دانشگاه در ماهی که گذشت (اسفند ۹۵)

کامران عالمی نژاد

 

۴ سال زندان و ۷۵ ضربهشلاق برای یک استاد دانشگاه

از یک سال و نیم گذشته دانشگاه زابل حال خوشی ندارد؛ دانشگاهی که از شهریور سال گذشته با حکم وزیر علوم و تغییر رییس دانشگاه در سراشیبی قرار گرفت و رتبه علمی اش از ۱۰۳ به ۱۲۷ رسید؛ وضعیتی که باعث شد استادان هیات علمی بارها از راههای مختلف اعتراض کنند. آنها با ساختن یک گروه تلگرامی به نام "دیده بان شفافیت"، اعتراضها و نقدهای خود به رییس دانشگاه را مطرح می کردند و در تلاش برای پیداکردن راهی به منظور حل این مشکل و بحران بودند. در همین میان، یکی از اعضای هیات علمی که در این گروه فعالیت داشت و نقدها و مشکلات خود را مطرح می کرد، به چهار سال زندان و ٧٥ ضربه شلاق محکوم شد. لازم به ذکر است که این عضو هیات علمی در سال ۹۱-۹۰، استاد نمونه و در سال ٩٤،پژوهشگر برتر دانشگاه بوده است.

شاکیان این استاد منتقد، ناصر پنجکه (معاون آموزشی دانشگاه) با نمایندگی نماینده حقوقی دانشگاه زابل، مصطفی خواجه (معاون اداری مالی دانشگاه)، ناصر سنچولی و ماشاء لله خلیلی بوده اند. موارد اتهام وی "توهین، افترا، نشر اکاذیب و تشویش اذهان عمومی از طریق سامانه های رایانه ای و مخابراتی و از طریق کانال اجتماعی تلگرام" مطرح که به خاطر آنها به چهار سال زندان و ۷۵ ضربه شلاق محکوم شده است. (آفتاب ‌‌نیوز، ۱ اسفند)

 

تجمعهای اعتراضی در سه دانشگاه کشور

دانشجویان دانشگاه های علوم پزشکی بهشتی، پیام نور ماهشهر و دانشگاه اراک به ترتیب در اعتراض به عدم رسیدگی به مشکلات صنفی آموزشی دانشگاه، تصمیم برای ادغام دو دانشگاه و همچنین اعتراض به مسایل آموزشی و مالی تجمع کردند.

 

دانشگاه علوم پزشکی بهشتی

تجمع اعتراضی دانشجویان خوابگاه فردوس دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی بهشتی مقابل دفتر علی اصغر پیوندی رییس این دانشگاه برگزار شد. دانشجویان علت این تجمع را عدم رسیدگی و بدقولی مسوولان این دانشگاه ذکر کردند.

مشکلاتی همچون وضعیت حمل و نقل دانشجویان، کمبود فضای مطالعه، استاندارد نبودن بودن خوابگاه، کمبود امکانات خوابگاهی و... از جمله مشکلاتی است که موجب اعتراض این دانشجویان شده است.

 

دانشگاه پیام نور ماهشهر

دانشجویان دانشگاه پیام نور واحد ماهشهر مقابل فرمانداری این شهرستان تجمع نموده و نسبت به تصمیم احتمالی مسوولان این شهرستان مبنی بر تعطیلی این واحد دانشگاهی و ادغام آن با دانشگاه پیام نور واحد "بندر خمینی" اعتراض کردند.

 

دانشگاه اراک

دانشجویان دانشگاه اراک مقابل ساختمان دکتر قریب این دانشگاه تجمع کردند. علت اصلی این تجمع، اعتراض به برخی مسایل آموزشی و مالی بود و دانشجویان خواستار پاسخگویی رییس دانشگاه اراک به مشکلات شان شدند.

دانشجویان به مشکلات مالی، رفاهی، آموزشی و برخی تصمیمات مسوولان انتقاد دارند و پاره ای از سیاستهای اتخاذ شده در دانشگاه را غیرمنصفانه و غیرکارشناسی می دانند. آنها اعتقاد دارند که مسوولان دانشگاه در تصمیم گیریهای خود توجهی به اوضاع و احوال دانشجویان ندارند. (۳ اسفند، خبرنامه دانشجویان ایران/ نسل فردا)

 

اقتصاد مقاومتی، دانشجویان را به اعتراض کشاند

دانشجویان دانشگاه مهندسی فناوریهای نوین قوچان در اعتراض به غذای سرو شده در سلف سرویس این دانشگاه دست به برپایی تجمع اعتراضی در محوطه دانشگاه زدند.

علی اصغر بهشتی، رییس دانشگاه، در این باره گفت: "اعتراض دانشجویان به منوی غذایی ارایه شده را قبول داریم و دانشگاه قول برطرف شدن این موضوع را به دانشجویان داده است."  وی افزود: "دانشجویان پس از تجمع ظهر امروز با شنیدن سخنان مسوولین دانشگاه قانع شدند و قرار شد در هفته تنها یک نوبت غذاهایی مثل عدس پلو یا استامبولی سرو شود."

علی اصغر بهشتی گفت: "بخش عمده ای از هزینه غذای دانشجویی از محل درآمدهای اختصاصی و سایر هزینه ها پرداخت می شود؛ بنابراین دانشگاه با رویکرد اقتصاد مقاومتی مجبور به کم کردن هزینه ها در تمامی بخشها از جمله غذا است." (خبرگزاری دانشجو، ۴ اسفند)

 

دستگیری یک دانشجوی دختر اهوازی پس از ضرب و شتم وی

سپیده قلیان، دختر دانشجوی اهوازی، توسط نیروهای اطلاعاتی با ضرب و شتم دستگیر شد. آنها پس از بازرسی منزل، وسایل شخصی وی را همراه خود بردند

سپیده قلیان، متولد ۱۳۷۴ و دانشجوی دامپزشکی دانشگاه اهواز است. او روز پنجشنبه ۵ اسفند ماه یکبار بازداشت و آزاد شد و مجددا شب گذشته دستگیر شد.

از علت دستگیری وی اطلاعی در دست نیست. وی یکی از فعالان در فضای مجازی در اینستاگرام بود

مامورین اطلاعات سپاه با تهدید خانواده وی، آنها را از هر اقدامی منع کرده و گفته اند که شما هیچ اقدامی نکنید، ما خودمان با شما تماس می گیریم. (دانشجو آنلاین، ۷ اسفند)

 

سونامی صندلیهای خالی در کمین دانشگاهها

دکتر مجتبی شریعتی نیاسر، معاون آموزشی وزارت علوم، در اظهار نظری موضوع خالی شدن صندلی دانشگاهها را تایید و از رشد منفی پذیرش دانشجو در همه مقاطع تحصیلی نسبت به سال گذشته خبر داد. او گفت: "سهم دوره های کاردانی و کارشناسی از این کاهش ۷درصد رشد منفی، کارشناسی ارشد ۲درصد رشد منفی و دکتری ۸.۷درصد رشد منفی است."

علی آهون منش، رییس اتحادیه دانشگاهها و موسسات غیرانتفاعی نیز با بیان اینکه ۷۵ تا ۸۰ درصد ظرفیت این دانشگاهها خالی از دانشجو است گفت: "در برنامه پنجم توسعه، ظرفیت پذیرش دانشجو در دانشگاهها و موسسات غیرانتفاعی حدود ۸۰۰ هزار نفر بود، اما در حال حاضر فقط ۴۲۰ هزار دانشجو در این موسسات مشغول به تحصیل هستند و میزان ورود دانشجو در دانشگاههای غیرانتفاعی هر سال کاهش می یابد، به طوری که پذیرش دانشجو در این موسسات برای سال ۹۵ در مقایسه با سال ۹۴ حدود ۲۵ درصد کاهش یافته است."

همزمان به گفته دکتر حسین توکلی، مشاور عالی سازمان سنجش آموزش کشور، "تعداد داوطلبان آزمون سراسری سال ۹۵ نسبت به آزمون سراسری سال ۹۴ ، ۱۷ هزار و ۹۶۱ نفر نسبت به سال ۹۳، ۱۷۱ هزار و ۲۷۲ نفر، نسبت به سال ۹۲ ، ۲۲۳ هزار و ۵۲۱ نفر، نسبت به سال ۹۱، ۲۰۶ هزار و ۲۲۴ نفر، نسبت به سال ۹۰، ۲۷۲ هزار و ۹۳۰ نفر و نسبت به سال ۸۹، ۴۲۶ هزار و ۷۶۳ نفر کمتر شده است".

دانشگاه فنی و حرفه ای نیز با مشکل صندلی خالی مواجه است. آمار ارایه شده از سوی مشاور عالی سازمان سنجش آموزش کشور بیانگر آن است که برای شرکت در آزمون دوره های کاردانی نظام جدید دانشگاه فنی و حرفه ای و موسسات آموزش عالی غیرانتفاعی و غیردولتی برای رشته های با آزمون، ۱۷۱ هزار و ۶۹۲ داوطلب ثبت نام کردند در حالی که ظرفیت پذیرش این دوره ها ۱۸۷ هزار و ۲۵۰ نفر است. (ایسنا، ۸ اسفند)

 

استاد دانشگاه قزوین به جرم توهین به مقدسات بازداشت شد

دادستان عمومی و انقلاب استان قزوین از بازداشت استاد دانشگاه بین المللی قزوین و عضو هیات علمی این دانشگاه به جرم توهین به مقدسات خبر داد.

حجت الاسلام اسماعیل صادقی نیارکی گفت: "استاد مذکور مطالبی را در جهت توهین به مقدسات از جمله مسایلی همچون توهین به امامزاده ها، امامت و همچنین روحانیت بیان کرده بود که فوری دستگیر و روانه زندان شده است."

پیش از این در شبکه های اجتماعی صحبتهای یکی از اساتید دانشگاه قزوین منتشر شده بود که در آن روحانیت را زیر سووال برده بود. (فارس، ۱۲ اسفند)

 

اعتراض دانشجویان دانشگاه علامه به تفکیک جنسیتی

دانشجویان دانشکده ادبیات دانشگاه علامه در اعتراض به تفکیک در ورودی، برخورد نامناسب و غیرقانونی کارمندان حراست و اهانت به زنان دست به تجمع اعتراضی زدند.

آنها در این تجمع با سر دادن شعارهایی همچون "نه تفکیک جنسیتی، نه توهین جنسیتی"، خواستار پاسخگویی مسوولان و حراست دانشگاه و لغو تفکیک در ورود و خروج دختران و پسران دانشجو شدند. (عدالت برای ایران، ۱۷ اسفند)

 

تجمع اعتراضی دانشجویان دانشگاه تهران علیه روند کالایی سازی و پولی سازی

قوانین سنوات که از ابتدای سال ۹۵ موجب آغاز تجمعات اعتراضی در دانشگاه تهران شده بود، در آخرین روزهای همین سال بار دیگر دانشجویان را به صحن دانشگاه کشاند.

جمعی از دانشجویان دانشگاه تهران با حضور در مقابل کتابخانه مرکزی نسبت به قوانین سنوات اعتراض خود را اعلام کردند.

این دانشجویان در بیانیه خود همگان را به مقاومت در برابر این روند فراخوانده و اعلام کردند: "با توجه به پیشرویهای اخیر روند کالایی سازی و پولی سازی دانشگاهها، اینک همه دریافته ایم که مواجهه با این مساله شوم جز از طریق مقاومت همگانی دانشجویان امکان پذیر نیست. این روند طی چند سال گذشت، نه تنها خود آموزش (که بناست مقوله ای رهایی بخش باشد) را مورد هجمه قرار داده، بلکه همچنین کل مناسبات تحصیلی را تحت تاثیر قرار داده است؛ از تصویب قانون سنوات گرفته تا اخذ جریمه بابت دروس افتاده و هزینه گرفتن از بابت دروس پیش نیاز و چنانکه می دانیم، مساله به همین موارد محدود نمی شود. ما دانشجویان دانشگاه تهران به جد بر این باوریم که باید در برابر این روند کالایی سازی و پولی سازی ایستادگی کنیم."

دانشجویان روز بعد نیز به تجمع اعتراض آمیز خود در هوای سرد و بارانی تهران ادامه دادند. در این تجمع اعتراض آمیز که در پردیس مرکزی دانشگاه تهران برگزار شد، دانشجویان معترض، بیانیه ای صادر کردند و خواهان لغو قانون سنوات شدند.

در این بیانیه دانشجویان به دانشگاهی اعتراض کرده اند که به گفته آنها: "توامان با افزایش هزینه سنوات، ترمهای مجاز تحصیل را کاهش می دهد. دانشگاهی که تبعیض جنسیتی را هر روز بیشتر نهادینه می کند و فضاهای عمومی و ارتباط دانشجویان را با از بین بردن امکاناتی همچون کندن نیمکتها از بین می برد."

دانشجویان افزوده اند: "حال در دومین روز اعتراضات اخیر خویش، تاکید می کنیم بر الغای قانون سنوات که این روزها فشارهای آن نه تنها دانشجویان سنواتی را آزار می دهد، بلکه تمامی دانشجویان دانشگاه از هجمه روانی آن رنج می برند." (خبرنامه دانشجویان ایران، ۱۵ و ۱۶ اسفند)

 

تحصن دانشجویان دانشگاه دولتی لامرد

دانشجویان دانشگاه دولتی لامرد در اعتراض به عملکرد ضعیف مسوولان در حل مشکلات دانشجویی، دست به تحصن زدند.

آبان ماه سال جاری دانشجویان این با تحصن در جلوی ساختمان آموزشی این دانشگاه، پیگیر مطالبات خود شدند که ادامه دار شدن این تجمع باعث شد تا فرماندار لامرد با توجه به شرایط به وجود آمده، ضمن حضور در جمع این دانشجویان، قول پیگیری مشکلات آنها را بدهد.

اکنون پس از گذشت پنج ماه از اولین تحصن، دانشجویان می گویند شاهد هیچ تغییری در مشکلات آموزشی و رفاهی دانشگاه نیستند و از این رو و بار دیگر با حضور نیمی از دانشجویان دانشگاه، یکصدا تحصن خود را از سر گرفتند.

در گوشه ای از این تحصن بیانیه ای چاپ و بر دیوار دانشگاه نصب شده بود که در آن دانشجویان اعلام کرده اند تا زمانی که رییس دانشگاه اخراج نشود، تحصن آنها ادامه می یابد." (خبرگزاری دانشجو، ۱۸ اسفند)

 

اعتراض ۴۰۰ نفری دانشجویان دانشگاه یاسوج

جمعی از دانشجویان دختر و پسر دانشگاه دولتی یاسوج، طی نامه ای، اعتراض شان از هزینه ی بالای خوابگاههای دانشجویی را به رییس دانشگاه اعلام کردند.

در این نامه که بیش از ۴۰۰ امضا دارد، دانشجویان از ریاست دانشگاه خواستند تا ضمن کاهش هزینه های دریافتی بابت خوابگاههای دولتی، پیرامون ودیعه هایی که در ترمهای گذشته از سوی معاونت دانشجویی به دانشجویان بازگردانده نشده، شفاف سازی نمایند.

همچنین دانشجویان در این نامه نارضایتی خود را از امکانات ضعیف و نامناسب خوابگاه اعلام کرده و ادعای مطرح شده مسوولین مربوطه را در رابطه با وضعیت خوابگاه ها مغایر با واقعیت دانسته اند. در پایان نیز دانشجویان خواستار پیگیری و پاسخگویی جدی مسوولین مربوطه شدند. (دنانیوز، ۲۱ اسفند)

 

اخراج دانشجوی بهایی از دانشگاه آزاد رودهن 

پویا اعظمی آقچه، دانشجوی دانشگاه آزاد رودهن تهران، به دلیل باورمند بودن به دیانت بهایی از دانشگاه اخراج شد.

مسوولان دانشگاه آزاد رودهن تهران در آخرین امتحان ترم به این دانشجو اعلام کردند که به دلیل بهایی بودن حق تحصیل در این دانشگاه را ندارد.

این شهروند بهایی محروم از تحصیل که در مقطع کارشناسی در رشته مهندسی عمران تحصیل می کرد، پس از گذراندن یک ترم در دی ماه امسال از دانشگاه اخراج شده است.

طی ماه های اخیر شش شهروند بهایی دیگر در این دانشگاه نیز به دلیل باورمند بودن به دیانت بهایی اخراج شده اند. (حقوق بشر در ایران، ۲۲ اسفند)

 

منبع: نبردخلق شماره ۳۸۲، سه شنبه  ۱ فروردین  ۱۳۹۶ - ۲۱ فوریه ۲۰۱۷

 بازگشت به نبردخلق

بازگشت به صفحه اول