دانشگاه در ماهی که گذشت (آذر۹۶)

کامران عالمی نژاد

 

اعتراض دانشجویان دختر به محدودیتهای تبعیض آمیز جنسیتی

دانشجویان دختر خوابگاه کوی چمران دانشگاه تهران شامگاه شنبه 4 آذر در دومین شب متوالی به مقررات محدود کننده خوابگاهها علیه دختران اعتراض کردند.

این مقررات آخرین ساعت مجاز بازگشت دانشجویان دختر به خوابگاه را بین ۸ تا ۹ شب قرار می دهد و آنها را ملزم به تعیین زمان ورود و خروج به خوابگاه و پرکردن فرم تعهد در صورت دیرکرد می کند.

در اعتراض به چنین مقرراتی، دختران دانشجو ، همزمان با روز جهانی منع خشونت علیه زنان، پس از ساعت اجباری بازگشت به خوابگاه پشت درهای آن تجمع کردند و خواستار لغو مقررات تبعیض آمیز شدند.

 

۳۶ درصد بیکاران، فارغ التحصیل دانشگاه هستند

نتایج یک سرشماری حکومتی از نفوس و مسکن سال ۱۳۹۵ نشان می دهد در کشور ۳ میلیون و ۲۵۸ هزار نفر بیکار بوده اند که از این میان، ۱۴۶۲۹۹ نفر بی سواد، ۱۱۸۵۲۹۴ دارای مدرک دانشگاهی و مابقی دارای سطح سواد ابتدایی تا دیپلم و پیش دانشگاهی بوده اند.

بر این اساس، بیش از ۳۶ درصد از جمعیت ۳.۲ میلیون نفری بیکاران،تحصیل کرده دانشگاه هستند.

در میان یک میلیون و ۱۸۵ هزار بیکار دارای مدرک دانشگاهی، اکثر آنها فارغ التحصیل دوره لیسانس هستند به طوری که در سال گذشته ۷۹۷ هزار تحصیل کرده لیسانس بیکار بوده اند. همچنین ۲۲۴ هزار نفر فوق دیپلم، ۱۵۸ هزار نفر فوق لیسانس و دکترای حرفه ای و ۵۱۷۵ نفر دارای دکترای تخصصی هم سال گذشته بیکار بوده اند.

 

تجمع و اعتراض دانشجویان در بجنورد و کاشان

روز چهارشنبه ۸ آذر، دانشجویان بجنورد در اعتراض به کیفیت بد غذای دانشگاه تجمع کردند.

همزمان دانشجویان دانشگاه کاشان هم با دلیلی مشابه، دست به تجمع اعتراضی زدند.

هر دو دانشگاه برای نشان دادن اعتراض خود سینیهای غذا را روی زمین چیدند و از خوردن غذای بی کیفیت این دانشگاه ها خودداری کردند.

 

ستاره دار شدن دستکم ۱۵۰ دانشجوی مقطع کارشناسی ارشد و دکترا

روزنامه "جامعه فردا" به نقل از "یک منبع آگاه در وزارت علوم" از ستاره دار شدن دستکم ۱۵۰ دانشجوی مقطع کارشناسی ارشد و دکترا در مهر ماه سال جاری خبر داد.

این روزنامه نوشت در سال تحصیلی جدید بین ۱۵۰ تا ۲۰۰ دانشجو در مقطع کارشناسی ارشد و دکترا پس از قبولی در آزمون، از ثبت نام باز ماندند و ستاره‌‌ دار محسوب می شوند.

منبع یاد شده بدون توضیح در باره دلیل محروم شدن این دانشجویان از تحصیل گفته است که در پرونده آنها فقط "نقص در پرونده" درج شده است. این تیتری است که مسوولان امنیتی در دانشگاه برای فرار از پاسخگویی و هراس از اعتراضاتی که دامنه آن می تواند فراتر از دانشگاه برود، به آن توسل می جویند. 

 

اعتراضات دانشجویان دانشگاههای مختلف در کرمان پس از زلزله    

روز آدینه ۱۰ آذر، دانشجویان خوابگاه پردیس خواجه نصیر در کرمان نسبت به کم اهمیت شمردن جان و سلامتی شان در پی زلزله و بی توجهی مسوولین مربوطه به این امر دست به اعتراض زدند.

همچنین دانشجویان دانشگاه باهنر کرمان نیز صبح روز جمعه ۱۰ آذر در اعتراض به تعطیل نشدن دانشگاه و لغو امتحانات با وجود زلزله، دست به تجمع زدند.

همزمان، دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی کرمان نیز بخاطر پایین بودن امنیت خوابگاههای دانشجویی، روز جمعه دهم آذر ماه اعتصاب کردند.

 

تجمع اعتراضی دانشجویان علم و فرهنگ

روز شنبه ۱۱ آذر، دانشجویان علم و فرهنگ تهران علیه پولی سازی آموزش و افزایش شهریه ها تجمع کردند.

آنان بر روی دست نوشته های خود نوشته بودند: "تا وقتی شورای صنفی نداریم؛ تجمع ما غیرقانونی نیست! حراست عزیز لطفا تهدید نکن".

 

اعتراض دانشجویان دانشگاه ملی به شهریه اجباری

روز شنبه ۱۱ آذر جمعی از دانشجویان دانشگاه ملی در اعتراض به گرفتن پول از دانشجویان برای دروس جبرانی، در محوطه دانشگاه تجمع کردند.

دانشجویان می گویند وزارت علوم گرفتن شهریه را منوط به مصوبه هیات امنا کرده که هنوز چنین مصوبه ای به تصویب نرسیده است، بنابراین تمام اقدامات دانشگاه در مورد پرداخت شهریه و ممنوع کردن ارایه خدمات آموزشی به دانشجویان بر خلاف نص صریح قانون و قابل پی گیری است.

دانشجویان شعار می دادند: "دانشگاه پولکی نمی خوایم نمی خوایم، "شهریه زورکی نمی خوایم نمی خوایم"، "دانشگاه یا بنگاه، البته بنگاه بنگاه"، "نترسید نترسید، ما همه باهم هستیم".

دانشجویان معترض در پایان تجمع خود با خواندن بیانیه ای خواستار حذف کامل بدهیهای دانشجویان، جلوگیری از تحمیل دروس جبرانی و سپردن تعهد برای نگرفتن جریمه شدند.  

 

بیانیه مشترک ۳۴ شورای صنفی دانشگاههای کشور به مناسبت روز دانشجو

شوراهای صنفی ۳۴ دانشگاه کشور در بیانیه ای به مناسبت ۱۶ آذر بر خواسته های خود پا فشردند.

آنها نوشتند: "روز دانشجو نماد مبارزه دانشجویان پیشرو در راه عدالت و آزادی است. برای سالها، این روز در قالب برنامه های کم مایهچند تشکل سیاسیِ رسمی برای ایجاد شور و هیجان زودگذر و بیان شعارهای جناحهای سیاسی مسخ شده بود. اما اکنون سه سال است که دانشجویان مستقل و فعالان صنفی عزم کرده اند تا معنا و تصویری دیگر به این روز دهند. پیام آنها یک چیز بوده است: دست زورمندان اقتصادی و سیاسی باید از دانشگاه کوتاه شود."

دانشجویان به تهاجم به سطح زندگی کارگران و کارورزان، خصوصی سازی خدمات عمومی و کالا سازی بهداشت و آموزش اشاره کرده و پیوند این تدبیرها با سیاستهای امنیتی را مورد تاکید قرار داده اند.

از جمله مطالبات دانشجویان، توقف واگذاریها، پوشش کامل خدمات دولتی به دانشگاهها، الغای تبعیضهای جنسیتی، لغو طرح کارورزی، تضمین حق تحصیل برای همه قومیتها و پیروان همه مذاهب و آیینها و بازگشت دانشجویان ستاره دار است.

 

انتقاد از وعده های بی انجام روحانی در مراسم دولتی

حضور حسن روحانی در دانشگاه سیستان بلوچستان با انتقادات و ابراز ناامیدی یک تشکل دانشجویی همراه گردید که اجازه یافته بود بیانیه خود را در حضور وی ایراد کند.

"دانشجویان پیرو خط امام" در این بیانیه به حسن روحانی گفتند: "فریاد زدیم حقوق شهروندی، فرجامش شد سپنتا نیکنام و مینو خالقیها. فریاد زدیم حقوق قومیتها و مذاهب، فرجامش شد نبود حتی یک وزیر اهل سنت در کابینه. فریاد زدیم دانشگاه بی ستاره، فرجامش شد ۲۰۰ ستاره در سپهر سیاسی دانشگاههای ایران."

آنها از وی پرسیدند: "آقای روحانی! دانشگاه امن و نه امنیتی شعار و وعده شما بود، چه شده است که هر روز شاهد دربند شدن همقطاران مان هستیم؟ چه شده است که نهادهای امنیتی خارج از دانشگاه به وضوح در امور دانشگاهها و آسایش دانشجویان دخالت می کنند و برای آنان خط و نشان می کشند؟ چه شده است که در دوران شما نیز سخن ننگین ستاره دار کردن دانشجویان را می شنویم؟ اگر اینگونه باشد فرق شما با فرقه‌‎ زنبیلیون بست نشین چیست؟"

"دانشجویان پیرو خط امام" در انتها یادآور شدند: "جناب آقای روحانی، هرچند در فهم تدبیرتان همچنان سردرگم مانده ایم، ولی امیدمان به شما پابرجاست."

 

تجمع دانشجویان چهار دانشگاه در اعتراض به کالا سازی آموزش

روز دوشنبه 13 آذر، در آستانه اول ماه مه دانشجویان دانشگاههای علامه طباطبایی، بهشتی، تهران و خوارزمی در اعتراض به کالا سازی آموزش تجمع کردند.

دانشجویان با شعارهای "دانشگاه پولگردان، تضعیف زحمتکشان"، "تدبیرِ این وزارت، علم است یا تجارت؟"، "روند پولی سازی، نقض قانون اساسی" ، "در دانشگاه بیگاری، بعد از تحصیل بیگاری"، "منطق سرمایه داری، استثمار، بیکاری"، "نه به تبعیض جنسیتی و دانشگاه پادگانی"، "خوابگاه دخترانه، زندانه زندانه" اعتراض خود را اعلام کردند.

از دیگر شعارهای دانشجویان در گردهماییهای اعتراضی خود می توان به: "با سنوات و وامها، شدیم برده بانکها"، "با تهدید و یا احضار، ساکت نمی شیم اینبار" ، "مسکن و کار و درمان، آموزش رایگان، خواسته زحمتکشان"، "آموزش و سلامت، در خدمت تجارت"، "در دانشگاه بیگاری، بعد از تحصیل بیکاری"، "خوابگاه دخترانه، زندانه زندانه"، اشاره کرد.

 

تجمعهای اعتراضی دانشجویان دانشگاه های صنعتی شریف و نیشابور

روز سه شنبه 14 آذر، در آستانه روز دانشجو، دانشجویان دانشگاه های صنعتی شریف و نیشابور در اعتراض به پولی شدن آموزش عالی و خصوصی سازی آموزش عالی دست به تجمع زدند.

تجمع دانشجویان صنعتی شریف مقابل سلف دانشگاه و در اعتراض به کالا سازی آموزش و دیگر عرصه های اقتصادی، اجتماعی انجام گرفت.

دانشجویان دانشگاه نیشابور نیز در اعتراض به پولی شدن آموزش عالی و به بی توجهی مسوولان دانشگاه به شورای صنفی تجمع کردند.

 

دکتر ملکی دانشجویان را به اتحاد و مبارزه دعوت کرد

دکتر محمد ملکی، نخستین رییس دانشگاه تهران پس از قیام ۵۷، به مناسبت ۱۶ آذر، دانشجویان را به اتحاد و مبارزه دعوت کرد.

او خطاب به دانشجویان گفت: "پیام من دانشجویان این است که همیشه اصالت و وظیفه دانشجویی را انجام دهند. در همه جای دنیا دانشجو پیشرو و پرچمدار مبارزات اجتماعی است.

متاسفانه پس از انقلاب فشارها بر دانشجویان و دانشگاهها به حدی رسیده که دانشجویان نمی توانند این وظیفه خود را انجام دهند. من امیدوارم که دانشجویان مجددا به راه اصلی دانشجویی بازگردند و از هیچ چیز نترسند و مطمین باشند که اگر با هم متحد و منسجم باشند، پیروز خواهند شد.

ضمنا من روز دانشجو را به تمام دانشجویان کشور تبریک میگویم."

 

اعتصاب غذای دانشجویان دانشکده نفت آبادان در روز دانشجو

دانشجویان دانشکده نفت آبادان در اعتراض به بدعهدی وزارت نفت و بی اعتنایی مسوولان نسبت به مشکلات و خواسته های آنان دست به اعتصاب غذا زدند.

دانشجویان دانشکده صنعت نفت آبادان از ۲۷ آبان تاکنون در اعتراض به نقض تعهدات وزارت نفت به آنها و خودداری از استخدام فارغ التحصیلان این دانشگاه، دست به اعتصاب زده و کلاسهای درس را تحریم کرده اند. 

دانشجویان معترض اعلام کردهاند تا زمانی که از مسوولان دولت درباره تعیین وضعیت استخدامی» پاسخ مناسبی دریافت نکنند، به اعتراضهای خود همچنان ادامه خواهند داد.

 

آزادی ضیا نبوی خواست دانشجویان دانشگاه نوشیروانی بابل

دانشجویان دانشگاه نوشیروانی بابل برای دومین بار در این هفته در تجمعی اعتراضی خواستار برکناری رییس دانشگاه و آزادی ضیا نبوی، دانش آموخته این دانشگاه، شدند.

دانشجویان روز یکشنبه ۱۹ آذر هنگام حضور هیات وزارت علوم که جهت بازرسی وضعیت و شرایط حاکم بر دانشگاه صنعتی نوشیروانی بابل به این دانشگاه آمده بود، دومین تجمع خود را برگزار کردند.

این گردهمایی اعتراضی که با سر دادن شعار و خواندن سرود همراه بود، چند تن از دانشجویان سخنرانی کردند و یاد ستاره دربند این دانشگاه، سید ضیا نبوی، گرامی داشته شد. دانشجویان سپس با حضور انبوه خود آمفی تئاتر دانشگاه را که بازرسان وزارت علوم در آن حضور یافته بودند، به تریبون شعارهای خود تبدیل کردند.

دانشجویان یکصدا شعار می دادند: "دانشجوی زندانی، آزاد باید گردد"، "جانعلی، جانعلی، استعفا، استعفا"، "دانشجو می میرد، ذلت نمی پذیرد". آنها همچنین پوسترهایی از ضیا نبوی و پلاکاردهایی مبنی بر استعفای جانعلی زاده (ریاست دانشگاه) در درست داشتند.

دانشجویان در واکنش به فرافکنی و تلاش اوباش بسیجی – دانشجو که برای برهم زدن تجمع آنها در محل حضور یافته بودند، شعار می دادند: "توپ، تانک، بسیجی، دیگر اثر ندارد".

 

تفکیک جنسیتی ورودیهای دانشگاه آزاد زاهدان

دانشگاه آزاد واحد زاهدان ورودیهای دانشگاه را مردانه و زنانه کرده است. .

مسوولان این دانشگاه با جدا کردن دربهای ورودی و خروجی دانشجویان دختر و پسر اقدام به تفکیک جنسیتی کرده اند.

این اقدام با واکنشهای اعتراضی از سوی دانشجویان و کاربران شبکه های اجتماعی مواجه شد.

 

 

 

(منابع: رادیو زمانه، مشرق، رادیو فردا، دانشجو آن لاین، آژانس ایران خبر، ایلنا، خبرگزاری مهر، ایسکانیوز، دانشجو نیوز، کمپین فعالین بلوچ) 

 

نبردخلق شماره ۳۹۲، آدینه اول دی ۱۳۹۶ - ۲۲ دسامبر ۲۰۱۷

 

 بازگشت به نبردخلق

بازگشت به صفحه اول