کارورزان سلامت (اسفند ۹۶)

امید برهانی

 

پرستاران همدانی خسته از فشار کار زیاد و کمبود نیرو

رییس نظام پرستاری همدان با اشاره به درخواستهای جامعه پرستاری استان و مشکلات آنها اظهار کرد: "سختی و فشار کار طی یک سال گذشته به اوج خود رسیده و این موضوع باعث نگرانی همکاران ما شده است."

هادی زرینی افزود: "حجم بالای مراجعین و کمبود نیرو از یک طرف و از طرف دیگر، بدهی بیمه ها به وزارت بهداشت و معوقات پرستاران که بر زمین مانده، باعث شده شرایط کاری برای پرستاران سخت شود."

وی تاکید کرد: "مشکل کمبود نیرو را می توان از طریق تبدیل وضعیت پرسنل شرکتی و استخدام نیروی جدید حل کرد."

 

طرح سلامت؛ تعارض منافع، آمارهای قلابی

نمایش پاورپوینت ایرج حریرچی، معاون وزیر بهداشت، در نشست "نگاهی به طرح تحول سلامت از اجرا تا به امروز" پیرامون دستاوردهای طرح تحول سلامت، با واکنش یکی از میهمانان این نشست روبرو شد.

حسین راغفر، اقتصاددان و عضو هیات علمی "دانشگاه الزهرا"، با تاکید بر اینکه نگران تعارض منافع در نظام سلامت کشور است، گفت: "نمی شود کسی وزیر بهداشت یک کشور باشد و خودش همزمان بیمارستان خصوصی داشته باشد. این مساله در همه جای دنیا مصداق روشن و بارز فساد است و اگر چنین اتفاقی در هر کجای دنیای صنعتی بیفتد، آن شخص را محاکمه می کنند. اصلا اجازه نمی دهند که چنین شخصی به مقامهای بالا از جمله وزارت برسد."

وی با اشاره به نمودارهای نمایش داده شده توسط معاون وزارت بهداشت گفت: "شما می توانید با این آمار و ارقام و نمودارها بسیاری از مسایل را تفسیر کنید، ولی آن چیزی که روی زمین اتفاق می افتد و همه ما دورو بر خودمان می بینیم، با آنچه این آمارها نشان می دهد، تفاوت دارد. به هرحال شما خودتان می دانید که من ۳۰ سال است با این آمارها کار می کنم. برخی از این آمارها قلابی هستند، برخی واقعیتها را منعکس نمی کنند و کیفیت بسیاری از آنها نازل است. من قبلا آمارهایی را به خود شما نشان داده ام که مرکز آمار ارایه کرده و متاسفانه غلط بوده است."

راغفر تاکید کرد: "بخشی از اعتراضات اجتماعی که چندی پیش صورت گرفت، به دلیل کمبودها بود و قطعا یکی از کمبودها مربوط به سلامت بود. تجربه های شخصی هر کدام از ما با این آمار و ارقامی که شما می فرمایید تفاوت دارد. همه ما حس می کنیم که هزینه های درمان وحشتناک افزایش پیدا کرده است."

 

بیمارستان واحد اقتصادی است

عضو شورای عالی نظام پرستاری گفت: "هیات امنایی کردن به نوعی در جهت مدیریت مشارکتی و گروهی برای بیمارستان به عنوان یک واحد اقتصادی خدماتی است."

حمید سالاری ادامه داد: "این نوع مدیریت می تواند در صورت اجرای صحیح و دقیق مزایایی از جمله استقلال مدیریتی، مالی و محدود شدن قدرت تصمیم گیری در بیمارستان داشته باشد."

وی طرح مزبور را "مترقی و نوین" خواند و تاکید کرد: "لازمه هیات امنایی شدن بیمارستانها دقت در اجرا و به خصوص تفویض اختیار کامل به هیات امنا برای اداره بیمارستانها است."

این در حالی است که مدیر پرستاری یکی از بیمارستانهای تهران پیرامون طرح اداره هیات امنایی بیمارستانها گفت: "این اتفاق پیش از این نیز در مورد دانشگاه های علوم پزشکی رخ داده و تبعات منفی آن بر همگان روشن است. هرچند هدف از این طرح را کاهش تصدی گری وزارت بهداشت عنوان می کنند، اما این بار هم همان تفکرات پزشک سالارانه از این طرح حمایت می کند تا در سایه نوعی خصوصی سازی، بدون هیچ نظارتی بتوانند عواید بیشتری را شامل حال خود سازند."

 

کمبود  ۱۰۰ هزار پرستار در مراکز درمانی کشور

معاون پرستاری وزارت بهداشت با بیان اینکه کمبود پرستار در مراکز درمانی دولتی جدی است گفت: "برای هر تخت بیمارستانی به  ۱.۷ پرستار نیاز داریم و برای رسیدن به این استاندارد مورد قبول و ایده آل کشور، به  ۱۰۰ هزار پرستار جدید و تازه نفس نیاز داریم."

مریم حضرتی روز پنجشنبه  ۱ ۱ اسفند تصریح کرد: "کمبود پرستار سبب شده به نیروهای موجود پرستاری در مراکز درمانی دولتی فشار زیادی وارد شود و پرستاران طرحی نیز از این قاعده مستثنی نیستند."

وی پیرامون علت کمبود نیرو گفت: "کار پرستاری ، حرفه ای سخت و حساس است ولی در عین حال مزایای پرستاری متناسب با حرفه آنان نیست."

 

افزایش آمار مهاجرت پرستاران

آمارهای سازمان نظام پرستاری نشان می دهد که روند مهاجرت پرستاران در ابتدای سال ۹۵ نسبت به سال ۹۴ با افزایش روبرو بوده است. این آمار در سال ۹۶، با فراز نشیب همراه بوده، به طوری که در فروردین ۹۶، تعداد ۸ پرستار مهاجرت کرده اند که در اردیبهشت ماه با ۴ نفر افزایش به ۱۲ پرستار رسیده است.

آمارهای نظام پرستاری نشان می دهد، در فروردین ۹۶ تعداد ۸ پرستار، اردیبهشت ۱۲ نفر، خرداد ۸ نفر، تیر ۱۶ نفر، مرداد ۱۹ نفر، شهریور ۱۷ نفر، مهر ۹ نفر، آبان ۹ نفر، آذر ۱۱ نفر، دی ۱۱ نفر، بهمن ۱۲ نفر و در اسفند ۹۶ که هنوز به پایان نرسیده، تاکنون ۶ پرستار متقاضی مهاجرت بوده اند.

پیشتر قائم مقام سازمان نظام پرستاری گفته بود: "در سال ۹۵، ۲۰۰ نفر از پرستاران ایرانی فقط از کانال سازمان نظام پرستاری مهاجرت کردند، اما فکر می کنم سالانه حدود ۵۰۰ پرستار از راه های مختلف مهاجرت می کنند. متاسفانه آمار مهاجرت پرستاران خیلی بیشتر از اینهاست"

محمد شریفی مقدم افزوده بود: "مهاجرت کاری پرستاران کانالهای مختلفی دارد. آماری که نظام پرستاری در اختیار دارد، حداقل تعدادی است که به واسطه شغل شان مهاجرت کرده اند، زیرا افراد بیشتر به صورت مستقل برای مهاجرت اقدام می کنند و آمار نظام پرستاری بخشی از تعداد افرادی است که به کشورهای مختلف مهاجرت کرده اند."

بر اساس گزارشهای منتشره، مقاصد پرستاران ایرانی برای مهاجرت و کار، به ترتیب اولویت، کانادا، استرالیا و کشورهای حوزه خلیج فارس هستند.

اضافه کاریهای اجباری و پرداخت نشدن مطالبات در کنار ضرب و شتم پرستاران دست به دست هم داده تا انگیزه کار برای پرستاران کمرنگ شود. بر اساس آمارهای سازمان نظام پرستاری، در سه ماه گذشته حداقل ۱۵ پرستار در اقصی نقاط مختلف کشور از سوی همراهان بیمار مورد ضرب و شتم قرار گرفته اند که در برخی موارد، شدت جراحات منجر به بستری شدن پرستاران گردیده است.

 

مطالبات پرداخت نشد/ جیب خالی پرستاران مشهدی در شب عید

پرستاران و پرسنل بیمارستان خیریه "امام سجاد" مشهد از آبان ۹۶ حقوق و اضافه کار خود را دریافت نکرده اند.

جواد توکلی، عضو نظام پرستاری مشهد، با اعلام این موضوع گفت: "پرستاران و ماماهای این بیمارستان علاوه بر پرداخت نشدن عیدی سال گذشته و امسال، حقوق و مزایای خود را که حداقل حقوق طبق قانون کار می باشد و اغلب حدود یک میلیون و ۲۰۰ هزار تومان است، از آبان ماه سال جاری دریافت نکرده اند."

وی افزود: "پرسنل نسبت به پرداخت نشدن معوقات خود به مسوولان این بیمارستان اعتراض کرده و خواهان حقوق معوق خود شده اند. در پی اعتراضات، مسوولین عنوان کردند به دلیل وجود مکفی افراد جویای کار، آنها می توانند استعفا دهند."

توکلی یادآور شد: "این بیمارستان در بخشهای جراحی و زنان و زایمان فعال بوده و اتاق عمل هم مشغول به فعالیت است و در آمد نسبتا خوبی دارد."

 

مطالبات پرستاران تالش از فروردین ۹۶ پرداخت نشده

فروردین سال گذشته آخرین باری بود که پرستاران تالشی کارانه و حق مسکن دریافت کردند و پس از آن مبلغ دیگری به عنوان معوقه به آنها پرداخت نشده است.

رییس هیات مدیره نظام پرستاری تالش گفت: "طی آخرین صحبتهای صورت گرفته با مسوولین دانشگاه قرار است در روزهای آتی کارانه اردیبهشت ماه به همراه ۳ ماه حق مسکن پرداخت شود، اما متاسفانه مبلغ کارانه ها به شدت کاهش یافته، چرا که تا پیش از این بیمه سلامت ۹۵درصد از حق بیمه روستایی را پرداخت می کرد، اما از مهرماه ۹۶ این میزان به ۹۰درصد کاهش یافته است."

عزیزه پورولی ادامه داد: "بنابراین این ۵ درصد باقی مانده که توسط هیچ یک از سازمانهای بیمه گر پرداخت نمی شود، باید توسط دانشگاه پرداخت شود. دانشگاه نیز بایستی بار مالی این موضوع را از محل درآمدهای خود مرتفع نماید، بنابراین کارانه پرسنل کاهش خواهد یافت."

وی در پایان خاطر نشان کرد: "این موضوع باعث کاهش قابل توجه در کارانه پرسنل پرستاری خواهد شد که با توجه به معوقه شدن پرداختها و نیز گذشت مدت زمان طولانی می تواند موجب نارضایتی و کاهش انگیزه شغلی در میان همکاران مان شود. این در حالی است که وزیر محترم بهداشت در مراسم روز پرستار وعده پرداخت معوقه شش ماه اول سال ۹۶ را داده بود."

 

وزارت بهداشت: موضوع افسردگی پرستاران سیاه نمایی است

معاون وزارت بهداشت اگرچه به "کمبود شدید نیروی پرستار"، "اضافه کاری اجباری"، "مطالبات انباشته شده زیاد" و "اجرا نشدن برخی مصوبات" اعتراف کرد، با این وجود گفت: "واژه هایی ازجمله پرستاران افسرده، فرسوده شدن و به فنا رفتن و واژه هایی از آین دست را سیاه نمایی و تزریق انرژهای منفی به پرستاران است."

مریم حضرتی در عوض پیشنهاد "واقع گرایی" داد و گفت: "اینکه بنشینیم و فقط از مشکلات بگوییم، کار درست نمی شود، باید واقعیت گرا بود و با توجه به مقتضیات روز کشور در کنار مشکلات در حد بضاعت پیشنهاد هم داد."

وی تحقق مطالبات پرستاران را به آینده حواله داد و گفت: " مشکلات چیزی نیست که دایمی باشد و این مرحله نیز درحال گذر است و انشاالله خوشیها برای قشر خدمتگذار پرستاران برخواهد گشت."

حضرتی همچنین در بخش دیگری از سخنانش از طرح وزارت بهداشت برای حذف معاونتهای پرستاری در انتخاب و نظارت بر مدیران بیمارستانها خبر داد و گفت: "به دنبال اجرای شایسته سالاری در مدیریتهای پرستاری دانشگاه های علوم پزشکی هستیم و قرار است جایگاه مدیریتهای پرستاری مستقیم زیر نظر رییس دانشگاه باشد!"

به این ترتیب مقام وزارت بهداشت به طور رسمی بر بی خاصیتی و هیچکاره بودن معاونتهای پرستاری دانشگاههای علوم پزشکی و اقتدار و چیرگی روسای دانشگاه ها مهر تایید زد.

 

تجمع بیش از  ۱۵۰ پرستار در بوشهر

روز پنجشنبه ۲۳ اسفند از نخستین ساعات شروع فعالیت صبحگاهی بیمارستان "شهدای خلیج فارس" بوشهر، بیش از  ۱۵۰ نفر از کادر کمک بهیاری، بهیاری و پرستاری این بیمارستان در محوطه بیمارستان دست به تجمع زدند.

تجمع کنندگان با در دست داشتن پلاکاردهایی از مسوولان دانشگاه علوم پزشکی بوشهر خواستار پرداخت معوقات شان شدند.

معترضان گفتند در آستانه سال نو بخش عمده ای از اضافه کار ماهانه و کارانه آنها پرداخت نشده و با توجه به اینکه کمتر از یک هفته به پایان سال نمانده، ضروری است که دانشگاه علوم پزشکی بوشهر نسبت به پرداخت این مطالبات اقدام کند."

یکی از پرستاران با اشاره به پرداخت قطره چکانی دستمزدها گفت: "بیمارستان هر دو تا سه ماه یک بار بین ۳۰ تا ۴۰درصد اضافه کار مربوط به اوایل امسال را پرداخت می کند. در مورد سایر معوقات پرسنلی کار چندانی انجام نمی گیرد. به دلیل این که پرداختها دیر به دیر و با درصد پایین انجام می شود، حتی نمی دانیم که سطح مطالبات ما از بیمارستان چه میزان است."

پرستار دیگری اظهار داشت: "تعداد فراوانی از پرستاران بیمارستان به دلیل فشردگی و سختی شرایط کار حاضر به اضافه کاری و دادن شیفتهای اضافی نیستند، اما به دلیل کمبود نیرو به ناچار اضافه کار می ایستند و دانشگاه نیز به راحتی حقوق آنها در این بخش را معوق می کند. در بین پرستاران، افرادی وجود دارند که بالای دوهزار ساعت اضافه کار دارند، اما دانشگاه اقدامی به پرداخت این معوقات نمی کند."

 

 

(منابع: نظام پرستاری، مهر، ایرنا، فارس، ایلنا)

 

منبع: نبرد خلق شماره ۳۹۶، چهارشنبه اول فروردین  ۱۳۹۷ - ۲۱ مارس ۲۰۱۸

 

 بازگشت به نبردخلق

بازگشت به صفحه اول