رویدادهای هنری (تیر ۹۶)

فتح الله کیاییها

 

موسیقی

 

تئودور هوفمان گفته است: "آنجا که زبان از گفتار باز می ماند، موسیقی آغاز می شود". اما گویا در جمهوری اسلامی ایران بایستی این جمله پر نغز را این گونه تغییر داد: "آنجا که حاکمان تمامیت خواه حرفی برای گفتن ندارند، موسیقی ممنوع می شود." و متاسفانه ما هم مجبوریم سرآغاز هر شماره را با خبرهای تاسف بر انگیز موسیقی آغاز کنیم. در جامعه ای که ضرب چماق و نوای گلوله بر سر و کول مردمان تحت ستم، سمفونی خون و مرگ و جنایت را رهبری می کند، طبیعی است که موسیقی محلی از اعراب ندارد.

 

هنرمندان زن فقط در دو شهر اجازه برگزاری کنسرت دارند

این بار هم کین و نفرت ملاها بر بساط موسیقی بانوان کشور سرریز شده است. با وجود اینکه به ظاهر از نظر قانونی کنسرت بانوان موزیسین برای بانوان هیچ منعی ندارد و ادارات ارشاد در سراسر کشور موظف به صدور اجازه چنین اجراهایی هستند، اما در عمل تنها در تهران و سنندج زنان موزیسین می توانند روی سن بروند.

باران رضایی از ندادن صدور مجوز برای اجرای کنسرت بانوان در استانها انتقاد کرده و گفت: "در هیچ شهری به جز سنندج و تهران مجوز کنسرت بانوان صادر نمی شود. من بارها برای اجرا در شهر خودم درخواست مجوز داده ام، اما هرگز با آنها موافقت نشده است. من چندین مرتبه برای اجرای کنسرت بانوان در رشت، اصفهان، کرج، کرمانشاه، یزد، سقز و شیراز اقدام کرده ام، اما به هیچ عنوان چنین اجازه ای داده نمی شود."

وی همچنین درباره کنسرتی که مرداد ماه در تهران دارد، گفت: "گروه موسیقی بانوان "هناره" ۱۰ مرداد کنسرتی از موسیقی سنتی ایرانی و مقامی کردی را از ساعت ۲ ۱ در تالار خلیج فارس فرهنگسرای نیاوران روی صحنه خواهد برد."

 

فرانک سیناترای فلسطینی و جشنواره موسیقی لبنانی

این هم خبر جالبی از موسیقی است که صدای آمریکا بدان پرداخته است :

جشنواره تابستانی "بیت الدین" در لبنان با حضور صدها نفر برپا شد. این رویداد در بحبوحه جنگ داخلی لبنان در سال ۱۹۸۵ راه افتاد تا مردم را از فضای خشونت آمیز آن دوران دور کند و از طریق موسیقی به یکدیگر پیوند بزند. جشنواره "بیت الدین" در هویت فرهنگی مردم لبنان ریشه دوانده و تمدن این سرزمین را تصویر می کند.

جشنواره لبنان امسال با اجرای خواننده جوان فلسطینی "عمر کمال" افتتاح شد که برای نخستین بار در لبنان روی صحنه می رفت. از عمر کمال به عنوان "فرانک سیناترا"ی فلسطین یاد می شود. سیناترا خواننده آمریکایی بود که ترانه های ماندگاری را در موسیقی آمریکا از خود به یادگار گذاشته است.

این خواننده که از هجده سالگی به بریتانیا مهاجرت کرده، با کشف موسیقی فرانک سیناترا قدم در مسیر او گذاشته است.

 

اعتراض به اجرای سمفونی ۹ بتهوون در ستایش برابری و آزادی برای سران کشورهای گروه ۲۰

شامگاه جمعه ۷ ژوئن در سالن فیلارمونیک هامبورگ در اسکله الب به افتخار سران ۲۰ کشور صنعتی جهان کنسرتی برگزار شد: سمفونی نهم بتهوون بر اساس "سرود شادی"، اثر جاودانه شیللر.

یکی از شخصیتهای برجسته هنری در آلمان به این امر اعتراض کرده و این پرسش را به میان آورده: «چگونه ممکن است "سرود شادی" درباره امید به صلح و دوستی را برای اشخاصی اجرا کرد که اندیشه ای جز جنگ و خونریزی در سر نمیپرورانند؟»

"یوآخیم لوکس"، مدیر تئاتر "تالیا" – یکی از مهم ترین تئاترهای شهر هامبورگ- به رسانه های آلمان گفته است: "اجرای چنین کنسرتی به معنای سوواستفاده مبتذل و پورنوگرافیک از هنر است. عده ای از سران کشورهایی که حقوق بشر را پایمال می کنند، جنگ به راه میاندازند و از سلاحهای شیمیایی استفاده می کنند، در این کنسرت حضور دارند. این کنسرت به آنها مشروعیت میدهد و این دقیقا خلاف روح سرود اتحادیه اروپاست."

اجرای سمفونی نهم بتهوون در فیلارمونی هامبورگ بخشی از برنامه های جنبی اجلاس گروه ۲۰ بود و ارکستر فیلارمونی هامبورگ به رهبری "کنت نانگو"، آن را برای سران ۲۰ اجرا کرد.

یوآخیم لوکس می گوید: "سران کشورهای گروه ۲۰ از این شعر سردرنمی آورند، با این حال با کف زدنهای شان به روح این شعر [در ستایش برادری و برابری] تجاوز و آن را آلوده می کنند."

از مدیر تئاتر تالیا هم دعوت شده که در این کنسرت شرکت کند، اما او این دعوت را نپذیرفته است.

 

سینما

 

گلشیفته فراهانی و محمد رسول اف کاندید عضویت در آکادمی اسکار

سینمای این ماه را با خبری از اسکار آغاز می کنیم. بر اساس گزارش شبکه خبری دویچه وله، آکادمی علوم و هنرهای سینما معروف به "اسکار" از ۷۷۴ هنرمند برای عضویت در این آکادمی دعوت کرده است.

در میان دعوت شدگان ۹ سینماگر ایرانی از جمله گلشیفته فراهانی، محمد رسول اف و لیلا حاتمی دیده می شوند. آکادمی اسکار قصد دارد تا شمار اعضای خود را در سال ۲۰۱۷ با هدف تنوع هر چه بیشتر افزایش دهد.

شعار آکادمی انتخاب اعضای "جوان تر، متنوع تر و زنان" بوده است.

 

جلوگیری از برگزاری مراسم سالگرد کیارستمی

این بار باران خشم تمامیت خواهان بر سر مراسم بزرگداشت عباس کیا رستمی بارید و بدسگالان حکومت آخوندی مانع از برگزاری مراسم یادبود او در دانشگاه شدند. به خلاصه خبری در این باره توجه کنید.

خانواده و دوستان کیارستمی قصد داشتند در سالگرد درگذشت این سینماگر مراسمی در سالن دانشگاه بهشتی برگزار کنند اما با مخالفت حراست دانشگاه مزبور روبرو شدند.

عباس کیارستمی در شرایطی که از شیوه درمان خود در ایران به شدت ناراحت و خشمگین بود، ایران را ترک کرد و برای ادامه درمان به فرانسه رفت. او دو هفته بعد در بیمارستانی در پاریس درگذشت. در سالگرد کیارستمی کتابی از دستنوشته های او منتشر خواهد شد.

 

تمجید خامنه ای از فیلم "خوش ساخت"

پس از اکران خصوصی فیلم "ماجرای نیمروز" برای آیتالله خامنه ای، عوامل این فیلم با رهبر جمهوری اسلامی دیدار کردند.

به گفته مرکز اسناد انقلاب اسلامی، "ماجرای نیمروز" با حمایت اسناد و تحقیقات این مرکز ساخته شده.

فیلم مزبور روایت تحریف شده و سفارشی حکومت از یک دوره پرتنش سیاسی ایران در دهه شصت است و ماجرای درگیری نیروهای امنیتی حکومت اسلامی با سازمان مجاهدین خلق را روایت کرده است.

آیتالله خامنه ای در دیدار با عوامل فیلم مزبور از آنها تمجید کرد و گفت: "این فیلم بسیار خوب بود. همه اجزاء فیلم عالی بود، کارگردانی عالی بود. بازیها عالی، قصه عالی بود. فیلم خوش ساخت بود."

عوامل تولید "ماجرای نیمروز" عبارت بوده اند از: محمد حسین مهدویان (کارگردان)، سید محمود رضوی (تهیه کننده)، محمد حسین مهدویان و ابراهیم امینی (فیلمنامه)، عبدالرحیم صاحب الفصول (دستیار اول کارگردان)، هادی بهروز (مدیر فیلمبرداری)، سعید شرفی کیا (مدیر تولید)، وحید کاشی (برنامه ریز) و حبیب خزایی فر (موسیقی).

 

سیزدهمین دوره جشنواره بین المللی سینمای در تبعید برگزار می شود

جشنواره بین المللی سینمای در تبعید با انتشار بیانیه ای از برگزاری سیزدهمین فستیوال خود از ۱۷ تا ۲۳ نوامبر ۲۰ ۱۷ در شهر گوتنبرگ – سوئد خبر داده است.

در این بیانیه گفته شده: " اینک با شادمانی به استقبال افقهای تازه در سینمای تبعید می رویم و آغاز کار تدارک و برنامه ریزی برای برگزاری دوره جدید جشنواره را به آگاهی عموم، به خصوص سینماگران و تهیه کنندگان فیلم می رسانیم."

برگزار کنندگان، جشنواره سینمای در تبعید را "جشنواره سینمای مقاومت، سینمای مبارز، سینمای نواندیش" خوانده اند و با دعوت از سینماگران و تهیه کنندگان فیلم به همکاری، خواسته اند تا آثار جدیدشان را برای نمایش در جشنواره ارسال نمایند.

به گفته برگزار کنندگان، افزون بر جلسه های نمایش فیلم، برنامه های جنبی و تکمیلی دیگری نیز درحوزه های هنری و فرهنگی به اجرا گداشته خواهد شد. ازجمله نمایشگاههای هنری، اجرای موسیقی، سخنرانی و ... .

پست الکترونیکی جشنواره: info@exilefilmfestival.com / exile.filmfestival@usa.net

سایت جشنواره: www.exilefilmfestival.com

 

ادبیات

 

ابتکاری برای معرفی کتابهای کمتر شناخته شده

مخاطبان کتاب در کشورهای اروپایی از کتابهایی که کتابفروشها به آنها پیشنهاد می دهند، استقبال می کنند. استقبال از این نوع کتابها که رسانه ها عنوانش را "کتابهای باواسطه" گذاشته اند و به پیشنهاد کتابفروشها به خوانندگان عرضه می شود، رشد چشمگیری داشته است.

کتابفروشها آثاری را که ممکن است به خاطر تبلیغات اندک کمتر شناخته شده باشند، انتخاب می کنند، روی جلد و عنوان شان را می پوشانند و یادداشت کوچکی را به عنوان سرنخ یا راهنمای خرید برای سلیقه های مختلف روی آن قرار می دهند تا خوانندگان برای خرید وسوسه شوند.

این نوع فروش متفاوت و خلاقانه کتاب که مقداری راز آمیز تلقی می شود، توجه مخاطبان را بیشتر جلب می‌‌ کند؛ به خصوص که طبق آمار منتشر شده، درآمد ناشران در آمریکا از فروش کتاب در سال ۲۰ ۱۶ نسبت به سال ۲۰ ۱۵ کاهش یافته و مردم کمتر به خرید کتاب تمایل نشان داده اند.

 

بهرام بیضایی صاحب دکترای افتخاری ادبیات دانشگاه سنت اندروز اسپانیا شد

بهرام بیضایی، پژوهشگر، نمایشنامه نویس و کارگردان تئاتر و سینماگر برجسته ایرانی اول تیرماه (۲۲ ژوئن) دکترای افتخاری ادبیات دانشگاه سنت اندروز اسکاتلند را به پاس شش دهه فعالیت گسترده در عرصه فرهنگ و هنر دریافت کرد.

 

گوناگون

 

پیکره ای چهل هزار ساله از یک زن در آلمان کشف شد

یک پیکره کوچک زن، که به آن نام "ونوس اوله فلس" داده اند، در غاری در ایالت "بَدِن- وورتنبرگ" آلمان، در دره های رودخانه های "آخ" و "لونه" پیدا شده است.

این مجسمه از عاج ماموت تراشیده شده و بیش از ۴۰ هزار سال قدمت دارد و به این ترتیب قدیمی ترین تصویر بشری است که تا کنون پیدا شده است.

از قرن نوزدهم تاکنون، ۶ غار در این منطقه حفاری شده اند که در آنها صدها اشیای شخصی و تزیینی، حداقل ۸ آلت موسیقی و بیش از ۴۰ پیکره کوچک که از عاج ماموت کنده شده اند، پیدا شده است. از اشیای دیگری که در این حفاری کشف شد، یک مجسمه پرنده دریایی از ۴۰ هزار سال پیش است که برای هنر اولیه عصر یخ، بسیار منحصر به فرد است و یک مجسمه شکسته از جنس عاج ماموت که نیم انسان و نیم شیر است.

"نیکلاس کانرد"، استاد باستان شناسی و تیمش، پیکره کوچک زن ۴۰ هزار ساله را در سال ۲۰۰۸ پیدا کردند که نامش ونوس اوله فلس را از نام غاری که در آن پیدا شده، گرفته است.

 

مردان سپید پوست تیاتر را قبضه کرده اند

در صحنه تیاتر آمریکا به زنان، رنگین پوستان، دگرباشان، اقلیتهای دینی و قومی به ندرت نقشهای اصلی داده می شود. یک بررسی عمومی نشان می دهد که مردان سفیدپوست صحنه تیاتر در آمریکا را تصاحب کرده اند.

در همین رابطه، یک نمایش موزیکال در نیویورک که از این خط منحرف شده، سروصدای زیادی به پا کرده و با موفقیت کم نظیری روبرو شده است.

در موزیکال تاریخی "هامیلتون" تمام شخصیتهای مهم پیدایش ایالات متحده آمریکا مانند "جورج واشینگتن" و "تامس جفرسون" توسط بازیگران سیاه پوست و امریکای لاتینی روی صحنه جان می گیرند. با موفقیت چشمگیر این اثر، بحثی دیرین در رسانه ها زنده شده است: چرا بازیگران زن و سیاه پوست کمتر بر صحنه ظاهر می شوند و کمتر از همکاران سفید و مرد خود دستمزد می گیرند؟

یک نهاد نظرسنجی و آمارگیری که علیه تبعیض در جهان نمایش، فیلم و تئاتر، مبارزه می کند، بررسی تازه ای منتشر کرده که نشان می دهد تنها ۱۱درصد از نقشهای نمایشهای پردرآمد به سیاه پوستان تعلق می گیرد، آنها در امور هماهنگی و سرپرستی اجراها نیز تنها ۶ درصد سهم می برند. این گزارش همچنین می گوید که در نمایشهای پردرآمد "برادوی"، سهم زنان از نقشهای اصلی تنها ۳۵ درصد است.

 

شعر ماه

 

با یاد سربداران تابستان شوم!

 

 ((جشن تولد آزادی))

در آسمان میهن من

هر شب

صدها ستاره خاموش می شوند

بی رحم ، بی صدا.

در آسمان میهن من اما

هر بامداد

لبخند شاد هزاران ستاره است.

پویا و پر غرور.

در آسمان میهن من

آری

جشن تولد آزادی است.

 

فتح الله کیاییها

 

 

در تهیه مطالب این شماره از شبکه های خبری: رادیو زمانه، دویچه وله، صدای آمریکا، بی بی سی، ایلنا و کانال تلگرامی روز شمار ادبی استفاده شده است

 

منبع: نبرد خلق شماره ۳۸۷، یکشنبه ۱ مرداد ۱۳۹۶ - ۲۳ ژوئیه ۲۰۱۷

 بازگشت به نبردخلق

بازگشت به صفحه اول