کارورزان سلامت (اردیبهشت ۹۶)

امید برهانی

 

مدیریت نامناسب طرح تحول سلامت طی ۴ سال

نظام پرستاری، ۱ اردیبهشت - ریس هیات مدیره نظام پرستاری ملایر با بیان این که با اجرای طرح تحول سلامت، پرداخت از جیب کاهش یافت اما از سوی دیگر میزان تعرفه های پزشکی چندین برابر شد، خاطرنشان کرد: "از این رو این کاهش از جیب تاثیر چندانی نداشت."

مرادی با بیان اینکه می شد میزان پرداخت از جیب بیش از اینها کاهش یابد، افزود: "اگر تعرفه های پزشکی مناسب دیده می شد و برنامه ریزیها بهتر بود، در این صورت به نفع مردم بود."

مرادی اظهار کرد: "در گام نخست این طرح خوب برنامه ریزی نشد. باید در نقاطی از کشور به صورت آزمایشی اجرا و ایرادات اولیه برطرف سپس به صورت سراسری اجرا می شد."

 

تجمع اعتراضی متخصصان پاتولوژی

ایسنا، 4 خرداد - جمعی از متخصصان پاتولوژی و علوم آزمایشگاهی در اعتراض به امکان تاسیس آزمایشگاه پاتولوژی توسط فارغ التحصیلان برخی رشته های علوم پایه، مقابل سازمان نظام پزشکی تجمع کردند. معترضان با در دست داشتن پلاکاردهایی با مضمون "حوزه سلامت جای غیرپزشکان نیست" و "با فعالیت رشته های علوم پایه در آزمایشگاهها مخالفیم" مقابل سازمان نظام پزشکی حضور یافتند.

 

پرستاران: وزیر غیر پزشک می خواهیم

ایلنا، ۶ اردیبهشت - در فاصله کمتر از چند هفته به انتخابات ریاست جمهوری، کمپین "نه به وزیر پزشک" با بیش از سه هزار عضو در فضای مجازی به راه افتاده تا مطالبات بر زمین مانده جامعه پرستاری کشور را به گوش مسوولان برساند. پرستاران می گویند، این کمپین می خواهد به دولت آینده بگوید که مانند کشورهای پیشرفته و صاحب نظر در مدیریت نظام سلامت، وزیر بهداشت را از کادر پزشکی انتخاب نکند، تا این فرد بتواند به جای منافع شخصی و صنفی به منافع ملی و مردم بپردازد.

برگزاری دو تجمع در برابر مجلس و یک تجمع در مقابل ساختمان ریاست جمهوری و همچنین نوشتن دو نامه سرگشاده به رییس جمهوری و طرح شکایتهای متعدد در کمیسیون اصل ۹۰ مجلس هنوز نتوانسته است بخشی از مطالبات صنفی پرستاران را برآورده کند.

به همین دلیل به نظر می رسد راه اندازی کمپین نه به وزیر پزشک، آخرین جنبش اعتراضی پرستاران قبل از پایان دولت یازدهم باشد؛ جنبشی که با یک خواست واحد دنبال می شود و آن اصلاح سیستم توزیع و تقسیم منابع در وزارت بهداشت و درمان کشور است.

یکی از پرستاران با انتشار پستی در کانال تلگرامی این کمپین، با اشاره به لزوم ریاست یک غیر پزشک در وزارت بهداشت آورده است: "یکی از شاخصهای مهم فساد در دنیا بحث تعارض منافع است که می گوید نباید فعالان بخش خصوصی، مدیریت بخش دولتی را برعهده بگیرند، زیرا امکان همه نوع فساد وجود دارد. راهکار مقابله با چنین رویکردی، ایجاد کارزار مطالبه محور برای به کارگیری وزیر بهداشتی غیر پزشک یا انتخاب وزیری بدون منافع است؛ کسی که به تضاد منافع بین تصمیمات کلان دولتی و سودآوری بخش خصوصی که در اختیار دارد، مرزبندی قایل شود."

 

اعتراضات به وزارت بهداشت مقابل نهاد ریاست جمهوری

فارس، ۸ خرداد – پس از بالا گرفتن اختلافات بین فارغ التحصیلان رشته های علوم پایه و رشتههایی چون پاتولوژی و کشیده شدن این اعتراضات مقابل سازمان نظام پزشکی و مجلس، پاتولوژیستها در ادامه اعتراضات خود مقابل نهاد ریاست جمهوری اقدام به تجمع کردند. نایب رییس انجمن آسیبشناسی ایران معتقد است که وزیر بهداشت بدون در نظر گرفتن ابعاد موضوع و تحت تأثیر لابی نسبت به امضای یک آییننامه اقدام کرده که با این امضاء سلامت مردم به خطر خواهد افتاد.

 

 

مشکلات داروسازان/ سونامی بیکاری فارغ التحصیلان داروسازی

خبرگزاری فارس، ۹ اردیبهشت - حجت الله یزدان شناس، رییس مجمع نمایندگان انجمن داروسازان ایران، در گردهمایی نمایندگان شعب انجمن داروسازان، با لیست کردن برخی از مهمترین معضلات داروخانه ها تاکید کرد: "تاخیر در پرداخت معوقات بیمه، چالش ارزش گذاری خدمات داروسازان در کتب ارزش نسبی، مالیات ستانیهای غیر منطقی، مصوبات عجیب شورای رقابت، داروخانه های زنجیره ای، تحمیل طرحهای ملی پرهزینه مانند اچ آی ایکس بدون تامین منابع، تغییرات روزمره آیین نامه ها و پذیرش بی رویه دانشجو از جمله مشکلاتی است که توانمند سازی داروخانه ها را مختل ساخته و موجبات شکوه داروسازان را ایجاد کرده است."

در ادامه این جلسه محمدحسین صومی، رییس دانشگاه علوم پزشکی تبریز، با اشاره به چالشهایی که ذهن دانشجویان داروسازی را به خود مشغول کرده، تاکید کرد: "بازار کار برای فارغ التحصیلان داروسازی جزو دغدغه های اساسی این حوزه است و باید در این خصوص بازنگری دقیقی منطبق بر اسناد بالادستی صورت گیرد."

حمید خیری، مدیر روابط عمومی انجمن داروسازان ایران، نیز در این جلسه تاکید کرد: "از آنجایی که در گذشته برنامه ریزی اصولی و منطبق بر نیاز و تقاضای کشور صورت نگرفته است، امروز با سونامی بیکاری فارغ التحصیلان رشته داروسازی روبرو هستیم و این برای کشوری که در آن داروسازی، آرزوی جوانان آن است، یک فاجعه تمام عیار است که موجب اتلاف نیروی انسانی ارزشمند این کشور می شود."

 

نقض قانون بازنشستگی پرستاران تامین اجتماعی

نظام پرستاری، ۹ اردیبهشت - به تازگی در فضای مجازی دستور العملی از سوی مدیر عامل سازمان تامین اجتماعی، دکتر تقی نوربخش، منتشر شده که در آن گفته شده: "با عنایت به ضرورت مدیریت منابع انسانی در پیشبرد اهداف سازمان و لزوم نگهداشت نیروهای تخصصی و با تجربه در راستای ارتقا سطح کیفیت خدمات درمانی و افزایش رضایتمندی مراجعان و بیمه شدگان محترم و با توجه به وجود مشکلات جذب نیروهای درمانی کارآمد در حوزه بهداشت و درمان کشور که امکان جایگزینی نیروهای خروجی را در حال حاضر دچار چالش نموده است، لذا ضروری است مدیریت درمان استان صرفا نسبت به ارسال درخواستهای بازنشستگی کادر پرستاری با استفاده از قانون مشاغل سخت و زیان آور با سنوات خدمتی حداقل ۲۵ سال اقدام نماید."

محمود عمیدی ، عضو شورای مرکزی خانه پرستار، با تاکید براین که دستورالعمل یادشده با نص صریح قانون بازنشستگی مشاغل سخت و زیان آور مغایرت دارد، می گوید: "پرستاران سازمان تامین اجتماعی که به طور صریح مدنظر این دستورالعمل هستند، تابع قوانین این مجموعه به شمار می آیند. چنانکه در ماده ۵۹ قانون پنجم توسعه نیز ذکر شده که فعالان این حوزه جزو قانون کار می باشند. به این ترتیب بنا بر ماده ۵۶ قانون مشاغل سخت و زیان آور هر سال خدمت کارکنان یک و نیم برابر محاسبه می شود. همچنین مفاد قانونی و اسناد متعددی بر سخت و زیان آور بودن حرفه پرستاری تأکید دارد به طوری که حکم دیوان عدالت اداری درباره آن وجود دارد و در قانون بهره وری که مصوب مجلس شورای اسلامی است، به این مقوله اشاره شده است. همچنین موضوع یادشده در آیین نامه اجرایی قانون بهره وری و مصوبات دولتهای متعدد به تصویب رسیده است."

 

 

مرگ ۱۴ پرستار در سال گذشته بر اثر فشار کاری

ایلنا، ۱۰ اردیبهشت - در سال گذشته، ۱۴ پرستار بر اثر استرس و فشار کاری جان خود را از دست داده اند.

سختی کار پرستاران، عواقب بسیار ناگواری برای آنها دارد. این در حالیست که به گفته دبیرکل خانه پرستار، پرستاران نمی توانند به راحتی از مزایای بازنشستگی پیش از موعد استفاده کنند و آیین نامه مشاغل سخت و زیان آور برای پرستاران شرکتی نیز اجرایی نمی شود.

در همین سال جدید که حدود چهل روز از آغاز آن گذشته، اخبار وقوع حادثه برای دو پرستار جوان بر اثر فشار کاری منتشر شد که در مورد اول به مرگ یک پرستار و در مورد دوم به خونریزی مغزی پرستاری دیگر منجر شد. حالا رییس سازمان نظام پرستاری از مرگ ۱۴ پرستار بر اثر فشار کاری در سال گذشته خبر داد.

علی محمد آدابی گفت: "سال گذشته ۱۴ نفر از پرستاران کشور که اغلب در گروه سنی ۲5 تا ۴5 سال بودند، بر اثر فشار کاری زیاد جان خود را از دست دادند."

وی خاطرنشان کرد: "کمبود پرستار در تمام بخشهای بیمارستانی مشهود است، اما در بخش اورژانس، جراحی و مراقبتهای ویژه، کمبود پرستار بیشتر احساس میشود که یکی از دلایل این امر پایین بودن تمایل پرستاران برای اشغال در این بخشهاست، زیرا پرستاران در این بخشها باید ضمن تحمل فشار کاری بسیار، از درآمد اندکی برخوردار باشند."

علی محمد آدابی گفت: متاسفانه ظرفیت پرستاران موجود در بیمارستانهای کشور نصف حداقل استانداردها است که این امر فشار کاری فزآینده ای را بر دوش پرستاران گذاشته است.

سووالات نظام پرستاری از کاندیداهای ریاست جمهوری

خبرگزاری مهر، ۱۳ اردیبهشت - با نزدیک شدن به موعد برگزاری انتخابات ریاست جمهوری و آغاز تبلیغات انتخاباتی کاندیداها، سازمان نظام پرستاری طی نامه ای به طرح پنج سووال در باره برنامه های نامزدهای انتخاباتی پرداخت. متن نامه به این شرح است:

۱- آیا جنابعالی اساسا اعتقادی به تفکر مشارکت در تصمیم گیری دارید و اگر دارید، برنامه جنابعالی جهت نظام مبتنی بر خرد جمعی با جلب مشارکت صاحبان فرآیند به ویژه پرستاری در حوزه سلامت چگونه خواهد بود؟

۲- راهکارهای جنابعالی برای جبران خدمت و صیانت از نیروی کار پرستار به منظور دسترسی استاندارد آحاد مردم به خدمات مراقبتی ایمن و کاهش خسارات در این زمینه چیست؟

۳- آنچه که جامعه پرستاری کشور از آن رنج می برد، اختلاف طبقاتی، تبعیض و بی عدالتی حاکم بر وزارت بهداشت در خصوص توزیع منابع و امکانات و اعطای مسوولیتها است. برنامه جنابعالی در خصوص بر قراری عدالت همه جانبه در نظام سلامت چیست؟

۴- به رغم تصویب قوانین مختلف در حوزه پرستاری، متاسفانه برخی قوانین مثل قانون تعرفه گذاری خدمات پرستاری با وجود گذشت بیش از ۱۰ سال تا کنون اجرایی نشده و برخی از قوانینی که اجرایی شده، مثل قانون سخت و زیان آور بودن حرفه پرستاری، بسیاری از کارکنان پرستاری از مزایای آن محرومند. برنامه جنابعالی برای اجرا شدن قوانین معطل مانده و عدم اجرای قانون برای مشمولین قانونی چیست؟

5- آیا جنابعالی برنامه ای برای استفاده از تجربیات موفق کشورهای توسعه یافته در به کارگیری وزیر، معاونین و مسوولین متخصص، لکن غیر پزشک برای نظام سلامت دارید؟

 

حذف بی سر و صدای بند مهم طرح تحول سلامت 

خبرگزاری فارس، ۱۸ اردیبهشت - یکی از مباحثی که وزارت بهداشت دولت تدبیر و امید از آن سخن گفت، توجه به مناطق محروم و ماندگاری پزشکان در این مناطق بود و یکی از ایده هایی که وزارت بهداشت برای این موضوع در نظر گرفت، تمام وقت شدن پزشکان بود.

مصری، عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس، قانون تمام وقتی را این چنین تعریف می کند: "پزشکان بخش دولتی از کار کردن و کسب درآمد از بخش خصوصی منع شده اند."

برای اجرای این هدف و نگهداری پزشکان بخصوص در مناطق محروم نیاز بود امتیازات خاصی برای این پزشکان در نظر گرفته شود، پس تعرفه ها بالا رفت. اما از آنجایی که نبود نظارت در هر کاری راه را برای تخلف هموار می کند، در این قانون نیز به دلیل فقدان یک ناظر قوی تخلفات انجام شد.

به گفته مصری، قانون تمام وقتی پزشکان در عمل اجرا نشد و بسیاری از پزشکان بخش دولتی، مانند وزیر بهداشت، از بخش خصوصی کسب درآمد کرده و جراحی انجام دادند.

مصری افزود: "وقتی وزیر بهداشت از این قانون تخلف می کند، از سایر پزشکان آنهم در مناطق محروم، برای عمل و اجرای این قانون چه انتظاری می توان داشت."

از این قانون در برنامه پنجم، با وجود قانونی بودن، تخلف شد و کسی هم وزارت بهداشت را بابت آن مواخذه و توبیخ نکرد، اما فشارهای رسانه ای، وزارت بهداشت را به این تکاپو انداخت که برای حفظ حیثیت و نگه داشتن چهره موجه و قانونی خود، این موضوع را از برنامه ششم توسعه حذف کند.

به گفته مصری، قانون تمام وقتی پزشکان با تلاش کمیسیون بهداشت و درمان مجلس و وزارت بهداشت، از برنامه ششم توسعه حذف شد و هم اکنون محدودیتی برای کار کردن همزمان پزشکان در بخش خصوصی و دولتی وجود ندارد.

 

 

منبع: نبردخلق شماره ۳۸۵، دوشنبه اول خرداد ۱۳۹۶ - ۲۲ مه ۲۰۱۷

 

 بازگشت به نبردخلق

بازگشت به صفحه اول