کارورزان سلامت

امید برهانی

 

تیترهای اخبار پرستاران و سلامت در این ماه پر سر و صدا و چالش برانگیز بوده و عبارتند از: سپرده های غیرشفاف دانشگاه های علوم پزشکی، رسوایی دستبرد دو وزارتخانه و دانشگاههای علوم پزشکی به مقالات علمی و سرانجام وزن کشی وزارت خانه های بهداشت و رفاه در مجلس رژیم بر سر لایحه تجمیع بیمه ها و سپردن اختیار آنها به وزارت بهداشت که البته در رقابت نزدیک موافقان و مخالفان طرح و به گونه ای ناپلئونی رای نیاورد و به تصویب نرسید.

 

پشت پرده تربیت کمک پرستار

نظام پرستاری، 1 آبان - وحید نصیری، عضو شورای عالی سازمان نظام پرستاری، با اشاره به دستهای پشت پرده در اجرای دوره کمک پرستاری یکساله گفت: "معاون وزیر بهداشت که در راس امور این مساله قرار دارد، آموزش 10 هزار کمک پرستار یکساله با مبلغ 6 میلیون تومان را به "تعاونی نظام سلامت" واگذار کرد. با توجه به اینکه ایشان به مدت 8 سال رییس هیات مدیره این تعاونی بوده و همچنین معاون ایشان، احمد نجاتیان، نیز به مدت 10 سال نایب رییس این تعاونی بوده، می توان دریافت که به چه دلایلی این دوره اجرا شد و مسوولیت اجرای آن را نیز به تعاونی نظام سلامت ارایه دادند."

وی اظهار داشت: "تعاونی نظام سلامت به دلیل بدهیهای زیاد چه از لحاظ سهام پرستاران و چه از لحاظ پیش فروش واحدهای مسکونی که در دستور کار خود داشته، با مشکلات مالی فراوانی روبرو بوده است. از آنجا که شخص معاون پرستاری می بایست پاسخگوی دوران مدیریت خود در تعاونی می بود، این دوره و آموزش 10 هزار نفر را به راه انداخت تا با کسب چند میلیارد تومان بتواند بدهیهای تعاونی را پوشش دهد."

 

دانشگاههای علوم پزشکی یا شرکتهای سرمایه گذار

سپید، 3 آبان - در روزهای اخیر، گزارشی از عملکرد مالی سال ١٣٩۴دانشگاههای علوم پزشکی و بیمارستانهای تابعه از سوی معاونت توسعه مدیریت و منابع وزارت بهداشت منتشر شده است. در این گزارش دانشگاههای علوم پزشکی کشور در قالب 31 نمودار و جدول، از نظر شاخصهای مختلف و از جمله سپردههای دانشگاه و سود حاصل از بهره آن با یکدیگر مقایسه شده اند.

بخشی از این گزارش که تعجب برانگیز است، پدیده سپرده گذاری دانشگاههای علوم پزشکی برای کسب سود است. دانشگاههای علوم پزشکی اهواز با ٣۵٠ میلیارد تومان، شیراز با ٢٠٠ میلیارد تومان، زاهدان با ١٧٠ میلیارد تومان و تبریز با ١۶٠ میلیارد تومان، بیشترین پول را برای کسب سود ٢٠درصدی نزد بانکهای کشور سپردهگذاری کرده اند.

بر اساس داده های گزارش، بیشترین دریافت سود به ترتیب مربوط به دانشگاههای علوم پزشکی اهواز با ۶٠ میلیارد تومان، شیراز با ۴٠ میلیارد تومان و زاهدان و اصفهان با سود تقریبی ٣۵ میلیارد تومان است.

این در حالی است که در یکی دو سال گذشته، مسوولان وزارت بهداشت و دانشگاهها همواره از کمبود اعتبار و تاخیر پرداختهای بیمه گلایه داشته و علت تاخیر پرداخت کارانه و بدهی شرکتهای دارویی را کافی نبودن نقدینگی دانشگاهها اعلام می کردند. سپرده گذاری نزدیک به 2500 میلیارد تومانی دانشگاههای علوم پزشکی می تواند ناقض این اظهارات باشد.

این سپرده گذاری در شرایطی صورت گرفته که بیمارستانهای وابسته به دانشگاه در بحرانیترین شرایط مالی قرار دارند، برخی دانشگاهها بیش از یک سال تاخیر در پرداخت کارانه دارند و اکثر بیمارستانها نیز بیش از ۶ ماه کارانه کادر درمان را پرداخت نکرده اند و حتی گاهی شاهد تجمع اعتراضی پرسنل بیمارستانها برای دریافت کارانه هستیم، بیمارستانها به شرکتهای دارویی بدهکارند و... .

 

پزشکان هم به صف مهاجران پیوستند

اقتصاد آنلاین، 5 آبان – پس از انتشار خبر مهاجرت سالانه چند هزار پرستار از کشور به دلیل نارضایتی شغلی، این روزها بسیاری از پزشکان عمومی هم دل در گرو مهاجرت دارند. نارضایتی شغلی بین این گروه از نیروهای درمانی موجب شده که خیلی از آنها به امید اشتغال یا ادامه تحصیل در آن سوی آبها، زادگاه شان را ترک کنند.

گرچه احتمال دارد برخی دلایل مهاجرت نیروهای درمان از سر معیشت عالی و اوضاع مالی مساعد باشد، اما بیشتر این مهاجرتها از سر ناچاری است. آمار دقیقی از مهاجرت پزشکان در دست نیست، اما دکتر محسن مصلحی، دبیر شورای عالی نظام پزشکی کشور، تاکید می کند که عمده پزشکانی که از کشور مهاجرت می کنند، پزشکان عمومی هستند که هیچ فرصت شغلی در ایران برایشان فراهم نشده است.

به گفته این مقام مسوول: "این گروه از پزشکان عمومی، چند گزینه بیشتر پیش رو ندارند؛ یا باید ادامه تحصیل دهند و متخصص شوند تا امنیت شغلی آنها تامین شود، یا در شغل دیگری غیر از پزشکی مشغول شوند، یا اینکه برای کار یا ادامه تحصیل در خارج از کشور اقدام کنند."

هم اکنون حداقل 40 هزار پزشک عمومی داریم که به گفته مصلحی، دست از شغل پزشکی کشیده اند. به گفته او، مهاجرت پزشکان به این شکل نیست که حتما شرایط کار برای آنها در خارج از کشور بهتر باشد. بیشتر کشورهای غربی که برخی پزشکان متخصص ایرانی به آنجا سفر کرده اند، تخصص این نیروهای درمان را نمی پذیرند و آنها برای فعالیت مجبور به گذراندن مجدد بسیاری از دوره های تخصصی و تحصیلی هستند. پزشکان عمومی هم راهی بسیار طولانی تا اشتغال دارند.

 

پرستاران همدان 9 ماه است کارانه دریافت نکرده اند

خبرگزاری فارس، 8 آبان – رییس نظام پرستاری همدان از پرداخت نشدن کارانه پرستاران از 9 ماه پیش خبر داد.

هادی زرینی افزود: "اضافه کار نیز به همین مدت عقب افتاده که همکاران و مدیران پرستاری به این ترکیب و تداخل اضافه کار و کارانه اعتراض کرده و از خواهان اصلاح آن شده اند."

وی با این حال گفت: "طبق مصوبه مجلس، از محل فروش اوراق، پرداختیها به وزارت بهداشت انجام خواهد شد که امیدوارم کارانه پرستاران از آن طریق پرداخت شود."

 

اعتصاب پزشکان عمومی درمانگاه شهرستان میامی

مهر، ۹ آبان - پزشکان عمومی درمانگاه میامی به دلیل آنچه عدم تعیین تکلیف خدمتی و قرارداد کاری با دانشگاه علوم پزشکی شاهرود عنوان شد دست از کار کشیدند و خواستار انعقاد قرار داد رسمی خدمتی با دانشگاه علوم پزشکی به عنوان پزشک مستقر شدند. رییس شورای اسلامی میامی گفت: موضوع دست از کار کشیدن پزشکان بیمارستان میامی صحت دارد و از صبح امروز ارائه خدمات درمانی پزشک عمومی این مجموعه درمانی با اختلال روبرو شده است.

 

تجمع اعتراضی گسترده و سراسری جامعه آزمایشگاهیان

فارس، ۱۰ آبان –  بیش از هزار نفر ازجامعه آزمایشگاهیان بالینی کشور در مقابل وزارت بهداشت به دلیل پیگیری نشدن مطالبات شان همچنین در جهت مخالفت با واگذاری بیرویه آزمایشگاهها به افراد غیرکارشناس و غیرایرانی، تجمع کردند. جامعه معترض آزمایشگاهیان از استانهای مختلف همچون اصفهان، شیراز، خوزستان، بندرعباس، همدان، سمنان، قم و ... حضور یافته بودند و با در دست گرفتن پلاکاردهای درخواست اجرای خواسته های شان بودند.

 

اضافه کاری پرستاران ۱۰ ماه است که پرداخت نشده

ایلنا، 10 آبان - قائم مقام سازمان نظام پرستاری کشور گفت: "در حالی که اضافه کاری به اجبار به پرستاران تحمیل می شود، بین ۶ تا ۱۰ ماه است که آنها دستمزد اضافه کاری خود را دریافت نکرده اند."

شریفی مقدم برای حل این بحران به مسوولان وزارت بهداشت پیشنهاد کرد برای دستمزد پزشکان سقفی تعیین کند. او مدعی شد: "با تعیین سقف دستمزد برای پزشکان، هزینه ها کاهش می یابد و می توانند معوقه های پرستاران را پرداخت کنند."

 

پرداخت نشدن مطالبات پرسنل دانشگاه علوم پزشکی مازندران

خبرگزاری فارس، 15 آبان - رییس هیات مدیره نظام پرستاری شهرستان آمل با هشدار نسبت به نارضایتی کارکنان بیمارستانها گفت: "این نارضایتی به دلیل عدم پرداخت مطالبات پرسنل از 8 تا 9 ماه در دانشگاه علوم پزشکی مازندران بوده و حتی در برخی دانشگاهها این مدت بیشتر می شود."

مظلوم عدم محاسبه مرخصیهای پرسنل، اجرای طرح مبتنی بر عملکرد و کاهش بودجه بیمارستانها را از موارد دیگری معرفی کرد که باعث نارضایتیها شده است.

وی با بیان اینکه بسیاری از پرستاران مشغول به کار در دانشگاههای علوم پزشکی بیش از 10 سال است به صورت نیروهای شرکتی یا قرداد موقت کار می کنند، تصریح کرد: "این روند باعث شده هنوز برخی پرستاران شامل تبدیل وضعیت نشوند."

 

ادعای بیمه کردن۱۱ میلیون نفر یک دروغ واهی است

خبرگزاری فارس، 19 آبان - وزیر اسبق بهداشت و درمان در پاسخ به این سوال که چرا وقتی دولت منابعی نداشته، اقدام به بیمه کردن 11 میلیون کرده است، گفت: "اینها همه عددهای واهی هستند که اعلام می شود. از بعد از تشکیل سازمان بیمه خدمات درمانی، همیشه تعداد بیمه شده هایی که اعلام می شد، از تعداد جمعیت کشور بیشتر بود و این مساله به دلیل همپوشانی و شفاف نبودن اطلاعات است."

محمدحسن طریقت منفرد افزود: "به قدری فضای تبلیغاتی فضای فعالی است که عده ای گمان می کنند واقعا طرح تحول سلامت کاملا موفق بوده است، در حالی که به گفته انجمن داروسازان، هم اکنون در داروخانه قسمت اعظم پرداختیها از جیب مردم است."

وی گفت: "طبق اعلام سایت وزارت بهداشت، متوسط هزینه بستری در ابتدای سال 93 بین 500 تا 600 هزار تومان بوده، اما این عدد در دی ماه 93 به یک میلیون و 500 هزار تومان رسیده است. ضمن اینکه در اینجا مردم پول را از جیب دیگرشان یعنی یارانه و ارزش افزوده پرداخت می کنند. همچنین در بخش درمان سرپایی که زیر پوشش طرح تحول نیست، بعضی تعرفه ها از صددرصد نیز بیشتر شده است."

 

مسابقه مقاله نویسی در وزارتخانه؛ سرقت علمی در دانشگاهها

خبرگزاری الف، 24 آبان - تارنمای موسسه "نیچر" (یکی از بزرگترین ناشران کتابها و مجلات علمی در جهان) اول نوامبر جاری (2016) اعلام کرد این موسسه بعد از دریافت گزارشهای ادعایی درباره سرقت علمی در یک گروه از مقالات و بررسی مجدد آنها دریافته است که 58 مقاله نوشته شده توسط ۲۵۸ محقق ایرانی که بالای 90 درصد آنها مربوط به دانشگاههای علوم پزشکی زیر مجموعه وزارت بهداشت بوده است، در هفت نشریه علمی به دلایلی چون دستکاری در روند پژوهش و تخصیص نامناسب نویسندگان، وارونه نمایی دستاوردها، سرقت علمی، توسط ناشر مجله معتبر علمی نیچر به حال تعلیق در آمده اند. البته این اولین بار است که در گزارشهای تقلب و تخلفهای علمی نیچر به اسم ملیت متهمان جعل اشاره می شود.

مجله "ساینس" پیش از این نوشته بود: "جایگاه علمی ایران از نظر تولید مقاله در رتبه 22 جهان قرار دارد، ولی از نظر تعداد مقالاتی که به دلیل سرقت ادبی در ژورنالها از درجه اعتبار ساقط می شود، پس از چین رتبه دوم را داراست."

با جستجوی نام مدیران ارشد در میان مقالات علمی بین المللی به اطلاعات جالبی بر می خوریم. در سال 2015 نزدیک به هفتاد مقاله علمی (هر 5 روز یک مقاله علمی) با نام حسن قاضی زاده هاشمی، وزیر بهداشت، منتشر شده است.

در سطح معاونان وزیر بهداشت نیز باقر لاریجانی، معاون آموزشی وزیر، در مقاله نویسی گوی سبقت را از وزیر ربوده است. لاریجانی در سال 2015 نزدیک به 115 مقاله (تقریبا هر دو روز یک مقاله) علمی ثبت کرده است و تعداد عناوین ثبت شده در ده ماهه اول سال 2016 به 70 عدد می رسد.

دکتر دیناروند، دکتر ملک زاده و دیگر مدیران ارشد وزارت بهداشت نیز در 10 ماه اول سال جاری هر کدام بالای 30 مقاله منتشر کرده اند.

البته این موضوع تنها به وزارت بهداشت منحصر نمی شود. وزیر علوم که یک پزشک و جراح است، در 10 ماه اول سال جاری میلادی نزدیک به 25 مقاله در نشریات بین المللی منتشر کرده است؛ مقالاتی که بعضا خارج از حیطه پزشکی و مثلا در حوزه نانوتکنولوژی است! رییس دانشگاه آزاد نیز از این مسابقه عقب نمانده و در ده ماه اول سال جاری نزدیک به 15 مقاله ثبت کرده است.

 

بیمه ها با اختلاف یک رای از تجمیع بازماندند/ بیمه سلامت تکان نخورد

فارس/ سپید، 24 آبان - محمد نعیم امینی فرد، سخنگوی کمیسیون بهداشت و درمان مجلس، گفت: "در جلسه کمیسیون تلفیق، پیشنهاد تجمیع بیمه ها و انتقال شورای عالی بیمه به وزارت بهداشت با 19 رای مخالف و 18 رای موافق به تصویب نرسید. البته باید گفت نظر کمیسیون تلفیق محترم است، اما ما می توانیم در صحن مجلس بار دیگر پیشنهادات را ارایه کنیم."

بر اساس سیاستهای کلی مصوب مجمع تشخیص مصلحت نظام، طرح تجمیع بیمه ها ارایه شده بود تا وزارت بهداشت به عنوان متولی عرصه سلامت در سه حوزه سیاست گذاری، اجرا و نظارت، یک مدیریت واحد را به منصه ظهور رسانده و در قالب این یکسان سازی، پاسخگوی قانونی باشد. حال اما این طرح رد شده و حرف منتقدان به کرسی نشسته است؛ منتقدانی که نه از بیرون بدنه اجرایی و دولت، که از وزارتخانه تعاون و سازمان تامین اجتماعی بر طبل مخالفت کوفته و تاکید موکد داشتند که اجرای این طرح به معنای دست اندازی به منابع مالی تامین اجتماعی و حقوق کارگران است.

 

تجمع اعتراضی کارکنان بیمارستان سینای زرند

اخبار زرند، 29 آبان، جمعی از پرستاران و کارکنان بیمارستان سینای زرند در اعتراض به شرایط ایجاد شده بعد از زلزله های اخیر در زرند، یعنی تعطیلی بخشهایی از این بیمارستان و انتقال جمعی از کارکنان و پرستاران این بیمارستان به بیمارستان امام علی– تامین اجتماعی – جلوی فرمانداری این شهرستان تجمع کردند و اعتراض خود را به این شرایط به مسوولان مربوطه اعلام داشتند.

طبق اعلام کارکنان بیمارستان سینای زرند، بعد از انتقال آنان به بیمارستان امام علی، این بیمارستان با این افراد قراردادی یکساله امضای کرده است که این موضوع با توجه به تفاوت بین قوانین کاری بیمارستان سینا به عنوان یک بخش دولتی با بیمارستان امام علی به عنوان یک بخش غیردولتی، بی عدالتی به آنان محسوب میشود.

 

منبع: نبردخلق شماره 377، دوشنبه اول آذر ۱۳۹۵ – 21 نوامبر ۲۰۱۶

 بازگشت به نبردخلق

بازگشت به صفحه اول