رویدادهای هنری (دی ۹۶)

فتح الله کیائیها

 

بجای مقدمه

حضور قدرتمند و پرشکوه مردم در صحنه خیابانهای وطن، علاوه بر آشفتگی خواب قلدران، بسیاری از هنرمندان را نیز به واکنشهای متفاوتی واداشت که پاره ای از آنها اگرچه ضد و نقیض بودند، اما تامل در آن خالی از لطف نیست؛ از جمله پاسخ هدیه تهرانی، بازیگر سرشناس به اصغر فرهادی، کارگردان، است که به چکیده ای از فرازهای آن اشاره می کنیم:

"آقای فرهادی! مردم چرایی این دردها و ناهنجاریها را میدانند و به دنبال پاسخ به پرسشهای شان فریاد نمی زنند... مردم دردشان را فریاد می زنند و فقط زندگی، خوبی، صلح، آرامش و آزادی میخواهند. حق تنفس بدون درد، بدون خون، بدون خشم.

"مردم چرایی داغ مادران ایران را می دانند و سرزمین مادری داغدارمان را می شناسند. ما در زیر فشار تاثیرات دنیا و فقدانهای خودمان و به جبر مکان و زمان مان دست و پا می زنیم، فقدان آب، هوا، نان، کار، فرهنگ، اندیشه سالم، راستی، درستی، صلح، امنیت و آرامش."

هدیه تهرانی در کنایه به فرهادی اضافه کرده است: "اینکه چرا به کوچه کشیده شد، سووال است، نه این که این مهم را فراموش کنیم و برای آرامش خودمان به این تحلیل برسیم که مردم برای پرسش به کوچه آمدند تا پاسخی دریافت کنند.

"سرنوشت کودکان، ناامیدی و رنج مردان و تبعیض علیه زنان، سرگردانی نخبگان گمنام، سرخی صورت اکثریت هنرمندان از سیلی خودشان، زندانیان زن و مرد دربند به خاطر فقر، نابودی جنگلها، دریاچه ها، تالابها، ریز گردها، مرگ طبیعت و انقراض جانداران و آدمها، اینها درد مردمند و درمانش را لاجرم با حضور در خیابانها جستجو می کنند."

 

سینما

 

فراخوان به تحریم جشنواره دولتی دهه فجر

"به حرمت دوربین سوگند که امروز جاى شما سینماگران هموطن در خیابان است. بیایید بجاى در نوبت "جشنواره فجر" ایستادن، رسما اعلام کنید که آن را تحریم مى کنید. افتخارآفرینترین جایزه براى شما امروز در دست مردمى است که علیه رژیم مزدور پرور اسلامى به خیابانها سرازیر شده اند. بجاى سلفى گرفتن بر فرش قرمز جشنواره هاى رنگارنگ، با آنان یکى شوید و دوربین تان را رو به ایشان بگیرید. کلید رهایى از سانسور گران وزارت ارشاد و توقیف کنندگان آثار با ارزش تان در دست همین مردمى است که دیروز تماشاگران فیلمهای تان بودند و امروز تماشاگر عملکرد خودتان اند."

اینها سخنان رضا علامه زاده، فیلمساز سرشناس و صاحب نام ایرانی است که در خطاب به همکاران سینماگرش گفته شده.

ابراهیم داروغه زاده، رییس معاونت ارزشیابی و نظارت سازمان سینمایی، در تیر سال جاری اعلام کرده بود که "آشغالهای دوست داشتنی" یکی از ۱۰ فیلم توقیف شده در ایران است. "کاناپه" ساخته کیانوش عیاری، و "ارادتمند، بهاره تینا نازنین" ساخته عبدالرضا کاهانی از دیگر فیلمهای توقیفشدهاند. "کاناپه" درباره آزادی پوشش زنان، "ارادتمند، بهاره تینا نازنین" درباره سرگشتگی نسل جوان و سرکشی ست که در یک دور باطل گرفتار آمده و "آشغالهای دوست داشتنی" هم درباره گفت وگوی دو نسل درباره سرکوب نهضتهای اجتماعی در ایران در جریان اعتراضات سال ۸۸ است.

فراخوان علامه زاده در شرایطی منتشر شده است که جنبش فرودستان خیابانها را در ید قدرت خود گرفته و بسیاری از هنرمندان به نوعی همدلی و همراهی خود با این جنبش را اعلام کرده بودند.

 

"آشغالهای دوست داشتنی" همچنان در چنگال توقیف

با آنکه هشت سال از حضور پرشور مردم به جان آمده در اعتراضات سال 88 می گذرد، اما حاکمان مستبد امور هنری همچنان فیلم "آشغالهای دوست داشتنی" که در آن به جنبش جوانان و مردم حاضر در آن قیام خونین می پردازد را در چنگال توقیف نگه داشته و همچنان از صدور نمایش عمومی برای آن خودداری می کنند.

این فیلم به کارگردانی محسن امیر یوسفی و در سال ۱۳۹۱ ساخته شده است.

 

گلدن گلوب با حضور زنان سیاهپوش به کار خود پایان داد

"بیان حقیقت مهمترین ابزاریست که همه ما در اختیار داریم. برای مدتی طولانی به زنان گوش داده نشده و یا زنان جرات سخن گفتن در مقابل قدرت مردان را نداشتند، اما این دوره به پایان رسیده است."

اینها سخنان خانم "اوپرا وینفری" است که در افتتاحیه گلدن گلوب امسال بر زبان او جاری شد. او که اولین زن سیاه پوست دریافت کننده این جایزه بود، در حالی با احساسات تمام سخنان پر شورش را قرائت می کرد که حضار بر پای ایستاده او را تشویق می کردند.

مراسم گلدن گلوب امسال که با لباسهای سیاه هنرمندان سرشناس زن، رنگ و بو و جلوه ویژه ای به خود گرفته بود که اعتراض آنها به خشونت علیه زنان و تعرض جنسی را نشان می داد.

"اسوشیتدپرس" در این باره نوشت: "مراسم گلدن گلوب معمولا به عنوان یک مراسم جدی و رسمی شناخته نمی شود، اما مراسمی که روز یکشنبه در "بورلی هیلز" در غرب آمریکا برگزار شد، در تاریخ به عنوان مراسمی برای گرامیداشت زنان در صنعت سینما و تلویزیون ثبت خواهد شد."

در این مراسم "گری اولدمن" به خاطر ایفای نقش در فیلم "تاریک ترین ساعت" جایزه بهترین بازیگر مرد در درام سینمایی را دریافت کرد. همچنین سریال "سرگذشت ندیمه" جایزه بهترین درام تلویزیونی را گرفت. در این مراسم همچنین فیلم "سه بیلبورد" بیشترین جوایز را به خود اختصاص داد که از جمله می توان به جوایز بهترین فیلم، بهترین بازیگر زن و بهترین بازیگر مرد نقش مکمل و فیلمنامه اشاره کرد.

 

بازجویی از رسول اف در خانه های امن سپاه پاسداران

محمد رسولاف، کارگردان ایرانی، خبر داد که حدود دو ماه پیش در یکی از "خانه های امن" سپاه پاسداران بازجویی شده و پس از گذشت سه ماه از ضبط پاسپورتش همچنان ممنوع الخروج است.

این کارگردان بدون اشاره به جزییات و ذکر نام اعلام کرد که در حین بازجویی متوجه شده پرونده هایی علیه دو همکارش در ساخت فیلم "لرد" تشکیل شده و آنها نیز ممنوع الخروج هستند. فیلم "لرد" به کارگردانی آقای رسول اف خرداد ماه امسال توانست جایزه بهترین فیلم بخش "نوعی نگاه" جشنواره کن را به دست آورد. این فیلم درباره رشوه گیری و فساد اداری در ایران است. در همین حال آقای رسول اف اعلام کرد که بازجویان سازمان اطلاعات سپاه به او گفته اند که این فیلم در "دفاع از بهاییت" ساخته شده است.

محمد رسول اف سال ۹۲ نیز به دلیل ممنوع الخروج بودن نتوانست در "جشنواره نورنبرگ" حاضر شود. در آن سال فیلم "دست نوشته ها نمی سوزند" در جشنواره کن فرانسه، جایزه بهترین فیلم را در بخش "نوعی نگاه" از سوی فدراسیون رسمی منتقدان و نویسندگان سینمایی دریافت کرده بود.

این فیلم درباره قتلهای روشنفکران، نویسندگان و دگراندیشان در ایران توسط نیروهای وزارت اطلاعات مشهور به "قتلهای زنجیرهای" ساخته شده و بخشهایی از آن به صورت مخفیانه در ایران فیلمبرداری شده است.

 

کیت بلانشت در راس فستیوال کن

"کیت بلانشت" بازیگر سرشناس استرالیایی به سمت ریاست هیات داوران جشنواره کن منصوب شده است؛ انتخابی که تحلیلگران سینمایی آنرا پیامی سیاسی و محکم در اعتراض به تعرض جنسی می دانند.

در وبسایت جشنواره کن به نقل از بلانشت آمده است: "من سالهاست که به عنوان بازیگر و تهیه کننده به کن میآیم، اما تاکنون این لذت را نبرده ام که به سادگی و راحتی به تماشای این همه فیلمهایی بنشینم که در جریان این فستیوال فوق العاده به نمایش در می آیند."

او همچنین تصریح کرد که برعهده داشتن ریاست هیات داوران در جشنواره ۲۰۱۸ برای او موهبت و همزمان مسوولیتی بزرگ است.

این ستاره استرالیایی که تاکنون دو بار موفق به دریافت جایزه اسکار شده، جانشین "پدرو آلمودووار"، فیلمساز مشهور اسپانیایی، خواهد بود که سال گذشته در راس هیات داوران جشنواره کن قرار داشت.

 

حمایت میلیون دلاری مارک والبرگ از کمپین مقابله با آزار جنسی

"مارک والبرگ"، بازیگر آمریکایی، دستمزد یک و نیم میلیون دلاری خود را که به دلیل فیلمبرداری مجدد صحنه هایی از فیلم "تمام پولهای دنیا" دریافت کرده بود، به صندوق مالی "تایمز آپ" اهدا کرد. این صندوق از افرادی که تجربه آزار جنسی و یا رفتارهای خشونت آمیز در محل کار داشته اند، حمایت میکند.

گفته شده که به "میشل ویلیامز"، بازیگر زن اصلی این فیلم، برای فیلمبرداری مجدد تنها روزانه ۸۰ دلار برای هزینه های جانبی پرداخت شده است.

پس از متهم شدن "کوین اسپیسی" به آزار جنسی، سازندگان فیلم "تمام پولهای دنیا" نقشی را که او در این فیلم داشت به "کریستوفر پلامر" واگذار کردند و در نتیجه صحنه های مربوط به بازی کوین اسپیسی از این فیلم حذف و بار دیگر با بازیگر جدید فیلمبرداری شد.

 

 

موسیقی!

 

"شیاد" دوباره خوانی می شود

شاهین نجفی، فرجام سعیدی، ملودی صفوی، صفورا صفوی، آرش سبحانی، شهرزاد سپانلو، آرش تارانتیست، بردیا تقی پور و هاتف پیشداد هنرمندانی هستند که در هم صدایی و همدلی با جنبش فرودستان، باز خوانی ترانه "شیاد"، فریدون فروغی را که در وصف خمینی خوانده شده و وعده انقلاب دیگری را می داد، به صورت چند صدایی ارایه کرده اند.

ترانه "شیاد" نخستین بار در سال ۱۳۵۸ با شعر فرهنگ قاسمی و با صدای فریدون فروغی اجرا شد.

 

باز هم نوازندگان زن و باز هم محرومیت

روانکاوی این جماعت "آیت الله" گویا امری لازم و اجتناب ناپذیر است که در طی آن شاید بتوان به مبناهای فکری زن ستیزی و زن کنیز انگاری آنها پی برد. در این روزها اخبار عجیب و غریب و ضد و نقیضی از ممنوعیتهای مکرر نسبت به هنرمندان زن به گوش می رسد که همه شک و شبهه انسان پیرامون سلامت روان این جماعت خودشیفته را برطرف می کند. به گزارش خلاصه شده زیر توجه کنید:

از حضور نوازندگان زن در کنسرت موسیقی در اصفهان باز هم جلوگیری شد. یک خبرگزاری حکومتی از کنسرت ارکستر ملی اصفهان با خوانندگی سالار عقیلی در روزهای ۲۲ و ۲۳ دیماه خبر داده که در آن اداره کل فرهنگ و ارشاد استان اصفهان از حضور نوازندگان زن روی صحنه جلوگیری کرده است.

به گفتهیکی از نوازندگان ارکستر ملی اصفهان، این گروه از بیش از ۱۰ سال پیش تشکیل شده و نوازندگان زن هم در آن تمرین و با آن اجرا میکنند. نوازندگان زن به همراه این گروه چندی پیش در شیراز به روی صحنه رفته اند، به زودی هم قرار است در شهرکرد برنامه اجرا کنند. نوازنده گروه می گوید تنها در اصفهان از سالها پیش به نوازندگان زن اجازه حضور روی صحنه داده نمی شود، بدون اینکه دلیل روشنی برای آن اعلام شود.

 

دنیای خاموش کتاب

 

"آتش و خشم" یکروزه نایاب شد

ترامپ سعی خودش را کرد اما نتوانست سد کننده سیل طویل صفهای طولانی در برابر کتابفروشیها شود؛ کاری که از عهده ی سرمای شرق آمریکا هم بر نیامد.

و بدینسان بود که کتاب "آتش و خشم" اثر "مایکل ولف" با اشتهای سیری ناپذیر خریدارانش یکروزه نایاب شد. این کتاب که 32 دلار قیمت دارد و در نقد ترامپ است، چنان کاخ سفید و جناب پرزیدنت را آشفته کرده بود که مدتهای مدیدی سعی در جلوگیری از انتشار آن داشتند؛ کتابی که بخشهایی از آن قبلا منتشر شده و اشتیاق عموم را برای خواندنش برانگیخته بود.

ترامپ و کاخ سفید به مایکل وولف انتقاد می کنند و می گویند که کتابش مملو از دروغ و برپایه منابع نادرست است. در واکنش به این ادعا، نویسنده کتاب در مصاحبه اش با فرستنده تلویزیونی NBC به طنز از ترامپ تشکر کرده و گفته است: "ترامپ نه تنها به من کمک میکند تا کتابم را بفروشم، بلکه درونمایه آنچه را نوشته ام تایید می کند."

 

شعر ماه!

 

درد

در رگ گلوله بود

و آرامش

قلب تپنده ی

گوزن.

اینگونه بوده اند

رفیقانم

جنگل نشینان بی دریغ.

نوید دهنده گان طوفان.

ف.ک

 

 (منابع: دویجه وله، ایلنا، بی بی سی، رادیو زمانه، صدای امریکا، اینستاگرام)

 

منبع: نبردخلق شماره ۳۹۳،  یکشنبه اول بهمن ۱۳۹۶ - ۲۱ ژانویه ۲۰۱۸

 

 بازگشت به نبردخلق

بازگشت به صفحه اول