دانشگاه در ماهی که گذشت (شهریور۹۶)

کامران عالمی نژاد

 

محرومیت از حق تحصیل یک دانشجوی کُرد در مقطع کارشناسی ارشد

روز جمعه ۱۰ شهریور بعد از اعلام نتایج نهایی آزمون کارشناسی ارشد، یکی از دانشجویان کُرد به بهانه ستارهدار بودن از ادامه تحصیل در این مقطع محروم شد.

فرهاد شفیع زاده، فعال سابق دانشجویی، به بهانه آنچه "نقض پرونده" در کارنامه وی درج شده، از حق ادامه تحصیل محروم شده است. او در آزمون کارشناسی ارشد امسال با رتبه ۵۷ در رشته فلسفه غرب در دانشگاه تبریز قبول شده بود.

بعد از مراجعه به سازمان سنجش آموزش کشور، به این دانشجو گفته شد به دلیل مخالفت اداره اطلاعات مریوان و حراست دانشگاه تبریز از ثبت نام در دانشگاه محروم شده و در صورت کسب رضایت این دو نهاد امنیتی قادر به ثبت نام خواهد بود.

فرهاد شفیع زاده، فعال دانشجوی سابق دانشگاه تبریز و عضو هیات تحریریه نشریه دانشجویی "آستانه"، در ۲۰ شهریور ماه سال ۹۳ توسط نیروهای امنیتی بازداشت و اوایل دی ماه همان سال دادگاه انقلاب مریوان وی را به اتهام "اخلال در نظم عمومی" و "توهین به مسوولان نظام" به یک سال حبس تعزیری محکوم کرد.

او بعد از قطعی شدن حکم به زندان مریوان منتقل شد و در ۶ دی ماه سال ۹۴ بعد از پایان دوران محکومیت آزاد شد.

 

تجمع اعتراضی دانشجویان، سندیکای واحد، فعالان کارگران و معلمان در حمایت از رضا شهابی

تجمع و تظاهرات اعتراضی دانشجویان و رانندگان و کارگران شرکت واحد به همراه فعالان کارگری و معلمان امروز چهاردهم شهریور در برابر مجلس برگزار شد. این تجمع برای اعتراض به وضعیت کارگر زندانی سندیکایی، رضا شهابی، که در اعتصاب غذا در زندان رجایی شهر بسر می برد سازمان داده شده بود.

نیروهای مسلح مستقر در مجلس از همان ابتدای تجمع در ساعت ده صبح با خشونت به آن حمله بردند. کارگران و رانندگان شرکت واحد همراه با تعدادی از دانشجویان و فعالان کارگری و معلمان به علت فشار نیروهای امنیتی و پلیس برای متفرق کردن خود، در خیابان مقابل مجلس دست به راهپیمایی زدند.

 

آنها شعار می دادند: "دانشجو، کارگر، اتحاد اتحاد"، "کارگر زندانی آزاد باید گردد"، "کارگر، دانشجو، معلم، اتحاد اتحاد"، "شهابی آزاد نشه ،این وضع ادامه داره".

تظاهرات معترضان در حالی که از جانب مردم حمایت و همراهی می شد، تا داخل مترو نیز ادامه پیدا کرد.

در انتهای تجمع و راهپیمایی، اعضای سندیکای کارگران شرکت واحد با قدردانی از حمایت دانشجویان و دیگر فعالان کارگری و معلمان، خواستار ادامه اتحاد کارگران، دانشجویان، معلمان و دیگر فعالان برای دستیابی همبسته به مطالب بر حق همگی این قشرها شدند.

 

سرپرست وزارت علوم: ۶۰۰ کد رشته دانشگاه آزاد حذف شد

سیدضیا هاشمی در رابطه با بررسی کیفیت رشته محلهای دانشگاه آزاد در وزارت علوم گفت: "بررسیهای وزارت علوم در مورد کد رشته های دانشگاه آزاد به اتمام رسید و براساس آن حدود ۶۰۰ کدرشته از کدرشته های دانشگاه آزاد حذف شدند، تعدادی به صورت مشروط پذیرفته شده و تعدادی نیز مورد تایید وزارت علوم قرار گرفتند. نکته مهم این است که این موضوع با توافق مسوولان دانشگاه آزاد بوده و آنها این موضوع را پذیرفته اند."

وی تاکید کرد: "همه اینها براساس گفتگوهای سازنده و مبتنی بر تفاهم با مسوولان دانشگاه آزاد انجام شده است."

 

اعتراض دانشجویان دانشگاه پیام نور مشهد به افزایش ۱۵ درصدی شهریه

در پی افزایش ۱۵ درصدی شهریه دانشگاه پیام نور در سال تحصیلی جدید، عصر روزچهارشنبه 15 شهریور، دانشجویان دست به اعتراض زدند.

پیمان. م.، یکی از دانشجویان معترض دانشگاه پیام نور مشهد، گفت: "اعتراض اصلی ما به افزایش ۱۵درصدی شهریه ثابت و متغیر است که متناسب با خدمات رفاهی و فرهنگی دانشگاه پیام نور نیست. حداقل اگر قرار است مقدار شهریه هر سال افزایش پیدا کند، باید به دنبال آن خدمات رفاهی و دانشگاه نیز ارتقا یابد."

وی توضیح داد: "تقریبا هر ترم تعدادی از کلاسهای ما کاهش یافته و همزمان سیستم گرمایشی، سرمایشی و سایر امکانات و خدمات آموزشی دانشگاه ارتقایی نداشته."

کامران. الف.، دانشجوی عمران، عنوان کرد: هزینه ثابت شهریه، باید ثابت باشد، نه اینکه هر سال به دلایل مختلف آن را افزایش دهند. این افزایش هزینه باید دلیل قانع کننده ای برای دانشجویان داشته باشد که در حال حاضر ما هیچ استدلال قانع کننده ای برای افزایش شهریه در دانشگاه نمی بینیم."

وی اضافه کرد: "دانشگاه پیام نور یک دانشگاه غیر حضوری و نیمه دولتی است که هر ترم ۷۵۰ هزار تومان، یعنی تقریبا برابر با یک دانشگاه غیرانتفاعی شهریه دریافت می کند، درحالی که خدمات و امکانات دانشگاههای غیرانتفاعی قابل مقایسه با دانشگاه پیام نور نیست."

فاطمه. ن.، یکی دیگر از دانشجویان دانشگاه پیام نور مشهد، نیز گفت: "ما سال گذشته هم به افزایش ۱۵درصدی شهریه ها به صورت سراسری در کشور اعتراض کردیم و این نوع اعتراض ما موجب شد تا این مبلغ اضافه نشود، هرچند کمی شهریه متغیر افزایش داشته است."

 

تحصن دانشجویان علوم پزشکی کرمان در اعتراض به شهریه خودسرانه

صبح روز سه شنبه ۲۱ شهریور، جمعی از دانشجویان شهریه پرداز دانشگاه علوم پزشکی کرمان در اعتراض به شهریه تعیین شده دانشگاه، دست به تحصن و تجمع زدند.

طبق بخشنامه ابلاغ شده از سوی وزارت بهداشت به سراسر دانشگاههای علوم پزشکی کشور، سقف تعیین شده برای شهریه سالانه ۱۷ میلیون و ششصد هزار تومان است.

اما دانشگاه کرمان از این امر پیروی نکرده و شهریه ای که از دانشجویان طلب می کند، بسیار بالاتر از این مبلغ است. دانشگاه کرمان خواهان دریافت ۲۴ میلیون تومان در سال است که مبلغ ۶ میلیون و ۴۰۰ هزار تومان از میزان تعیین شده بیشتر است.

 

فارغ التحصیل نخبه دانشگاه صنعت نفت کاکتوس فروش شد

چهار سال از بلاتکلیفی دانشجویان گروه الف نفت می گذرد؛ دانشجویانی که بنابر قانون پس از پایان تحصیل باید در وزارت نفت مشغول به کار می شدند؛ دانشجویان بااستعداد و ممتازی که خیلی از آنها باوجود محدودیتهای مالی درس خوانده و با رتبه های تک رقمی و دو رقمی در دانشگاه صنعت نفت تحصیل کرده اند.

حسین زرین پور یک از آنهاست، جوانی گرگانی که با رتبه ۲۰ در دوره کارشناسی ارشد دانشگاه صنعت نفت فارغ التحصیل شده است و امروز در مقابل متروی گلشهر کرج گیاه کاکتوس می فروشد.

او می گوید: "حدود دو سال است که اعتراض می کنیم. تجمع در مقابل مجلس شورای اسلامی داشتیم؛ از یک روز تا سه روز، حتی در خود دانشگاه اعتراض کردیم. البته به شخصه با هفت نماینده استان گلستان در این زمینه صحبت کردم، اطلاع دادم و مشکل را مطرح کردم، اما هیچ نتیجه ای حاصل نشد."

زرین پور درباره وضع و حال امروز خود گفت: "مدتی مسافرکشی کردم که سودی نداشت، حالا چند وقت است که دنبال فروش گل و گیاه ام. با مادرم منزل ۴۰ متری را در حاشیه کرج تهیه کرده ‌‌ایم. روزها به گلخانه ها می روم و کاکتوس می خرم و در مقابل متروی گلشهر کرج بساط می کنم و می فروشم."

 

افت شدید رتبه های دانشگاههای ایران در رتبه بندی جدید تایمز

به گزارش روز سه شنبه ۲۱ شهریور روزنامه "فرهیختگان"، و بگاه "تایمز" به تازگی جدیدترین رده بندی دانشگاههای برتر دنیا را منتشر کرد این گزارش هر ساله منتشر می شود که در آن بهترین دانشگاههای دنیا با استناد به نظر دانشجویان، اعضای هیات علمی، روسای دانشگاهها و دولتها رده بندی می شوند.

در جدیدترین رده بندی تایمز، نام ۱۸ دانشگاه ایرانی هم به چشم می خورد که جایگاه آنها در حوزه های پژوهشی و آموزشی چنگی به دل نمی زند. رده بندی صورت گرفته، دانشگاهها و مراکز آموزشی دنیا را در حوزه های آموزش، پژوهش، استناد، درآمدهای صنعتی و چشم اندازهای بین المللی مورد ارزیابی قرار داده است.

در این رده بندی، دانشگاه نوشیروانی بابل در بالاترین رده بین رتبه های ۳۰۱ تا ۳۵۰ جدول قرار گرفته است.

دانشگاه امیرکبیر به عنوان دانشگاه دوم برتر ایران بین رده های ۶۰۱ تا ۸۰۰ جای گرفته که نسبت به سال ۲۰۱۵ دچار افت شده است. دانشگاه امیرکبیر در سال ۲۰۱۵ بین رده ۵۰۱ تا ۶۰۰ دنیا قرار داشت.

سومین دانشگاه برتر ایران دانشگاه علم و صنعت است که با حدود ۲۰۰ پله سقوط از رده ۴۰۱ تا ۵۰۰ جهان در سال ۲۰۱۶، به رتبه ۶۰۱ تا ۸۰۰ رسیده است. بعد از آن، دانشگاه صنعتی اصفهان قرار دارد که در همین رده قرار گرفته و از سال ۲۰۱۵ تاکنون با افت شدید رو به رو شده است.

دانشگاه صنعتی شریف که در ایران جایگاه ویژه ای در نخبه پروری دارد، در رده ۶۰۱ تا ۸۰۰ جهان قرار گرفته که بدترین رتبه از سال ۲۰۱۲ تاکنون به شمار می رود. این دانشگاه در رده بندی آسیایی، در رده ۷۱ قرار گرفته است.

 

خودکشی یک دانشجو در اعتراض به اخراج از دانشگاه

یک جوان دانشجوی ٢٨ ساله کرد در اعتراض به اخراج از دانشگاه خود را حلق آویز کرد.

عبدالسلام خوشامن، جوان دانشجوی ۲۸ ساله، اهل روستای "دل" و ساکن شهرک "جوجه سازی" مریوان، دوشنبه شب ٢٠ شهریور، خود را حلق آویز کرد.

این دانشجو که ۵ سال در دانشگاه علوم پزشکی تبریز تحصیل کرده بود، از سوی گردانندگان دانشگاه به بهانه داشتن گرایشات سیاسی اخراج و از ادامه تحصیل محروم گردید.

عبدالسلام پس از اخراج از دانشگاه دچار افسردگی شده و سرانجام پس از خوردن ٣٠ قرص خود را در منزل پدریش به دار آویخت.

پدر این دانشجو به اسم رجب، کارگر است و با کارگری مخارج تحصیل فرزندش را تامین می کرد.

 

آزمون سراسری ۹۶: دختران گوی سبقت را ربودند

مشاور سازمان سنجش آموزش کشور از اعلام نتایج نهایی آزمون سراسری سال ۹۶ همه دانشگاهها و موسسات آموزش عالی سراسر کشور خبر داد.

دکتر حسین توکلی گفت: "اسامی ۳۷۸ هزار و ۷۰۶ داوطلب پذیرفته شده آزمون سراسری هم اکنون بر روی سایت این سازمان قرار گرفته است."

او افزود: "از این تعداد ۲۱۳ هزار و ۸۸۴ نفر زن و ۱۶۴هزار و ۸۲۲ تن مرد هستند.

توکلی گفت: "از این تعداد ۲۰۳ هزار و ۲۴۸ نفر در کدرشته های با آزمون و ۱۷۵ هزار و ۴۵۸ نفر در رشته های بدون آزمون پذیرفته شده اند."

 

شهریه دانشگاه علمی کاربردی تا ۱۵ درصد گران شد

رییس دانشگاه جامع علمی اطلاع داد: "بر اساس پیشنهاد مراکز و تصویب هیات امنای دانشگاه، شهریه دانشجویان ورودی جدید این دانشگاه ۵ تا ۱۵ درصد در سال تحصیلی جدید افزایش خواهد یافت."

محمدحسین امید افزود: "مراکزی که دارای رشته های فنی هستند و به دلیل انجام فعالیتهای علمی و آزمایشگاهی هزینه تحصیل دانشجویان آنها بیشتر از دیگر مراکز است، تا سقف ۱۵ درصد می توانند شهریه های خود را افزایش دهند."

وی گفت: "امسال ۱۹۰ هزار و ۱۶۰ دانشجوی جدید در این دانشگاه ثبت نام کرده اند که از این تعداد ۱۱۶ هزار و ۵۷۶ نفر در مقطع کاردانی و ۷۳ هزار و ۵۸۴ نفر در مقطع کارشناسی تحصیل خواهند کرد."

 

محرومیت دستکم ۱۰۲ شهروند بهایی پس از اعلام نتایج کنکور

پس از اعلام نتایج کنکور، تاکنون دستکم ۱۰۲ شهروند بهایی به دلیل باور خود، زیر عنوان "نقص در پرونده" از ادامه تحصیل محروم شده اند. احتمال می رود بیش از دویست شهروند بهایی از ادامه تحصیل محروم شوند. این افراد تنها به دلیل اعتقاد به آیین بهایی در کنکور سراسری و دانشگاه آزاد اسلامی با ممنوعیت روبرو شده اند.

جمعی از این شهروندان برای اولین بار با محرومیت روبرو می شوند و تعدادی دیگر نیز برای چندمین مرتبه به دلیل اعتقاد به آئین بهایی از ادامه تحصیل بازمانده اند.

محرومیت از تحصیل بهاییان در دانشگاههای ایران با استناد به مصوبه ششم اسفند ۱۳۶۹ “شورای عالی انقلاب فرهنگی ” صورت می گیرد که بهاییان را افزوده بر محرومیت از اشتغال در مووسسات دولتی، از تحصیلات دانشگاهی نیز محروم می کند.

 

شهریه ۸ میلیونی، مووسسات و دانشگاههای غیرانتفاعی را خالی کرد

علی آهومنش، رییس اتحادیه مووسسات و دانشگاههای غیرانتفاعی پیرامون میزان شهریه این دانشگاههای خصوصی گفت: "چهار سال دوره کارشناسی برای هر دانشجو هشت میلیون تومان هزینه در بر دارد. حدود ۷۰۰ تا ۷۵۰ هزار تومان هزینه خوابگاه هر دانشجو برای یک ترم تحصیلی است که سالانه حدود یک و نیم میلیون تومان می شود."

وی خبر داد: "در حال حاضر ۸۰۰ هزار صندلی خالی در دانشگاههای ما اعم از دانشگاههای غیرانتفاعی، آزاد، پیام نور و سراسری وجود دارد که نشان می دهد ما بدون توجه به روند سیاست گذاری جمعیت کشور فقط دانشگاه تاسیس کرده ایم. در حال حاضر حدود ۵۰ تا ۶۰ درصد ظرفیت دانشگاهی غیرانتفاعی خالی است."

 

سرپرست وزارت علوم: 40 درصد بیکاران مدرک دانشگاهی دارند

روز سه شنبه ۲۸ شهریور، سید ضیا هاشمی سرپرست وزارت علوم، در همایش سراسری مدیران دانشگاه فنی وحرفه ای گفت: اکنون حدود 40 درصد جمعیت بیکار کشور را فارغ التحصیلان دانشگاهها و مراکز آموزش عالی تشکیل می دهند.  از این رو، برای مقابله با این روند، باید با یک بررسی و برنامه ریزی دقیق، واحدهای دانشگاهی را که در هدایت جوانان تحصیل کرده به سمت بازار کار موفق بوده اند را شناسایی و حمایت کنیم.

او افزود: دوران تقاضای گسترده برای ورود به دانشگاهها و موسسات آموزش عالی کشور به ویژه در دوره های کارشناسی و کارشناسی ارشد به سر آمده است؛ چرا که بسیاری از ظرفیتهای دانشگاهها خالی مانده است. بنابراین ناگزیریم به سمت بازآرایی و آرایش مجدد نظام آموزش عالی کشور حرکت کنیم.

 

 (منابع: شبکه حقوق بشر کردستان، سندیکای شرکت واحد، ایلنا، ایسنا، دانشجو آنلاین، خبرنامه دانشجویان ایران، روزنامه فرهیختگان، آنا، مهر، دانشجو آنلاین، خبرگزاری دانشجو)

 

منبع: نبردخلق شماره ۳۸۹، شنبه اول مهر ۱۳۹۶ - ۲۳ سپتامبر ۲۰۱۷

 بازگشت به نبردخلق

بازگشت به صفحه اول