دانشگاه در ماهی که گذشت (مهر۹۶)

کامران عالمی نژاد

 

بودجه دانشگاهها در حد تامین حقوق کارکنان و هزینه آب و برق است

احمد معتمدی، رییس دانشگاه صنعتی امیرکبیر، درباره بودجه سال آینده دانشگاههای دولتی گفت: "متاسفانه در سالهای اخیر به دلیل مشکلات دولت، مشکلات بودجه ای دانشگاهها نیز بیشتر شده است. به همین دلیل دانشگاهها باید رویکرد جدیدی را اتخاذ کنند که تا این حد وابسته به بودجه دولت نباشند. به نظر می رسد دولت بودجه ای بیشتر از این، آن هم در حد تامین حقوق کارکنان و هزینهآب و برق و حقوق نمی تواند به دانشگاهها پرداخت کند. دانشگاهها باید سعی کنند در عین حال که کیفیت شان را حفظ می کنند، درآمد هم داشته باشیم."

معتمدی تاکید کرد: "درآمدزایی دانشگاه به معنی مدرک فروشی نیست؛ زیرا پول درآوردن برای دانشگاههای معتبر مثل ما بسیار ساده است، اما نباید به قیمت از دست رفتن اعتبار دانشگاه باشد. برعکس قصد داریم تا سال  ۱۴۰۴ جزو  ۱۰۰ دانشگاه برتر دنیا و در برنامه ششم در میان  ۲۰۰ دانشگاه برتر قرار بگیریم."

وی خاطرنشان کرد: "بنابراین نمی توان برای کسب درآمد کیفیت را پایین آورد، اما می توان از راه درست بدون آسیب به کیفیت، درآمدهای دیگری برای دانشگاه ایجاد کنیم تا وابسته به دولت نباشیم و بتوانیم اهدافمان را مشخص کنیم."

وی درباره برنامه های جدید در این دانشگاه گفت: "یک سری موضوعات در دانشگاه وجود دارد که بسیار مهم است و باید مستمر باشد از جمله موضوعات فرهنگی، اسلامی کردن دانشگاهها و فعالیتهای سیاسی و اجتماعی که نباید برنامه های کوتاه مدت یا ۵ ساله داشته باشند."

 

ترویج حجاب با رشوه

دانشگاه آزاد سرعین، بنری در ورودی دانشگاه نصب کرده و اعلام کرده است، به دانشجویان دختری که چادر بر سر کنند، ۱۵درصد تخفیف شهریه دانشجویی داده خواهد شد. مسوولان این دانشگاه در بنر یاد شده نوشته اند "چادر بپوشید؛ ۱۵٪ تخفیف شهریه بگیرید".

با جابجایی مسوولان دانشگاه آزاد و انتصاب ولایتی، فشار برای تحمیلات سیاسی و فرهنگی و مذهبی بر دانشجویان افزایش یافته است. 

در حالی که بسیاری از دانشجویان به افزایش قیمت شهریه ها به خصوص در دانشگاه آزاد معترض هستند، مسوولان به جای رسیدگی و ارتقا سطح آموزشی و تشویق دانشجویان برتر آموزشی، با طرحهای قرون وسطایی در پی رواج دروغ و ریاکاری در جامعه آکادمیک و آموزشی هستند.

در سالهای اخیر نیز مسوولان با انواع طرحهای ضد دانشجویی اقدام به کنترل نوع پوشش دانشجویان دختر و احضار و برخورد یا دانشجویان در دانشگاههای مختلف کرده اند و در حالی که دانشجویان با مشکلات زیاد آموزشی و رفاهی و آکادمیک و مالی به خصوص در پی پولی سازی آموزش رویه رو هستند، مسوولان حکومت برای فرار از پاسخگویی به مطالبات آنها، راه تشدید فشار و سرکوب دانشجویان با چماق مقررات و دستورات مذهبی را پیش گرفته اند.

 

پنج روز تجمع دانشجویان دندانپزشکی دانشگاه جندی شاپور اهواز

دانشجویان دانشگاه جندی شاپور اهواز روز 6 مهر با تعطیل کردن کلاسهای خود و تجمع، وارد پنجمین روز اعتراضات خود نسبت به کمبود امکانات و تجهیزات پزشکی در صورت ادغام با پردیس خودگران شدند.

دانشجویان معتقدند ادغام آنها با دانشجویان (پولی)، باعث کمبود فضای آموزشی و همچنین کمبود تجهیزات و امکانات خواهد شد. پردیس خودگران این دانشگاه در آبادان قرار دارد و دانشگاه تصمیم دارد این پردیس را به پردیس مرکزی در اهواز منتقل کند که این موضوع باعث اعتراض دانشجویان شده است. دانشجویان معترض معتقدند بعد از انتقال، ازدحام جمعیت دانشجویی این دانشگاه به حدی خواهد رسید که در معرض انفجار قرار خواهد گرفت.

در حال حاضر دانشجویان که خود را برای سالی پر تلاش آماده کرده بودند، با توجه به این تغییر و بحران مدیریتی ناشی از استعفای ریاست دانشگاه و همچنین با توجه به اینکه درخواستهای شان مورد توجه قرار نگرفته، تصمیم به اعتصاب و تجمع گرفته اند تا خواسته های خود را به گوش مسوولان برسانند.

دانشجویان به قولهایی که از سوی معاونتآموزشی دانشکده داده شده اعتماد ندارند و منتظر اقدام عملی هستند.

 

اعتراض سراسری دانشجویان مالباخته و بلاتکلیف علیه کلاهبرداری حکومتی

روز شنبه ۱۵مهر دانشجویان بهیاری و پرستاری علیه کلاهبرداری و در اعتراض به بلاتکلیفی شغلی خود در شهرهای همدان، خرم آباد، کرمانشاه، سبزوار، شهرکرد و شیراز دست به تجمع زدند. سلسله گزارشهایی در این باره را در زیر می خوانید:

 

*همدان

دانشجویان پرستاری و بهیاری با در دست داشتن نوشته هایی همچون: "شهریه ها را داده ایم و دوره ها را گذرانده ایم، جایگاه ما کجاست؟"، "دوسال بی تعهدی، اثبات بی مسوولیتی" اعتراض خود را علیه سازمان جهاد دانشگاهی، دانشکده علوم پزشکی و وزارت بهداشت که با اخذ شهریه های کلان از دانشجویان کلاهبرداری آشکار کرده اند، ابراز داشتند.

دانشجویان گفتند: "ما با وعده کار مسوولان برای این دوره ثبت نام کردیم و پس از گذشت این بازه زمانی به شغل مورد نظر خود که نرسیده ایم هیچ، تمام عمر و مال خود را از دست داده ایم."

آنها ادامه دادند: "اکثر دانشجویان با مشکلات مالی در دوره ها حاضر شدند و ۳ میلیون و ۵۰۰ هزار تومان حداقل مبلغی است که واریز کرده ایم و خیلی از بچه ها حدود ۵ یا ۶ میلیون تومان هم هزینه کرده اند. بسیاری دیگر که از شهرستانها آمده اند، دوبرابر این مبلغ را هزینه کردند تا بلکه بتوانند وارد عرصه کار و خدمت شوند، اما هیچ نتیجه مثبتی حاصل نشد."

 

*لرستان

دانشجویان بهیاری و پرستاری استان لرستان در اعتراض به بیکاری و عدم به کارگیری در مراکز درمانی، مقابل دانشگاه علوم پزشکی لرستان تجمع کردند.

یک خانم دانشجوی معترض پرده از کلاهبرداری کارگزاران حکومتی در دانشگاهها با وعده کار برداشت و گفت: "سال ۹۴ به اسم بهیار یا پرستاری یکساله به صورت اقساط سه میلیون و ۶۰۰ هزار تومان از ما گرفتند تا آموزشهای مورد نیاز را به ما ارایه دهند. سپس وعده داده شد اگر این دوره آموزشی را طی کنیم، مشغول کار می شویم."

وی افزود: "گذشته از اینکه این دوره یکساله سه سال طول کشید، اکنون نیز خبری از جذب این نیروها نیست و وزیر بهداشت دایم می گوید که می خواهد کمک پرستار یکساله جذب کند ولی هیچ خبری نیست و همه بیکارند."

 

*سبزوار

دانشجویان بهیاری و پرستاری سبزوار در برابر دانشگاه علوم پزشکی این شهرستان دست به تجمع زدند.

در واکنش به اعتراض و مطالبات دانشجویان و فارغ التحصیلان، مسوول روابط عمومی دانشگاه علوم پزشکی سبزوار گفت: "جذب نیروهای کمک پرستاران ارتباطی با دانشگاه علوم پزشکی این شهرستان ندارد."

مهدی سلمانیان توجیه کرد: "شرکت آموزش دهنده در سبزوار تحت نظارت دانشگاه علوم پزشکی نیست، بنابراین تعهدی برای جذب نیروهای کمک پرستار از سوی این دانشگاه ندارد."

 

*شیراز

دانشجویان بهیاری در شیراز مقابل ساختمان دانشگاه علوم پزشکی شیراز تجمع کرده و اعتراض خود به تصمیمات جدید وزارت بهداشت را ابراز داشتند.

در یکی از بنرهایی که بهیاران معترض در دست داشتند، نوشته شده بود: "ما بهیاران یکساله ایم که وزارت بهداشت ۲ سال پیش با وعده جذب ۱۰ هزار نفر، شهریه ۳ میلیون و ۶۰۰ هزار تومانی اخذ کرده اما نه تنها جذبی وجود ندارد بلکه شرح وظایف مان هم کمک بهیاری است، ما خواستار خسارتیم".

 

*کرمانشاه

جمعی از بهیارانی که دوره کمک پرستاری را در آموزشگاههای کرمانشاه طی کرده اند، مقابل دانشگاه علوم پزشکی این شهر تجمع کرده اند.

چندی پیش در سایتی وابسته به وزارت بهداشت وعده ای مبنی بر جذب  ۱۰ هزار بهورز برای مدت مشخص در سطح کشور داده شد. از همین رو تعدادی از متقاضیان و علاقمندان کرمانشاهی همچون دیگر شهرها به آموزشگاهها رفته و مدرک مورد نظر را کسب کردند، ولی اکنون این مدرک برای ارگان مربوطه قابل قبول نیست.

دوره های آموزشی همچنان در آموزشگاههای شهر برقرار است.

 

تجمع دانشجویان پرستاری و بهیاری استان مازندران

جمعی از نیروهای آموزش دیده کمک پرستاری استان مازندران در روز شنبه 15 مهر،

در اعتراض به بلاتکلیفی  و برای جذب در مراکز درمانی تجمع کردند. به گفته برخی از معترضان، دو سال گذشته به دلیل کمبود نیرو، کمک پرستار در بیمارستانها جذب شد و دوره آموزشی با عنوان بهیاری یکساله (که بعداً این نام به کمک پرستاری تغییر کرد) توسط وزارت بهداشت برگزار شد و به افراد شرکتکننده قول جذب ده هزار نیروی بهیار داده شد؛ اما متأسفانه پس از اتمام دوره این قول اجرایی نشد و این افراد سرگردان شدند و حتی مدرک شان هم معتبر نیست.

 

تجمع دانشجویان پرستاری و بهیاری استان زنجان

روز شنبه 15 مهر، جمعی از کمک بهیاران استان زنجان که دوره 6 ماهه بهیاری را در جهاد دانشگاهی گذرانده، مقابل دانشگاه علوم پزشکی این استان تجمع کردند.

معاون توسعه مدیریت و منابع دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی استان زنجان در واکنش به تجمع اعتراضی روز شنبه جمعی  از بهیاران گفت: دانشگاه علوم پزشکی زنجان هیچ تعهدی برای جذب بهیاران ندارد.

 

تجمع دانشجویان رشته تغذیه مقابل وزارت بهداشت

صبح روز یکشنبه  16 مهر بیش از صد تن از دانشجویان و فارغ التحصیلان رشته تغذیه مقابل وزارت بهداشت در تهران تجمع کردند.

مهم ترین علت اعتراض دانشجویان، موافقت وزارت بهداشت با شرکت فارغ التحصیلان رشته های غیر مرتبط با رشته علوم تغذیه در آزمون کارشناسی ارشد و دکترای تخصصی علوم تغذیه است.

دانشجویان می گویند در سالهای گذشته به تدریج دانشجویان رشته های غیرمرتبط وارد آزمونهای تخصصی رشته تغذیه شده اند و به این ترتیب نرخ بیکاری فارغ التحصیلان این رشته افزایش یافته است.

این دانشجویان در ماه های گذشته چندین تجمع اعتراضی مختلف بر پا کرده اند، اما تاکنون مسوولان وزارت بهداشت به مطالبات آنها پاسخی نداده اند.

 

تجمع دانش آموختگان دانشگاه نفت مقابل وزارت نفت

دانش آموختگان دانشگاه صنعت نفت روز شنبه  ۱۵ مهر در اعتراض به بدعهدی وزارت نفت در قبال استخدام خود و عدم اجرای رای دیوان عدالت، مقابل ساختمان مرکزی هشتم وزارت نفت (محل مصاحبه استخدامهای وزارت نفت) تجمع کردند.

دانشجویان هدف از این تجمع را تعویق زمان ارزیابی تا زمان نهایی شدن رای دیوان عدالت اداری اعلام کردند. دیوان عدالت اداری در روزهای گذشته حکم خود را در قبال استخدام این دانشجویان اعلام کرد، اما وزارت نفت باوجود دعوت برخی از دانشجویان به مصاحبه، نسبت به حکم مزبور اعتراض کرده است.

یکی از دانشجویان معترض گفت: "وزارت نفت حتی بعد از رای دیوان سخن از استاندارد (روال جدید) می کند، حال آنکه شکایت ما از وزارت نفت خود همین استانداردها و روال جدید بوده است."

روز یکشنبه 16مهر، فارغ التحصیلان دانشگاه صنعت نفت در دومین روز از دور جدید اعتراضات شان نسبت به بلاتکلیفی استخدامی در تهران مقابل نهاد ریاستجمهوری تجمع کردند.

 

تجمع اعتراضی به دنبال مرگ یک دانشجو بر اثر گازگرفتگی

صبح شنبه 15 مهرماه، دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی شهرکرد در اعتراض به مرگ همکلاسی شان در حمام خوابگاه بر اثر گازگرفتگی، دست به تجمع مقابل ساختمان فرهنگی این دانشگاه زدند.

شب پیش از آن ( ۱۴ مهر)، دو تن از دانشجویان دختر دانشگاه علوم پزشکی شهرستان شهرکرد در حین استحمام دچار حادثه شدند که در این حادثه زهره قاسمی، دانشجوی ترم ۹ دانشگاه علوم پزشکی شهرکرد، به دلیل گاز گرفتگی در حمام خوابگاه جان باخت.

دانشجوی دیگر با کمک دانشجویان خوابگاه علوم پزشکی و کمکهای اولیه از مرگ حتمی نجات یافت.

شاهدان عینی این حادثه معتقدند نشت شدید بوی گاز به داخل حمام علت بروز این حادثه بوده است که از چندی پیش نشتی گاز در طبقات  ۲ و ۳ این خوابگاه احساس می شده و حتی این موضوع به مدیریت امور خوابگاهی منتقل شده بود.

دانشجویان با در دست داشتن تعدادی پلاکارد و سردادن شعارهایی از قبیل "ما همه زهره هستیم، تفاوتی ندارد" و "مسوول بی کفایت استعفا استعفا"، در مقابل دانشگاه علوم پزشکی شهرکرد تجمع کردند.

دانشجویان خواستار بهبود شرایط حداقلی برای جلوگیری از تکرار اینگونه حوادث و پیشگیری از حوادث ناشی از کمبود امکانات پزشکی در دانشگاه شدند.

 

دانشگاههای دامپزشکی تبدیل به محلی برای کسب درآمد شده اند

رییس نظام دامپزشکی کشور در مراسم ملی دامپزشکی ( ۱۴ مهر) اظهار داشت: "تعداد اعضای حرفه دامپزشکی به ۳۶ هزار و  ۱۶۴ نفر رسیده است، اما این بخش در حوزه آموزش وضعیت مناسبی ندارد."

محمدرضا صفری افزود: " ۱ ۱ دانشکده آزاد تبدیل به محلی برای کسب درآمد شده است و انگار ما باید حرفه خودمان را در اختیار گردانندگان دانشگاه قرار دهیم تا امور دانشگاه بچرخد."

وی گفت: "در سال گذشته برای ۷۵۴ نفر در دفترچه های آزمون استخدام سراسری اعلام نیاز شد، اما  ۲۵۰۰ نفر جذب شدند، در حالی که درخواست ما تنها ۴۰۰ نفر بود. این فارغ التحصیلان اکنون باید کجا مشغول شوند؟ آیا دانشگاه احساس مسوولیتی برای این فارغ التحصیلان دارد؟"

 

تجمع دانشجویان شبانه دانشگاه تهران مقابل کوی دانشگاه

ظهر روز دوشنبه 17 مهر، جمعی از دانشجویان شبانه دانشگاه تهران دراعتراض به عدم اختصاص خوابگاه مقابل کوی دانشگاه تهران تجمع کردند.

این دانشجویان اعلام کردند که در دفترچه راهنمای پذیرش موضوعی مبنی بر اختصاص خوابگاه وجود نداشت اما در زمان ثبت نام مسوولان این دانشگاه تاکید کردند که مشکل آنها را برطرف می کنند و سال گذشته به دانشجویان شبانه خوابگاه اختصاص یافت.

این دانشجویان تاکید کردند که اما مسوولان این دانشگاه اکنون اعلام می کنند: خوابگاه به دانشجویان شبانه تعلق نمی گیرد.

 

تجمع دانشجویان تغذیه دانشگاه بهشتی مقابل وزارت بهداشت

روز چهارشنبه 19مهر، جمعی از دانشجویان تغذیه دانشگاه بهشتی در اعتراض به اجرای آیین نامه M.D ph.d، مقابل وزارت بهداشت تجمع کردند. این چندین تجمع  اعتراضی کارشناسان تغذیه در همین رابطه مقابل وزارت بهداشت است. معترضان قبل از این تجمع اقدامات بسیاری برای جلب توجه مسوولان وزارت بهداشت برای رسیدگی به این مسائل کرده اند که هنوز به نتیجه نرسیده است.

 

بازداشت یک دانشجوی کرد در سنندج به اتهام انتقاد از قاسم سلیمانی

یک دانشجوی کرد در سنندج به علت انتقاد از سیاستهای سپاه پاسداران در رابطه با مسایل داخلی عراق بازداشت شد. بازداشت وی با ضرب و شتم همراه بوده است.

روز دوشنبه ۲۴ مهر، مصطفی زاهدنیا در خوابگاه یکی از دانشگاههای شهر سنندج از سوی نیروهای امنیتی وابسته به سپاه پاسداران بازداشت شد.

یک منبع مطلع در این رابطه گفت: "وی در روزهای اخیر در گفتگویی با دانشجویان، سیاستهای سپاه قدس و فرماندهآن قاسم سلیمانی دربارهمسایل داخلی اقلیم کردستان عراق و حمایت از نیروهای عراقی برای کنترل استان کرکوک را مورد انتقاد قرار داده و بلافاصله توسط حراست دانشگاه از بحثهای سیاسی برحذر داشته شده بود.

مصطفی زاهدنیا از اهالی کرمانشاه است که بعد از ضرب و شتم از سوی حفاظت اطلاعات سپاه پاسداران سنندج، بازداشت و به محل نامعلومی منتقل شده است. بازداشت وی بدون ارایه هیچگونه برگه قضایی صورت گرفته است.

او در گفتگویی دوستانه با دانشجویان با انتقاد از سیاستهای خارجی جمهوری اسلامی گفته بود: "بعد از برگزاری رفراندوم استقلال اقلیم کردستان عراق، شاخه برون مرزی سپاه پاسداران با حمایت از نیروهای حشد الشعبی و سایر گروههای عراقی، به مناطق استان کرکوک حمله ور شده و سعی در کنترل شهرها را دارد."

 

تجمع شبانه دانشجویان خوابگاههای دانشگاه خوارزمی کرج

چهارشنبه شب 26 مهر، جمعی از دانشجویان ساکن خوابگاههای دانشگاه خوارزمی کرج در اعتراض به نارسایی سیستمهای گرمایشی، پتو به دست در محوطه سرپرستی این خوابگاه دانشجویی تجمع کردند.

یکی از دانشجویان ساکن خوابگاه دانشگاه خوارزمی پیرامون تجمع دانشجویان در سرپرستی گفت: در چند روز گذشته به دلیل افزایش برودت هوای شهر کرج، از طریق شورای صنفی دانشگاه، از مسوولان خوابگاه درخواست کردیم که نسبت به روشن کردن موتورخانه مرکزی و فعال شدن سیستمهای گرمایشی اقدام کنند که این درخواست با بیتوجهی مسوولان همراه شد.

 

تجمع دانشجویان علوم پزشکی دانشگاه یاسوج

شنبه شب 29 مهر، دانشجویان علوم پزشکی دانشگاه یاسوج در اعتراض به نداشتن آب گرم در خوابگاه اجتماع کردند. یکی از این دانشجویان دلیل این اعتراض را با توجه به سردسیری بودن منطقه، نبود آب گرم برای استحمام عنوان کرد و گفت : از اول مهر ماه که این مشکل را با مسوولان در میان گذاشتیم به ما قول رفع مشکل را دادند اما هر بار با مراجعات ما وعده می دادند و عمل نمی کردند تا این که تصمیم گرفتیم اعتراض خود را به صورت دسته جمعی انجام دهیم.

 

(منابع: ایلنا، من یک دانشجو، جوانه ها، دانشجو آن لاین، آبان پرس، تسنیم، خبرنگاران آزاد کردستان)

 

 

منبع: نبردخلق شماره ۳۹۰، دوشنبه اول آبان ۱۳۹۶ - ۲۳ اکتبر ۲۰۱۷

 

 بازگشت به نبردخلق

بازگشت به صفحه اول