رویدادهای هنری ماه

فتح الله کیائیها

 

هردم ازین باغ بری می رسد

تازه تراز تازه تری می رسد

در خبرهای هنری خواندیم که گویا دولت تدبیر و امید در یک کشاکش و رقابت تنگاتنگ با ائمه جمعه و جماعت به تدبیری هوشمندانه دست یازید و نه تنها توانست در کورس قهرمانی قلع و قمع هنر و هنرمند و هنر دوست بر رقیب دیرینه اش امامان جمعه (بخوانید خوانین جدید ولایات ام القرا) پیروز شود، بلکه بر اساس نظر جمعی از کارشناسان توانسته نور امید را در دل دردمند کفن پوشان قداره بند ولی معظم، نه تنها روشن که چونان هاله ای از نور نشانده و به امت مستضعف نشان دهد که معنی تدبیر و امید "همینه که ما می گوییم ، نه آنکه شما فکر کرده بودید..."

و اما اصل خبر:

سینماها در ایام سوگواری تعطیل... و این بدان معنی است که: در تاریخ حیات جمهوری اسلامی، برای اولین بار و در دولت روحانی است که سینماها در ایام عاشورا و تاسوعا تعطیل می شوند. و تو خود حدیث مفصل بخوان از حکایت دولت تدبیر و امید.

 

تیاتر، سینما

تیاتر کارگران و رنجبران با یکی از هنرمندان قدیمی و پر شر و شورش وداع کرد. به خلاصه ای از زندگی نامه "داریو فو" اشاره ای گذرا می کنیم. بخوانید:

 

داریو فو صحنه را ترک کرد

"داریو فو"، برنده نوبل ادبیات در سال ۱۹۹۷، تصادفا در روز اعلام برنده نوبل ادبیات ۲۰۱۶ درگذشت.

او ۸۰ نمایشنامه نوشت و بسیاری از اپراها را کارگردانی کرد و جدا از ترانه سرایی، مقالات سیاسی و کتابهای متنوعی هم در عرصه آموزش تاتر از خود برجای گذاشت.

فو، نقال داستانهای اعتصاب کنندگان از کارخانه ای به کارخانه دیگر بود و در کارناوالهایش حتی از فروش محصولات کارخانه ها برای کمک به کارگران اعتصابی دریغ نمی کرد. تاتر او "تاتر کمون ، کمپانی فوورمه" نام داشت و در میان کارگران و زندانها و کارخانه ها اجرا می شد.

اما از بهترین کارهای او می توان از "مرگ تصادفی یک آنارشیست" نام برد که بارها به خاطرش تهدید به مرگ شد. داستان تلخ و واقعی "جوزپه پینللی"، کارگر راه آهن، که به جرم بمب گذاری دستگیر شد و در بازداشت مرد در حالی که هیچ ربطی به بمب گذاران واقعی نداشت. به تازگی دولت ترکیه از اجرای چهار نمایش او جلوگیری کرد.

روز ۱۵ اکتبر، در شنبه ای بارانی، هزاران نفر با سرود پارتیزانی "بلاچاو"، داریو فو را در آخرین سفرش بدرقه کردند. 

 

یک جایزه دیگر برای ژولیت بینوش

براساس گزارش یورو نیوز، جایزه اروپایی جشنواره بین المللی فیلم "میشکولتس" در مجارستان به "ژولیت بینوش"، هنرپیشه فرانسوی، اهدا شد. این جشنواره امسال از ۱۹ تا ۲۸ شهریور برگزار شد.

ژولیت بینوش که سابقه بازی در فیلمهایی چون "بیمار انگلیسی" و "آبی" را در کارنامه خود دارد، به عنوان یکی از مدافعان حقوق زنان و آزادی بیان شناخته می شود.

 

 

موسیقی

 

ارشاد: اجازه نمی دهیم در مشهد و قم کنسرت برگزار شود

در جهان موسیقی همچنان دولت تدبیر و امید مغلوب امامان جمعه است.

حسین نوش آبادی، سخنگوی وزارت ارشاد، می گوید که سیاستاین وزارتخانه در دولت حسن روحانی از ابتدا اینگونه بوده که برای برگزاری کنسرت در دو شهر مذهبی مشهد و قم مجوز ندهد و تاکنون هیچ کنسرتی در این دو شهر برگزار نشده است.

 

"پایکوبی مانند یک روس" جنجال آفرید

"رابی ویلیامز"، خواننده و ترانه سرای پاپ و راک بریتانیایی، به خاطر آخرین ویدیو کلیپ خود با نام "پایکوبی مانند یک روس" اعتراض بسیاری از رسانه های روسیه را بر انگیخته است.

این کلیپ نخستین آهنگ از یازدهمین آلبوم تازه او با نام "نمایش سرگرمی سنگین" است. در این کلیپ وی نقش یک ثروتمند متنفذ را بازی می کند.

شعرهای این آهنگ در برگیرنده جمله هایی بسیار تند و انتقادی نسبت به ساختار سیاسی روسیه است.

 

انتشار آلبوم جدیدی از رولینگ استونز

بر اساس گزارش صدای آمریکا، "رولینگ استونز" به دوران گذشته طلایی اش باز می گردد.

گروه راک بریتانیایی با وجود این که در سالهای گذشته خیلی فعال بود و نشانه ای از بازنشستگی نشان نمی داد، ولی مدتها بود که آلبومی منتشر نکرده بود.

اکنون گروه بعد از تقریباً ده سال، اولین آلبوم ضبط شده در استودیو اش را راهی بازار کرد. آلبوم "بلو اند لونسام" (Blue and Lonesome) یا به اصطلاح "غمناک و دلتنگی آور" یک آلبوم دوازده ترانه ای شامل ترانه های سبک بلوز است که گروه آنها را در سالهای اول تشکیل شان بازخوانی کرده بود، که دسامبر سال گذشته تنها در عرض سه روز ضبط شدند.

 

هنرهای تجسمی، نقاشی، معماری

 

کشف اتفاقی دو تابلوی مسروقه ونسان ونگوگ

اما در دنیای شاهکارهای نقاشی خبری جالبی از یورونیوز پخش شد مبنی بر آن که پلیس ایتالیا دو نقاشی از هنرمند هلندی، "ونسان ونگوگ"، را به طور تصادفی و طی عملیاتی علیه مافیای "کامورا" در شهر ناپل کشف کرده است.

این دو نقاشی ارزشمند با نامهای "چشم انداز دریا از شووانینگن" و "خروج از کلیسای نئونان"، سال ۲۰۰۲ از موزه ونگوگ آمستردام به سرقت رفته بودند.

 

تابلوی جعلی ۸ میلیون پوند فروش رفت

خبر جالب دیگر آن است که گویا اثر نقاش هلندی، "فرانس هالس"، که میلیونها پوند به فروش رسیده بود، جعلی است.

به گزارش بی بی سی موسسه حراج "ساتبیز" لندن اعلام کرد که یکی از تابلوهای فرانس هالس، نقاش برجسته هلندی، که حدود ۸ میلیون و پانصدهزار پوند به فروش رسیده بود، جعلی است.

ساتبیز اعلام کرد نتیجه آزمایش روی این تابلوی نقاشی تحت عنوان "مرد ناشناس" نشان داد که این اثر بدون شک جعل شده است.

محققان این موسسه گفته اند موادی که در خلق این تابلو به کار رفته، از انواع جدید آن است و در نتیجه ممکن نیست اثر متعلق به قرن هفدهم باشد.

 

جایزه معماری آقا خان برای پل طبیعت

"پل طبیعت" یکی از شش برنده‌‌ جایزه معماری "آقاخان" شد. این پل در سال ۱۳۹۳ افتتاح شد.

پل طبیعت، ساختهلیلا عراقیان، مهندس ایرانی، است و یک سازه سه طبقه در اراضی عباس آباد است که برای عبور پیاده از بالای بزرگراه مدرس ساخته شده است. عابران با گذر و توقف بر روی این پل شاهد مناظر شهر تهران از ارتفاع ۴۰ متری سطح زمین خواهند بود.

طول این پل ۳۰۰ متر و وزن سازه اش ۲۰۰۰ تن است. پل طبیعت بزرگ ترین پل پیاده ایران محسوب می شود.

جایزه معماری آقاخان به منظور شناسایی و تشویق ایده های ساختمانی که به طور موفقیت آمیزی توانسته است به نیازها و خواسته های جوامعی که در آنها مسلمانان بیشترین حضور را دارند پاسخ بدهد، تاسیس شده است.

 

ادبیات

 

انتشار مجموعه شعرهای لیلا محمودی

انتشارات "لیان" مجموعه شعرهای لیلا محمودی، شاعر شیرازی، را در قالب کتابی با عنوان "زوم" منتشر کرد.

به گزارش "مهر"، در کتاب شعر زوم که حاوی ۱۰۳ قطعه از سروده های لیلا محمودی، شاعر شیرازی، است، مفاهیم ساختاری وجهی آشکارا و عینیت مند دارند؛ شعر به شدت نوستالژیکی که به واسطه مشابهتهای استعاری، نمودهای هستی و هست مندی را باز می نماید.  شعرهای محمودی موضوع گرا و رئالیستی است که هر واژه در آن ساختار متعارف دارد.

 

اهدای جایزه به سایه با سخنرانی حداد عادل

هوشنگ ابتهاج (ه.الف.سایه)، شاعر برجسته، برگزیده بیست و سومین جایزه تاریخی - ادبی دکتر محمود افشار یزدی، کتابدار فقید، شد.

در مراسمی که به همین مناسبت در کانون زبان فارسی واقع در باغ موقوفات دکتر افشار و در حضور جمعی از اهالی فرهنگ و مقامات حکومتی برگزار شد، جایزه مزبور به این شاعر نامدار اهدا شد.

در این مراسم چهره هایی از اهالی فرهنگ، از جمله دکتر محمدرضا شفیعی کدکنی و مصطفی محققداماد حضور داشتند.

همچنین تنی چند از مقامات همچون علی اکبر صالحی، رییس سازمان انرژی اتمی، غلامعلی حدادعادل، رییس فرهنگستان زبان و ادب، احمد مسجدجامعی و رییس کتابخانه ملی حضور داشتند و به ایراد سخنرانی پرداختند.

 

باب دیلن نوبل گرفت

"باب دیلن" یکی از مشهورترین و تاثیرگذارترین ترانه سراها و آهنگسازان آمریکایی، برنده جایزه نوبل ادبیات شد.

آکادمی نوبل، دیلن را به خاطر خلق "بیان شاعرانه نوین در ترانه سرایی آمریکایی" تقدیر کرد و او را لایق این جایزه دانست.

اما کارهای باب دیلن در چارچوب رمان، شعر و داستان نویسی معمول ادبیات قرار نمی گیرد و همین باعث انتقاد بسیاری از افراد شده و دریافت این جایزه را بحث برانگیز کرده است.

 

شعر ماه:

در پایان روایت هنر در ماه گذشته شعر زیبایی در حکایت سنگسار را از فرح شهابی انتخاب کرده ام که می خوانید:

 

روسپی

در گیل نشسته

سنگسار را

می شنوی؟

در یورش باد

مرگ از یاد می بَرَد

هرزگی تو را

در انبوهی بی مردمی و دستان آلوده

غم خویش مخور

زمین اجدادی

دیریست که سوخته

هر سنگی به تو می خورد

اختری خاموش می شود

سر شکسته ایم

چون روسپی سالهای سنگ

 

منبع: نبردخلق شماره 376، شنبه اول آبان ۱۳۹۵ – ۲۲ اکتبر ۲۰۱۶

 بازگشت به نبردخلق

بازگشت به صفحه اول