زنان در مسیر رهایی (بهمن ۹۵)

اسد طاهری

 

تظاهرات گسترده بین المللی زنان علیه دونالد ترامپ

دویچه وله، ۳ بهمن - یک روز پس از ورود رسمی دونالد ترامپ به کاخ سفید، تظاهرات گسترده ای علیه او برگزار شد. حرکتی که از یک گروه فیسبوکی کوچک شروع شده بود، به موجی بین المللی میلیونی با پشتیبانی چهره های شناخته شده بدل شد.

صدها هزار نفر در کشورهای مختلف در اعتراض به موضع گیریهای زن ستیزانه و خارجی ستیزانه ترامپ به خیابانها رفتند.

مبتکران این رژه، در شبکه های اجتماعی از زنان سراسر آمریکا خواسته بودند در اعتراض به موضعگیریهای سکسیستی و نژادپرستانه ترامپ به خیابانها بیابند.

نتیجه آن شد که در روز شنبه (۲۱ ژانویه/ ۲ بهمن) در واشنگتن، پایتخت آمریکا، شمار معترضان در خیابان به حدی بود که امکان حرکت تظاهرکنندگان در عمل وجود نداشت. مقامات محلی آماری در مورد شمار معترضان منتشر نکرده اند. رسانه های مختلف می گویند در واشنگتن ۶۰۰ هزار نفر به خیابانها آمده بودند. این تعداد بیشتر از مجموع افرادی است که یک روز پیش از آن از مناطق مختلف برای شرکت در مراسم تحلیف ترامپ به پایتخت آمده بودند (۵۰۰ هزار نفر).

بنا بر آماری که مبتکران طرح اعتراضی و رسانه ها منتشر کرده اند، شمار تظاهرکنندگان در سراسر آمریکا بسیار بیشتر از یک میلیون نفر بوده است.

اعتراض بین المللی ضد ترامپ روز شنبه از نیوزیلند و استرالیا آغاز شد. در لندن، بنا بر آمار برگزارکنندگان، حدود ۱۰۰ هزار معترض به خیابانها آمدند. در برلین چند صد نفر در برابر سفارت ایالات متحده تجمع کردند. در پاریس، پراگ، آمستردام و بسیاری از شهرهای دیگر اروپایی هم تظاهرات ضد ترامپ برگزار شد.

 

بانوان ایرانی قهرمان والیبال منطقه آسیای مرکزی شدند

خبرگزاری مهر، ۴ بهمن- تیم ملی والیبال بانوان ایران با شکست مالدیو قهرمان رقابتهای انتخابی زنان جهان در منطقه آسیای مرکزی شد.

این رقابتها که از روز جمعه در شهر ماله پایتخت مالدیو آغاز شده، امروز یکشنبه با قهرمانی بانوان ایرانی به پایان رسید.

تیم ملی والیبال بانوان ایران در دومین مسابقه خود در این رقابتها به مصاف مالدیو رفت و موفق به شکست سه بر صفر میزبان این رقابتها شد و با ۶ امتیاز، عنوان قهرمانی را به دست آورد.

تیم بانوان ایرانی با کسب عنوان قهرمانی در آسیا مرکزی، به عنوان دهمین تیم رقابتهای انتخابی جهان در قاره کهن آسیا معرفی شد تا در مرحله نهایی این رقابتها برای چهار سهمیه رقابتهای جهانی به میدان برود.

هجدهمین دوره مسابقات والیبال قهرمانی زنان جهان سال ۲۰۱۸ با حضور ۲۴ تیم از ۷ تا ۲۸ مهرماه سال ۱۳۹۷ به میزبانی ژاپن برگزار می شود.

 

ماندگارترین مجله زنان در آلمان چهل ساله شد

جهان زن، ۷ بهمن - از زمانی که آلیس شوارتسر به همراه سه همکار دیگرش مجله "اما" (Emma) را بنیان نهاد، چهل سال می گذرد. "اما" که برگرفته از نخستین حروف از واژه امانسیپاسیون (emanzipation) به معنای رهایی است، به حقوق و مسایل مربوط به زنان می پردازد.

در سال ۱۹۷۷، روزنامه نگار ۳۴ ساله، آلیس شوارتسر، ۲۵۰ هزار مارک برای کتاب پرفروش خود "فرق کوچک و پیامدهای بزرگ" دریافت کرده بود. او این پول را سرمایه ایجاد مجله ای کرد که تا امروز سردبیری آن را به عهده دارد. او در این باره می گوید: "هیچ وقت فکر نمی کردم کاری بکنم که آن را تا ۴۰ سال بعد هم ادامه دهم، یعنی این مجله را تهیه و تنظیم کنم. شاید آن موقع کمی ساده لوح بودم. یادم هست به همه مراکز زنان نامه ای درباره این مجله تازه نوشتم. در آن زمان نمی دانستم که زنان به طور یکپارچه خواهران یکدیگر نیستند. از آنجا که پیش از آن گزارشگر بودم نه ناشر، اصلا از ابعاد و مشکلات چنین کاری آگاهی نداشتم."

مجله اما که بسیاری از مسایل مربوط به زنان مانند "ختنه زنان، خدمت سربازی برای زنان، تن فروشی، حقوق زن در کشورهای اسلامی و…" را برای نخستین بار در جامعه آلمان مطرح کرده، هم اکنون یکی از سرچشمه های مهم آگاهی درباره اوضاع و شرایط زنان در آلمان و جهان به شمار می آید.

 

خودکشی کودک متاهل ۱۴ ساله در اهواز

باشگاه خبرنگاران، ۱۱ بهمن- دختر ۱۴ ساله ای که متاهل بود، خود را از پنجره به پایین پرتاب کرد و بعد از چند روز در بیمارستان جان سپرد.

همسر این دختر ۱۴ ساله که نامش برده نشده گفت: "روز یکشنبه (۱۰ آبان) حدود ساعت ۱۷ بعد از ظهر، همسرم به دلیل نامعلومی خود را از طبقه پنجم منزل مسکونی پدرش در زیباشهر اهواز به پایین پرتاب کرد. پس از انتقال او به بیمارستان و بستری شدنش، ظهر دوشنبه ۱۱ آبان ماه در اثر جراحت ناشی از پرتاب، در بیمارستان فوت کرد."

خودکشی در سنین پایین و ازدواج کودکان دو مساله اجتماعی در ایران به شمار می روند.

آمارها نشان می دهد که شمار ازدواج و طلاق کودکان در ایران افزایش یافته است.

به گفته فرشید یزدانی، مشاور و دبیر شورای عالی برنامه ریزی راهبردی سازمان تامین اجتماعی، بر پایه آمار رسمی از سال ٨۵ تا شش ماه اول سال جاری خورشیدی، ٨٩٠ هزار نفر از کودکانی که ازدواج کرده اند، دختر بوده اند.

بر اساس قانون مدنی ایران، سن قانونی ازدواج برای دختران ۱۳ سال و برای پسران ۱۵ سال تعیین شده است. با این حال در ماده ١٠۴١ قانون مدنی آمده است: «عقد نکاح دختر قبل از رسیدن به سن ١٣ سال تمام شمسی و پسر قبل از رسیدن به سن ١۵سال تمام شمسی منوط است به اذن ولی به شرط رعایت مصلحت با تشخیص دادگاه صالح."

 

خشونت خانگی در روسیه قانونی می شود

ایرنا/ یورونیوز، ۱۱ بهمن - دومای روسیه قانونی را تصویب کرد که بر اساس آن کتک زدن زنان و کودکان در دعواها و مشاجره های خانوادگی اگر منجر به آسیب بدنی یا نقص عضو نشود، از مجازاتهای کیفری حذف می شود.

متن این قانون در شور سوم و نهایی با حمایت نمایندگان "حزب روسیه متحد"، حزب ولادیمیر پوتین، با ۳۸۵ رای موافق در برابر تنها دو رای مخالف تصویب شد، ولی باید برای تبدیل به قانون در شورای فدراسیون (مجلس سنا) تصویب شود و سپس به امضای رییس جمهوری روسیه برسد.

براساس قانون جدید، کتک زدن اعضای خانواده از فهرست مجازاتهای کیفری حذف و در مورد افرادی که مرتکب چنین جرایمی شوند، مجازاتهای غیرکیفری شامل جریمه نقدی اعمال خواهد شد.

رییس دومای روسیه گفت: "وقتی در مورد خانواده صحبت می کنیم، باید تمامی اقدامهای لازم را برای تقویت و تحکیم ارکان و پایه های آن انجام بدهیم و از مداخله های بی مورد نیز جلوگیری شود."

"آلیونا پوپووا"، از فعالان روس، اما در برابر مجلس روسیه گفت: "دوما اشتباه مصیبت باری را مرتکب می شود، چرا که پیش از این قربانیان به پلیس مراجعه نمی کردند و به آنان توصیه می شد که اگر او تو را می زند به معنای این است که دوستت دارد، یا تو مقصر هستی و یا سر و راز خانواده را به بیرون از خانه نکشان، با تصویب این طرح این قربانیان هستند که گناهکار شناخته شده و سرزنش خواهند شد."

بر اساس گزارش سال ۲۰۱۰ میلادی سازمان ملل متحد، هر سال حدود ۱۴ هزار زن در روسیه به دست شوهران و یا بستگان خود کشته می شوند.

 

مدعیان فمینیستی که در ایران برای قرارداد پرسود حجاب پوشیدند

خبرگزاری فارس/ رادیو فردا - "استفان لوفن"، نخست وزیر سوئد، روز شنبه روز ۲۳ بهمن در صدر هیاتی عالیرتبه برای بهبود روابط تجاری با ایران و همچنین گفت و گو درباره مسایل حقوق بشری وارد تهران شد.

نکته مورد توجه اما استفاده از حجاب اسلامی توسط بانوان حاضر در این هیات بود. خانم "آن لیند"، وزیر تجارت سوئد، که به داشتن مواضع فمینیستی شدید مشهور است نیز برای امضای قرارداد حجاب پوشیده بود.

دیده بان سازمان ملل، UN Watch که یک سازمان غیر دولتی مستقر در ژنو است و ماموریت نظارت بر قوانین حقوق بشری وضع شده از سوی سازمان ملل متحد را بر عهده دارد، با انتشار بیانیه ای این حرکت مقامهای سوئدی را "رژه شرم" خواند و آن را محکوم کرد و گفت: "این کار خلاف وعده دولت سوئد مبنی بر ترویج برابری جنسیتی در سطح بین المللی و اتخاذ یک سیاست خارجی فمینیستی است."

شرکتهای سوئدی بعد از برداشته شدن تحریمهای بین المللی، برای گرفتن مجوز ورود به بازار پرسود ایران صف کشیده اند. در سالهای اخیر، صادرات سوئد به ایران حدود ۲۲۰ میلیون دلار سالانه بود، اما تا پیش از تحریمها این رقم بین ۶۷۰ تا ۷۹۰ میلیون دلار در تغییر بود.

 

گفت وگو با نخستین راننده اتوبوس زن در زاهدان

ایسنا، ۲۶ بهمن- نرگس فارقی ۱۷ سال پیش کفشهای آهنین را به پا کرد و پشت وانت بار نشست تا زندگی شش فرزندش را اداره کند. او می گوید: "نگاه برخی از مردم به رانندگی زنان خوب نیست. آنها فکر می کنند زن باید در خانه بماند، حالا من می خواستم بروم و از میدان بار بزنم."

در نخستین واکنشها به او گفته می شود، "تو زن هستی. ضعیف هستی. نمی توانی، این کار مردانه است" فارقی می گوید: "اما بار را خودم پشت وانت می گذاشتم و در مغازه ها و سوپرها به زمین می گذاشتم. البته از فروشنده هم کمک می گرفتم."

بعد از آن گواهینامه پایه یک می گیرد تا به عنوان "تاکسی بانوان" کار کند، اما در میان سرویسهایی که برای بانوان می رود، مسافران مرد را هم سوار می کند. می گوید: "خیلی سختی کشیدم تا راننده تاکسی شوم. اول اصلا قبول نمی کردند. می گفتند: مردها از رانندگی عاصی و خسته می شوند، تو چطور می خواهی در خیابانها رانندگی و مسافرکشی کنی؟ گفتم: من تلاشم را می کنم."

بعد از آن به سراغ اتوبوسرانی می رود: "رووسای اتوبوسرانی قبول کردند که به صورت آزمایشی کار کنم تا بازتابها را ببینند. الحمدالله خیلی خوب بود. مردم قبول کردند و اتوبوسرانی هم به صورت قراردادی ما را پذیرفت."

او حالا تنها زن اتوبوسران زاهدان است، می گوید: "روزهای اول وقتی مردها می خواستند سوار شوند، همین که می فهمیدند راننده زن است، برمی گشتند اما من میدان را خالی نکردم."

او تاکید می کند: "من نخستین زن راننده تاکسی در زاهدان بودم. الان هم نخستین زن راننده اتوبوسرانی هستم. کفشهای آهنین زیادی را برای رسیدن به این نقطه پاره کردم."

 

کفش پاشنه بلند؛ دستور ترامپ به کارمندان زن کاخ سفید

ایسنا، ۲۸ بهمن- پوشیدن کفش پاشنه بلند جدیدترین دستور دونالد ترامپ است که دوست دارد زنهایی که برایش کار می کنند، "مثل یک زن لباس بپوشند".

دستور ترامپ به شدت جنجال برانگیز شده و بسیاری از زنان آمریکایی را به اعتراض واداشته است، تا جایی که آنها یک کمپین با هشتگ "مثل یک زن لباس بپوشید" را ایجاد و تصاویر خود را با لباس کارشان در اینستاگرام به اشتراک می گذارند و یا توییت می کنند.

این در حالیست که این دستور جدید مورد توجه همسر و دختر ترامپ نیز قرار گرفته است.

ملانیا ترامپ، همسر دونالد ترامپ که خودش یک مدل معروف بوده است، حالا نمونه ای از کتهای اداری برای بانوان و کفشهای پاشنه بلند را با هشتگی مشخص در اینستاگرام به اشتراک می گذارد.

ایوانکا ترامپ، دختر رییس جمهور تازه، نیز هشتگی را در فضای اینستاگرام به لباس کار بانوان آمریکایی اختصاص و انواع پیراهنهای کوتاه و کتهای زنانه را برای فعالیت اداری پیشنهاد داده است.

اما زنان آمریکایی بیکار ننشسته اند و به نشانه اعتراض، تصاویر خود را با لباس کار در فضای مجازی به اشتراک گذاشته و ترامپ را به سخره گرفتهاند. در میان توضیحات عکسهای منتشر شده بیشتر چنین مفهومی دیده می شود: "هی ترامپ! من مثل یک زن لباس می پوشم. تو چطور؟ مثل یک رییس جمهور رفتار می کنی؟"

 

منبع: نبردخلق شماره ۳۸۰، آدینه ۱ اسفند ۱۳۹۵ - ۱۹ فوریه ۲۰۱۷

 بازگشت به نبردخلق

بازگشت به صفحه اول