زنان در مسیر رهایی

 

لغو برنامه ۸ مارس یونسکو در ایران

رادیو زمانه، 16 اسفند - خبرگزاریهای ایران گزارش کرده اند که برنامه "کرسی صلح، حقوق بشر و دموکراسی" یونسکو که قرار بود به مناسبت ۸ مارس، روز جهانی زن، یکشنبه ۱۶ اسفند ماه برای بررسی جایگاه زن در جامعه ایران برگزار شود، لغو شده است. علت لغو این برنامه اعلام نشده. این برنامه بنا بود در دانشکده حقوق دانشگاه بهشتی برگزار شود.

طبق برنامه از پیش اعلام شده، قرار بود در این کرسی "زانت الیزابت بلیک"، عضو هیات علمی دانشگاه حقوق، ناهید توسلی، پژوهشگر و فعال حوزه زنان در مورد "پدیدار شناسی زن در جامعه با تاکید بر گذر از سنت به مدرنیته"، امیر نیک، استاد دانشکده حقوق دانشگاه بهشتی درباره "هویت زن ایرانی"، شهناز سجادی، وکیل دادگستری و فعال اجتماعی، در رابطه با "تجربه زیسته زنان؛ چالشها و فرصتها" و پردیس عامری، پژوهشگر و فعال اجتماعی، درباره "روزشمار زنان ایرانی در سالی که گذشت" سخنرانی کنند.

لغو برنامه های ۸ مارس در ایران سابقه طولانی دارد و اغلب برنامه های این روز به بهانه نداشتن مجوز لغو می شود.

۸ مارس ۱۳۸۲ کمپین "زنان و مردان علیه خشونت تا ۸ مارس" که توسط "مرکز فرهنگی زنان" آغاز شده بود، در پارک لاله برگزار شد. اما چند ساعت پیش از برگزاری تجمع ، مجوز آن به صورت شفاهی لغو شد. برگزارکنندگان با کپی کردن مجوز در تعداد بسیار به محل برگزاری تجمع رفتند اما در نهایت این تجمع به خشونت علیه زنان کشیده شد و تعدادی از تجمع کنندگان نیز بازداشت شدند.

۸ مارس ۱۳۸۴ در پارک دانشجو و تجمع سال ۱۳۸۵ مقابل مجلس نیز با ضرب و شتم و بازداشت تجمع کنندگان ختم شد.

همچنین در سال ۱۳۸۴ مجوز حداقل پنج مراسم دانشجویی لغو شد و در سال ۱۳۸۵ نیز با وجود درخواست مجوز بسیاری از دانشگاهها، مجوز تعدادی از برنامه ها لغو شد و گروهی دیگر از دانشگاهها هم از برگزاری هرگونه مراسم در روزهای نزدیک به ۸ مارس منع شدند.

سال ۱۳۸۷ شهرداری تهران مجوز بزرگداشت روز جهانی زن به میزبانی کمیسیون حقوق بشر و کانون وکلای دادگستری مرکز را لغو کرد.

سال ۱۳۹۲ ماموران امنیتی از برگزاری مراسم روز جهانی زن در "خانه اندیشمندان علوم انسانی" تهران جلوگیری کردند. این مراسم با عنوان "ضرورت تشکل یابی زنان؛ موانع و راهکارها" قرار بود روز ۸ مارس توسط "گروه مستقل زنان" موسسه عصر خرد و با همکاری روزنامه اعتماد و انجمن جامعه شناسی ایران برگزار شود که مجوز برگزاری آن ساعاتی پیش از آغاز از سوی نهادهای امنیتی لغو شد.

 

یورش پلیس ترکیه به تظاهرات 8 مارس

الوقت، 17 اسفند - تظاهرات صدها زن در استانبول در آستانه روز جهانی زن با برخورد خشونت آمیز پلیس ترکیه روبرو شد. در آنکارا نیز تظاهراتی از سوی زنان برگزار شد که با درگیری شرکت کنندگان و ماموران پلیس همراه بود.

عصر یکشنبه (۶ مارس / ۱۶ اسفند) صدها زن در استانبول و آنکارا در آستانه روز جهانی زن (۸ مارس) دست به تظاهرات زدند.

این تظاهرات که در منطقه "کادی کوی" برگزار شد، با برخورد خشونت آمیز نیروهای پلیس همراه بود. پلیس با شلیک گلوله های پلاستیکی تظاهرات را سرکوب کرد و کوشید، شرکتکنندگان را متفرق کند. در آنکارا نیز تظاهراتی مشابه انجام گرفت که آن نیز با درگیری تظاهرکنندگان و پلیس توأم بود.

سازمانهای مدافع حقوق زنان در ترکیه تظاهرات سالانه خود به مناسبت روز جهانی زن را دو روز زودتر برگزار کردند تا شماری بیشتری را به خیابانها بکشانند. مقامهای ترکیه اما این تظاهرات را به دلایل امنیتی ممنوع اعلام کرده بودند.

 

سازمان بین المللی کار: وضعیت اشتغال زنان همچنان نامطلوب است

دویچه وله، 18 اسفند - به گزارش سازمان بین المللی کار، زنان باوجود پیشرفت تحصیلی همچنان در بازار کار مورد تبعیض گسترده قرار می گیرند. نرخ بیکاری میان زنان 25.5درصد بیشتر از مردان است. شمار زیادی از زنان هم بدون قرارداد رسمی استخدام شده اند.

سازمان بین المللی کار (ILO) در گزارشی به مناسبت روز جهانی زن (۸ مارس/ ۱۸ اسفند) اعلام کرده است در نرخ اشتغال زنان هیچ پیشرفتی حاصل نشده است. در سال ۲۰۱۵ طبق آمار این سازمان، 49.6 درصد زنان در سراسر جهان شاغل یا به دنبال یافتن شغل بوده اند. در مقابل، نرخ اشتغال مردان در سال گذشته 76.1 درصد بوده است.

به گزارش این سازمان، نرخ بیکاری میان زنان 25.5 درصد بیشتر از مردان است و خطر اینکه زنان شغل خود را از دست دهند، بسیار بیشتر از مردان است.

سازمان بین المللی کار در تهیه گزارش خود همچنین وضعیت شرکتهای خانوادگی را بررسی کرده و به این نتیجه رسیده است که زنان شاغل در این شرکتها مورد تبعیض واقع می شوند و اغلب در ازای کاری که انجام می دهند، دستمزدی دریافت نمی کنند.

به گفته این سازمان، تعداد زنانی که به طور غیررسمی، بدون قرارداد به کار گماشته می شوند، همچنان بالاست و اشتغال غیررسمی به این معناست که آنان فاقد بیمه خدمات درمانی و اجتماعی هستند.

گزارش سازمان بینالمللی کار نشان میدهد که تقریبا ۴۰ درصد زنان شاغل در جهان هزینه ای برای بیمه اجتماعی پرداخت نمی کنند. نپرداختن بیمه اجتماعی به معنای این خواهد بود که این زنان زمانی که به سن بازنشستگی برسند، هیچ گونه مقرری دریافت نخواهند کرد.

به گفته "لارنس جانسون"، معاون سازمان بین المللی کار، در حال حاضر دو سوم از کسانی که به طور مرتب مقرری بازنشستگی دریافت نمی کنند، زنان هستند.

باوجود آنکه زنان پیشرفتهایی در زمینه تحصیلات کسب کرده اند، اما با این حال آنان در زمینه دسترسی به بازار کار، مشارکت، اهدای پاداش و ارتقای شغلی، مورد تبعیض واقع می شوند.

 

افزایش 37 درصدی میزان تلفات زنان افغان در سال ۲۰۱۵

بی بی سی، 18 اسفند - دفتر هیات کمک سازمان ملل در افغانستان (یوناما) اعلام کرده که میزان تلفات زنان در سال ۲۰۱۵ میلادی در مقایسه با سال قبل، ۳۷ درصد افزایش یافته است.

در خبرنامه این نهاد که به رسانه ها ارسال شده، آمده که ادامه خشونتهای گسترده در افغانستان باعث افزایش قتل غیر نظامیان شده که زنان نیز از جمله این قربانیان اند.

این نهاد سازمان ملل افزوده که خشونت علیه زنان و سنتهای آسیب پذیری که ریشه در تبعیض فراگیر دارد، هنوز هم یک نگرانی جدی در افغانستان شمرده می شود.

یوناما افزوده که این نهاد در سال ۲۰۱۵ شاهد افزایش تهدیدها علیه زنان در زندگی عادی آنان بوده، به خصوص در مورد فعالان حقوق زن.

خانم "الزیرا ساگینبایموا"، نماینده سازمان ملل در امور زنان در افغانستان، گفته که وضعیت رو به وخامت امنیتی و دوره شکننده ای بعد از انتقال سیاسی در افغانستان، باعث افزایش نگرانی در مورد آینده زنان افغانستان شده است.

او پرسیده که چگونه باید اطمینان حاصل کرد که دستاوردهای مبارزات سخت زنان افغانستان با خطر مواجه نشده و از بین نخواهد رفت؟

ساگینبایموا از دولت افغانستان خواسته که مشارکت زنان در روند گفتگوهای صلح این کشور را تضمین کند. مشارکت زنان در انتخابات بعدی مجلس نمایندگان و ولسوالیها به نظر او باعث اعتبار و فراگیر بودن این انتخابات خواهد شد.

یوناما نیز در گزارش خود می گوید طی سالهای گذشته حضور زنان در نقشهای رهبری کننده افزایش یافته، اما این نقش هنوز سمبولیک و محدود به مراکز ولایتها است.

 

سهم زنان جهان از قدرت سیاسی اندک است

صدای امریکا، 18 اسفند - همزمان با فرا رسیدن روز جهانی زن (هشتم مارس) اتحادیه بین مجالس گزارشی با موضوع زنان عضو پارلمان کشورهای جهان در سال ۲۰۱۵ منتشر کرد. این گزارش می گوید با وجود تمامی تلاشها برای ایجاد تغییر و بهبود وضعیت اجتماعی و اقتصادی زنان در جهان، میزان مشارکت زنان در قدرت سیاسی اندک است.

در این گزارش سالانه آمده است، مشارکت زنان در پارلمان کشورها برای دومین سال پیاپی ثابت مانده است. سال گذشته شمار زنان پارلمانی افزایش اندک نیم درصدی در ۵۸ انتخابات داشت تا به رقم 22.6 درصد در جهان برسد.

"کارین جابر"، مدیر اتحادیه بین مجالس، گفت، زنان به برابری تعیین شده در اهداف توسعه پایدار ۲۰۳۰ نخواهند رسید.

او در عین حال گفت، رهبری زنان در پارلمانهای جهان بهبود یافته و در حال حاضر ۱۸ درصد از روسای پارلمان کشورها زنان هستند.

خانم جابر از نپال، نامیبیا و امارات متحده عربی به عنوان سه کشوری یاد کرده که اخیرا روسای زن برای پارلمانهای شان انتخاب کرده اند.

بسیاری از کشورهای جهان روز جهانی زن را جشن گرفتند. خیابانهای شهرهای جهان از فیلیپین تا افغانستان صحنه رژه، راهپیمایی، شعار، خریدن گل و مراسم این روز بود.

سازمان ملل متحد سال ۲۰۳۰، صدساله شدن روزجهانی زن را سال برابری جنسیتی اعلام کرده و هدف آن تحقق بخشیدن به توسعه پایدار زنان و حضور آنها در تمامی عرصه های اجتماعی پا به پای مردان است.

"بان کی مون"، دبیرکل سازمان ملل متحد، در پیام این روز اعلام کرد: "با شکستن سقفهای شیشه ای و ایجاد فرشی سفالین، اکنون تعصبهای گذشته علیه زنان را پشت سر می گذاریم و مرزهای نو را در می نوردیم."

 

قانون ازدواج مجدد زنان در ژاپن اعتراضها را برانگیخت

ایسنا، 19 اسفند - قانون تازه وضع شده در ژاپن درباره ازدواج مجدد زنان، موجب برانگیختن اعتراضهایی شده است.

با اصلاح قوانین زنان و خانواده در ژاپن، زنان برای ازدواج مجدد باید 100 روز صبر کنند.

این قانون که سه شنبه به تصویب کابینه "آبه" رسید، مورد حمله گروههای حقوق بشری و حتی سازمان ملل قرار گرفته است.

قانون قبلی در ژاپن که توسط دادگاه عالی منسوخ شد، زنان را مجبور می کرد شش ماه برای ازدواج مجدد صبر کنند.

 

تجمع در اعتراض به سرنوشت هزاران زن ایزدی ربوده شده توسط داعش

یورونیوز، 19 اسفند - صدها ایزدی که اکثر آنها زن بودند، به مناسبت روز جهانی زن در کردستان عراق گردهم آمدند تا توجه جامعه جهانی را به سرنوشت هزاران زن و دختر جوانی جلب کنند که از حدود دو سال پیش در اسارت داعش به سر می برند.

"سوسن سفر"، برگزار کننده این تجمع، در این باره گفت: "ما می خواهیم به جامعه جهانی بگوییم که زنان ایزدی از بیش از یکسال و نیم پیش کشته می شوند، مورد تجاوز قرار می گیرند و در بازار به عنوان برده به فروش می رسند. ما در قرن بیست و یکم زندگی می کنیم، ولی همچنان شاهد فروخته شدن زنان به عنوان برده هستیم. ما به قرون وسطی بازگشته ایم."

این زنان هنگام اشغال "سنجار" به دست گروه داعش در تابستان سال 2014 ربوده شدند.

 

مخالفت سرسختانه رهبران مذهبی پاکستان با قانون جدید حمایت از حقوق زنان

ایرنا، 26 اسفند - پس از آنکه دولت ایالتی پنجاب پاکستان ماه گذشته قانون جدیدی را با عنوان حمایت از حقوق زنان تصویب کرد، برخی گروهها و رهبران مذهبی این کشور به شدت به مخالفت با آن برخاسته اند و این قانون را مغایر شرع اسلام می دانند.

قانون وضع شده از سوی دولت ایالتی پنجاب، زنان را در برابر خشونتها و آزارهای جنسی، روانی و خانگی مورد حمایت قرار می دهد.

براساس این قانون، زنان (در ایالت پنجاب) می توانند در صورتی که خشونتی علیه آنان انجام شود، با یک شماره تماس ویژه برای ثبت شکایت خود تماس بگیرند. زنان همچنین این حق را می یابند که در صورت مشاهده هرگونه خشونت، خواستار اقامت در اماکن امن شوند و نیز حق دارند که نزد دادگاههای ویژه و بدون محدودیت شکایت کنند و خواستار رسیدگی و تحقیق درخصوص ادعاهای خود شوند.

"حزب جماعت اسلامی پاکستان" به رهبری "سراج الحق"، از رهبران و شخصیتهای پرنفوذ مذهبی - سیاسی این کشور، جلسه ای با حضور تعدادی از شخصیتهای مذهبی صاحب نفوذ این کشور تشکیل داد و شخصیتهای حاضر در این جلسه به دولت ایالت پنجاب اولتیماتوم دادند ظرف 12 روز (حداکثر تا روز 27 مارس) این "قانون غیراسلامی" را لغو کند.

آنها هشدار دادند در صورتی که این قانون تا پایان ضرب الاجل تعیین شده لغو نشود، سیل مردم را به خیابانها خواهند کشید و علیه دولت و حزب حاکم تظاهرات گسترده براه خواهند انداخت.

 

منبع: نبرد خلق شماره 369، یکشنبه اول فروردین 1395 - 20 مارس 2016

 

بازگشت به نبردخلق

بازگشت به صفحه اول