رویدادهای هنری ماه

لیلا جدیدی

 

سخن روز:

- "به راستی که قدرت بدون خرد، بدون عشق، راه به ویرانی، راه به توحش می ‌برد و قربانی بیمار را به جنون توهم می ‌رساند" (ارژنگ داوودی (۱۸ مهر ۱۳۳۲)، فعال و زندانی سیاسی ایرانی)

- "حقیقت انسان به آنچه اظهار می دارد نیست، بلکه حقیقت او نهفته در آن چیزی است که از اظهار آن عاجز است. بنابراین اگر خواستی او را بشناسی، نه به گفته هایش، بلکه به ناگفته هایش گوش کن" (زیگموند فروید (۱۸۵۶ - ۱۹۳۹)، عصب ‌شناس اتریشی و پدر علم روانکاوی)

 

فیلم

 

فیلم کمدی – سیاسی ساخته جورج کلونی

جورج کلونی در چهلمین فستیوال فیلم تورنتو تازه ترین فیلم خود را که کمدی سیاسی به نام "مدل ما بحران است"، معرفی کرد. این فیلم بر روایت تاکتیکهای کمپین ریاست جمهوری در آمریکای جنوبی و نتایج آن تمرکز دارد.

جورج کلونی در این فستیوال در مصاحبه ای گفت: "دیدگاههای "دونالد ترامپ" در باره مهاجران مکزیکی احمقانه است. تاریخ به مناظره جمهوریخواهان خواهد خندید. هر کس حرفهایی به تا این حد غیر قابل تحمل می زند، باید به او خندید."

دونالد ترامپ، میلیونری که در حال حاضر در صدر لیست نامزدهای جمهوریخواهان برای ریاست جمهوری قرار دارد، بارها مهاجران مکزیکی را قاچاقچی مواد مخدر و انتقال دهنده بیماریها خطاب کرده است.

"سندرا بولک"، هنرپیشه اول این فیلم، نقش یک استراتژیست آمریکایی را بازی می کند که به بولیوی دعوت می شود تا به یک سناتور برای پیروزی در انتخابات کمک کند.

سندرا بولک در کنفرانس خبری در تورنتو گفت: "این فیلم نمایش روشهایی است که ثروتمندان و سرمایه داران تفکرات مردم را به سمت موضوعات مورد علاقه خود هدایت و از واقعیتها دور می کنند.  وی افزود: "ما باید کنترل اوضاع را خود در دست بگیریم."

 

جشنواره فیلم ونیز

جشنواره فیلم "ونیز" روز دوم سپتامبر با نمایش فیلم "اورست" ساخته "بالتازار کورماکور" آغاز شد.

این فیلم داستان واقعی گروهی را روایت می کند که برای فتح اورست در سال ۱۹۹۶ عازم این بلندترین قله جهان شدند و برخی از آنها همانجا جان خود را از دست دادند، بی آن که فرصت پایین آوردن اجساد شان وجود داشته باشد.

در بخش مسابقه امسال چهره های سرشناسی چون "مارکو بلوچیو"، "آتوم اگویان"، "آموس گیتای"، "چارلی کافمن"، "یرژی اسکولیموفسکی" و "الکساندر سوخوروف" حضور دارند.

"مارکو بلوچیو"، فیلمساز کهنه کار ایتالیایی، با فیلمی به نام "خون خون من"، "آتوم اگویان" با فیلمی به نام "به خاطر داشته باش"، "یرژی اسکولیموفسکی"، فیلمساز لهستانی، با فیلم تازه اش به نام "یازده دقیقه" و "الکساندر سوخوروف" با فیلم "کشتی روسی" به جشنواره آمده اند.

باوجود انبوه فیلمهای ایرانی ارایه شده به دفتر جشنواره، تنها یک فیلم ایرانی پذیرفته شد: "چهارشنبه، نوزدهم اردیبهشت"، ساخته وحید جلیل وند.

 

شکست سیاسی - تجاری "محمد رسول الله"

عدم استقبال از فیلم "محمد رسول الله"، کارگردان آن را به درخواست کمک از دولت واداشت. کارگردان این فیلم سفارشی، در نامه ای به وزیر کشور از وی خواست به استانداران سراسر کشور دستور دهد که از فیلم وی حمایت کنند.

مجید مجیدی در این نامه که توسط یک رسانه داخلی افشا گردید، خواستار قرار دادن فیلم او "در سبد فرهنگی خانوارها" و به طور مشخص، "پیش خرید بلیطهای در نظر گرفته شده با قیمت تخفیفی" و "توزیع مناسب" فیلم شد.

این فیلم، عنوان پر خرج ترین فیلم تاریخ سینمای ایران را یدک می کشد و ساخت آن نزدیک به 95 میلیارد تومان (۴۰ میلیون دلار) هزینه برداشته است. تامین کننده مالی "محمد رسول الله"، "بنیاد مستضعفان" است که از طریق یک بنگاه خود به نام "موسسه نور تابان" بر روند تهیه و پخش آن نظارت دارد.

در همین حال، شورای صنفی نمایش، یک ارگان دولتی وابسته به وزارت ارشاد که اکران فیلمها را "مهندسی" می کند، اعلام داشت که روز شنبه 21 شهریور، بلیط "محمدرسول الله" در سراسر کشور نیم بها به فروش می رسد.

145 سینمای کشور موظف به اکران این فیلم شده اند. حذف یا کسر فیلمهای دیگر از روی اکران سینماها برای نمایش دستوری "محمد رسول الله" موجب اعتراضاتی نیز شده است. علی ملاقلی پور، کارگردان فیلم "قندون جهیزیه"، در واکنش به کسر سئانسهای فیلم خود به نفع "محمدرسول الله"، با راهپیمایی در خیابانهای تهران و وارد شدن به زمین فوتبال در حین برگزاری مسابقه در استادیوم آزادی، نسبت به این امر دست به اعتراض زد.

 

کتاب

 

اعتراف فردریک فورسایت به همکاری با سرویس اطلاعاتی بریتانیا

"فردریک فورسایت"، در زندگینامه خود با عنوان "بیگانه؛ زندگی من" که به تازگی منتشر شده، اعتراف کرده است که بیست سال تمام با سرویس اطلاعاتی بریتانیا همکاری می کرده است. .

طرفداران این نویسنده سالها بود که گمان می‌ بردند با توجه به جزییات دقیق در داستانهای جاسوسی وی، فورسایت حتما برای دستگاههای اطلاعاتی بریتانیا فعالیت می ‌کرده است.

فورسایت که کتابهایی چون "روز شغال"، "پرونده اودسا" و "سگهای جنگ" را نوشته، گفته است که از او خواسته شده بود که در جریان جنگ "بیافرا" در سالهای پایانی ۱۹۶۰، از نیجریه اطلاعات بفرستد.

این نویسنده ۷۷ ساله گفت: "وزارت امور خارجه (بریتانیا) کشته شدن کودکان در جنگ داخلی را تکذیب می ‌کرد، چون (دولت) از رژیم دیکتاتور نیجریه حمایت می ‌کرد."

او که به عنوان خبرنگار برای رسانه ‌هایی چون "رویترز" و "بی ‌بی ‌سی" کار می‌ کرده، بسیاری از کتابهای داستانی ‌اش را که به بیش از بیست اثر می ‌رسد، بر اساس تجربیات شخصی خود در کشورهای مختلف نوشته است. بیش از ۷۰ میلیون نسخه از این آثار در سراسر جهان فروخته شده است.

تازه ‌ترین کتاب او "فهرست قتل" نام دارد که در سال ۲۰۱۳ منتشر شد.

"روز شغال" که از مشهورترین رمانهای جاسوسی جهان است و به ماجرای ترور ژنرال "دوگل" می‌ پردازد، در سال ۱۹۷۳ به کارگردانی "فرد زینه ‌مان" ساخته شد. فیلم دیگری با عنوان "شغال" با اقتباس از این کتاب در سال ۱۹۹۷ با بازی "بروس ویلیس" و "ریچارد گیر" به روی پرده رفت که نتوانست موفقیت نسخه اولیه را تکرار کند.

 

کتاب "سانتیاگو، یک روز اکتبر" با ترجمه فارسی منتشر شد

"سانتیاگو، یک روز اکتبر" در باره شیلی و آلنده، کودتا و روزهای پس از آن، از مبارزه با کودتاچیان علیه سلطه نیروی خون ریز، سرکوبگر و روزهای سیاه می گوید. این کتاب تجربیات مبارزاتی انقلابیون شیلی را بازگو می کند و داستان زندانیان، شکنجه شدگان، اعدامیان و ناپدیدشدگان در رژیم "اگوستو پینوشه" را شرح می دهد.

"سانتیاگو، یک روز اکتبر" اثر "کارمن کاستیلو" (Carmen Castill4o)، نویسنده شیلیایی مقیم فرانسه، مستند ساز و همسر رهبر سازمان "میر" می باشد که براساس گفتگو با یکی از رهبران اصلی مبارزات آن دوران "میگوئل انریکوئز" (Miguel Enriquez) رهبر "میر" نوشته شده است. شیدا نبوی آن را به فارسی ترجمه کرده است.

 

تیاتر

 

لغو مراسم روز پایانی جشنواره تیاتر استانی آذربایجان شرفی

مراسم روز پایانی بیست و هفتمین جشنواره تیاتر آذربایجان ‌شرقی که از نهم شهریور در تبریز آغاز شده بود، با صدور اطلاعیه ای از سوی اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان لغو شد.

پیش از این و طبق برنامه ریزیهای صورت گرفته مقرر بود اختتامیه جشنواره بیست و هفتم تیاتر استان که توسط انجمن هنرهای نمایشی تبریز و با همکاری اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی آذربایجان‌ شرقی برگزار می شد، ساعت ۱۸ دوازدهم شهریور در مجتمع سینمایی ۲۲ بهمن تبریز اجرا ‌شود که این مراسم با اطلاعیه اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی تا اطلاع ثانوی لغو شده است.

اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی آذربایجان شرقی در اطلاعیه خود علت لغو این مراسم را "به نمایش در آمدن صحنه‌ هایی مغایر با ضوابط ابلاغی و موارد مورد تایید دبیر‌خانه جشنواره در اجرای برخی از گروهها‌ی راه یافته به بخش مسابقه" عنوان و تصریح کرده است.

 

"شام با صدام" روی صحنه رفت

"آنتونی هوروویتز"،‌ نویسنده بریتانیایی، نمایشنامه ‌ای با عنوان "شام با صدام" نوشته که در لندن روی صحنه رفته است. او گفته است که هدفش از نوشتن این نمایشنامه، "کاوش عراق پس از حمله آمریکا بوده است".

این تیاتر کمدی که در آن "استیون برکاف" نقش صدام حسین را بازی می‌ کند، روایت شبی است که صدام با یک شیشه شراب به خانه ‌اش در بغداد نزد خانواده ‌اش می‌ رود و می‌ گوید که قصد دارد شام را همراه آنان بخورد.

آنتونی هوروویتز که به تازگی آخرین رمان "جیمز باند" به قلم او منتشر شده، می گوید: "عراق حالا دیگر حوصله ما را سر برده. آن قدر درباره ‌اش شنیده‌ ایم که دیگر هر چه می شنویم، چیزی به شنیده ‌ها و دانسته ‌های ما نمی ‌افزاید. به نظر می ‌رسد کمدی تنها راهی است که می‌ توان بار دیگر با آن به سراغ عراق رفت و مردم را به فکر دوباره واداشت."

 

نمایش مهره سرخ؛ نگاهی اسطوره ‌ای به سرشت انسانها

نمایش "مهره سرخ"، نتیجه چند سال پژوهش و همکاری شاهرخ یادگاری، آهنگساز، طراح صدا و کارگردان هنری ساکن "سن دیگو" و شاهرخ مشکین قلم، رقصنده، بازیگر و کارگردان تیاتر ساکن پاریس است. این نمایش آمیزه ای از موسیقی، رقص، تیاتر، نقالی و پرده داری است. داستان نمایش از افسانه "رستم و سهراب" شاهنامه فردوسی برگرفته شده و از اثر حماسی سیاوش کسرایی، "آرش کمانگیر" نیز الهام گرفته است.

این نمایش چندرسانه ای پس از گشایش در سن دیگو و سه اجرای موفق در جشنواره تیرگان امسال در تورنتو، روز شنبه ۲۹ اوت در "رویس هال" دانشگاه لس آنجلس به زبان فارسی و با زیرنویس انگلیسی به روی صحنه آمد.

 

موسیقی

 

افت فروش سی‌ دی در آمریکا

بر اساس آمار صنعت موسیقی آمریکا، فروش سی‌ دی در نیمه نخست امسال ۳۱ و نیم درصد افت داشته است. فروش سی ‌دی از ماه ژانویه تا ژوییه، ۴۱ میلیون اما در سال گذشته ۵۶ میلیون و هشتصد هزار نسخه بوده است.

دلیل عمده این کاهش، پخش اینترنتی موسیقی بوده که گردش مالی آن با ۲۳درصد افزایش به بیش از یک میلیارد دلار رسیده است.

پخش اینترنتی موسیقی در حال حاضر حدود یک سوم از درآمد صنعت موسیقی در آمریکا را تشکیل می ‌دهد؛ هر چند درآمد از موسیقی نسبت به سال پیش با نیم درصد کاهش به ۳ میلیارد و ۱۷۰ میلیون دلار رسیده است

با این حال هنوز درآمد ناشی از دانلود دیجیتال موسیقی با رقم یک میلیارد و ۳۰۰ میلیون دلار، از درآمد اشتراک برنامه ‌های پخش اینترنتی موسیقی بیشتر است.

 

شعر

 

اعلامیه

برای رفیق شاهرخ زمانی

داغی که پرچم ماست

حسن حسام

 

این بار

باز

عاشق ¬کشان رنگارنگ

با نیرنگ

خونسرد مثل مرگ

اعلام کرده اند:

   مرگِ کبود

   این موج پر خروش را

   خاموش کرده است

*

دزدانِ کارِ کارگران

از ترسِ ¬مرگ

سر گرم غار غار

تا نشکفد صدایی در خشم کارگر

اعلام کرده اند :

   این منتهای جسارت

   این منتهای عشق و عدالت

   مرده است !

*

ای گُرد ِسرخ ِ دلاور

شاهرخ جان !

   شبکور چشم ندارد.

 

در سرزمین دربند

تا بی شماره

سر

 و

 بازو

درکارِ

 کارزار است

دریا دلان

به جون موج

  تا اوج

با خشم می ¬خروشند

*

اما

 اما

به ما بگو

آیا

ای سرخ ِ سرخ

   دلاور ِ رعنا

با آن نگاه و لبخند،

در بادِ هرزه ¬تابِ اهریمن

پرپر شده

  فسرده و خاموش گشته¬ ای؟

*

باور نمی ¬کنیم

   باور نمی ¬کنیم

 باور نمی¬ کنیم مقتول دین و سرمایه

قتلت که مرگ نیست

تو زنده¬ ای

تا بارور شود زمینِ بی ¬حاصل.

از شوره زار،

  گل و گندم

رقصان به بار نشیند

 

توزنده ¬ای

در جنگلی زِ انسان

در بی ¬شماره کارگران

در بازوا¬¬ن ¬شان

در زانوان ¬شا ن

در سرهای ¬شان

  و سودا های ¬شان

*

هلا

بنفشه ی رخشان

گلِ همیشه بهاران

در این شبانه¬ ی تاریک

و سنگلاخ و جاده ¬ی باریک

با مایی

در مایی

  ستاره ی راه

 

 

منبع: نبردخلق شماره 363، چهارشنبه اول مهر 1394 - 23 سپتامبر 2015

بازگشت به نبردخلق

بازگشت به صفحه اول