کارورزان سلامت (فروردین ۹۶)

امید برهانی

 

دشواریهای یک شغل سخت و زیان آور

جام نیوز،  ۲ فروردین - تابستان سال گذشته اعتراض پرستاران به اجرایی نشدن قانون تعرفه گذاری خدمات پرستاران که سال ۸۷ تصویب شده، آنها را کمی جلوی دوربینها آورد، اما این تصویر زودتر از آنچه باید فراموش شد. برای آنها در روی همان پاشنه می چرخد.

پرستاران چه حرفهایی دارند؟ چه می بینند؟ چه درگیریهایی دارند و در اصل چرا ده پرستار در سال گذشته به خاطر سختیِ کار جان شان را از دست داده اند؟

محبوبه، بازنشسته شغل پرستاری است. اینکه می گوییم بازنشسته نه اینکه سن و سالش زیاد باشد، در واقع به جای  ۳۰ سال کار او با ۲۲ سال کار دیگر سرِ کار نمی رود. با این حال محبوبه راضی است، چون معتقد است شغل پرستاری فرسوده اش کرده.

او می گوید: "من پرستار بیمارستان چمران بودم. یکی دو سال است بازنشسته شده ام. حتما شنیده اید که کارِ پرستاری را معادل کار معدن در نظر می گیرند و شغل ما جزو مشاغل سخت به حساب می آید. یکی از پررنگ ترین تصاویرم از این شغل، شب بیداری است. بخش پرستاری به طور کلی تا ساعت ۱۲ بیدار است، از ۱۲ تا ۳ چند نفر می خوابند و وقتی آنها بیدار شدند، از  ۳ تا ۶ صبح هم گروه دیگر. البته پرستاران بخشهای سزارین و اتاق عمل کلا باید بیدار باشند.

همیشه درگیریهایی وجود دارد و یکی از مهم ترینِ آن تهدید سلامتی است. به جز این مشکلات، مسایل روحی و روانی، استرس و نگرانی و درگیری عاطفی بیش از هرچیز به پرستاران فشار می آورد.

با این مشکلات، بیمارستان آنطور که باید به پرستاران احترام نمی گذارد. به قول پرستاران آنها نردبانی هستند تا پزشکان از طریق آن به پول برسند، چون همه کارها با پرستار است، آنهم در حالی که حتی رفتار پزشک نیز خیلی وقتها با پرستار درست نیست و بستگی به حال شخصی اش دارد تا حال اجتماعی و حرفه ای.

 

دیرکرد بی سابقه پرداخت طرح "قاصدک" پرستاران

کاشان اول، ۹ فروردین - یک عضو کادر پرستاری بیمارستان بهشتی کاشان که ترجیح می دهد ناشناس بماند، با اشاره به دیرکرد بی سابقه پرداختیهای بیمارستان به پرستاران اظهار کرد: "اضافه کار پرستاران و کارانه (پرکیس) آنها موسوم به طرح "قاصدک" حدود هشت ماه است که عقب افتاده و این در حالی است که حقوق ماههای قبل را هم به صورت علی الحساب تسویه کرده اند."

به گفته این منبع آگاه، به جای رسیدگی به شکایات پرستاران و پرداخت معوقات آنها، با کسانی که اعتراض می کنند برخوردهای امنیتی و اطلاعاتی می شود؛ طوری که هر صدای اعتراض آمیز را می خواهند در نطفه خفه کنند."

وی ضمن گلایه از بعضی بی عدالتیها گفت: "پرداخت حقوق پرستاران بیمارستان بهشتی دیرتر از سایر بیمارستانها صورت می گیرد و همینطور حقوق پرستاران نسبت به پزشکان ناعادلانه است و این در حالی است که این قشر بیشترین زحمت را کشیده و از بیماران بستری ناملایمات زیادی را متحمل می شود."

این پرستار ادامه داد: "درخواست ما منطقی است و حقوق خود را مطالبه می کنیم و اینگونه طرز برخورد صحیح نیست که به ما بگویند الگوی شما حضرت زینب است و حق هیچگونه اعتراضی ندارید."

وی تصریح کرد: "حتی به پرستاران این اجازه را نمی دهند که در بیمارستانخصوصی مشغول به کار شوند تا حداقل از این طریق حقوق عقب افتاده خود را جبران کنند."

وی خاطرنشان کرد: "قرار بود که پس از برجام، چرخ زندگی مردم هم بچرخد، اما مسوولان در پاسخ به مطالبات ما همیشه به وضعیت نامناسب بودجه و وضعیت اقتصادی اشاره می کنند."

 

همه طرحهای تصویب شده علیه کار و معاش پرستاران در سال گذشته

نظام پرستاری،  ۱۴ فروردین - حسین علی نسائی، عضو شورایعالی نظام پرستاری کشور، با اشاره به طرحهای مخرب وزارتخانه از جمله کمک پرستاری که جامعه پرستاری را به شدت متاثر کرد، گفت: "تربیت بیمارستانی پرستار، پرداخت مبتنی بر عملکرد که پرستاران را به برده تبدیل کرد و همه قوانین پیشین را نقض کرد نیز از این جمله هستند. در پرداخت مبتنی بر عملکرد، تاکید بر اضافه کار بیشتر است در حالی که قانون ارتقاء بهره وری کارکنان بالینی بر کیفیت کار تاکید دارد و اینکه با میزان اضافه کار کنترل شده، هیچ پرستاری اضافه کار بیش از ۱۲ ساعت نداشته باشد که البته فواید آن همگی متوجه بیمار و مردم خواهد بود."

وی کشور با بیان اینکه طرح تحول سلامت بار کاری برای پرستاران بود، افزود: "پرستاران در این طرح دیده نشده بودند."

علی نسائی کلید زدن برخی طرحهای مخرب برای جامعه پرستاری را ناشی از جریان خاص حاکم بر وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی و تمامیت خواهی آنها دانست و گفت: "همین موضوع سبب می شود تا آنها منابع را به سمت خاصی سوق دهند و بقیه افراد به عنوان برده در سیستم محسوب شوند."

 

رشد بی قواره هزینه درمان در طرح تحول سلامت+جدول دستمزد پزشکان

خبرگزاری فارس،  ۲۰ فروردین - برآورد واقعی افزایش بار مالی ناشی از تغییر در ارزشهای نسبی خدمات درمانی، نشانگر اختلاف قابل توجهی از برآوردهای اولیه در طرح تحول سلامت است.

افزایش ارزشهای نسبی خدمات درمانی با انگیزه واقعی تر کردن قیمت خدمات و مبلغ پرداختی به پزشکان موسسات صورت گرفته تا در مواردی که غیر واقعی است و پزشکان انگیزه ارایه خدمت با کیفیت را ندارند، کیفیت و کمیت خدمات بالا رود. اما با این حال مواردی وجود دارد که با این توجیه همخوانی ندارد.

در این موارد باوجود سرانه مراجعه بالای خدمت در طرح تحول سلامت، خدمت مورد نظر با افزایش ارزش نسبی قابل توجهی همراه بوده است که در مجموع منجر به افزایش هزینه غیرمنطقی این خدمات شده است.

اعمال تعرفه  ۲k هیات علمی و پزشکان متخصص تمام وقت از مواردی است که همزمان با طرح تحول سلامت اتفاق افتاد و در هزینه های کل بیمه سلامت مشاهده می شود. سهم این تعرفه از کل هزینه ها در سال ۹۴، در حدود  ۱۰درصد را تشکیل می دهد، در حالی که سهم آن قبل از طرح تحول سلامت فقط  ۳درصد کل هزینه ها بوده است.

در بررسی تغییر ارزشهای نسبی، بعد از طرح تحول سلامت در استان تهران بیشترین اختلاف هزینه مربوط به خدماتی است که دفعات مراجعه زیادی داشتهاست. برای مثال، هزینه درمان استرابیسم (انحراف چشم) ۱۰۸۱درصد بین سالهای ۹۲ تا ۹۵ رشد کرده است. بیشترین تفاوت قیمت دستمزد پزشک نیز در عمل جراحی قلب و خارج کردن تیرویید یا سایر عملهای جراحی دیده می شود.

 

 

مرگ پرستار  ۲۸ ساله در شیفت کاری

ایلنا،  ۲۴ فروردین – روز سیزدهم فروردین یک پرستار شاغل در بیمارستان فیروزگر در حین شیفت کاری جان خود را از دست داد.

پرستار متوفی، مهدیه رضایی نام داشت و در بخش مراقبتهای ویژه بیمارستان فیروزگر به صورت قراردادی مشغول به کار بود.

گمانه زنیها حکایت از این دارد که این پرستار به علت فشار کاری شدید دچار ایست قلبی شده است. در عین حال، منابع خبری ایلنا ضمن تایید این خبر، از مشخص نبودن علت مرگ و ادامه تحقیقات برای کشف علت آن خبر دادند.

 

کمپین "نه" به وزیر بهداشت پزشک و ذینفع

ایلنا،  ۳۰ فروردین - با نزدیک شدن به نمایش انتخابات ریاست جمهوری، جمعی از فعالان صنفی پرستاران در فضای مجازی کمپینی تحت عنوان "نه به وزیر بهداشت پزشک و ذینفع" راه اندازی کرده اند.

هدف از این کمپین، حمایت از انتخاب یک غیر پزشک به عنوان وزیر بهداشت در کابینه دولت آینده است.

ایجاد کنندگان این کمپین بخشی از مطالبات خود را به این شرح عنوان کرده اند: "انتخاب وزیر غیر ذینفع که البته اگر پزشک باشد ذینفع است، اجرای قوانین بر زمین مانده، اجرای طرح سلامت خانواده (پزشک خانواده و نظام ارجاع)، اصلاح نظام پرداخت در حوزه بهداشت و درمان کشور، کاهش تعرفه های بخش خصوصی تا حدود دو برابر تعرفه های دولتی، اصلاح نظام آموزشی وزارت بهداشت طبق نظر کارشناسان و خارج نمودن دانشگاه های علوم پزشکی از حالت هیات امنایی."

 

 

منبع: نبردخلق شماره ۳۸۳، آدینه  ۱ اردیبهشت  ۱۳۹۶ - ۲۱ اوریل ۲۰۱۷

 بازگشت به نبردخلق

بازگشت به صفحه اول