کارورزان سلامت (مرداد ۱۳۹۶)

امید برهانی

 

مهم ترین تیتر اخبار پرستاران در مرداد ماه، موضوع " تربیت پرستار بیمارستانی" بود که اعتراضات فراوان و منسجمی را در گروههای پرستاری شهرهای مختلف شکل داد و همزمان، پالش و بحثهای فراوان بین سازمانهای نظام پرستاری و وزارت بهداشت و درمان در پی داشت که بر اساس اخبار رسیده، منجر به عقب نشینیهایی از سوی طراحان و اصلاحاتی در طرح شده که جزییات و پیامد های آن در ماه های آینده روشن خواهد شد.

 

ثبت نام ۱۱ هزار پرستار بیکار در سامانه نظام پرستاری

محمد شریفی مقدم، دبیرکل خانه پرستار، گفت: "پس از فراخوان سازمان نظام پرستاری برای ثبت نام از پرستاران بیکار، ۱۱ هزار نفر در این سامانه ثبت نام کردند. وزارت بهداشت به ما اعلام کرد که لیست پرستاران بیکار را در اختیار آنها قرار دهیم، اما اعلام کردیم که آمار خصوصی افراد را به دلیل نداشتن اعتماد به وزارت بهداشت در اختیار آنها قرار نخواهیم داد."

وی افزود: "ما پیشنهاد دادیم که هر بیمارستان کشور به جز تهران، هر تعداد نیروی پرستار می خواهد به ما اعلام کند و ما پرستاران را به آنها معرفی خواهیم کرد."

او گفت: "بهانه وزارت بهداشت برای طرح "تربیت پرستار بیمارستانی" این است که پرستار کم داریم، اما بنده به ضرس قاطع می گویم به جز در تهران در هیچ نقطه از کشور نه تنها با کمبود پرستار مواجه نیستیم، بلکه دچار بحران بیکاری پرستاران هستیم. برای مثال در شیراز اطلاعیه دادند که نیروی پرستار را به صورت نیروی شرکتی جذب می کنند. در این اطلاعیه اعلام شده بود تنها ۳۰ پرستار را می خواهند، ولی ۲۸۰ نفر ثبت نام ک ردند و این نشان از بحران بیکاری پرستاران می دهد."

 

زیر خط فقر؛ اعلام حداقل حقوق گروه پرستاری در بیمارستانها

وزارت بهداشت روز دوشنبه ۲ مرداد، دستورالعمل خرید خدمات گروه پرستاری را طی نامه ای به روسای دانشگاهها و دانشکده های علوم پزشکی و خدمات بهداشتی - درمانی و بیمارستانها ابلاغ کرد.

بر اساس این دستورالعمل، تمدید قرارداد با گروه پرستاری تحت پوشش شرکتهای پیمانکاری نیروی انسانی در صورت وجود اعتبار از محل درآمد اختصاصی، با در نظر گرفتن حداقل ۱۴.۵ درصد افزایش نسبت به حق الزحمه تعیین شده سال ۹۵، بلامانع است.

همچنین حق الزحمه ماهیانه هر یک از مشاغل گروه پرستاری در سال ۹۶ در صورت اشتغال تمام وقت بر اساس قانون ارتقا بهره وری کارکنان بالینی نظام سلامت (بدون احتساب اضافه کاری) با رعایت حقوق پایه، فوق العاده جذب هیات امنا، بن خواربار، حق مسکن، فوق العاده سختی کار، فوق العاده نوبت کاری، برای کارشناسان پرستاری، کارشناسان هوشبری و اتاق عمل حداقل مبلغ ۲۲ میلیون و ۹۰۸ هزار و ۱۵ ریال، کاردان اتاق عمل و هوشبری حداقل ۱۹ میلیون و ۸۵۳ هزار و ۶۱۳ ریال و بهیاری حداقل ۱۸میلیون و ۳۲۶ هزار و ۴۱۲ ریال خواهد بود.

در این دستورالعمل همچنین آمده است: "به استناد بند ۸ مصوبات جلسه مورخ ۲۳ فروردین ۱۳۹۴ شورای برنامه ریزی و نظارت بر توزیع درآمد اختصاصی وزارت بهداشت، گروه پرستاری تمام وقت موضوع دستورالعمل خرید خدمات گروه پرستاری، مشابه سایر کارکنان بیمارستانها مشمول پرداخت عملکردی می شوند و در همین راستا نرخ ساعت اضافه کار این افراد نیز بر اساس دستورالعمل پرداخت عملکردی تعیین می شود."

این ابلاغیه می افزاید: "دانشگاهها و دانشکده های علوم پزشکی مجاز هستند در صورت وجود اعتبار به منظور ایجاد جذابیت لازم برای جذب نیروهای شرکتی در قراردادهای مربوطه خدمات رفاهی مشابه سایر کارکنان را نیز لحاظ کنند."

بخشنامه افزوده: "حداقل و حداکثر نرخ ساعت کار برای انعقاد قرارداد پاره وقت ساعتی با پرستاران موضوع بخشنامه شماره ۷۳۰،۲۰۹،د مورخ ۱۷ اردیبهشت ۱۳۹۳ به میزان ۱۴.۵ درصد نسبت به ارقام سال ۹۵ افزایش می یابد."

 

نماینده مجلس: به زدوبند فامیلی در دانشگاه علوم پزشکی ارومیه رسیدگی شود

رسول خضری، نماینده پیرانشهر و سردشت در مجلس، مدعی شد یکی از معاونان دانشگاه علوم پزشکی ارومیه از قدرت رانتی خود سوواستفاده کرده و توضیح داد: "وی در این رابطه دختر و پسر خود را که یکی پزشک و دیگری داروساز هستند، از محل دانشگاه آزاد به دانشگاه دولتی انتقال داده و بنابراین مدرک آنها دولتی شده است."

وی بیان کرد: "جالب است که پس از دولتی شدن، به جای اینکه فرزندان معاون علوم پزشکی، طرح خود را در مناطق محروم بگذرانند، در بیمارستان تخصصی قلب و عروق سیدالشهدا و مراکز استان گذرانده اند که این نوعی اجحاف شدید در حق سایر افراد جامعه محسوب می شود و به این نیز بسنده نشده و به آنها حقوق ماهانه ۱۵ میلیون پرداخت می شود."

خضری همچنین افزود: "یکی دیگر از معاونان دانشگاه علوم پزشکی ارومیه نیز دو خواهر و دو داماد خود را به اسم نیروهای خدماتی که وظیفه نظافت را بر عهده دارند، در بیمارستانی در امور اداری و مالی به کار گرفته که این مساله نیز برخلاف آیین نامه و مقررات وزارت بهداشت و درمان است."

وی گفت: "از همه مهم تر اینکه یکی از معاونتهای این دانشگاه، یعنی غذا و دارو، به جای اینکه یک داروساز باشد، یک دامپزشک بوده که بسیار جای تاسف است، چون در حوزه سلامت غذا و نسخه های دارویی مردم، دانشگاه علوم پزشکی یک بیمارستان فوق تخصص و متخصصان فراوان داروساز دارد، پس چگونه یکی از معاونان این دانشگاه، دامپزشک بوده در حالی که در تمامی کشور، داروساز هستند. بی شک یک دامپزشک نمی تواند نسخه انسانی تجویز کند."

 

اعتراض پرستاران شرکتی به تاخیر یکساله در پرداخت مطالبات

پرستاران شرکتی "موسسه آوای سلامت" روز چهارشنبه ۱۱ مرداد در اعتراض به پرداخت نشدن مطالبات و معوقات یکساله خود در مقابل دانشگاه علوم پزشکی اهواز تجمع کردند.

مهتاب رضایی، یکی از پرستاران شرکتی این موسسه اظهار داشت: "در سال ۹۳ آزمون استخدامی برای جذب پرستاران برگزار شد که در حین آزمون مسوولان اعلام کردند که این استخدامی به صورت قراردادی می باشد، ولی پس از گذراندن گزینش و ورود به بیمارستان متوجه شدیم که این قراردادها به صورت ۳ ماهه شرکتی است."

وی خاطر نشان کرد: "از سال ۹۳ تاکنون به صورت شرکتی مشغول به فعالیت هستیم و قراردادی نشده ایم."

این پرستار افزود: "تنها مشکل پرستاران شرکتی بودن آنها نیست، زیرا این موسسه در پرداخت حقوق، کارانه و... با تاخیر عمل می کند و به گونه ای نیز امنیت شغلی برای پرستاران شرکتی وجود ندارد."

وی تصریح کرد: در حال حاضر نزدیک به یکسال است که معوقات و مطالبات پرستاران شرکتی پرداخته نشده و بعد از پیگیریهای مستمر پرستاران، شرکت اعلام کرد از سه ماه پیش کارانه پرستاران آماده پرداخت است، اما دانشگاه اقدام به پرداخت این معوقات نمی کند."

وی پرسید: "در حال حاضر سووال ما این است که در نپرداختن معوقات پرستاران شرکتی، دانشگاه مقصر است یا شرکت؟ از مسوولین خواستاریم هرچه سریع تر به این موضوع رسیدگی نمایند تا مشکلی در امرار معاش پرستاران به وجود نیاید."

 

اعتراض سراسری دانشجویان و پرستاران به طرح تربیت پرستار بیمارستانی

در یک حرکت مشترک، روز یکشنبه ۱۵ مرداد، دانشجویان و پرستاران سراسر کشور علیه "طرح تربیت پرستار بیمارستانی" دست به اعتراض زدند و خواهان لغو طرح تربیت پرستار چهار ساله یا کارشناسی توسط بیمارستانهای آموزشی و غیر آموزشی شدند.

(تصویر۴)

شماری از حرکتهای مزبور که گزارش آن انتشار یافته، از این قرار است:

 

* تهران/ جمعی از پرستاران در اعتراض به طرح تربیت پرستار بیمارستانی مقابل ساختمان وزارت بهداشت تجمع کردند.

ماموران نیروی انتظامی که در محل حضور یافته بودند، این تجمع را برهم زده و معترضان ناچار گردهمایی خود را در پارک جنب وزارتخانه برگزار کردند.

ماموران حراست وزارت بهداشت نیز از ساعتی قبل از شروع تجمع با قراردادن نرده هایی جلوی وزارتخانه را مسدود و مانع تجمع پرستاران در مقابل وزارتخانه شدند.

پرستاران پلاکارد هایی در دست داشتند که در آنها خواستار توقف طرح تربیت پرستار در بیمارستانها شده بودند.

 

* بجنورد/ دانشجویان رشته پرستاری دانشگاههای دولتی و آزاد بجنورد در برابر استانداری استان تجمع کردند.

یکی از معترضان گفت: "تجمع امروز دانشجویان می بایست به طور سراسری در جلوی درب دانشکده های پرستاری انجام می شد، اما دانشگاه بجنورد اجازه این تجمع را نداد و بنابراین دانشجویان مجبور شدند که جلوی درب استانداری استان تجمع کنند."

پس از تجمع، نمایندگان دانشجویان به داخل استانداری دعوت شدند و جلسه ای برای پیگیری مطالبه این دانشجویان معترض تشکیل شد تا به وزارت بهداشت منعکس شود.

 

* بندرعباس/ دانشجویان پرستاری و پرستاران مراکز علمی و درمانی هرمزگان با تجمع و تشکیل زنجیره انسانی در محوطه بیرونی دانشکده پرستاری بندرعباس، به طرح موسوم به "تربیت پرستار بیمارستانی" اعتراض کردند.

شرکت کنندگان کاغذهایی در دست داشتند که بر روی آنها شعارهایی از جمله: "نه به عقب گرد ۱۰۰ ساله" و "نه به تربیت پرستار بیمارستانی" به چشم می خورد

پیش از تشکیل زنجیره انسانی در محوطه دانشکده پرستاری بندرعباس، برخی مسوولان این دانشکده با نیروی انتظامی تماس گرفتند و پس از ورود پلیس، از تجمع کنندگان خواستند از ساختمان خارج شوند. پس از مذاکره و رایزنی، مسوولان با تشکیل زنجیره انسانی در محوطه بیرونی (حیاط دانشکده ) موافقت کردند.

 

* اصفهان/ دانشجویان دانشکده های پرستاری استان اصفهان به نشانه دفاع از تربیت آکادمیک پرستاری و اعتراض به "طرح تربیت پرستار بیمارستانی"، گرد دانشکده پرستاری زنجیره انسانی تشکیل دادند.

در این حرکت نمادین بیش از ۲۰۰ نفر از دانشجویان از دانشکده های پرستاری اصفهان، خوراسگان، نجف آباد، فلاورجان و ... شرکت کرده بودند

در پایان بیانیه این دانشجویان خوانده و توسط آنان امضا شد.

 

*اهواز/ جامعه پرستاری اهواز در اعتراض به طرح تربیت پرستار بیمارستانی دست به تجمع زد. در این تجمع که از ساعت ۹ صبح، مقابل دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز برگزار شد، جمعی از پرستاران و دانشجویان پرستاری اهوازی شرکت کردند.

 

*شیراز/ دانشجویان پرستاری دانشگاه علوم پزشکی شیراز در مقابل ساختمان مرکزی این دانشگاه تجمع کردند.  دانشجویان معترض با دست نوشته هایی، چون "ما پرستاران به عقب برنمی گردیم"، "پرستاران قلب بیمارستانند، قلب بیمارستان را به آتش نکشید" و "عقبگرد صدساله آموزش پرستاری" خواستار لغو اجرای "طرح تربیت پرستار بیمارستانی" از سوی وزارت بهداشت شدند.

 

تجمع اعتراضی پرستاران بیمارستان کوثر در برابر استانداری سمنان

جمعی از پرستاران بیمارستان کوثر سمنان روز یکشنبه ۱۵ مرداد با تجمع مقابل استانداری سمنان نسبت به پرداخت نشدن مطالبات خود اعتراض کردند.

پرستاران حاضر در این تجمع که نوشته هایی با مضمون "مطالبات ۱۱ ماهه پرسنلی کجاست؟" به دست داشتند، به پرداخت نشدن ۱۱ ماهه کارانه های خود اعتراض داشتند.

این پرستاران که بیشتر آنان را زنان تشکیل می دادند، با شعار "ای شادنوش نمونه، ساخت و ساز و رها کن، حق ما رو ادا کن"، خواستار پیگیری مطالبات خود از سوی رییس دانشگاه علوم پزشکی استان شدند.

یکی از پرستاران معترض گفت: "متاسفانه پولهایی که باید به پرسنل درمان بیمارستان پرداخت شود، برای ساخت و ساز صرف می شود. ما در این اعتراض خواستار ورود مقامات ارشد استان به موضوع مطالبات چندین ماهه پرستاران هستیم."

 

 

(منابع: برنا، خبرگزاری فارس، ایرنا، نظام پرستاری، ایلنا، عصر اترک، مرآت، خبر هرمزگان)

 

 

منبع: نبردخلق شماره ۳۸۸، چهار شنبه اول شهریور ۱۳۹۶ - ۲۳ اوت ۲۰۱۷

 

 بازگشت به نبردخلق

بازگشت به صفحه اول