رویدادهای هنری ماه

لیلا جدیدی

 

سخن روز:

"ابتکار به خرج دادن شجاعت لازم دارد" (ماتیس (۱۸۶۹ - ۱۹۵۴) نقاش فرانسوی اوایل قرن بیستم. او به سبب نوآوریهایش و اثر گذاری بر معاصران، یکی از مهمترین هنرمندان سده بیستم به شمار می آید)

"هرچه دوست داری باش و هرچه احساس می کنی ابراز کن، زیرا کسانی که از آن ناراحت می شوند، مهم نیستند و کسانی که مهم هستند، ناراحت نمی شوند" (تئدور سوس جزل، معروف به "دکتر سوس" (۱۹۰۴-۱۹۹۱)، نویسنده و نقاش آمریکایی. آثار او که بیشتر آن کتابهای معروف کودکان است، نزدیک به ۶ میلیون نسخه چاپ و به ۲۰ زبان دنیا ترجمه شده است)

 

هنرهای تجسمی  

 

سرقت مجسمه برنزی ۳۵۰ کیلویی از محوطه ساختمان وزارت ارشاد

یک مجسمه برنزی به وزن ۳۵۰ کیلوگرم از محوطه ساختمان معاونت هنری وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در تهران سرقت شده است. این مجسمه اثر بهداد لاهوتی بوده و موزه هنرهای معاصر تهران در سال ۱۳۹۰ آن را خریده بود.

آقای لاهوتی پیشتر در نامناسب بودن محل نگهداری این مجسمه در زیر پله هشدار داده بود. دزدیدن مجسمه از آنجا سبب حیرت است که بعد از ساخت به گفته لاهوتی "شش نفر بهسختی آن را جا به جا کردند، چون حجم و وزن آن زیاد بود". وی گفته اگر بخواهد دوباره مجسمه را بسازد، بین ۳۰ تا ۳۵ میلیون تومان هزینه ساخت آن می شود.

"خبرگزاری فارس" می گوید به دلیل سنگینی وزن این اثر، مجسمه خرد شده و به صورت تکه تکه از ساختمان معاونت هنری خارج شده است.

این منبع همچنین گفته است طی سال گذشته خورشیدی، ۲۷ اثر قیمتی متعلق به هنرمندان معاصر ایران از انبار دفتر هنرهای تجسمی وزارت ارشاد به سرقت رفته است.

 

فیلم

 

عباس کیارستمی درگذشت

کیارستمی، کارگردانی که همواره به دلایلی راه سفر وی به برون و درون ایران آزاد بود و هر بار با جایزه تازه ای را نصیب خود می کرد، درگذشت. از جمله فیلمهایی کیارستمی "طعم گیلاس"، "خانه دوست کجاست"، "کپی برابر اصل"، "زیر درختان زیتون" و "باد ما را خواهد برد" می باشد.

کیارستمی هنگام مرگ ۷۶ سال داشت و در در آخرین روزهای عمرش در یکی از بیمارستانهای فرانسه بود. پیکر او به ایران فرستاده شد.

 

"دوازده سال انتظار" فیلمی از تاجیکستان در باره ازدواج دختران جوان

در تاجیکستان فیلم جدیدی به نمایش درآمده که به مساله ازدواج زودرس دختران در این کشور فقر زده آسیای میانه و پیامدهای آن می پردازد. این فیلم که "دوازده سال انتظار" نام دارد، در استودیوی "سغدسینما" در شمال تاجیکستان تولید شده و نمایش آن در شهرها و نواحی استان سغد با استقبال گرم تماشاچیان روبرو شده است.

تهیه کنندگان این فیلم گروهی از جوانان هستند که پس از ساختن نخستین فیلم هنری خود به نام "پیمان"، استانداری سغد تصمیم گرفت که برای آنها که بیکار بودند، یک استودیوی سینمایی تاسیس کند تا برای آنان شغل فراهم کرده و صنعت سینما را نیز رشد دهد.

"دلآشوب عارفزاده"، تهیه کننده جوان این فیلم، می گوید: "برای این که فیلم ما به مردم نزدیک باشد، تصمیم گرفتیم با خانواده هایی که از هم پاشیده اند، صحبتهایی انجام بدهیم، از جمله با عروسها، با دامادها و با خوشدامنها (مادر شوهران). تقریبا با صد خانواده جداشده صحبت کردیم. همچنین با متخصصانی مانند "بیهاجل رحیم اوا"، از فعالان امور زنان، که در مسایل جنسیت دانش و تجربه زیادی دارند، و با مسوولان اداره های ثبت احوال، که ازدواج و طلاقها را ثبت می کنند نیز صحبت کردیم تا دیدگاه های آنها را بگیریم. بعدا از میان آن صد قصه، فیلمنامه نویس ما سه داستان را انتخاب کرد و با تکیه بر این سه قصه، سناریوی فیلم "دوازده سال انتظار" ساخته شد.

 

نمایشگاه عکسهای "قهرمانان"

نمایشگاهی با عنوان "قهرمانان" در گالری اطلس در لندن عکسهایی که تاکنون دیده نشده اند را به نمایش گذاشته. این عکسها در کتاب جدیدی با عنوان "بویی" چاپ شده اند.

"استیو شاپیرو"، عکاس آمریکایی است که از چهره های معروفی مثل "محمد علی"، "دیوید بویی" و "مارتین لوترکینگ" عکسهای تاریخی گرفته است. شاپیرو افزون بر عکاس مستند، خود را فعال سیاسی اجتماعی می داند و عکسهای او نه تنها تعدادی از تاثیر گذارترین چهره های تاریخ معاصر، بلکه مقاطع سرنوشت سازی در زندگی آنان را ثبت کرده است.

دیوید بویی و "باستر کیتون" از قهرمانان او هستند. شاپیر برای گرفتن عکسهای پشت صحنه فیلم "پدرخوانده" استخدام شده بود. وی می گوید مارلون براندو ۴۷ سال بیشتر نداشت که در نقش پدرخوانده بازی می کرد.

 

نمایشگاه عکس های کاوه گلستان

هفتاد و هفت قطعه از مجموعه های مختلف: انقلاب، جنگ، کارگر، روسپی، کردستان و..." از کارهای کاوه گلستان که مجموعه چاپهای دستی، پولاروید و ویدیوهای او است، به نمایش گذاشته شده است.

بنیاد کاوه گلستان با همکاری گالری شیرین به مناسبت شصت و ششمین سال تولد این عکاس و مستندساز مبتکر این گالری است که در ۱۳ فروردین ۱۳۸۲ هنگام تصویربرداری از جنگ برای شبکه خبری بی بی سی در شهر مرزی کفری در ۱۳۰ کیلومتری کرکوک عراق، در اثر انفجار مین کشته شد.

کیوان کریمی، برگزار کننده این نمایشگاه می ‎‎گوید: "آنچه در این نمایشگاه دو روزه میبینیم، انتخابی از عکسهایی است که توسط خود کاوه چاپ شده و در همان اتاقک کوچک ظاهر شده است."

 

کتاب و ادبیات

 

جایزه ادبی باخمن ۲۰۱۶ به شارون دودوا اتو داده شد

"شارون دودوا اتو"، رماننویس بریتانیایی - غنایی با رمان خود (به زبان آلمانی) به عنوان "آقای گروتروپ می نشیند" برنده جایزه ادبی ۲۵ هزار یورویی "اینگه بورگ باخمن" در سال ۲۰۱۶ شد.

این نویسنده در حال حاضر ساکن برلین است و در کتاب خود به سبک طنزآمیزی زندگی روزمره آلمانیها را به تصویر می کشد.

۱۴ شرکت کننده در این رقابت ادبی سه روزه در "وورترزه" اتریش، برای دریافت این جایزه و نیز سه جایزه دیگر شرکت کرده بودند. در پایان چهلمین سالگرد "روز ادبیات آلمانی زبان"، در مجموع چهار جایزه به ارزش ۴۹۵۰۰ یورو و نیز یک بورس تحصیلی نویسندگی اهدا شد.

 

کاهش ۶ میلیونی تیراژ کتاب در سه ماهه اول سال ۹۵

بر اساس آماری از خانه کتاب، انتشار کتاب در سه ماهه نخست سال جاری بیشترین افت را در مقایسه با سالهای گذشته داشته است. همچنین افت دو هزار عنوانی در انتشار کتاب رکود و سقوطی کم سابقه داشته است.

تعداد کل کتابهای منتشر شده در سه ماهه نخست سال ۹۵ عدد ۱۴۲۲۲ را نشان می دهد. در همین مدت مشابه در سال گذشته بیش از ۱۶ هزار کتاب منتشر شده بود.

ریشه این مساله را مهدی شادکام که مدیر نشر ادبی "اقلیما" می باشد، در هزینه های بالای چاپ کتاب در ایران برشمارده است. اما با اینکه مردم توانایی خرید کتاب را ندارند، عوامل دیگری که مهمترین آنها سانسور و ممنوعیت است، نقش موثری در کم شدن علاقه مردم به خرید کتاب دارد.

 

موسیقی

 

جایزه نجات میراث فرهنگی یونسکو به موسقی دان افغان رسید

"احمد ناصر سرمست"، مووسس و مسوول انستیتوی ملی موسیقی افغانستان جایزه "نجات میراث فرهنگی" سال ۲۰۱۶، مرکز عملی، فرهنگی و آموزشی سازمان ملل متحد (یونسکو) را به دست آورد.

این جایزه به مناسبت دستاوردهای آقای سرمست در حوزه حفظ و احیا موسیقی سنتی افغانستان توسط وزیر فرهنگ ایتالیا به وی اهدا شد.

احمد ناصر سرمست همچنین برای رشد موسیقی در میان کودکان و نوجوانان تلاشهای زیادی کرده است.

انستیتوی ملی موسیقی افغانستان اعلام کرده است که این جایزه به منظور قدردانی از شجاعت، اراده و تلاش چهره های فرهنگی جهان که برای حفظ و نگهداری هنر به عنوان میراث فرهنگی بشریت کار و تلاش میکنند، تعلق می گیرد.

 

وزارت ارشاد: دیگر هیچ کنسرتی لغو نمی شود!

برگزاری کنسرت در تهران و شهرستانها مدتهاست که با موانع گوناگونی روبروست.

اگرچه وزارت ارشاد می گوید متولی و مسوول اصلی حوزه فرهنگ و هنر، وزارت ارشاد است، اما قوه قضاییه و اداره اماکن نیروی انتظامی در تهران و شورای تامین در شهرستانها بارها کنسرتهایی که از این اداره مجوز داشته اند را لغو کرده اند.

اکنون بنا به گفته فرزاد طالبی ،ریس دفتر موسیقی، ماده ۲۰ اداره اماکن نیروی انتظامی اصلاح و از این پس نیروی انتظامی فقط درباره مسایل انتظامی و ترافیکی کنسرتها اظهارنظر خواهد کرد.

 

نیروی انتظامی تکذیب کرد: تغییری در مجوز کنسرت نداشتیم

تنها چند روز پس از ادعای وزارت ارشاد در مورد عدم دخالت نیروی انتظامی در صدور مجوز کنسرتها، ، پاسدار سعید منتظرالمهدی گفت: "هیچ مصوبه جدیدی در رابطه با تغییر مسوولیت صدور مجوز کنسرتهای موسیقی تاکنون ابلاغ نشده است."

چندی پیش، سندی منتشر شد که طبق ابلاغیه ۲۰ تیر ماه اسحاق جهانگیری، معاون اول رییس جمهور، به وزارت کشور، اعلام شده است که حسب تصمیم هیات وزیران و با اصلاح آیین نامه اماکن عمومی مصوب دی ماه سال ۱۳۶۳، صدور مجوز برنامه های فرهنگی و هنری بر عهده وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی است.

 

تاتر

 

نمایشی را درباره سلول انفرادی به روی صحنه رفت

"سارا شورد" که در سال ۲۰۰۹ به هنگام کوهنوردی در عراق همراه دو شهروند آمریکایی دیگر، به طور تصادفی وارد خاک ایران شد و ۱۴ ماه را در زندان سپری کرد، نمایشنامه ای که به رنج زندان انفرادی می پردازد را روی صحنه برد.

نمایشنامه "جعبه" این شهروند آمریکایی که ۴۱۰ روز را در زندان انفرادی در ایران به سر برده، در حال حاضر در سانفرانسیسکو بر روی صحنه است.

خانم شورد برای درمان تنش روانی پس از این تجربه دردناک به ملاقات با زندانیان در ایالات متحده رفته و پس از گفتگو با آنان، اثرات ناگوار حبس انفرادی و شکنجه روانی ناشی را در این نمایشنامه منعکس کرده است.

 

منبع: نبردخلق شماره  372، سه شنبه اول تیر 1395 – 21 ژوئن 2016

 

بازگشت به نبردخلق

بازگشت به صفحه اول