آسیبهای اجتماعی، بیکاری و قانونی کردن سرکوبی

زینت میرهاشمی

 

در سالگرد به قتل رسیدن کارگران شهر بابک توسط نیروهای سرکوبگر انتظامی، یاد آنان را زنده نگاه می داریم. در 4 بهمن 1382 در یورش ماموران به گردهمایی اعتراضی کارگران شهر بابک، 5 تن جانشان را از دست دادند. یاد 4 کارگر به نامهای جاویدی، ریاحی، مومنی و مهدوی و نوجوانی به نام پورامینی گرامی باد.

 

بعد از خوردن جام زهر اتمی و دوران پسا تحریم، حالا نوبت روغن کاری کلیدهای بی خاصیت روحانی است که تا کنون هیچ قفلی از بحرانهای اقتصادی را نتوانسته باز کند. روحانی همه بدبختیها، فقر و تنگدستی، بیکاری و ... را ناشی از تحریمهای «ناعادلانه» اعلام می کرد و اکنون باید در انتظار بهانه های بعدی بود.

بحران اقتصادی، فساد حکومتی، بیکاری، تعطیلی بیش از دو سوم واحدهای تولیدی سابقه دار، رشد رانت خواری، ریزه خواری، اقتصاد شبه دولتی، نظامی امنیتی شدن اقتصاد، پنجه افکندن پاسداران و اقمارشان بر شریانهای اقتصادی، دست اندازی آقازاده ها بر ثروتهای ملی و.... نه در ارتباط با تحریمها بلکه ناشی از سیاستهای اقتصادی یک رژیم چپاولگر است که دستاورد ان برای نیروهای کار تشدید استثمار و برده گی است.

حسن روحانی و تیم اقتصادی او و تمام پایوران رژیم توانایی و اراده برای حل بحران اقتصادی ندارند، چرا که با به فلاکت کشیدن مردم از این بحران سود می برند. وعده های حسن روحانی هم دستمایه مزاح در جدال باندهای درون حکومتی شده است.

پاسدار نقدی با کنایه گفت:«چرخ کارخانه ها و سانتریفوژها با هم پنچر شد...قرار بود هم چرخ سانتریفوژها بچرخد و هم چرخ کارخانه ها، اما دیدیم که چرخ هر دو پنچر شد و اقتصاد ما دچار رکود شد و هیچ خِیری ندیدیم.» (روزنامه جوان متعلق به سپاه پاسداران، پنجشنبه 17 دی 1394)

 

قانونی کردن دستگیری کارگران

در حالی که حرکتهای اعتراضی کارگری در رابطه با بلاتکلیفی، بیکاری، عدم دریافت حقوق و... از نظر کمیت هر روز ابعاد گسترده تری به خود می گیرد، بستن قراردادهای کاری موقت، خارج کردن بیشتر نیروی کار از محدوده قانون کار، گنجاندن عدم شرکت در اعتراضهای کارگری به عنوان شرط برخورداری از کار توسط شرکتهای پیمانکار و دستگیری و محکوم کردن کارگران به این بهانه، فشار را بر نیروی کار هر چه بیشتر افزایش داده است.

به عنوان نمونه ، در سال گذشته حرکتهای گسترده ای از طرف کارگران منطقه عَسَلویه در رابطه با وضعیت کاری و مزدشان صورت گرفت. این حرکتها همچنان ادامه دارد. این کارگران که توسط شرکتهای پیمانکار استخدام شده اند مواجه با قراردادهای جدیدی شده اند که در صورت شرکت در اعتصاب کارگری از حقوق شان محروم خواهند شد. شرط فوق بدین صورت در قراردادهای جدید گنجانده شده است: «پرداختی حقوق با واریزی کارفرما به این شرکت می باشد و در صورت هر گونه اعتصاب بدون دادن حق و حقوق تسویه داده می شود.»

در ماهی که گذشت تعداد زیادی از کارگران دستگیر شدند. به عنوان نمونه برخی از کارگران عسلویه به دلیل اعتراض به شرایط کار و حقوق خود، به بهانه بر هم زدن «نظم عمومی» توسط نیروهای سرکوبگر انتظامی بازداشت شدند.

 

آسیبهای اجتماعی

روز چهارشنبه 16 دی، رئیس سازمان بهزیستی آماری تکان دهنده در رابطه با آسیبهای اجتماعی ارائه داد. وی گفت: «34 درصد از افراد بالغ کشور دچار مشکلات روانی هستند». بر اساس آمار وی، در سال 92 کسانی که دچار مشکلات روانی بودند 25 درصد افراد بالغ را شامل می شدند. اگر افزایش خودکشی جوانان زیر 18 سال، دانشجویان و به ویژه دختران دانشجو و معتادان را به این آمار اضافه کنیم، وضعیت روحی و روانی فاجعه بار جامعه نشان داده می شود. بیکاری و نبود چشم انداز برای کار و ساختن زندگی، خشونتهای مستقیم مانند اعدامهای خیابانی، دستگیریهای گسترده به عنوان جرائم معمولی و ... از جمله علتهای اصلی این وضعیت روحی و روانی است.

مرگ و میر در اثر آلودگی هوا را که تاثیر مستقیم بر روح و روان مردم می گذارد را باید به این آمار اضافه کرد. بر اساس گزارش بانک جهانی، سالانه 4500 تن در ایران در اثر آلودکی هوا می میرند.

 

محیط ریست و زمین خواری

معاون سواحل سازمان حفاظت محیط ریست از تصرف 78 درصد از سواحل استان مازندران از طرف دولت، نهادها و افراد حقیقی خبر داد. وی گفت فقط 4 درصد این سواحل آزاد هستند. (صدا و سیمای رژیم، 25 دی 1394)

 

بیکاری

داده های آماری در مورد بیکاری جوانان در گزارش روز سه شنبه 15 دی، در سایت حکومتی مهر درج شده، قابل توجه است. اگر چه آمارهای واقعی بسیار بیشتر از آمارهای نهادهای حکومتی است. بر اساس این گزارش «نرخ بیکاری جوانان زیر 30 سال 48.7 درصد» و «نرخ بیکاری زنان 85.9 درصد» است. به همین دلیل استثمار نیروی جوان زیر 30 سال با مزد کمتر از جمله پیشنهادهای مطرح شده در لایحه برنامه ششم بود که در اثر اعتراضات گسترده مجبور به حذف آن شدند.

 

دستمزد

نوبخت سخنگوی دولت روحانی در دفاع از لایحه برنامه ششم توسعه از افزایش «فوق العاده» حقوق کارکنان دولت تا 50 درصد صحبت کرد. او وعده داد که «سال آینده حقوق کم درآمدها بیشتر افزایش می یابد». علی ربیعی وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی روز 29 دی از افزایش دستمزد کارگران در سال 95 بیش از نرخ تورم صحبت کرد. البته وی این افزایش را به چانه زنی کارگران و کارفرمایان واگذار کرد.

همه ساله نرخی از طرف کمیته مزد بر اساس سبد هزینه کارگری داده می شود و به مرور در شورای عالی کار و در پای میز مذاکره نمایندگان زرد کارگری (نمایندگان گزینشی دولت) با نمایندگان کارفرمایان و نماینده دولت، رقم داده شده هر چه بیشتر لاغر شده به گونه ای که اندک افزایش حداقل مزد نسبت به تورم خوانایی نداشته و سرانجام تاثیر منفی در زندگی مزدبگیران گذاشته و قدرت خرید آنان را کاهش می دهد.

 

آمار نیروی کار در بخش معدن

در ماه گذشته حرکتهای اعتراضی زیادی از طرف کارگران معادن صورت گرفت. گزارش این جرکتها شامل اعتصاب، گردهمایی و.... را جداگانه در بخش حبرهای کارگری پوشش داده شده است. بنا به اهمیت نقش کارگران معادن اطلاع از کمیت این نیروی عظیم ضروری است.

بر اساس آخرین آمار، از مجموع 5 هزار 445 معدن در حال بهره ‌برداری در کشور، 5 هزار و 275 معدن برای بهره برداری در اختیار بخش خصوصی (96.9 درصد) و 170 معدن (3.1 درصد) توسط بخش عمومی اداره می شود.

آمار نیروی کار در بخش معدن که خبرگزاری حکومتی ایسنا در روز یکشنبه 6 دی منتشر کرد، به قرار زیر است.

نتایج آمارگیری نیروی کار بخش معدن در سال 1393 نشان می‌دهد که در این سال در مجموع 159 هزار و 468 تن در معادن کشور شاغل بوده اند. از کل آمار نیروی انسانی بخش معدن، 90 هزار و 433 تن از آنها در معادن بخش خصوصی و 69 هزار و 35 تن را نیروی کار معادن عمومی تشکیل می ‌دهند.

از کل نیروی انسانی بخش معدن 48 هزار و 765 تن دارای تحصیلات عالیه و 110 هزار و 733 تن در سایر رده‌ های تحصیلی هستند.

از کل این آمار 4803 تن را مدیران، 17 هزار و 121 تن را متخصصان، 13 هزار و 60 تن را تکنیسینها و دستیاران و 24 هزار و 686 تن را کارمندان بخش معدن تشکیل می‌دهند. همچنین 37 هزار و 901 تن از نیروی کار بخش معدن را کارگران ساده، 33 هزار و 244 تن رانندگان و مشاغل مرتبط با ماشین ‌آلات و 28 هزار و 650 تن صنعتگران و کارکنان مشاغل مربوط هستند.

منبع: نبردخلق شماره 367، پنجشنبه اول بهمن 1394 – 21 ژانویه 2016

بازگشت به نبردخلق

بازگشت به صفحه اول