رویدادهای هنری ماه (فروردین ۹۷)

فتح الله کیائیها

 

نقاشی – گالری

 

اثر "بنکسی" در اعتراض به زندانی شدن هنرمند نقاش کرد

چندی پیش "زهرا دوغان"، هنرمند نقاش کرد، تصویری از پرچم ترکیه را روی دیوار شهرهایی که توسط ارتش این کشور ویران شده، نقاشی کرد و محکوم به ۳۴ ماه حبس گردید. اما این پایان ماجرا نبود چرا که در آنسوی دنیا هنرمند نقاش معروف، ولی گمنام دیگری به نام "بنکسی" تصویر زهرا را در تقاطع خیابان "هیوستون" و "باوری" در نیویورک در ابعاد ۲۱ متری کشید که پشت خطوطی میله مانند ایستاده است؛ خطوطی که نه تنها شباهت به میله های زندان دارد؛ بلکه نشانی ار روز شمار رهایی را نیز به بیننده القا می کند.

در زیر این نقاشی جمله ای هم به چشم می خورد که می گوید: "زهرا را آزاد کنید!"

بنکسی که هویتش شناخته شده نیست، در نقاشیهای دیواری خود به مسایل سیاسی و اجتماعی می پردازد.

 

هنر و سلاح سیاسی اش علیه نابرابری و بی عدالتی

یک گالری در شهر "فرانکفورت" مجموعه ای از آثار هنرمندان ۴۲ کشور جهان را به نمایش گذاشته که هر یک حاوی پیامی سیاسی است.

مردانی که پیراهنی سفید بر تن دارند، دور یک میز کنفرانس نشسته اند. سرشان روی زانوهای شان خم شده و دستان شان آویزان است. این یک تابلوی رنگ روغن از "آدلیته حسنی"، هنرمند ساکن نیویورک است. هنرمند در این تابلو که "خوابیده ها" (The Sleepers)

نام دارد، انفعال رهبران جهان را به باد انتقاد گرفته و ترسیم کرده؛ سیاستمدارانی که اهل عمل نیستند و به خواب رفته اند.

بعضی از تصاویر جالب این نمایشگاه عبارتند از: "رقصنده و افسر پلیس"، "پرچمهای بی معنی"، "لایکهای مجازی"، "کابینهای رای گیری"، "انتخابات" و "پلیس ضد شورش در مقابل آتش".

 

نمایش آثاری از زندانیان گوانتانامو

شش نقاشی و یک مجسمه که توسط زندانیان زندان نظامی آمریکا در خلیج گوانتانامو ساخته شده، چندی پیش در "دانشکده عدالت کیفری جان جی" در شهر نیویورک به نمایش گذاشته شد.

این اولین بار نیست که مجموعه ای از آثار هنری این زندانیان به نمایش گذاشته شده است. برخی از این آثار عبارتند از: "مجسمه آزادی" از "محمد انسی"، "تایتانیک" اثر "خالد قسیم"، "کشتی شکسته" اثر "جمال آمیزیانی" و مدل چوبی یک کشتی اثر "معاذ العلوی".

 

 

سینما، تلویزیون

 

جشنواره کن خواهان تامین آزادی سفر جعفر پناهی شد

فیلم "سه رخ"، تازه ترین ساخته جعفر پناهی، در بخش اصلی جشنوار فیلم کن با فیلم "همه می دانند" اصغر فرهادی بر سر نخل طلای مهمترین جشنواره سینمای اروپای مرکزی رقابت می کند. مسوولان جشنواره فیلم کن از جمهوری اسلامی خواسته اند به پناهی اجازه دهد در این جشنواره سینمایی شرکت کند.

سال گذشته جعفر پناهی به اتهام "اجتماع و تبانی و تبلیغ علیه نظام جمهوری اسلامی" به ۶ سال حبس تعزیری و ۲۰ سال محرومیت از فیلمسازی، ۲۰ سال محرومیت از فیلمنامه نویسی، ۲۰ سال محرومیت از سفر به خارج از ایران و ۲۰ سال ممنوعیت از هر نوع مصاحبه با رسانه ها و مطبوعات داخلی و خارجی محکوم شد.

جشنواره فیلم کن از جمهوری اسلامی خواسته به پناهی اجازه سفر به فرانسه را دهد. "تیری فره مو"، مدیر هنری جشنواره فیلم کن، گفته است: "ما نمی خواهیم جمهوری اسلامی را تحت فشار قرار دهیم. ما دیپلمات نیستیم. مقامات فرانسوی از درخواست ما حمایت می کنند. این درخواست رسمی است."

 

سینمای عربستان در جشنواره امسال کن

وزیر فرهنگ عربستان سعودی اعلام کرد که این کشور برای اولین بار، به ویژه با نمایش فیلمهای برگزیده کوتاه، در هفتاد و یکمین دوره جشنواره فیلم کن شرکت خواهد کرد.

"عواد العواد"، گفت: "ما بسیار خوشحالیم زیرا با خانم "فرانسواز نیسن" (وزیر فرهنگ فرانسه) بر سر نخستین شرکت رسمی در جشنواره فیلم کن به توافق رسیدیم."

شرکت عربستان سعودی در جشنواره کن با نمایش ۹ فیلم کوتاه و برگزاری نشستهای حرفه ای، به طور عمده نمادین خواهد بود.

 

اعتراض ۷۰ زن مستندساز به رفتار خشونت آمیز با "دختران خیابان انقلاب"

۷۰ زن مستندساز در نامه سرگشاده ای خطاب به روسای سه قوه و نمایندگان مجلس به رفتار وحشیانه ماموران انتظامی و امنیتی ایران با زنان و دختران معترض به حجاب اجباری اعتراض کردند.

آنها در نامه خود گفته اند که به اقتضای شغل خود شاهد نابسامانیها در حوزه زنان هستند و تلاش کرده اند که این مشکلات را بازتاب دهند "اما اکنون به شدت از رفتارهای خشونت آمیز اعمال شده بر زنانی که به شکلی مسالمت آمیز خواهان حجاب اختیاری و حق انتخاب پوشش هستند، خشمگین و آزرده خاطر هستیم."

آنها نوشته اند: "مجریان شما در برابر دیدگان شهروندان، دختران خیابان انقلاب را از سکوهایی که برای اعتراض مسالمت آمیزشان انتخاب کرده اند، به پایین پرت می کنند و دست و پای شان را می شکنند و حتی می شنویم در خفا و بازداشت آنان را کتک می زنند."

مستندسازان زن اینگونه رفتارهای خشونت آمیز و غیرمدنی را موجب "زیر سووال" رفتن سران سه قوه در صحنه های داخلی و بین المللی دانسته و از آنها خواسته اند تا "تاب مخالفتهای مدنی و صلح طلبانه" را داشته باشند.

مینا اکبری، پگاه آهنگرانی، شیرین برق نورد، لیلا نقدی پری و مهناز محمدی از جمله امضاکنندگان این نامه هستند.

 

"سسمی ستریت" به دیدار کودکان جنگ زده خاورمیانه می رود

در حالیکه جنگ داخلی سوریه هفتمین سال خود را طی می کند، میلیونها کودک آواره در اردوگاههای پناهجویان، دوران کودکی خود را می گذرانند. اما یک شرکت غیر انتفاعی آمریکایی که با شوی تلویزیونی عروسکی معروف آمریکایی "سسمی ستریت" همکاری می کند، می گوید عروسکهای محبوب خود را به کشورهای جنگ زده خواهد فرستاد تا کمی شادی و نشاط به دنیای این کودکان ببخشد.

"شری روزنفلد"، معاون رییس شرکت غیرانتفاعی "کارگاه سسمی" گفت این سازمان در همکاری با "کمیته بین المللی نجات" (IRC) برای کودکان مناطق جنگ زده امکان آموزش فراهم می کند تا به آنها و خانواده های شان در مبارزه با اثرات تکان دهنده جنگ یاری دهد.

او می گوید این کار را از دو طریق انجام خواهند داد: "یک روش ارایه خدمات به طور مستقیم از طریق شخصی برای یک و نیم میلیون کودک آسیب دیده است. دیگری ایجاد برنامه های آموزشی جدید است که در دسترس ۹ میلیون و ۴۰۰ هزار کودک در سراسر عراق، اردن، لبنان و سوریه خواهد بود."

 

موسیقی

 

اجرای قطعاتی برای زنان در کنسرت گروه تال

گروه موسیقی "تال" به سرپرستی فرج علیپور، ۲۱ اردیبهشت ماه در تهران کنسرت "گل و نی" را برگزار می ‌‌کند. این کنسرت در برج میلاد با اجرای قطعاتی که برای زنان سروده شده، اجرا می شود.

در این کنسرت، زنان لر با لباسهای محلی و روسری لری (گل ونی) و در کنارشان مردان با انداختن گل و نی بر شانه ها در این مراسم شرکت می کنند .در این برنامه مسلم علیپور - خواننده - به همراه رضا ساکی و مجید پاپیزاده همراه با "گل و نی" در کنار گروه به اجرای برنامه خواهند پرداخت.

 

قطع برق شهر برای لغو یک کنسرت

کنسرت گروه موسیقی بندری "لیان" به سرپرستی محسن شریفیان شامگاه شنبه یازدهم فروردین ماه در شهر "کلمه" در استان بوشهر، در حالی به روی صحنه رفت که از چند روز قبل امام جمعه این شهر و مقامات وابسته به وی دست به تحریک علیه برگزاری آن زده بودند.

حجت الاسلام مصلح گفته بود: "چرا باید به یک خارج نشین مجوز اجرای برنامه و موسیقی بدهیم؟ جوانان انقلابی شهرستان دشتستان اجازه برگزاری چنین مراسمی را نخواهند داد."

این اظهار نظر اگرچه منجر به برگزار نشدن این کنسرت نشد، ولی پس از گذشت ۲۰ دقیقه از اجرای موسیقی، علاوه بر قطع برق و اینترنت استادیوم محل برگزاری کنسرت، برق کل شهر "کلمه" نیز قطع شد. سپس برق بعد از نیم ساعت وصل شده ولی پس از دقایقی به محض ورود مجدد محسن شریفیان بر روى صحنه، دوباره قطع شد که در نهایت منجر به لغو کنسرت شد.

در این مراسم بیش از ۵ هزار نفر از استان بوشهر و استانهای مجاور حضور داشتند که با چراغهای خاموش در سالن مواجه شده و ناچار به ترک محل شدند.

 

شعر ماه:

 

سیاه چالم اما

دلم می خواست سیاره ی پریشانی باشم

بر مدار مادرم

وقتی کهکشانی را بر سر می کند و

از کوچه می گذرد ...

 

س.ق

 

 

(منابع: دویچه وله، صدای آمریکا، رادیو زمانه، رادیو فردا، جنگ خبر، بی بی سی، موسیقی ما)

 

 

منبع: نبردخلق شماره ۳۹۷، شنبه   اول اردیبهشت ۱۳۹۷ - ۲۱ آوریل ۲۰۱۸

 

 بازگشت به نبردخلق

بازگشت به صفحه اول