دانشگاه در ماهی که گذشت

کامران عالمی نژاد

 

تجمع و تحصن در سه دانشگاه بزرگ کشور

صبح روز ۴ مهر، دانشجویان سه دانشگاه بزرگ کشور در اعتراض به هزینه ‌های سنوات و وضعیت خوابگاهها تجمع و تحصن کردند. (ایلنا، ۴ مهر)

 (تصویر۱)

 

*تحصن امیرکبیریها در اعتراض به هزینه ‌های سنوات

در دانشگاه امیرکبیر دانشجویان نسبت به هزینه‌ های سنوات معترض بوده و بر این باورند که؛ درحالی که وزارت علوم تحصیل رایگان در ترم پنجم کارشناسی ارشد را مجاز می‌ داند، اما دانشگاه صنعتی امیرکبیر تصمیم به اخذ هزینه از دانشجویان جهت تحصیل در ترم پنجم می‌ گیرد.

در بخشی از بیانیه ای که دانشجویان امیرکبیر به همین  مناسبت صادر کرده اند، آمده است:  "شورایعالی برنامه‌ریزی آموزشی در تاریخ ۱۶ اسفند ۱۳۹۳ آیین‌ نامه جدیدی را برای دوره‌ های کاردانی و کارشناسی (پیوسته و ناپیوسته) تصویب کرده است. در این آیین ‌نامه، مدت سنوات مجاز تحصیلی برای دوره‌کارشناسی هشت و نیم ‌سال تعیین شده است. این در حالی است که تعداد دانشجویانی که مدت زمان تحصیل ‌شان ۹ یا ده سال و نیم‌ به طول می ‌انجامد، رقم کوچکی نیست."

 

* تجمع دانشجویان دانشگاه بهشتی در اعتراض به وضعیت خوابگاهها

از سوی دیگر نیز تجمع دانشجویان دانشگاه بهشتی در اعتراض به وضعیت خوابگا‌هها طی روزهای 3 و 4 آبان با حضور 200 دانشجو برگزار شد.

یکی از دانشجویان این دانشگاه که در تجمع حضور داشت گفت: "امسال دانشگاه بهشتی مازاد ظرفیت پذیرش کرده، اما به این دانشجویان گفته شده که ۱۰ مهر به بعد خوابگاه به آنها تعلق می‌ گیرد و در حال حاضر دانشجویانی که از شهرستان به تهران آمده ‌اند، سرگردان هستند. از طرفی خوابگا‌ههایی که برای دانشجویان جدید الورود در نظر گرفتند، حدود ۲ ساعت با دانشگاه فاصله دارد."

این دانشجوی معترض اضافه کرد: "خواسته دانشجویان این است که حداقل خوابگاههایی نزدیک به دانشگاه به آنها داده شود."

 

*تجمع دانشجویان شریف در اعتراض به حذف قوانین مربوط به سنوات تحصیلی

حدود ۶۰۰ نفر از دانشجویان دانشگاه شریف در اعتراض به هزینه‌ های سنوات مقابل درب اصلی دانشگاه و دفتر ریاست  آن اعتراض و تجمع کردند. (تصویر۲)

دبیر شورای صنفی دانشگاه شریف علت اعتراض این دانشجویان را حذف قوانین مربوط به سنوات تحصیلی عنوان کرد. مومنی گفت: "دانشگاه صنعتی شریف در کمال تعجب امسال ثبت‌ نام دانشجویی را که تحصیلش به ترم ۵ کشیده شده است، منوط به پرداخت رقم جریمه ‌ای حدود یک میلیون تومان کرده است؛ یعنی دانشجو ابتدا باید آن جریمه را بپردازد تا سپس بتواند در ترم جدید ثبت ‌نام کند. آنهم در شرایطی که دانشجوی مورد بحث، دانشجوی روزانه "دانشگاه دولتی" صنعتی شریف است."

بعد از ظهر روز سه‌شنبه 6 مهر تجمع دانشجویان دانشگاه صنعتی شریف در اعتراض به حذف هزینه‌های سنوات تحصیلی برای سومین روز متوالی ادامه پیدا کرد.

 

تفسیر تازه وزارت علوم از آموزش رایگان

معاون آموزشی وزیر علوم با هدف شفاف ‌سازی درمورد هزینه سنوات دانشجویان، توضیحاتی را در مورد آیین‌ نامه ‌های جدید آموزشی ارایه کرد.

دکتر مجتبی شریعتی نیاسر گفت: "مدت مجاز تحصیلی برای دانشجویان مقاطع کارشناسی ۸ ترم، برای دانشجویان مقطع کارشناسی ارشد ۴ ترم و برای دانشجویان مقطع دکتری ۸ ترم است و امری که در آیین ‌نامه آموزشی تحت عنوان آموزش رایگان مطرح می‌ شود، مربوط به دانشجویانی است که در بازه زمانی مذکور به تحصیل خود پایان می ‌دهند."

معاون آموزشی وزیر علوم ادامه داد: "اما ممکن است یک دانشجو در بستر قانونی بیش از سقف مجاز را صرف تحصیلات کند. اگر این موضوع به دلیل عوامل خارج از اختیار دانشجو باشد، برای مثال استاد راهنما تشخیص دهد که مدت تحصیل دانشجویی باید بیش از حد قانونی باشد، هزینه نباید توسط دانشجو پرداخت شود. اما اگر عواملی در طولانی ‌تر شدن مدت تحصیل دانشجویان دخیل باشد که در اختیار خود فرد است، هزینه تحصیل باید توسط خود دانشجو پرداخت شود." (ایسنا، ۴ مهر)

 

۸۴ موسسه اعزام دانشجو  لغو مجوز شدند

گروه کار نظارت بر عملکرد موسسات وزارت علوم ، فهرست ۸۴ موسسه لغو مجوز شده اعزام دانشجو به خارج را اعلام کرد، از این تعداد ۲۷ موسسه اعزام دانشجو تا اطلاع ثانوی تعلیق شده و ۵۷ موسسه فاقد اعتبار اعلام شدند.

موسسات مزبور با توجه به ضوابط و مقررات، اجازه هیچگونه فعالیت در زمینه اعزام دانشجو از قبیل مشاوره، عقد قرارداد و... نخواهند داشت.

وزارت علوم می گوید، متقاضیان تحصیل در خارج از کشور که از طریق موسسات اعزام دانشجو اقدام می کنند، قبل از هر اقدامی ابتدا دانشگاه معتبری را از روی  لیست اداره دانش آموختگان وزارت علوم انتخاب کنند، سپس به لیست موسسات خدماتی اعزام  مجاز و غیر مجاز که در وب سایت اداره بورس دانشجویان خارج وزارت علوم منتشر شده مراجعه کرده و هیچ آدرس دیگر را قبول نکنند. (خبرگزاری مهر، ۹ مهر)

 

تجمع دوباره دانش آموختگان نفتی مقابل وزارت نفت

دانشجویان و دانش آموختگان دانشگاه صنعت نفت بار دیگر در اعتراض به عدم ‌استخدام خود مقابل ساختمان وزارت نفت تجمع کردند.

چندی پیش دانش ‌آموختگان صنعت نفت در راستای پیگیری اجرایی شدن وعده دولت و وزارت نفت برای استخدام شان در شرکت ملی نفت، به ‌مدت سه هفته مقابل مجلس شورای اسلامی تجمع کرده بودند. آنها با وعده نمایندگان مجلس به حل مشکل شان، بیانیه ‌ای مبنی بر تعلیق تجمعات خود صادر کردند تا مسوولان ذی ‌ربط خواسته ‌شان را پیگیری کنند.

فارغ ‌التحصیلان دانشکده صنعت نفت معتقدند که طبق آیین ‌نامه این دانشکده باید با شرط معدل و پس از فارغ‌ التحصیلی به استخدام وزارت نفت درآیند؛ البته روند استخدام آنها انجام شده که با دستور بیژن نامدار زنگنه، وزیر نفت، این روند متوقف شده است. (تسنیم، ۱۰ مهر)

 

تجمع اعتراضی دانشجویان دانشگاه خواجه نصیر (تصویر۳)

تعدادی از دانشجویان دانشکده مکانیک و صنایع دانشگاه خواجه نصیرالدین طوسی صبح روز 10 مهر، برای ابراز مطالبات صنفی و اعتراض به نحوه رسیدگی مسوولان به آن تجمعی را در محوطه دانشگاه برگزار کردند.

همزمان با برگزاری جشن ورودیهای جدید دانشکده مکانیک و صنایع دانشگاه خواجه نصیرالدین طوسی، حدود ۲۰۰ نفر از دانشجویان در محوطه این دانشکده در ارتباط با کیفیت غذای دانشگاه، ‌مشکلات خوابگاه و جریمه‌ های سنوات اعتراض خود را به گوش مسوولان رساندند.

دانشجویان همچنین در ادامه اعتراض خود ظرفهای غذا را پس از دریافت از سلف، از خروجی سلف تا درب دانشگاه بر روی زمین قرار دادند. (ایسنا، ۱۰ مهر)

 

ابلاغ همه ممنوعیتها در اردوهای دانشجویی

آیین نامه اردوهای دانشجویی ابلاغ شد. براساس این آیین نامه، برگزاری اردوهای خارج کشور برای دانشجویان ممنوع شد و همچنین همراه داشتن سازهای موسیقی و دخانیات در اردوها مصداق تخلف است. ماده یازدهم آیین نامه تاکید کرده است، برگزاری اردوهای دانشجویی، به صورت مختلط مجاز نیست.

براساس تبصره دوم از بخش دوم آیین نامه، رعایت اصل کاهش اختلاط غیرضروری و توجه به ضوابط و ارزشهای اسلامی در زمینه اسکان و ایاب و ذهاب ضروری است.

براساس ماده سی و سوم آیین نامه، به منظور پیشگیری از شکل گیری محافل خارج از شئون دانشگاه در اردو به همراه بردن سازهای موسیقی و دخانیات ممنوع است.

همچنین براساس ماده سی و پنجم،  ترویج فیلم و عکس از هر اردو یا سفر دانشجویی که به نحوی به دانشگاه و دانشجویان و یا ارکان آن نسبت داده شود و منافی شوونات اسلامی و دانشگاهی باشد، تخلف محسوب می شود و کمیته انضباطی دانشگاه باید با ترویج دهندگان برخورد مقتضی کند.

براساس ماده بیست و نهم آیین نامه، چنانچه تخلفی در اردوها صورت پذیرد، مرجع تشخیص، شورای فرهنگی دانشگاه و مراجع رسیدگی به آن کمیته انضباطی دانشگاه، هیات نظارت بر تشکلهای اسلامی، هیات رسیدگی به تخلفات اداری است. (خبرگزاری مهر، ۱۲ مهر)

 

۴۰ تشکل دانشجویی خواستار آزادی بی قید و شرط یاشار سلطانی شدند

چهل تشکل دانشجویی در بیانیه ‌ای ضمن تاکید بر "آزادی بی ‌قید و شرط یاشار سلطانی"، روزنامه‌ نگار زندانی و مدیر مسوول وب‌ سایت "معماری ‌نیوز"، تاکید کردند: "چندی پیش یاشار سلطانی به اتهام شفاف‌ سازی لیست واگذاریهای شهرداری تهران" بازداشت شد و اکنون نیز در بازداشتگاه به سر می‌ برد."

دانشجویان تاکید کردند: "یاشار سلطانی تنها به مجری ساختن روح قانون اساسی که همان آگاهی ‌بخشی به مردم است، اقدام کرده و هیچگونه عنوان مجرمانه را نمی ‌توان بر او وارد دانست. اینک برآنیم تا حمایت خود را از او اعلام داریم و خواستار تحقق آزادی بی ‌قید و شرط ایشان و شفاف ‌سازی پرونده ‌های پایمال ‌کنندگان بیت المال باشیم."

آنها افزودند: "دانشجویان  وظیفه‌ قانونی و اخلاقی خود می ‌دانند که با هرگونه پایمال شدن حقوق شهروندان مقابله نمایند و به مسوولانی که ودیعه نگاه ‌داران بیت‌ المال هستند، یادآوری نمایند که بر حسب جایگاه‌ شان، آنها هستند که در موضع اتهام ایستاده ‌اند و باید هر لحظه برائت خود را با شفاف ‌سازی امور اعلام بدارند." (سحام نیوز، ۱۸ مهر)

 

تجمع دانشجویان دختر نیشابور در اعتراض به وضعیت خوابگاه ‌ها

دانشجویان دختر دانشگاه نیشابور در اعتراض به وضعیت خوابگاهها و بالا رفتن هزینه‌ های آن،  روزهای ۲۶ و ۲۷ مهرماه در محوطه دانشگاه تجمع کرده و خواستار رسیدگی مسوولان به این موضوع شدند.

یکی از دانشجویان می گوید: "بسیار درس خواندم تا بتوانم در دانشگاه دولتی پذیرفته شوم که این همه هزینه پرداخت نکنم، اما هزینه خوابگاهها بسیار بالاست. من که از روستا آمدم و پدرم کشاورز است این همه هزینه خوابگاه را از کجا بیاورم. اگر قرار بود تا این اندازه هزینه کنم که در همان دانشگاه آزاد شهر خودم تحصیل می‌ کردم، با این وضعیت اگر خانه بگیریم خیلی به صرفه‌ تر است."

یک دانشجوی رشته هنر هم می گوید: "آن ‌قدر با کمبود فضا مواجه هستیم که حتی تخته طراحی خودمان را نمی توانیم بگذاریم و طراحیهایمان را انجام دهیم. اتاق ۴ نفره را ۶ نفره و ۶ نفره را ۸ نفره کرده ‌اند و کارگاه را نیز اتاق درست کرده‌ اند. روی فرش سوسک ریز دارد و نظافت خوابگاه بسیار نامطلوب است."

تجمع دانشجویان تا حدود ساعت ۱۴ ادامه یافت، در پایان توسط شورای صنفی دانشجویان بیانیه‌ ای خوانده شد و طوماری نیز خطاب به نمایندگان مجلس نیشابور امضا گردید.  (ایسنا، ۲۸ مهر)

 

منبع: نبردخلق شماره 376، شنبه اول آبان ۱۳۹۵ – ۲۲ اکتبر ۲۰۱۶

 بازگشت به نبردخلق

بازگشت به صفحه اول