زنان در مسیر رهایی (اسفند ۹۵)

اسد طاهری

 

آمریکا به تیم فوتبال زنان تبت ویزا نداد

بی بی سی، ۳ اسفند- آمریکا به تیم فوتبال زنان تبت که قرار بود برای شرکت در مسابقاتی در تگزاس به این کشور سفر کند، ویزا نداد.

بازیکنان تیم فوتبال زنان تبت می گویند هنگام رد درخواست ویزا به آنها گفته شده که "دلیل خوبی" برای سفر به آمریکا ندارند. بیشتر بازیکنان این تیم پناهندگان تبتی هستند که در هند زندگی می کنند و در سفارت آمریکا در دهلی درخواست ویزا داده اند.

فرمان مهاجرتی ترامپ سفر شهروندان هفت کشور به آمریکا را به طور موقت محدود کرده است، اما تبت و هند در میان این هفت کشور نیستند.

"کاسی چیلدرز"، مدیر اجرایی تیم فوتبال زنان تبت که تابعیت آمریکایی دارد، همراه با ۱۶ نفر از بازیکنان این تیم برای مصاحبه ویزا در سفارت آمریکا در دهلی حاضر شده است. او می گوید که از این تصمیم سفارت آمریکا ناامید شده است، چرا که همراه با تیم زنان تبت ماهها برای این سفر برنامه ریزی کرده بود.

تیم فوتبال زنان تبت قرار بود که در مسابقات جام دالاس شرکت کند که همه ساله برای ورزشکاران جوان سراسر جهان برگزار می شود.

خانم چیلدرز گفته است: "این موقعیت بزرگی در زندگی تک تک بازیکنان تیم بود. فرصتی بود تا به جهان نشان دهند زنان تبت می توانند به هر چیزی دست پیدا کنند."

 

آکسفام: مدل کنونی اقتصاد جهان عامل رشد نابرابری دستمزد زنان و مردان

خبرگزاری مهر، ۱۷ اسفند- موسسه آکسفام در تازه ترین گزارش خود اعلام کرد، نابرابری حقوق پرداختی زنان و مردان از سال ۲۰۰۸ میلادی تا کنون بهبود پیدا نکرده است و الگوی فعلی اقتصاد جهانی به سمت نابرابری بیشتر حرکت می کند.

موسسه تحقیقاتی آکسفام که در زمینه فقر جهانی مطالعه می کند، در تازه ترین گزارش خود اعلام کرد بر طرف شدن تبعیض حقوق پرداختی میان زنان و مردان ۱۷۰ سال زمان می برد.

در این گزارش به این نکته اشاره شده که میانگین تبعیض پرداختی میان زنان و مردان ۲۳درصد است و پرداختی ۷۰۰ میلیون زن در جهان کمتر از مردان است.

موسسه آکسفام در مجمع اقتصاد جهانی اعلام کرد که چالش تفاوت درآمد زنان و مردان از سال ۲۰۰۸ میلادی تا کنون بهبود پیدا نکرده است.

همچنین موسسه آکسفام اعلام کرد، مدل اقتصادی حاضر در جهان بر روی ثروت به عنوان یک اصل تمرکز کرده که این موضوع موجب نابرابری بیش از حد اقتصادی در دنیا شده؛ ضمن اینکه زنان و دختران را فقیرترین افراد کرده است.

این در حالی است که به طور کلی سالانه در سرتاسر جهان زنان ۱۰ تریلیون دلار نسبت به مردان کمتر حقوق دریافت می کنند که این رقم بیش از رشد اقتصادی هند، ژاپن و برزیل است.

 

برگزاری مراسم روز جهانی زن در بند نسوان زندان اوین

هرانا، ۱۸ اسفند- زنان در بند زندان اوین، عصر روز چهارشنبه، هجدهم اسفند ماه ۱۳۹۵ برابر با هشت مارس، دور هم نشستند تا روز جهانی زن را گرامی داشته و از تجربه ها و دیدگاههای شان در مورد این روز با هم سخن گویند. در این مراسم نرگس محمدی، مهوش شهریاری، آفرین نیساری، آتنا دائمی، مریم اکبری منفرد و فهیمه اعرفی (زندانی آزاد شده) سخن گفتند.

نرگس محمدی در ابتدای این مراسم با تبریک روز جهانی زن به زنان و مردان آزادیخواه و برابری طلب جهان، از حضور زنان زندانی در این مراسم تشکر کرد. او صحبتهای خود را تحت عنوان بررسی دلایل تداوم نابرابری جنسیتی در ایران ارایه کرد.

سپس مهوش شهریاری که دهمین ٨ مارس را در زندان می گذراند، ابراز امیدواری کرد که اعتصاب سراسری ٨ مارس امسال در بین زنان چهل کشور در دفاع از حقوق جنسیتی و علیه خشونت اقتصادی و نهادی، به نتایج درخشانی نایل آید و باعث ایجاد صلح و آرامش در سراسر کره زمین گردد.

آفرین نیساری، زندانی دیگری بود که پیرامون روز زن صحبتهایی را برای همبندیهای خود ارایه کرد و عنوان کرد که در جهان امروزی، روزی با نام زن، مساله ای جهانی و فرا ملی به شمار می آید.

سپس آتنا دائمی به مخالفت برخی از ورزشکاران خارجی با سفر به ایران با حجاب اجباری و همچنین مخالفت زنان با ممنوع شدن دوچرخه سواری در ایران اشاره و آن را مهم دانست و از زینب جلالیان، زندانی سیاسی محبوس در سنندج یاد کرد.

مریم اکبری منفرد نیز با اشاره به تحولاتی که در برخی سازمانهای سیاسی در مورد ارتقای جایگاه زنان رخ داده است، از اینکه زنان توانسته اند طی سالهای گذشته و از دهه ۶۰ در مقابل اجبارهای نظام ایستادگی و مقاومت کنند، سخن گفت.

سپس فهیمه اعرفی ارج گذاری به زن را در تفکر مبتنی بر عرفان و معنویت گرایی بر خواسته از کمال گرایی و انسان دوستی بشر دانست.

در پایان زندانیان سیاسی و عقیدتی زن در بند زنان زندان اوین با خواندن تصنیفهایی این روز را گرامی داشته و جشن گرفتند.

 

شورای دختران در عربستان سعودی بدون دختران افتتاح شد

بی بی سی، ۱۸ اسفند- در کشوری مثل عربستان سعودی که معروف است در عرصه عمومی خیلی به زنان میدان نمی دهد، به راه انداختن نهادی با عنوان شورای دختران ابتکار دلگرم کننده ای به شمار می رود.

اما وقتی قرار شد این شورا در منطقه قصیم عربستان سعودی افتتاح شود، مسوولان هماهنگی مراسم از یک موضوع غفلت کردند: حضور زنان!

در عکسهایی که به مناسبت افتتاح شورای دختران قصیم منتشر شده است، ۱۳ مرد روی سن دیده می شوند، ولی حتی یک زن یا دختر به چشم نمی خورد.

بر اساس ویدیوهایی که از مراسم گرفته شده، گویا زنان در سالن دیگری حضور داشتند.

این مراسم روز شنبه گذشته برگزار شد و از آن زمان تاکنون، عکسهای مربوط به آن که مردان در آنها حضوری پررنگ دارند، به طور گسترده در شبکه های اجتماعی همرسانی شده است.

 

زنان در دولت روحانی در عرصه های کلان مدیریتی جایی ندارند

ایلنا، ۲۰ اسفند- طیبه سیاوشی شاه عنایتی، نماینده مجلس دهم و عضو فراکسیون زنان مجلس درباره عملکرد دولت یازدهم در زمینه احقاق حقوق زنان گفت: "با توجه به تجربه زنان نسبت به حضور در دولت و اثبات تواناییهای شان، تصور سهم بیشتری در پستهای کلان مدیریتی برای آنها می رفت، به طوریکه در سطح استانداریها از مشارکت آنان بهره ببرند، اما در عمل انتصاب زنان از حد معاونت زنان و ریاست سازمان حفاظت محیط زیست و میراث فرهنگی بالاتر نرفت."

وی تصریح کرد: "در سطح استانها به یک قوه محرکه برای به حرکت درآوردن جامعه زنان نیاز است و در حوزه اجتماعی و به ویژه اقتصادی نیازمند مشارکت بالای زنان هستیم."

شاه عنایتی همزمان گفت: "یکی از مهمترین اقدامات مثبت و مهم دولت یازدهم فراهم آوردن بستری مناسب برای حضور فعال تر زنان بود که فراهم شد."

 

فنلاند قانونی برای دستمزد برابر زنان و مردان ارایه خواهد کرد

رادیو زمانه، ۲۱ اسفند - در فنلاند، تمام کارگاههایی که بیش از ۲۵ نیروی کار استخدامی دارند باید مدرکی نشان دهند که بر اساس آن دستمزد زن و مرد برای یک مسوولیت و کار مشابه برابر باشد و حقوق افراد ارتباطی به جنسیت آنها، قومیت، ملیت و گرایش جنسی آنها نداشته باشد.

این پیشنهاد روز چهارشنبه ۸ مارس، روز جهانی زنان، ارایه شده است.

وزیر امور اجتماعی و برابری فنلاند، "تورستین ویگلوندسون"، گفته است: "زمان آن رسیده که کاری رادیکال در این زمینه انجام دهیم. حقوق برابر حق انسانهاست."

وی گفت: "باید این اطمینان حاصل شود که مردان و زنان فرصتهای برابر در محیط کار خواهند داشت. این وظیفه ماست که امکان تحقق این امر را فراهم کنیم."

ایسلند بعد از نروژ دومین کشوری است که در آن زنان سهمی مساوی در مدیریت شرکتها دارند، اما هنوز حقوق زنان ایسلندی ۱۴ تا ۱۸ درصد کمتر از مردان است.

انتظار می رود که این قانون پیشنهادی هم از سوی دولت هم از سوی اپوزیسیون مورد تایید قرار گیرد و دولت امیدوار است تا سال ۲۰۲۰ این قانون اجرایی شود. هدف این قانون این است که اختلاف درآمد زنان و مردان تا آن زمان از میان رود.

فنلاند نخستین کشوری است که به زنان حقوق سیاسی بخشیده و امسال نخستین جایزه ۱۶۵۰ هزار یورویی "برابری جنسیتی" را طراحی کرده که به یک فعال متعهد در زمینه ایجاد برابری جنسیتی اعطا خواهد شد.

نخست وزیر فنلاند، "یوها سیپیله"، روز چهارشنبه ۸ مارس اعلام کرد که این کشور صدمین سالروز استقلال فنلاند و روز زنان را با هم جشن میگیرد.

زنان فنلاندی نخستین زنان اروپایی بودند که در سال ۱۹۰۶ به حق رای دست یافتند. این کشور ۵.۵ میلیون نفری، یکی از مدافعان سرسخت حقوق زنان است.

 

راهپیمایی زنان اسراییلی و فلسطینی هوادار صلح در کرانه باختری

یورونیوز، ۲۲ اسفند- صدها نفر از زنان فلسطینی و اسراییلی هوادار صلح که یکی از نزدیکان خود را در مناقشه بین دو طرف از دست داده اند، در کرانه باختری راهپیمایی کردند.

فعالان مدنی حاضر در این راهپیمایی، یک دیوار دست ساز را به نشانه چیرگی بر اختلاف بین اسراییلیها و فلسطینیان تخریب کردند. بر روی دست نوشته هایی که تظاهرکنندگان در دست داشتند، شعارهایی بر ضد اشغالگری اسراییل نوشته شده بود.

"اخلاص الشاتیه"، فعال مدافع صلح، می گوید: "من دختری داغدیده هستم. در سال ۲۰۰۴ میلادی پدرم در این مناقشه به دست یک شهرک نشین اسراییلی کشته شد اما این امر مانع از این نشد که در راه صلح فعالیت کنم. می دانم که نفرت و حساسیت زیادی بین مسلمانان و اسراییلیها و یهودیان وجود دارد و این به تاریخ ما باز می گردد، اما می توانم بگویم که ما قادر خواهیم بود این سد را بشکنیم، زیرا درد مشترکی داریم. نمی خواهم هیچ دختر اسراییلی به خاطر از دست دادن پدرش همانند من که اکنون از این مساله رنج می برم، غمگین باشد و به سوگ بنشیند."

این راهپیمایی تحت تدابیر امنیتی اتخاذ شده توسط نیروهای امنیتی اسراییل و توسط یک انجمن هوادار صلح که بیش از ۶۰۰ خانواده داغدیده اسراییلی و فلسطینی را گردهم آورده، برگزار شد.

 

دو بانوی اماراتی و مصری خلبان بزرگ ترین هواپیمای دنیا

ایران خبر، ۲۳ اسفند- یک زن جوان اماراتی به نام "علیاء المهیری" به عنوان اولین زن "کاپیتان اول" شرکت هواپیمایی امارات انتخاب شده و با همکاری یک خلبان زن مصری به نام "نیفین درویش" به مناسبت روز جهانی زن، هواپیمای ایرباس A۳۸۰ این شرکت را از دبی به وین هدایت کرد. ایرباس A۳۸۰ بزرگترین هواپیمای دنیاست.

شرکت هواپیمایی امارات در صفحه رسمی خود در فیس بوک فیلمی کوتاه از لحظه پرواز هوایپیمای مسافربری ایرباس A۳۸۰ این شرکت به مقصد وین را منتشر کرد. ویدیوی این پرواز تا لحظه تنظیم این خبر حدود ۲ میلیون و ۴۰۰ هزار بازدید کننده داشته است.

علیاء المطیری درباره تجربه خود گفت: "از سال ۲۰۱۲ به خلبانی مشغولم و در ابتدا اندکی نگران بودم، ولی اینک نگرانیهایم رفع شده و هدایت هواپیما برای من مانند رانندگی با خودرو شده است. هر حرفه ای و از جمله خلبانی نکات مثبت و منفی دارد. برخی افراد مرا تشویق کرده و برخی سعی در کاستن اراده من داشتند."

او درباره حضور کاپیتان نیوین درویش، خلبان زن مصری، در کنارش در کابین هدایت بزرگترین هواپیمای دنیا نیز گفت: "بدون شک وجود یک زن در کنارم احساس آرامش بیشتری نسبت به یک مرد، به من می داد."

او همچنین درباره ماهیت کاری اش که گاهی او را به مدت چند روز از خانواده اش دور می کند، گفت: "کار من مانند کار پزشکی است که گاه ناچار است چند ساعت از خانواده دور باشد. زندگی یک مسوولیت مشترک میان زن و مرد است."

 

دیوان دادگستری اروپا: کارفرمایان می توانند حجاب را در محل کار ممنوع کنند

صدای آمریکا، ۲۴ اسفند - دیوان دادگستری اروپا در حکمی اعلام کرد که شرکتها و کارفرمایان در کشورهای اتحادیه اروپا از این حق برخوردار هستند که کارکنان خود را از پوشیدن حجاب منع کنند؛ حکمی که انتقادهای برخی گروههای فعال را به دنبال داشته است.

بر اساس حکم این عالی ترین مرجع قضایی اروپا، کارفرمایان می توانند کارکنان شاغل در کشورهای عضو اتحادیه اروپا را از استفاده از هرگونه پوششی که نماد آشکار سیاسی یا فلسفی یا مذهبی باشد – مانند حجاب اسلامی – منع کنند.

در این حکم آمده است که دستور کارفرما برای منع کارکنان از استفاده از این پوششها نباید موردی یا بر اساس درخواست مشتریان شرکت صادر شود؛ ضمن آن که اگر در مقررات داخلی شرکت "پوشش خنثی" الزامی باشد، منع حجاب نمیتواند تبعیضآمیز باشد.

این پرونده زمانی تشکیل شد که یکی از کارکنان یک شرکت امنیتی در بلژیک به دلیل پوشیدن روسری اخراج شد و به دنبال شکایت او، پرونده در دستگاه قضایی بلژیک مورد بررسی قرار گرفت و در نهایت دیوان عالی آن کشور، آن را به دیوان دادگستری اروپا ارجاع داد.

این حکم با واکنشهای برخی فعالان و گروه های مختلف روبرو شد. "امل یوسف"، رییس "شبکه اروپایی ضد نژادپرستی"، گفت، حکم امروز دیوان "به طور موثری همه زنان مسلمان را از پوشیدن روسری در محل کار خود منع می کند".

 

پوشش اجباری دانش آموزان دختر در افغانستان "بلند" تر شد

بی بی سی، ۲۴ اسفند- وزارت معارف (آموزش و پرورش) افغانستان، مشخصات لباس جدید دختران را در مکاتب دولتی اعلام کرد.

پیش از این دختران در مکاتب دولتی لباس سیاه با چادر سفید می پوشیدند.

اکنون وزارت معارف اعلام کرده که لباس دختران تا کلاس ششم آبی و تا زانو باشد. به اساس تصمیم جدید این وزارت، لباس دختران از صنف ششم تا دوازدهم فولادی و تا قوزک پا خواهد بود. چادر (روسری) دانش آموزان دختر همچنان سفید باقی خواهد ماند.

"کبیر حقمل"، رییس نشرات وزارت معارف، می گوید لباس دانش آموزان دختر در دوران ابتدایی را به خاطر رعایت نکردن درست نظافت، کوتاه تعیین کرده اند اما لباس دانش آموزان دختر در دوره های متوسطه و لیسه "بر پایه ارزشهای اسلامی و راحت بودن خودشان در رفت و آمد"، بلند تعیین شده است."

تصاویر منتشر شده از لباس انتخاب شده وزارت معارف، واکنشهایی را در شبکه های اجتماعی به دنبال داشته است. شماری از آن استقبال و شماری با اشاره به تعیین اندازه این لباسها از آن به شدت انتقاد کرده اند.

آقای حقمل می گوید از آنجا که چند روز بیشتر به آغاز سال تحصیلی ۱۳۹۶ باقی نمانده، این پوشش در سال پیش رو اجباری نیست، اما از سال ۱۳۹۷ به بعد اجباری خواهد بود.

پوشش تعیین شده از سوی وزارت معارف در مدارس دولتی عملی خواهد شد. لباس دانشآموزان در مدارس خصوصی متفاوت است.

 

منبع: نبردخلق شماره ۳۸۲، سه شنبه  ۱ فروردین  ۱۳۹۶ - ۲۱ فوریه ۲۰۱۷

 بازگشت به نبردخلق

بازگشت به صفحه اول