کارورزان سلامت (فروردین۹۷)

امید برهانی

 

ابراز نگرانی از اعتراضات پرستاران در سال ۹۷

محمد شریفی مقدم، قائم مقام سازمان نظام پرستاری، سال ۹۷ را سال بسیار نگران کننده در حوزه پرستاری دانست و افزود: "در حال حاضر سازمان نظام پرستاری متهم به سازشکاری با وزارت بهداشت شده است. اگر در سه ماهه اول سال آتی اتفاق خاصی نیفتد، سال پرتنشی برای پرستاران و وزارت بهداشت خواهد بود."

این در حالی است که وزیر بهداشت در واکنش به نگرانیهای معیشتی جامعه پرستاری عنوان داشت: "قانون تعرفه گذاری خدمات پرستاری اعتبار ندارد. مجلس قوانینی تصویب کرده که باید اعتبار آنها نیز تصویب شود و بین مردم انتظار ایجاد نشود. پیشنهادی برای بودجه این قانون در دولت نبود و پیشنهاد آن نیز در کمیسیون تلفیق تصویب نشد که تصور می کنم مربوط به تامین منابع باشد."

 

توهین و تهدید پرستاران بی حقوق از سوی مسوولان دانشگاه علوم پزشکی اهواز

در روزهای پایانی اسفند ماه امسال زمانی که پرستاران "شرکت آوای سلامت" برای مطالبه دستمزد خود به نماینده این شرکت در اهواز مراجعه نمودند، با این پاسخ مواجه شدند که از طرف دانشگاه علوم پزشکی اهواز هیچ تامین اعتباری صورت نگرفته و این پرستاران بایستی به معاون توسعه دانشگاه مراجعه نمایند.

پرستاران به معاونت توسعه دانشگاه مراجعه کرده و موضوع درخواست را مطرح می کنند، اما از سوی مسوول دفتر این معاونت عنوان می شود که این موضوع ارتباطی به معاونت توسعه نداشته و آنها بایستی به شرکت آوا مراجعه نمایند.

در همین حین، ذی حساب دانشگاه اهواز با استفاده از الفاظی رکیک و تهدید آمیز خطاب به پرستاران اعلام می کند که هیچکس هیچ تعهدی نسبت به پرداخت حقوق اسفندماه آنها ندارد.

برخورد صورت گرفته موجب ناراحتی شدید این همکاران پرستار و حتی افت فشار یکی از پرستاران خانم شده که با وجود شرایط بارداری برای دریافت حق و حقوق خود در این دانشگاه حاضر شده بود.

 

وضعیت اسفبار بیمارستانهای مشهد/ کار با دستکش آشپزخانه

پرستاران بیمارستانهای مختلف مشهد از شرایط اسفبار بهداشتی و تجهیزاتی انتقاد دارند. یکی از این پرستاران می گوید: "یکی از لوازم ابتدایی کار ما دستکش لاتکس است، در حالیکه در این روزهای پرکار مجبوریم با دستکش یکبار مصرف برای بیماران ساکشن انجام دهیم. حتی امروز یکی از بیماران که نیاز به سونوگرافی و انجام تکنیکهای تهاجمی داشت، به علت عدم وجود تجهیزات ضد عفونی کننده و دستکش استریل رزیدنت رادیولوژی از انجام این کار خودداری کرد."

دیگری می گوید: "روز اول عید نوروز، ۷۰۰ مراجعه به بخش اورژانس این بیمارستان داشتیم، در حالی که در همین بخش چندی پیش همکاران ما مجبور بودند با دستکش آشپزخانه به کار بیماران رسیدگی کنند."

یکی دیگر از همکاران پرستار می گوید: "با اجرای طرح تحول قرار بود روند رسیدگی به وضعیت سلامت مردم بهبود یابد، اما مردم نمی دانند که چه قدر از کیفیت کار کاسته شده است. با این وضع تجهیزات احتمال انتقال بیماری از مددجویان به سایرین به شدت افزایش یافته است و مسوولین بیمارستانها و دانشگاههای علوم پزشکی حداقل در شهر مشهد به این موضوع بی توجهی می کنند."

همکار دیگری از وضعیت اتاقهای ایزوله و بخشهای عفونی بیمارستانها و نبود امکانات ایزولاسیون و ماسکهای ایزوله "۹۵n" انتقاد کرد و گفت که این امکان هم برای آنها وجود ندارد و از ماسکهای بسیار بی کیفیت استفاده می شود که سلامت همکاران را به شدت در معرض خطر قرار می دهد. او همچنین از خرید لوازم شستشوی دست و کنترل عفونت با حداقل کیفیت خبر داد که باعث آسیب پوست دستهای پرسنل می گردد.

 

عیدی پرستاران بیمارستان گاندی هنوز پرداخت نشده

برخی از بیمارستانهای خصوصی تهران هنوز عیدی پرستاران را پرداخت نکرده اند. در این رابطه یکی از پرسنل گروه پرستاری در بیمارستان گاندی تهران ضمن تایید این مطلب تصریح کرد: "این در حالی است که حقوق اسفند ماه نیز در تاریخ ۲۸ اسفند پرداخت شد که در عمل نمی توانست گره خاصی از کار پرسنل باز کند."

وی ادامه داد: "با فرارسیدن ماه پایانی سال و نیاز خانواده ها به خرید مایحتاج شب عید، بسیاری از ادارات و نهادها و بیمارستانها از بهمن ماه و در نهایت تا ۱۵ اسفند ماه عیدی و مزایای پایان سال پرسنل را پرداخت می کنند، اما در این بیمارستان نه تنها حقوق اسفند ماه بسیار دیر پرداخت شد، بلکه هنوز و با گذشت چند روز از آغاز سال جدید عیدی پرسنل پرداخت نشده است که این موضوع مشکلات فراوانی را برای پرسنل پرستاری این بیمارستان به وجود آورده است."

گفتنی است، موضوع معوقات پرستاری در حال حاضر به یکی از مشکلات درجه یک در جامعه پرستاری تبدیل شده است، چرا که برخی از بیمارستانها و دانشگاههای علوم پزشکی به بهانه نبود بودجه از پرداخت حقوق و دستمزد این قشر شریف و خدوم طفره می روند که این موضوع در نوع خود موجب ایجاد دلسردی در میان پرسنل پرستاری و کاهش انگیزه در آنها شده است.

 

صدور پرستار ایرانی به قطر/ کار با حداقل حقوق

ابراهیم محمدی، مدیر روابط بین الملل سازمان نظام پرستاری به جذب پرستاران ایرانی توسط بخش خصوصی کشور قطر اشاره کرد و افزود: "این اقدام طی یک تفاهمنامه توسط وابسته کار ایران در قطر با بخش خصوصی انجام شده و پرستاران ایرانی در مراکز درمانی این کشور عربی مشغول کار می شوند."

وی با انتقاد از اینکه شان پرستاران در اعزام به قطر حفظ نشده گفت: "متاسفانه برای اشتغال پرستاران ایرانی در قطر، حقوق ماهانه ۳۰۰۰ ریال قطر تعیین شده که رقمی در حدود سه میلیون و ۷۵۰ هزار تومان می شود."

محمدی در پاسخ به این سووال که چه عللی منجر به تمایل پرستاران ایرانی برای کار در کشورهایی همچون قطر می شود، اظهار داشت: "فاصله آموزش و بالین، عدم جذب صحیح، فرسودگی شغلی و عدم تناسب سختی کار با میزان دریافتی، از علل مهاجرت پرستاران حتی به قطر با دریافتی کم و شرح وظایف نامناسب است."

 

آب پاکی روی دست پرستاران؛ قانون تعرفه گذاری خدمات پرستاری در سال ۹۷ نیز اجرا نمی شود

قائم مقام سازمان نظام پرستاری درباره سرنوشت تعرفه های خدمات پرستاری در سال ۹۷ گفت: "عزمی جدی برای اجرای این قانون در سال ۹۷ وجود ندارد و این قانون که مصوب سال ۸۶ است، همچنان بلاتکلیف خواهد ماند."

این مقام پرستاری مدعی شد: "از ابتدای دولت دوازدهم از طریق وزارت بهداشت، شورای عالی بیمه و مجلس شورای اسلامی موضوع تعرفه گذاری خدمات پرستاری را پیگیری کردیم، اما به دلیل یکسری جریانهایی که قدرت را در اختیار دارند، بلاتکلیف مانده است."

شریفی مقدم تصریح کرد: "در لایحه بودجه سال ۹۷، هزار میلیارد تومان برای اجرای قانون تعرفه گذاری خدمات پرستاری پیشنهاد شده بود که در کمیسیونهای بهداشت و تلفیق مجلس مطرح نشد و در نهایت این اعتبار در سال ۹۷ حذف شد."

 

تاخیر دوازده ماهه در پرداخت کارانه کادر درمان در مشهد

کارانه کادر درمان بیمارستانهای مشهد (پرستاران، پیراپزشکان و پزشکان) در ماههای گذشته پرداخت نشدهاست، به طوریکه برخی از پرستاران تا دوازده ماه کارانه معوقه دارند.

یکی از پرستاران مشهدی می گوید: "پایه دستمزد پرستاری بسیار پایین است و "کارانه" بخش قابل توجهی از هزینه های زندگی پرستاران را پوشش می دهد. حال اگر قرار باشد کارانهرا به موقع پرداخت نکنند و حتی شب عید نیز این مطالبات مزدی را نپردازند، زندگی کادر پرستاری که ماهیت شغل شان سخت و جان فرساست، با مشکل مواجه می شود."

در همین حال، سیدرضا مظلوم، رییس هیات مدیره سازمان نظام پرستاری مشهد، با اظهار تاسف از پرداخت نشدن به موقع کارانه ها اظهار کرد: "باید کارانه چندین ماه پرستاران به یکباره پرداخت شود تا این عقب افتادن ۱۲ ماهه جبران شود."

وی افزود: "باید شیوه پرداخت اصلاح شود تا پرستاران بتوانند از حقوق و دستمزد خود در همان سال استفاده کنند. اینکه کاری در سال ۹۶ انجام و حقوق و دستمزد آن در سال ۹۷ پرداخت شود، صحیح نیست و باید اصلاح شود. البته این تاخیر در پرداخت کارانه شامل حال همه کادر درمان اعم از پزشک، پرستار و غیره می شود.:

 

اجرای اجباری "طرح قاصدک" در بیمارستانهای شهرستان میانه

چند سال پیش بود که نمایندگان مجلس طرحی را با عنوان "قاصدک" به تصویب رساندند که بر اساس آن پرداخت حقوق پرستاران با توجه به تعرفه گذاری خدمات باید انجام شود.

وزارت بهداشت با اجرای این طرح درصدد بود تا نظام کارمزدی را جایگزین نظام روزمزدی کند، ولی با اجرای این طرح در برخی نقاط کشور نارضایتیها از این طرح افزایش یافته و پرستاران به دریافتیهای کم خود اعتراض کردند، چرا که در این روش پرداختی شکاف طبقاتی میان پرسنل مختلف بیمارستان افزایش یافته و به نوعی بی عدالتی حاکم می شود.

در همین راستا به تازگی در بیمارستانهای شهرستان میانه نیز مسوولان بهداشت و درمان این شهرستان درصدد اجرای طرح قاصدک هستند؛ طرحی که به گفته مسوولان امر و وزیر بهداشت یک طرح اختیاری بوده و نباید آن را به صورت اجباری بر پرستاران تحمیل کرد.

باوجود این، در بیمارستانهای میانه پرستاران را ملزم به امضای آن کرده اند، درصورتی که اجرای اجباری این طرح و متعهد کردن پرستاران به امضای آن امری غیرقانونی است.

اما صمد طاهری، مدیر شبکه بهداشت و درمان میانه در این رابطه می گوید: "طرح قاصدک یک طرح اجباری بوده و باید تمامی پرستاران آن را امضا کنند. لذا این طرح اختیاری نبوده و یک دستورالعمل است. این طرح از سال ۹۵ ابلاغ شده، لذا تاکنون اجرا نشده بود ولی اکنون در سال ۹۷ این طرح باید به صورت اجباری اجرا شود."

 

پرستاران به هیات امنایی شدن بیمارستانها اعتماد ندارند

رییس نظام پرستاری تهران، در باره موضوع بیمارستانهای هیات امنایی گفت: "گروه پرستاری از هیات امنایی شدن دانشگاهها تجربه خوبی ندارد، چون هیچ نماینده ای از پرستاری در هیات امنایی شدن دانشگاهها دیده نشده است."

حمید چراغی افزود: "هیات امنا عامل بازدارنده در مقابل اجرای قوانین پرستاری تلقی می شوند، زیرا اقدامی برای برقراری ضریب عصرکاری برای گروه بالین صورت نداده اند."

وی تاکید کرد: "در سیستم مدیریت بیمارستانی، پرستار باید پررنگ دیده شود، زیرا ۵۰ تا ۶۰درصد پرسنل بیمارستان را پرستاران تشکیل می دهند."

 

تنزل جایگاه روانشناسان پس از اجرای طرح تحول سلامت

حمیدرضا پوراعتماد، مووسس انجمن روانشناسی بالینی کودکان گفت: "پس از اجرایی شدن طرح تحول سلامت که وزارت بهداشت متولی اصلی آن است، جایگاه روانشناسان و علم روانشناسی در پیشگیری از کاهش نرخ اختلالات روانی دیده نشد، به دلیل اینکه سیاستهای وزارت بهداشت با نگاه فیزیکی و بیولوژیکی و همچنین بیمار محور تنظیم شده است."

این استاد دانشگاه علوم پزشکی ادامه داد: "وزارت بهداشت در برنامه های عملیاتی که باید در آن از روانشناسان استفاده کند، اعلام می کند این موضوع با سیاستگذاریهای ما سازگار نیست و این اتفاق در حالی رخ می دهد که در وزارت علوم این نیاز و رشته دیده شده است و اکنون به بهره برداری رسیده و می شود در تعامل تنگاتنگ از ثمرات آنها استفاده کرد."

پوراعتماد ادامه داد: "مساله مهم اینجاست که از سال ۱۳۹۳ و اوایل سال ۱۳۹۴ نقش روانشناسان در نظام سلامت کشور از بین رفت و وظایفی که در عهده آنها بود، تنها به مباحث سطحی تقلیل یافت و همچنین مصوبه هیات دولت در فروردین سال ۱۳۹۴ روانشناسان را از ارایه خدمات به مردم محروم کرد و از آن زمان این نگاه به وجود آمد که روانشناسان به تنهایی نمی توانند به مردم خدمات ارایه کنند و همین خدمات با چندین برابر قیمت در اختیار سایرین قرار گرفت."

این روانشناس با انتقاد از وضعیت فعلی سازمان نظام روانشناسی گفت: "۲۲ هزار نفر از روانشناسان در این سازمان عضویت دارند و ۱۵ سال از تاریخ تاسیس آن می گذرد که به دلیل سوومدیریت هیچ گونه عملکرد موفقی از این سازمان شاهد نبوده ایم."

 

تجمع پرسنل شرکتی مراکز بهداشت یزد

پرسنل شرکتی مراکز بهداشت یزد در روز یکشنبه 26 فروردین مقابل استانداری تجمع اعتراضی برگزار کردند. معترضان پلاکاردی در دست داشتند که بر روی آن نوشته شده بود: "ما پرسنل شرکتی مراکز بهداشتی یزد به دلیل حقوق معوقه چندین ماه، کسر حقوق و نبود امنیت شغلی (تعدیل نیرو و تهدید به آن) اینجا گرد هم آمده ایم."

 

تجمع دانشجویان و کارشناسان علوم آزمایشگاهی

روز پنج شنبه 30 فروردین، همزمان با روز علوم آزمایشگاهی، دانشجویان و کارشناسان علوم آزمایشگاهی در راستای دستیابی به مطالبات خود مقابل سازمان نظام پزشکی تجمع کردند و خواستار جلوگیری از ورود رشته‌های غیر مرتبط به منظور اشتغال در آزمایشگاهها شدند. یک دانشجوی رشته علوم آزمایشگاهی با اشاره به مطالبات افراد تجمع کننده گفت: جامعه علوم آزمایشگاهی با وجود سختی کار فراوان؛ حقوق بسیار کمی دارند و در عین حال ورود رشته‌ های غیرمرتبط به این حرفه موجب به خطر افتادن اشتغال و بازار کار این رشته شده است که نارضایتی فراوانی را برای شاغلان و دانشجویان تحصیل کننده به وجود آورده است.

 

(منابع: مهر، نظام پرستاری، پانا، ایلنا، تسنیم، ایسنا، خانه پرستار، فارس)

 

منبع: نبردخلق شماره ۳۹۷، شنبه   اول اردیبهشت ۱۳۹۷ - ۲۱ آوریل ۲۰۱۸

 

 بازگشت به نبردخلق

بازگشت به صفحه اول