دانشگاه در ماهی که گذشت (خرداد۹۶)

کامران عالمی نژاد

 

تداوم فشار بر دانشجوی زندانی ٬ماهر کعبی در زندان اردبیل

مسوولان زندان اردبیل به منظور بالا بردن فشار و اذیت و آزار زندانیان سیاسی، دانشجوی زندانی تبعیدی، ماهر کعبی را از بند ۷ به بند ۵ منتقل کردند. او در اعتراض به این موضوع اقدام به اعتصاب غذا کرد. بر اساس گفته نزدیکان وی، با وجود وعده مسوولان زندان مبنی بر انتقال او به بند، این زندانی همچنان در بند ۵ و برخلاف قانون تفکیک جرایم زندانی است.

دانشجو و زندانی سیاسی ماهر کعبی، در تاریخ ۱۸ بهمن ۱۳۹۰ هنگامی که ۱۹ سال بیشتر نداشت، در شوش خوزستان دستگیر و مدت سه ماه در سلولهای انفرادی اطلاعات زیر بازجویی بود. وی به اتهام "اقدام علیه امنیت"، "عضویت در سازمان آزادی بخش اهواز" و "ارسال اخبار" به ۱۰ سال حبس در تبعید محکوم شده است. بنا به گفته نزدیکان این زندانی وی به هیچ گروهی وابسته نبوده است.

ماهر کعبی در زمان بازداشتش در اطلاعات تحت شکنجه های شدید جسمی و روحی قرار گرفته و حتی دندانهایش ریخت. اکثر اتهامات مندرج در پرونده وی با فشار و شکنجه سرهم بندی شده است.

برادر ماهر کعبی، احمد کعبی، نیز در زندان کرمان محبوس است. این دو برادر که با هم دستگیر شدند، به شدت مورد شکنجه قرار گرفته و شکنجه های شدید باعث به هم ریختن وضعیت تعادل احمد شد. (زندان ایران، ۲ خرداد)

 

اعتراض دانشجویان دانشکده هنر و معماری به لغو اردو

دانشجویان دانشگاه هنر و معماری دانشگاه کردستان در اعتراض به لغو اردوی دانشجویی دست به تحصن و اعتراض زدند.  یکی از دانشجویان گفت: "سه ساعت قبل از حرکت به ما اطلاع دادند که اردو لغو شده است. سووالم این است که اگر الان زمان انتخابات بود، همین کار را می کردند؟" دانشجویان در کریدور این دانشگاه در اعتراض روی زمین نشسته و تحصن کردند. (جوانه ها، ۲ خرداد)

 

محرومیت مصطفی دانشجو، درویش گنابادی، از ادامه تحصیل

دانشگاه آزاد تهران در تماسی با مصطفی دانشجو، درویش گنابادی اعلام کرده که او دیگر حق ادامه تحصیل در رشته حقوق جزا و جرم شناسی را ندارد.

مصطفی دانشجو، وکیل پیروان دراویش گنابادی و از زندانیان سابق، می گوید مسوولان هیچ دلیلی برای این تصمیم خود ارایه نداده اند اما او دلیل اصلی این اخراج را گرایش به درویشی و پیروی از طریقت دراویشی گنابادی می داند

اخراج این درویش گنابادی یک روز پس از انتخاب حسن روحانی به عنوان رییس جمهور رخ داده است.

مصطفی دانشجو، دانشجوی ترم اول کارشناسی ارشد حقوق جزا و جرم شناسی در دانشگاه آزاد تهران است. او به مدت چهار سال به دلیل عقاید خود زندانی بود.

دانشجو در شهریور ۱۳۹۰ به همراه شش نفر از وکلای دراویش گنابادی و گردانندگان سایت "مجذوبان نور"، سایت خبری دراویش، بازداشت شد. اتهامات او "اقدام علیه امنیت ملی"، "تبلیغ علیه نظام" و "تشویش اذهان عمومی از طریق عضویت در فرقه دراویش گنابادی" عنوان شد و به این دلیل به چهار سال زندان محکوم گردید.

دانشجو در دوران محکومیت خود بارها در اعتراض به حکم خود دست به اعتصاب غذا زد و سرانجام در سال ۱۳۹۴ با پایان حکم اش از زندان آزاد شد. (رادیو زمانه، ۲ خرداد)

 

وفا هویدایی، دانشجویی بهایی، از دانشگاه امیر کبیر اخراج شد

وفا هویدایی، دانشجوی مقطع کارشناسی در رشته فیزیک دانشکده مهندسی انرژی و فیزیک، به دلیل بهایی بودن در ترم دوم از دانشگاه اخراج شد. این دانشجوی بهایی در کنکور مهرماه ۱۳۹۵ با رتبه ۲۷۰۲ در رشته فیزیک وارد دانشگاه پلی تکنیک امیرکبیر شد و در ترم دوم در اول خرداد ماه ۱۳۹۶ با مسدود شدن کاربری دانشجویی وی در سایت دانشگاه از ادامه تحصیل محروم گردید.

به گفته یک منبع نزدیک به این دانشجوی محروم از تحصیل: "مسوول آموزش دانشگاه به دنبال پیگری وفا هویدایی به او گفته است که بدیهی است که شما چون بهایی هستی، حق تحصیل در این دانشگاه را نداری."

این شهروند بهایی پس از اخراج برگه ای از مسوولان دانشگاه دریافت کرده است که در قسمت وضعیت دانشجویی "اختتام پرونده ( محروم از تحصیل)" قید شده است.

لازم به ذکر است در روزهای اخیر فرزاد صفایی، دانشجوی ورودی ۱۳۹۲ در مقطع کارشناسی پیوسته در رشته متالوژی صنعتی دانشگاه آزاد اسلامی اهواز نیز پس از گذراندن هشت ترم، در اواخر اردیبهشت ماه ۱۳۹۶ با احضار از سوی حراست دانشگاه و مسدود شدن کاربری دانشجویی در وبسایت دانشگاه از ادامه تحصیل منع شد." (دانشجو آن لاین، ۸ خرداد)

 

سه هزار دانشجو به کمپین دفاع از حق تحصیل پیوستند

بیش از سه هزار دانشجوی دانشگاههای ایران در روز 10 خرداد با امضای بیانیه ای به محرومیت دراویش گنابادی از تحصیل اعتراض کرده و بر حق برخورداری اقلیتهای مذهبی و قومی از آموزش و تحصیل تاکید کردند. اخراج مصطفی دانشجو، یکی از دلایل صدور این بیانیه بوده است.

در قسمتی از بیانیه سه هزار امضایی دانشجویان آمده است: "گروههای مختلفی از ایرانیان شاهد نقض حق برخورداری از آموزش بودهاند؛ گروههایی که در مرکز انواع اقدامات تبعیض آمیز تحت فشار قرار می گیرند و گاه بهای عقیده خود را با جان شان پرداخت می کنند و برای فعالان حقوق آنان نیز توسط دستگاههای امنیتی و سیستم قضایی، موانع متعددی ایجاد می شود. از جمله این گروهها دراویش گنابادی هستند که سیطره نگاه امنیتی بر ایشان در ماههای گذشته سبب محرومیت از تحصیل و ممانعت از تدریس تنی چند از دانشجویان و اساتید درویش در دانشگاههای کشور شده است."

دانشجویان با تاکید بر حق تحصیل و آموزش به عنوان حقوق اساسی هر یک از افراد جامعه فارغ از هر عقیده و باوری افزوده اند: "می بایست با برداشتن نگاه امنیتی از همه اقشار و اصناف از جمله دراویش گنابادی و رعایت حقوق آنها، ممنوعیتهای تحصیل ایشان را رفع کرد."

امضا کنندگان در پایان می گویند: "ما امیدواریم که با تلاشهای بی امان خود و با پذیرش تمام هزینه های پیش رو، این محرومیتها را از بین ببریم که روزگار پیش رو روزگاری باشد که بتوانیم با نام انسان در کنار یکدیگر زندگی کنیم." (تنظیم و ویرایش:نیرد خلق)

 

تجمع اعتراضی دانشجویان دانشگاه سیستان و بلوچستان به کیفیت غذا

دانشجویان دانشگاه سیستان بلوچستان به کیفیت غذای دانشگاه اعتراض کردند. این دانشجویان به علت کیفیت بد غذا، از خوردن غذا خودداری کردند و سینیهای غذای خود را در محوطه دانشگاه چیدند و خواستار پاسخگویی مسوولان شدند. (دانشجو آنلاین، 16 خرداد)

 

اعتصاب غذای دانشجویان دو دانشگاه در اعتراض به کیفیت غذای ماه رمضان

دانشجویان دانشگاه فرهنگیان یاسوج در اعتراض به کیفیت غذا در ماه رمضان اعتصاب کردند.

یکی از دانشجویان گفت: "در ماه رمضان مسوولان دانشگاه به تغذیه آنها اهمیت نمی دهند و کیفیت غذای آنها برای افطاری و سحر مناسب نیست."

این دانشجو افزود: "وضعیت غذای دانشگاه فرهنگیان بسیار نامناسب است و در ماه رمضان وضعیت بدتر شده است. امشب نیز دانشجویان اعتصاب غذا کردند و همه در بیرون از دانشگاه افطاری خوردند.

این دانشجو یادآور شد که دانشگاه ماهانه از هر دانشجو ۳۴۰ هزار تومان پول برای خوابگاه و سلف سرویس می گیرد.

به گفته این دانشجو شب گذشته افطار به آنها حلیم با خرما و امشب نیز آش دادند.

از سوی دیگر، دانشجویان دانشگاه سیستان و بلوچستان نیز به علت کیفیت پایین غذای دانشجویی در ماه رمضان، از دریافت غذای ارایه شده خودداری کرده و دست به اعتصاب زدند.

(صبح زاگرس، خبرنامه دانشجویان ایران ۱۱و ۱۷ خرداد)

 

تجمع دانشجویان دانشکده دندانپزشکی دانشگاه آزاد بروجرد

دهها تن از دانشجویان دندانپزشکی دانشگاه آزاد واحد بروجرد در برابر وزارت بهداشت تجمع کردند و خواستار انحلال این دانشکده شدند.

یکی از این معترضان گفت: "دانشکده دندانپزشکی دانشگاه آزاد اسلامی واحد بروجرد یکی از پنج دانشکده دندانپزشکی دانشگاه آزاد است که دارای ۲۲۰ دانشجو در مقطع دکتری عمومی دندان پزشکی است. این دانشکده پارسال به دلیل عدم وجود استاد در پایه های تحصیلی، بستر تجمعات دانشجویی بود، اما نه تنها این مشکل از سوی دانشگاه آزاد بررسی و رفع نشد، بلکه امروز نیز تجمعات تازه ای از سوی اساتید این دانشگاه شکل گرفته که کلاسهای این مرکز آموزشی را به تعطیلی کشانده است."

این دانشجوی معترض گفت: "یک سال است که ما رییس، هیات علمی و گروه آموزشی در دانشکده دندانپزشکی نداریم و حتی استاد راهنما برای طرح و پژوهش خود نداریم. لذا درخواست داریم که این دانشکده منحل شود و دانشجویان در دانشکده های دندانپزشکی دیگر ادغام شوند."

شایان یادآوری است که هفته گذشته ۱۴ تن از استادان این دانشکده استعفا دادند. (خبرگزاری صداوسیما، ۱۷ خرداد)

 

کشته شدن استاد دانشگاه و فعال مدنی در حادثه تروریستی تهران

مهدیه هراتی، استاد دانشگاه و فعال مدنی در "انجمن پایان کارتن خوابی لرستان"، در حمله تروریستی به مجلس شورای اسلامی در روز 17 خرداد جان خود را ازدست داد.

مهدیه رفته بود حق کودکان کارتن خواب را از نماینده اش بگیرد، او چه آرزوهایی داشت برای سامان دهی کارتن خوابها، چه دردهایی در دل داشت که همه هم و غمش را برای این درد اجتماعی گذاشته بود. مهدیه هراتی ۳۲ سال داشت و در دانشگاه علمی کاربردی استان لرستان تدریس می کرد. (تنظیم و ویرایش:نیرد خلق)

 

 

احضار شمار زیادی از دانشجویان پلی تکنیک به کمیته انضباطی

انجمن اسلامی دانشجویان ترقیخواه پلی تکنیک (دانشگاه امیرکبیر)، از احضار تعداد زیادی از فعالان دانشجویی به کمیته انضباطی به اتهاماتی بسیار جزیی و بعضا نامشخص خبر داده است.

دانشجویان در گزارشی به تاریخ 19 خرداد در این باره نوشته اند: "متاسفانه در دوران مسوولیت جناب آقای طاهری، دبیر کمیته انضباطی دانشگاه پلی تکنیک، اموری بسیار عجیب و غیر قانونی را در روند رسیدگی به اتهامات دانشجویان شاهد بوده ایم. ایشان که در دولت احمدی نژاد نیز دبیر کمیته انضباطی دانشگاه بوده اند، نقش بسیار موثری را در برخورد با فعالان دانشجویی و پرونده سازی علیه دانشجویان ایفا می کردند که از اقدامات ایشان می توان به صدور بیش از ۱۱۰ ترم "منع موقت از تحصیل" در دوران ریاست دکتر رهایی اشاره کرد."

دانشجویان تاکید می کنند که ریاست جمهوری روحانی نیز در این شرایط تغییری نداده و  وضعیت سابق در دانشگاه همچنان ادامه دارد و طاهری نیز در سمت خود ابقا شده است.

آنها می گویند: "با وجود شکایتهای فراوان دانشجویان از آقای طاهری، ایشان هنوز هم در این جایگاه قرار دارند و در روند رسیدگی به پرونده های انضباطی دانشجویان، در بسیاری از موارد، دانشجویان از حقوق صریح خود که در آیین نامه ها و شیوه نامه های انضباطی ذکر شده است، محروم شده اند و روند رسیدگی به اتهامات آنها بر خلاف قانون صورت گرفته است." دانشجویان از دکتر مغانی، معاون دانشجویی دانشگاه و رییس شورای انضباطی آن خواسته اند "در اسرع وقت تدبیری در قبال این موضوع اندیشیده و فرد دلسوزی را در این جایگاه حساس منصوب نماید". (تنظیم و ویرایش:نیرد خلق)

 

تحصن دانشجویان پردیس هنرهای زیبای دانشگاه تهران

دانشجویان پردیس هنرهای زیبای دانشگاه تهران در اعتراض به واگذاری پردیس به موسسات خصوصی و بیرون کردن دانشجویان از پردیس در محوطه دانشگاه تحصن کردند. (دانشجو آنلاین، 19 خرداد)

 

تجمع اعتراضی دانشجویان روزانه دکتری دانشگاههای تهران

جمعی از دانشجویان روزانه دکتری دانشگاههای تهران در اعتراض به شرایط سخت ارایه وام ویژه دکتری ، عدم ارایه حقوق و دغدغه های معیشتی مقابل ساختمان مرکزی وزارت علوم تجمع کردند.

یکی از دانشجویان دکتری معترض در این باره گفت: براساس قانون باید به دانشجویان دکتری حقوق ماهیانه تعلق گیرد، اما نه تنها حقوق داده نمی شود بلکه شرایط دریافت وامهایی که سالهای پیش ارایه می شد، نیز سخت شده و دانشجویان نمی توانند حتی این وامها را نیز دریافت کنند. (مهر، 24 خرداد)

 

تجمع اعتراضیدانشجویان دکتری دانشگاه بوعلی همدان

مقابل ساختمان مرکزی دانشگاه بوعلیسینا تجمع کردند.

در پی تجمع اعتراض آمیز دانشجویان دکتری به منظور ایجاد سازوکار لازم برای پرداخت حقوق به دانشجویان این مقطع که همزمان با سراسر کشور برگزار شدد، معاون دانشجویی دانشگاه بوعلی سینا با حضور در جمع دانشجویان به بیان توضیحاتی پرداخت. (ایسنا، 24 خرداد)

 

تجمع اعتراضی دانشجویان دکتری دانشگاه فردوسی

جمعی از دانشجویان دکتری دانشگاه فردوسی مشهد در اعتراض به شرایط صنفی، رفاهی و شغلی خود، در مقابل سازمان مرکزی این دانشگاه تجمع کردند و مهمترین مطالبات خود را با شعارهایی نظیر "چرا ما همانند دانشجویان وزارت بهداشت شاغل محسوب نمیشویم"، "وزارت علوم هیچ حمایتی از ما نمیکند"، "شغل و آینده حق ماست" و... از مسئولان خواستار شدند.

یکی از دانشجویان دکتری معترض در این تجمع گفت: دانشجویان دکتری در وزارت علوم از مظلوم ترین اقشار هستند؛ ما سالها تحصیل و تحقیق کرده ایم و برخی از دانشجویان روزانه هفت تا 10 ساعت در دانشگاه مشغول تحقیق هستند و با توجه به میانگین سنی بالای 30 سال و شرایط زندگی مانند تاهل و مخارج ما باید چه کار کنیم؟ (ایسنا، 24 خرداد)

 

اعتراض دختران دانشجو در اهواز به "دانشجوپزی"

اعتراض گروهی از دختران دانشجوی دانشگاه اهواز به خرابی سیستم خنک کننده خوابگاهها در روز 26 خرداد با دخالت حراست دانشگاه به تنش کشیده شد.

پس از آنکه مسوول خوابگاه دختران این دانشگاه٬ معترضان را تهدید به برخورد در کمیته انضباطی کرد، صدها دانشجوی دختر در مقابل در ورودی خوابگاه تجمع کرده و خواستار استعفای رییس دانشگاه شدند.

در دو روز گذشته، این دانشجویان عکسها و فیلمهایی از تجمع خود را بر روی شبکه های اجتماعی منتشر کردند و بسیاری از کاربران و دانشجویان دیگر با هشتگ #دانشجوپزی با آنها همراهی کردند.

در روزهای اخیر، خوزستان شاهد گرمای بیش از ۵۰ درجه سانتیگراد بوده است.

دانشجویان می گویند کولرهای خوابگاه خراب است و عدم توجه مسوولان به اعتراض آنها موجب شد تا پنجشنبه شب در مقابل خوابگاه ها تجمع کنند.

رئیس دانشگاه چمران در واکنش به اعتراض دانشجویان گفته، "انتظار این گرما را نداشتیم". این در حالی است که خوزستان همواره از گرم ترین استانهای ایران است.

رییس دانشگاه چمران در گفتگو با خبر ۲۰:۳۰ به کلی منکر وجود مشکلات دانشجویان شد. دانشجویان در واکنش به این امر هنگام ورود وی و مسوولان به دانشگاه، با شعار "دروغگو ، دروغگو" از آنها استقبال کردند. (تنظیم و ویرایش:نیرد خلق)

 

منبع: نبردخلق شماره ۳۸۶، پنج شنبه اول تیر ۱۳۹۶ - ۲۲ ژوئن ۲۰۱۷

 

 بازگشت به نبردخلق

بازگشت به صفحه اول