زنان در مسیر رهایی

اسد طاهری

 

نخستین زن مربی فوتبال مردان در دنیای عرب

"سلما المجیدی" ۲۷ ساله، نخستین زنی است که توانسته در دنیای عرب به عنوان مربی فوتبال مردان فعالیت کند.

سودان فوتبال زنان ندارد و او از چند سال پیش در زمینه مربیگری فوتبال شانس خود را آزمود و در باشگاههای مختلف مربیگری کرد. سلما گواهینامه B فیفا در زمینه مربیگری را دارد

با توجه به خانواده سنتی ای که او را تربیت کرده بودند، سلما برای تثبیت خود به خویشاوندان با چالش بزرگی روبرو بود.

سلما در سال ۲۰۱۵ در فهرست صد زن الهام بخش جهان قرار گرفته بود. پیش از او تنها زنی که در فوتبال سودان مورد توجه قرار گرفته بود، "منیره رمضان" بود که در دهه ۱۹۷۰ دیدارهای فوتبال مردان را قضاوت کرد.

 

ماکرون: حجاب با تمدن سازگار نیست

امانوئل ماکرون، رییس جمهوری فرانسه، می گوید حجاب زنان با معیارهای متمدنانه مطابقت ندارد.

وی در مصاحبه تلویزیونی با شبکه "ب اف ام" و پایگاه اینترنتی "مدیاپار"، پوشش زنان محجبه در این کشور را با روابط موجود بین زنان و مردان در جامعه فرانسه ناسازگار دانست.

امانوئل ماکرون گفت: "ما به ایده برابری بین زنان و مردان که بسیار جمهوریخواهانه و حتی انقلابی است، وابسته ایم در نتیجه نمی توانیم بفهمیم که چنین تفاوتی، فاصله و جدایی [بین زنان و مردان] وجود داشته باشد."

او همزمان افزود که تمایلی به وضع قانون برای ممنوعیت حجاب در خیابان ندارد؛ امری که به گفته وی "غیرسازنده" خواهد بود.

امانوئل ماکرون همچنین در مورد حجاب مادران دانش آموزان هنگام همراهی آنها در برنامه های خارج از مدرسه تاکید کرد که این مادران به عنوان شهروند می توانند از پوشش مورد علاقه خود استفاده کنند. با این حال به گفته وی مادران محجبه اگر از طرف مدارس مسوولیت همراهی دانش آموزان را برعهده باشند، باید به قوانین مدارس لاییک فرانسه احترام بگذارند.

دانش آموزان و کارکنان مدارس فرانسه اجازه استفاده از نشانه های مذهبی در موسسه های آموزشی دولتی را ندارند. همچنین کارمندان دولت هم براساس رویه قضایی این کشور در محیط کار نمی توانند از نمادهای مذهبی، به ویژه حجاب استفاده کنند.

 

اتریش به دنبال ممنوعیت حجاب برای دختربچه ها

دولت ائتلافی تازه اتریش طرحی را برای ممنوعیت حجاب برای دختربچه های زیر ده سال در مدارس ارایه کرده است.

به گفته وزیر آموزش این کشور، قانون "حمایت از کودکان" قرار است تابستان امسال تدوین شود و "اقدامی نمادین برای دفاع از فرهنگ اتریش در برابر نفوذ اسلام گرایی" خواهد بود.

هنوز مشخص نیست چند نفر از این قانون متاثر می شوند، به ویژه به این دلیل که بسیاری از مسلمانان معتقدند دختران باید بعد از رسیدن به سن بلوغ حجاب بر سر کنند.

"سباستین کروز"، صدراعظم اتریش از حزب راست میانه "مردم"، به یک شبکه رادیویی گفته است: "هدف ما مقابله با هر جامعه موازی در اتریش است."

حزب آقای کروز سال گذشته با موضعگیری سختگیرانه علیه مهاجرت در انتخابات پیروز شد.

"هانس کریستین اشتراخ"، معاون صدراعظم اتریش از "حزب آزادی"، در حساب فیس بوک خود نوشته است: "دولت به دنبال دفاع از دختربچه ها در برابر اسلام سیاسی است."

صدراعظم اتریش در کنفرانسی خبری همراه با آقای اشتراخ گفت، مدارس با مشکل روبرو شده اند، اما آماری برای نشان دادن ابعاد این موضوع ارایه نکرد.

سال گذشته "الکساندر فان در بلن"، رییس جمهوری اتریش، از همه زنان خواست برای همصدایی علیه اسلام هراسی روسری برسر کنند.

 

۲۰ کشور اسلامی در انتهای رتبه بندی شکاف جنسیتی در جهان

در گزارش سال ۲۰۱۷ شاخص جهانی تساوی زن و مرد، همانند سالهای قبل از آن کشورهایی که دارای جمعیت اکثریت مسلمان هستند، در فهرست ۲۰ کشور انتهای این رده بندی قرار گرفته اند.

این مساله در مورد کشورهای اسلامی ثروتمند (قطر، عربستان سعودی) یا فقیر (یمن، چاد)، اهل سنت (عربستان سعودی) یا شیعه (ایران) صدق می کند. با این حال یازده کشور از خاورمیانه و شمال آفریقا در مقایسه با سال قبل امتیاز کلی خود را ارتقا داده اند.

جمهوری اسلامی با گرفتن رتبه ۱۴۰ در قعر این جدول قرار دارد. شرایط زنان در ایران به لحاظ شکاف جنسیتی فقط از چهار کشور سوریه، یمن، چاد و پاکستان بهتر عنوان شده.

از سال ۲۰۰۶ مجمع جهانی اقتصاد اقدام به انتشار گزارش سالیانه شکاف جنسیتی در جهان (Global Gender Gap) می کند که به رصد تساوی زن و مرد در چهار حوزه سلامت، آموزش، سیاست و اقتصاد در کشورهای مختلف جهان می پردازد.

پارامترهای متعددی برای سنجش توزیع منصفانه منابع ملی در این خصوص مورد توجه قرار می گیرد. برای مثال، امید به زندگی در زنان در مقایسه با مردان، نسبت جنسیت در تولد، سواد، دسترسی به آموزش، دستمزد، مسوولیتهای مدیریتی و نمایندگان انتخابی در یک کشور.

در سال گذشته، ۲۷ کشور از جمله کانادا، در حوزه آموزش موفق به دریافت امتیاز کامل یک شدند.

تعداد کشورهای مورد بررسی از ۱۱۴ در سال ۲۰۰۶ به ۱۴۴ در سال ۲۰۱۷ رسید. در حالیکه تساوی زن و مرد در عرصه جهانی از سال ۲۰۰۶ به طور ثابت رو به افزایش بوده است، برای نخستین بار در سال ۲۰۱۷ یک بازگشت اندک مشاهده شد که دلیل آن کاهش برابری جنسیتی در محل کار و نمایندگی سیاسی بود.

بنابر گزارش مجمع جهانی اقتصاد، در رنکینگ تساوی زن و مرد، کشور ایسلند برای هشتمین سال پیاپی در صدر قرار دارد. پس از آن به ترتیب کشورهای نروژ، فنلاند، رواندا، سوئد، نیکاراگوئه، اسلوونی، ایرلند، نیوزلند و فیلیپین قرار گرفته اند. در میان کشورهای گروه ۲۰، فرانسه با رتبه یازدهم بالاترین جایگاه را دارد، در حالیکه ۶ کشور از این گروه در پایین فهرست قرار گرفته اند: چین (۱۰۰)، هندوستان (۱۰۸)، ژاپن (۱۱۴)، کره جنوبی (۱۱۸)، ترکیه (۱۳۱) و عربستان سعودی (۱۳۸).

    

نخست وزیری که ازدواج نکرده، باردار است و به مرخصی زایمان خواهد رفت

"جاسیندا کیت لورل آردرن" (Jacinda Kate Laurell Ardern)، نخست وزیر ۳۷ ساله نیوزیلند،  زندگی متفاوتی با دیگر همتایان خود دارد؛ وی زنی است که تاکنون ازدواج نکرده و با شریک زندگی اش زندگی می کند.

وی از اول اوت ۲۰۱۷ رهبر "حزب کارگر" و رهبر اپوزیسیون در نیوزیلند بود و پس از پیروزی این حزب در انتخابات و ائتلاف با حزب نخست نیوزیلند، به مقام نخست وزیری این کشور رسید. او از روز ۲۶ اکتبر ۲۰۱۷ در این مقام است و به عنوان جوان ترین نخست وزیر این کشور از سال ۱۸۵۶ و همچنین جوان ترین رهبر زن در جهان شناخته می شود.

جاسیندا آردرن دختر یک مامور پلیس و یک کارمند مدرسه از یک شهر مزرعه ای در جزیره شمالی نیوزیلند است که از ۱۷ سالگی به حزب کارگر نیوزیلند پیوسته است. به گفته خانم آردرن دلیل او برای ورود به سیاست این بود که حس می کرد مسوولیت بزرگی برای حفاظت از افراد دیگر بر عهده اوست.

زنانی که پیش از خانم آردرن به مقامهای سیاسی بالا رسیدند، به طور عمده تابع عرف رایج جامعه بودند؛ اما جاسیندا آردرن زندگی متفاوتی را پیشه کرده است؛ مساله ای که او را نسبت به دیگر زنان سیاستمدار متفاوت می کند.

"کلارک گایفورد"، شریک زندگی جاسیندا آردرن، مجری تلویزیون است. آن دو در روز ۱۹ ژانویه ۲۰۱۸ اعلام کردند که در انتظار نخستین فرزند خود هستند که در ماه ژوئن متولد خواهد شد. نخست وزیر نیوزیلند قصد دارد که پس از تولد فرزندش مانند دیگر زنان نیوزلندی از مرخصی زایمان استفاده کند.

نخست وزیر نیوزیلند که از زمان تولد به عنوان یک مسیحی و عضو کلیسای عیسی مسیح قدیسان آخرالزمان بزرگ شده است، در سال ۲۰۰۵ از عضویت کلیسا خارج شد. وی دلیل این کار را مغایرت اندیشه های مسیحی با افکار خود از جمله ازدواج همجنس گرایان عنوان کرد. ازدواج همجنس گرایان در سال ۲۰۱۳ در این کشور قانونی شد.

 

 (منابع: ورزش۳، یورو نیوز، بی بی سی، خبرگزاری فرانسه، شفقنا)

 

منبع: نبردخلق شماره ۳۹۷، شنبه   اول اردیبهشت ۱۳۹۷ - ۲۱ آوریل ۲۰۱۸

 

 بازگشت به نبردخلق

بازگشت به صفحه اول