان زن اعزام می شود."

 

خروج از کشور بدون اجازه همسر فقط برای "زنان نخبه" و "در شرایط خاص"

عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس از نهایی شدن طرح خروج بانوان از کشور در کمیسیون متبوعش و در قرار گرفتن این طرح در نوبت رسیدگی در صحن مجلس خبر داد.

ولی الله نانواکناری تاکید کرد" طرح "خروج بانوان از کشور در شرایط خاص بدون اذن همسر" پس از اینکه بررسیهای کارشناسی در خصوص این طرح در کمیته امنیت داخلی مجلس پایان پیدا کرد، در کمیسیون امنیت ملی نیز با اصلاحیه ای رای آورد."

او بدون اشاره به این اصلاحیه، مواردی که زنان بدون اجازه همسر خود می توانند از کشور خارج شوند را اینگونه برشمرد: "در مصوبه کمیسیون امنیت ملی خروج بانوان نخبه علمی در خارج از کشور منعی ندارد و افزون بر این حضور بانوان ورزشکار در مسابقات ورزشی، حضور در المپیادهای علمی و شرکت و سخنرانی در کنفرانس و همایشها بین المللی در مصوبه کمیسیون امنیت دیده شده است."

 

پوشیدن برقع در افغانستان ممنوع اعلام شد

وزارت اطلاعات و فرهنگ افغانستان روز شنبه ۱۱ اوت (۲۰ مرداد) ۲۰۱۸ اعلام کرد که از این پس، پوشیدن برقع (چادری) در این کشور ممنوع است.

حسینه صافی، وزیر اطلاعات و فرهنگ این کشور، در این مورد به رسانه ها گفت: "پوشیدن چادری (برقع) که مانند یک بوجی (گونی) است، توهین به وجود مقام والای زن است و در هیچ گوشه از جهان اسلام چنین حجابی استفاده نمی شود".

وزیر اطلاعات و فرهنگ افغانستان در ادامه گفت: "تروريستها از چنین پوشش استفاده می کنند و پلیس افغانستان حق دارد به چادری پوشها شک کرده و آنان را بازرسی کند."

تاکنون در چندین مورد حملات انتحاری و تهاجمی افراد وابسته به گروههای مخالف دولت افغانستان مثل طالبان و داعش، از این نوع برقع (چادری) استفاده کرده و صدها نظامیان و غیرنظامیان را در این کشور به قتل رسانده اند.

همچنین بارها از دزدی و فحشای زنان با استفاده از این نوع برقع (چادری) در ولایات مختلف افغانستان گزارش شده است.

 

لایحه تساوی ارث زن و مرد در مجلس تونس 

"محمد باجی قائد سبسی"، رییس جمهور تونس، روز دوشنبه لایحه قانونی تساوی حقوق در زمینه ارث میان زن و مرد را به مجلس تقدیم کرد.

در پی سخنرانی رییس جمهور، هزاران زن و مرد طرفدار تساوی حقوق در میدان مرکزی پایتخت به شادمانی پرداختند.

مطابق قانون فعلی که بر اساس شریعت اسلامی تنظیم شده، مرد دو برابر زن ارث می برد، اما در صورت تصویب قانون جدید در مجلس، مرد و زن به شکل مساوی از ارث بهره مند خواهند شد.

قانون اساسی تونس که پس از سقوط دیکتاتور سابق این کشور، "بن علی"، در سال ۲۰۱۴ به تصویب رسید، حقوق سیاسی را تضمین می کرد، نقش مذهب را محدود می ساخت و برقراری انتخابات آزاد را متعهد می شد. با این حال از معدود مباحثی که اسلام گرایان همچنان در مقابل آن مقاومت نشان می دادند، تغییرات در قوانین ارث بود.

محافظه کاران و بخش سنتی جامعه با قانون جدید نیز به مخالفت برخاسته اند و به همین علت در قانون استثناهایی لحاظ شده است.

تونس در مقایسه با دیگر کشورهای خاورمیانه از قوانین مترقی تری درباره حقوق زنان برخوردار است، با این حال باجی قائد سبسی که یک سیاستمدار سکولار به شمار می رود، از ماه آگوست ۲۰۱۷ کمیتهویژه ای برای تدوین پیش نویس قوانینی در جهت بهبود حقوق زنان تشکیل داد

در چارچوب همین اصلاحات از سال گذشته ازدواج زن مسلمان با مرد غیرمسلمان در تونس مجاز شمرده شد.

 

تصویب لایجه به رسمیت شناختن "جنسیت سوم" در دولت آلمان

دولت آلمان روز چهارشنبه ۲۵ جولای با تصویب لایحه ای با به رسمیت شناختن "جنسیت سوم" در راستای قانونی کردن هویت افرادی که از بدو تولد با جنسیتی دوگانه متولد می شوند، قدم برداشت.

این لایحه که قرار است پاییز امسال در پارلمان آلمان به رای گذاشته شود، پیش از این از سوی دستگاه قضایی این کشور مطرح و به شورای وزیران ارایه شده بود.

عالی ترین مرجع قانونی در آلمان نوامبر گذشته با بررسی وضعیت افراد "بینا جنسی" تاکید کرد که این افراد از تبعیض جنسیتی رنج می برند. دادگاه قانون اساسی آلمان سپس از دستگاه های قانونگذار خواست تا پایان سال ۲۰۱۸ قانونی را به تصویب برسانند که بر اساس آن "جنسیت سوم" در این کشور ماهیت قانونی پیدا کند.

بدین ترتیب با قانونی شدن این پروژه، در برگه هویتی افراد و در قسمت مربوط به دسته بندی جنسیت، جدا از گزینه های "مرد" و "زن"، گزینه سومی به نام "دیگر" نیز وجود خواهد داشت.

آلمان اولین کشور اروپایی است که گزینه بیناجنسی را به مدارک شناسایی و تولد نوزادان اضافه می کند. پیش از این آمریکا، استرالیا، نیوزیلند، هند و نپال جنسیت سوم را در مدارک شناسایی و تولد لحاظ کرده اند.

بر اساس آمار، بیش از هشتاد هزار فرد بینا جنسی در آلمان زندگی می کنند.

 

کارزار زنان مانع بهبود وضعیت آنها در هالیوود نشد

کارزار بازیگران زن هالیوود برای مبارزه با آزار و تبعیض جنسیتی با هشتک "من نیز" (Me too)، سبب بهبود وضعیت آنان نشده است.

مرکز ارتباطات "آننبرگ" وابسته به دانشگاه جنوب کالیفرنیا در گزارشی که به تازگی منتشر شد، روشن ساخت که سینمای هالیوود به طور کلی در طول یک دهه گذشته در زمینه ایفای نقش بازیگران زن پیشرفتی نداشته است.

پژوهش این مرکز بر روی ۱۰۰ فیلم برتر سال ۲۰۱۷ نشان می دهد در این فیلمها تنها ۳۱.۸ درصد شخصیتهای اصلی، زن هستند. این آمار در ۱۱ سال گذشته ثابت بوده است.

"من نیز" نام کارزار معروفی است که در ماه های گذشته برای افشاگری در زمینه آزار جنسی علیه زنان به ویژه در سینما به راه افتاد و به رسوایی و اخراج چندین تن از نامهای بزرگ سینمای جهان انجامید.

"استیسی ال اسمیت"، نویسنده اصلی این پژوهش، به شبکه تلویزیونی ای بی سی آمریکا گفت: "هالیوود در جهت خواسته زنان مبنی بر تامین امنیت در محل کار هیچ کاری نکرده است که منجر به تغییر در وضعیت موجود بشود."

وی همچنین در مورد آمار استخدام بازیگران زن برای ایفای نقش در فیلمها گفت: "تا زمانی که رویه موجود در استخدام بازیگران عوض نشود، هیچ یک از آمار فعلی تغییر نخواهد کرد."

پژوهش مرکز آننبرگ به طور مشخص بر روی ۴۸ هزار و ۷۵۷ شخصیت سینما در هزار و صد فیلم در ۱۱ سال اخیر انجام گرفته است. این پژوهش نشان می دهد که زنان، رنگین پوستان، دگرباشان جنسی، بازیگران معلول و دارای نقص جسمی کمتر در فیلمها به بازی گرفته می شوند.

 

 

(منابع: خبرآنلاین، یورونیوز، آفتاب، ایسنا، العربیه، خانه ملت، جنگ خبر)  

 

 

 بازگشت به نبردخلق

بازگشت به صفحه اول