زنان در مسیر رهایی

اسد طاهری

 

سالروز تولد یک پیشاهنگ حق رای زنان

دویچه وله، ۱ مهر - ۲۲ سپتامبر ۱۸۵۷: ۱۵۹ سال پیش در چنین روزی "آنیتا آگسبورگ" (AnitaAugsburg) در "وِردن" در شمال آلمان زاده شد و تا پایان عمر به تلاش برای احقاق حق رای زنان در آلمان و کشورهای گوناگون پرداخت.

پدر آنیتا آگسبورگ وکیل آزاده ای بود و دخترش را تا وقتی به سن بلوغ برسد، در دفتر وکالتش آموزش داد و به کار مشغول کرد. سپس آنیتا به برلین رفت و دوره آموزگاری برای دبیرستانهای دخترانه را دید، اما همزمان به مدت پنج سال به آموزش و کار به عنوان هنرپیشه تیاتر پرداخت.

۳۰ ساله بود که با یکی از دوستانش، "سوفیا گودستیکر" (Sophia Goudstikker)، به مونیخ رفت و دوره عکاسی دید و آتلیه عکاسی "الویرا" (Elvira) را برپا کرد و همه متنفذان و سرشناسان سرزمین باواریا از جمله خانواده پادشاه آن سرزمین را به این آتلیه کشاند.

۳۴ ساله بود که به جنبش تلاش برای حقوق برابر زنان با مردان پیوست و از آن پس همه کوشش خود را برای به دست آوردن حق رای زنان به کار بست. او برای تدقیق کار خود تصمیم به تحصیل در رشته حقوق گرفت و چون در آلمان آن زمان زنان را به آسانی به دانشگاه راه نمی دادند، به این منظور به سویس رفت.

آنیتا آگسبورگ در دانشگاه زوریخ رشته حقوق را به پایان رساند و ۴۱ ساله بود که به عنوان نخستین آلمانی زن، دکترای حقوق گرفت. سپس به برلین رفت و تا روی کار آمدن نازیها در راستای لغو قانونهای زن ستیز و تصویب قانونهایی به سود زنان نقش تعیین کننده ای ایفا کرد.

آنیتا آگسبورگ همواره علیه جنگ و نظامی گری هشدار می داد، ۱۰ سال پیش از روی کار آمدن نازیها، در یک نامه رسمی از دولت خواسته بود که "آدولف هیتلر اتریشی را به علت تحریک و اخلال عمومی" از کشور آلمان اخراج کند.

با قدرت گیری نازیها، او به همراه دوست دیرینه اش، "مینا کاوِر" (Minna Cauer)، به زوریخ پناه برد و تا پایان عمر به تلاش خود برای احقاق حق رای زنان در کشورهای گوناگون ادامه داد. آنیتا آگسبورگ در ۸۶ سالگی در سوییس درگذشت.

 

زندان زنان قرچک؛ گزارشى شوکه کننده

کانون صنفی معلمان ایران، ۴ مهر- ندامتگاه شهرری که با نام "زندان زنان قرچک" شناخته و همچنین به "کهریزک زنان" شهرت دارد، در کیلومتر ۱۷ بزرگراه تهران - ورامین و قبل از شهر قرچک واقع شده است. این زندان به دلیل موقعیت جغرافیایی بیابانی، مساحت کم، جمعیت بالا، آب شور و کمبود امکانات بهداشتی، خشونت و عدم تفکیک زندانیان، شرایط غیرقابل تحملی را برای زندانیان خود از جمله "شیوع بیماریهای خطرناک" به وجود آورده است.

تعداد نفرات بسیار در یک مساحت محدود با وضعیت بهداشتی نامناسب جا داده شده اند و

فقط چهار دوش حمام که فقط به مدت یک ساعت آب گرم دارد، برای ۱۸۹ نفر موجود است.  کمبود تخت موجب می شود که بسیاری از زندانیان به صورت ردیفی وسط سالن، روی زمین بخوابند.

زندان قرچک آب شوری دارد که مشکلات عدیده پوستی و بهداشتی را به همراه آورده، وضعیت تغذیه و دارویی نامناسب و عدم امکانات دارویی و رسیدگی به بیماران به شیوع بسیاری بیماریهای خطرناک دامن زده است. آمار هپاتیت و ایدز در زندان مخوف قرچک بسیار بالا است که یک دلیل آن عدم رسیدگی به بیماران است.

رفتار ناشایست زندانبانان با زندانیان که همراه با توهین و تحقیر و هتک حرمت و گاهی ضرب و شتم است، آثار روانی مخربی را بر روی آنها بر جا گذاشته است. زنان زندانی در معرض انواع فشارها و تعدیات جنسی قرار دارند.

عدم انتقال زندانیان مبتلا شده به بیماریهای روانی، مشکلات بسیاری برای دیگران ایجاد می کند و اکثرا به تجاوز و قتل و درگیری در زندان می انجامد. زندانبانان این زندانیان را به عنوان عامل خشونت و شکنجه سایر زندانیان به کار می گیرند.

اعتراض به وضعیت غذا و هر گونه اعتراض دیگری، انتقال به سلول انفرادی که وضعیت اسفباری دارد را به همراه دارد. مسوولان زندان تهدید می کنند که در صورت اعتراض، معترضان به سلول انفرادی زندانی روانی فرستاده خواهند شد تا بدین وسیله آنها را از اعتراض باز دارند.

 

دو زن بدن ساز ایرانی به دادسرا احضار شدند

دویچه وله، ۸ مهر - دو زن ورزشکار ایرانی به دلیل شرکت در مسابقه زیبایی اندام در خارج از کشور به دادسرا احضار شدند. احضار این دو زن پس از انتشار تصویرهایی از این مسابقه در فضای مجازی انجام شده است.

خبرگزاری میزان، وابسته به قوه قضاییه، سه شنبه 30 شهریور ماه گزارش داد که دو زن بدن ساز ایرانی و چهار مرد که ظاهرا آنها را آموزش داده و به مسابقات برون مرزی اعزام کرده اند، به دادسرای فرهنگ و رسانه احضار شدند.

این خبرگزاری نوشته است: "تصاویر حضور این زنان به صورت نیمه عریان در شبکه های اجتماعی پخش شده است و بعد از انتشار این تصاویر، پرونده ای در شعبه ویژه جرایم دادسرای فرهنگ و رسانه تشکیل شد."

بنابر این گزارش، این چهار مربی تا انجام مراحل تحقیقات و بازپرسی ممنوع الکار و ممنوع الخروج شدند. نام و مشخصات این شش ورزشکار اعلام نشده است.

 

روز بین المللی دختربچه ها؛ یونیسف: دختران ۴۰درصد بیشتر از پسران به کارخانگی مشغول هستند

بی بی سی، ۱۶ مهر - همزمان با روز بین المللی "دختر بچهها" در ۱۱ اکتبر، صندوق حمایت از کودکان سازمان ملل (یونیسف)، در گزارشی گفته است که دختران به طور متوسط ۴۰درصد بیشتر از پسران کارخانگی می کنند، بدون آن که دستمزدی دریافت کنند.

به گفته یونیسف این موضوع تاثیری جدی بر توانایی یادگیری دختران و لذت بردن از دوران کودکی دارد.

براساس این گزارش، میزان کار با بالا رفتن سن دختران افزایش مییابد به طوری که دختران ۵ تا ۹ ساله، ۳۰درصد در امور خانه داری مشغول هستند، در حالی که وقتی به ۱۴ سال می رسند این میزان کار به ۵۰ درصد می رسد.

در گزارش یونیسف همچنین آمده است که کارهایی نظیر آب آوردن یا جمع آوری هیزم و مواد سوختی دختران را بیشتر در معرض خطر خشونتهای جنسی قرار می دهد.

در سومالی دختران ۱۰ تا ۱۴ ساله ۲۶ ساعت در هفته مشغول کارخانگی هستند که این میزان بیشتر از هر کشور دیگری است. بورکینافاسو و یمن هم از جمله کشورهایی هستند که اختلاف بین ساعات کاری دختران و پسران در آن زیاد است.

 

دولت آلمان لایحه برابری دستمزد زنان و مردان را تصویب کرد

دویچه وله، ۱۶ مهر - پس از سالها اختلاف و بحثهای مداوم سرانجام احزاب حاکم در آلمان توافق کردند که زنان و مردان برای کار یکسان از دستمزد یکسان برخوردار شوند. این مصوبه باوجود محدودیتهایش مورد حمایت اتحادیههای کارگری نیز قرار گرفته است.

از این پس تمام شرکتهایی که بیش از ۵۰۰ شاغل دارند، موظفند که به زنان و مردان برای کار یکسان، دستمزد و حقوق یکسان بپردازند. در مورد شرکتهایی با بیش از ۲۰۰ کارمند، این مصوبه پس از در نظر گرفتن تعرفه های حقوقی موجود و مشاوره با شورای کارکنان میتواند اجرایی شود.

"توماس اوپرمان"، رییس فراکسیون حزب سوسیال دمکرات، ضمن دفاع از مصوبه دولت تصریح کرد که این تصمیم سبب بهبود دستمزد دستکم ۱۴ میلیون زن در آلمان میشود.

به گفته وی، زنان در آلمان بهطور متوسط ۲۱درصد کمتر از مردان برای شغل یکسان دستمزد دریافت می کنند.

اتحادیههای کارگری آلمان نیز از این مصوبه پشتیبانی کرده و آن را "گامی مهم در برقراری عدالت" میان زنان و مردان و "شفافیت" در زمینه پرداخت حقوق و مزایای کارکنان در آلمان خوانده اند.

 

پاکستان قانون علیه قتلهای ناموسی را تصویب کرد

ایسنا، ۱۶ مهر - سه ماه پس از قتل ناموسی یکی از ستارههای زن پاکستانی به دست برادرش، دولت این کشور قانونی علیه قتلهای ناموسی را تصویب کرد.

"قندیل بلوچ"، ستاره زن پاکستانی، در ژوییه سال جاری میلادی به دست برادرش کشته شد و این قتل ناموسی باعث شد تا توجه جامعه بین الملل به این نوع قتلها در پاکستان معطوف شود.

قانون منع آزادی قاتلان ناموسی در پاکستان پس از مدتها توسط مجمع ملی این کشور تصویب شده است. زنان پاکستانی مدتها بود که به دنبال تصویب چنین قانونی بودند تا به قتلهای ناموسی در این کشور پایان دهند که هر ساله باعث کشته شدن صدها تن می شود.

"عایشه سروری"، فعال حقوق زنان و ستون نویس پاکستانی، گفته است: "این گامی به سوی مسیر درست است. ما باید به راه خود ادامه دهیم و عقب نشینی نکنیم."

اما یک فعال دیگر حقوق زنان گفته است که این قانون هنوز آنچنان که باید برای دفاع از حقوق زنان در پاکستان کافی نیست، چون به قاضیها امکان میدهد که درباره ناموسی بودن یا نبودن قتل تصمیم گیری کنند.

تاکنون عامل قتل ناموسی در صورت بخشش از سوی سایر اعضای خانواده، مشمول مجازات نمی شد. اما براساس قانونی که روز پنجشنبه تصویب شد، قاتل ناموسی حتی در صورت بخشیده شدن از سوی خانواده، به حبس ابد محکوم می شود.

 

چرا فقط زنان ایرانی اجازه ورود به ورزشگاهها را ندارند؟

خبرآنلاین، ۲۰ مهر - دیدار تیمهای تایلند و عراق از بازیهای مرحله مقدماتی جام جهانی امروز به دلیل شرایط امنیتی در کشور عراق، در ایران و در ورزشگاه دستگردی برگزار شد.

نکته قابل توجه این مسابقه حضور بانوان طرفدار عراق در ورزشگاه بود. حتی بانوان تایلندی هم امروز در دستگردی بودند.

طبق قانون، اتباع خارجی که در کشور ما هستند برای ورود به ورزشگاهها فقط نیاز به پاسپورت دارند. بانوان عراقی و تایلندی هم با حفظ حجاب توانستند این بازی را بدون ممنوعیت از نزدیک تماشا کنند.

در بازیهای لیگ جهانی والیبال هم چنین اتفاقی برای بانوان خارجی افتاده بود.

 

یهودیان بنیادگرا زنان را از تردد در خیابانهای اصلی قدس منع کردند

ایسنا، ۲۶ مهر - بنیادگرایان یهودی به زنان در محله "ما شاریم" قدس تاکید کرده اند از خیابانهای اصلی این منطقه که محل سکونت آنان است استفاده نکرده و برای رفت و آمد از خیابانهای فرعی عبور کنند. علت این ممنوعیت برگزاری مراسم دینی جشن "سوکوت" قید شده است.

دادگاه عالی در اسراییل شش سال قبل جداسازی جنسیتی در خیابانهای اسراییل را منع کرد، اما یهودیان افراطی که اقدام به نصب این پوسترها کرده اند، به دنبال ادامه روند جداسازی زنان از مردان در خیابانهای اسراییل به ویژه در جریان برگزاری این مراسم هستند.

"هیدوش" که یک سازمان برای برگزاری کمپینهای آزادی مذهب و برابری است، درخواستی را به شورای حقوقی قدس فرستاده تا به این وضعیت رسیدگی کند.

"خاخام اوری رگف"، مدیر این سازمان، گفت: "نمی توان در خیابان اصلی یک شهر شاهد طرد زنان باشیم."

منبع: نبردخلق شماره 376، شنبه اول آبان ۱۳۹۵ – ۲۲ اکتبر ۲۰۱۶

 بازگشت به نبردخلق

بازگشت به صفحه اول