رویدادهای هنری ماه

لیلا جدیدی

 

سخن روز:

- "در روزگاری که دروغ یک واقعیت عمومی است، به زبان آوردن حقیقت یک اقدام انقلابی است" (جورج اورول، ۱۹۰۳ - ۱۹۵۰)، داستان نویس، روزنامه ‌نگار، منتقد ادبی و شاعر انگلیسی. او را بیشتر برای دو رمان سرشناس و پرفروشش، "مزرعه حیوانات" و "1984" می ‌شناسند. او همچنین با نقدهای پرشماری که بر کتابها می ‌نوشت، بهترین وقایع نگار فرهنگ و ادب انگلیسی قرن شناخته می ‌شود.

 

- "در زندگی قرار نیست خود را کشف کنید، قرار است خودتان را بسازید" (جورج برنارد شاو، 1856 - ۱۹۵۰)، نمایشنامه ‌نویس سبک کُمیک، منتقد ادبی و مبلغ سوسیالیست ایرلندی ‌تبار. از او به ‌عنوان توانمند ترین نمایشنامه نویس بریتانیایی پس از شکسپیر و نافذ ترین رساله ‌نویس پس از "جاناتان سوییفت"، هجو نویس ایرلندی، یاد می‌ کنند.

 

موسیقی

 

"انقلاب استیو جابز" روی صحنه اپرا

"میسون بیتس"، آهنگساز آمریکایی، زندگی "استیو جابز"، بنیان گذار شرکت اپل را که در سال ۲۰۱۱ درگذشت، به روی صحنه اپرا خواهد برد. این اپرا به موضوعاتی می‌‌پردازد که زندگی شخصی جابز را تحت تاثیر قرار داده بودند. اولین اجرای آن در سال ۲۰۱۷ خواهد بود. این اپرا بر اساس زندگی مردی که انقلابی در رایانه ‌های شخصی و کسب و کار موسیقی ایجاد کرد و از همه برجسته تر، تلفن هوشمند "آیفون" را به ارمغان آورد، به روی صحنه خواهد رفت.

این اپرا دارای یک موسیقی بسیار نوآور الکتروآکوستیک همانند شخصیت خلاق و نوآور خود استیو جابز است.

 

آلبوم جدید کرت کوبین در ماه نوامبر منتشر می شود

آلبوم جدیدی از ترانه های منتشر نشده "کرت کوبین"، خواننده فقید گروه "نیروانا"، نوامبر امسال منتشر می ‌شود.

این ترانه ها در آلبوم رسمی فیلم مستند Montage of Heck جا گرفته که به زندگی کرت کوبین می پردازد. کارگردان این مستند، در هنگام ساخت فیلم بیش از یکصد کاست موسیقی از آهنگهای ضبط شده توسط کرت کوبین را پیدا کرد. "برت مورگن"، کارگران این مستند می ‌گوید این کاستها، تصویر متفاوتی از کرت کوبین ارایه می ‌کند.

کرت کوبین در آوریل ۱۹۹۴ در سن 27 سالگی با شلیک گلوله خود را کشت.

 

خوانندگانی که پس از مرگ همچنان پولسازند

- "فرانک زاپا" 22 سال پس از مرگ، صدمین آلبوم او به نام "Dance me this" که حاصل ترکیب آواز مغولی با سیستم صوتی قدیمی "Synclavier" است، به بازار عرضه شد.

- "مایکل جکسون" در سال ۲۰۰۹ به خواب ابدی فرو رفت، اما صدایش همچنان زنده است. در سال ۲۰۱۴ آلبوم Xscape ، دومین آلبوم او پس از مرگ منتشر شد.

- "الویس پرسلی" همه رکوردها را می ‌شکند. او تا زمان مرگش در سال ۱۹۷۷ رقمی معادل ۶۰۰ میلیون نسخه از آلبومهایش را به فروش رساند. تاکنون ۲ میلیارد نسخه از آلبومهای الویس به فروش رفته ‌است.

- "پاکو د لوسیا" یکی از استادان بزرگ گیتار فلامینگو و تاثیرگذار ترین هنرمند این سبک در قرن بیستم بود. آلبوم Cancion Andaluza او اواخر ماه آوریل سال ۲۰۱۴ منتشر شد.

- "باب مارلی". سال ۱۹۸۳ زمانی که آلبوم "Confrontation" از باب مارلی منتشر شد، دو سال از مرگ او گذشته بود. ترانه "Buffalo Soldier" از این آلبوم به یکی از محبوب ‌ترین ترانه‌ های جاماییکاییها تبدیل شد.

- "جنیس جاپلین"، "ژیلبر بکو"، "جانی کش"، "نت کینگ کول" و "امی واینهاوس" از دیگر هنرمندان این لیست هستند.

 

محاکمه نظامیان متهم به قتل ویکتور خارا

ده نظامی سابق شیلی باید برای قتل خشونت ‌بار "ویکتور خارا"، ترانه‌ سرای نامدار چپ این کشور در بیش از ۴۰ سال پیش، در برابر دادگاهی در سانتیاگو پاسخگو باشند. ویکتور خارا را در آمریکای لاتین "صدای مردم فرودست" می‌ نامیدند.

ویکتور خارا در زمان خود یکی از معروف ‌ترین و محبوب ‌ترین خواننده ‌های سیاسی در آمریکای لاتین بود. او را صدای مردم فرودست و نماد اپوزیسیون چپ می ‌دانستند.

ویکتور خارا مدت کوتاهی پس از کودتای ژنرال "آگوستینو پینوشه" در شیلی در ۱۱ سپتامبر ۱۹۷۳ بازداشت شد و تحت شکنجه قرار گرفت. او پنج روز پس از دستگیری به قتل رسید. در کالبدشکافی سال ۲۰۰۹، جای ۴۴ گلوله بر پیکر او تشخیص داده شد و معلوم شد که شمار زیادی از استخوانهای او شکسته است.

در زمان دیکتاتوری پینوشه در شیلی (۱۹۹۰ ـ ۱۹۷۳)، ۵ هزار تن در این کشور کشته و حدود ۱۰۰ هزار تن بازداشت، زندانی و شکنجه شدند.

 

اعتراض مادونا به بی بی سی

"مدونا"، خواننده پاپ آمریکایی، می گوید خلاقیت، تاریخ انقضا ندارد.

این اظهار نظر مدتی پس از آن صورت گرفته است که مدونا رادیو ۱ بی بی سی را متهم کرد به دلیل سنش، از قراردادن آهنگهای او در لیست پخش خودداری کرده است. مدونا که اکنون ۵۶ سال دارد، در گفتگو با خبرگزاری اسوشیتدپرس گفته است:"دوست دارم خود را با هنرمندان دیگری همچون "پیکاسو" مقایسه کنم. او تا روزی که مُرد، همچنان نقاشی کشید و نقاشی کشید. چرا؟ چون فکر کنم انگیزه این کار را در وجود خودش حس می کرد. زندگی به او انگیزه می داد و به همین دلیل، ناگزیر بود که وجود و درونیات خود را بروز بدهد؛ من هم همین حس را دارم."

 

نقاشی

 

آمریکا تابلوی ربوده شده پیکاسو را به فرانسه برگرداند

آمریکا تابلوی پیکاسو بنام "آرایشگر" را که ارزش آن 15 میلیون دلار برآورده شده، به فرانسه بازگرداند. پیکاسو این تابلو را به سبک کوبیسم و در سال ۱۹۱۱ میلادی کشیده بود. این تابلو در دسامبر سال گذشته میلادی (۲۰۱۴) در محموله ای که از بلژیک به نیوجرسی حمل می شد، پیدا شد. تابلوی مذکور در بسته ای قرار داشت که برچسب صنایع دستی با قیمت ۳۰ دلار بر آن زده شده بود.

مقامات اراده مهاجرت آمریکا این تابلو را به سفارت فرانسه در واشنگتن تحویل داده اند.

این نقاشی در سال ۲۰۰۱ از موزه "ژرژ پمپیدو" در پاریس ربوده شده بود.

 

آتنا فرقدانی برنده جایزه شجاعت نهاد بین المللی حقوق کاریکاتوریستها شد

آتنا فرقدانی، کارتوریست زندانی، برنده‌ جایزه‌ شجاعت کشیدن کاریکاتور از سوی شبکه‌ بین المللی مدافع حقوق کاریکاتوریستها (CRNI) شد.

این جایزه‌ برای جلب توجه عمومی و رسانه‌ ای به شرایط وخیم هنرمندان کارتونیست شکل گرفته تا فشار بین المللی را متوجه کسانی سازد که حق آزادی بیان و حقوق بشر آنها را محدود و نقض کرده ‌اند.

آتنا فرقدانی، هنرمند نقاش و کارتونیست منتقد، به خاطر کشیدن کاریکاتوری در اعتراض به طرح پیشنهادی مجلس ارتجاع که حق کنترل موالید و حقوق زنان را در ایران محدود می ‌کرد، زندانی و از ادامه تحصیل در مقطع کارشناسی ارشد منع شد.

او سال گذشته پس از یک دوره کوتاه بازداشت، با انتشار ویدیویی به شرح دوران بازداشت خود پرداخت و از جمله گفت که ماموران زن در بازرسی بدنی او را برهنه کرده و برخورد خشنی با او داشته ‌اند.

این کارتونیست در خرداد ماه ۱۳۹۴ به حکم شعبه ۱۵ بیدادگاه انقلاب اسلامی، به اتهام "اجتماع و تبانی علیه امنیت ملی"، "فعالیت تبلیغی علیه نظام" و "توهین به رهبری، رییس جمهور، نمایندگان مجلس و ماموران بند ۲ الف سپاه در حین بازجویی ‌اش" به ۱۲ سال و ۹ ماه حبس محکوم شد.

پیش از این نیز در سال ۱۳۸۰، نیک آهنگ کوثر و در سال ۱۳۸۵ مانا نیستانی، کارتونیستهای ایرانی، موفق به دریافت این جایزه‌ بین ‌المللی شده بودند. این جایزه در سال ۲۰۱۴ به طور مشترک به دو کارتونیست از هند و فلسطین اهدا شد که اولین زنانی بودند که برنده این جایزه می‌ شدند.

 

ادبیات

 

انتقال خاکستر پیکر گابریل گارسیا مارکز به زادگاهش

به تصمیم همسر و دو پسرش، خاکستر پیکر "گابریل گارسیا مارکز"، برنده جایزه نوبل ادبیات، به شهر "کارتاخنا" در کلمبیا منتقل می شود. این خبر با استقبال بسیاری در کلمبیا روبه رو شده است.

مارکز که آوریل سال گذشته در مکزیک درگذشت، سالها در شهر کارتاخنا زندگی کرده بود. او شماری از آثارش از جمله "عشق سالهای وبا" را در این شهر نوشت.

نویسنده رمان "صد سال تنهایی" همچنین مرکزی برای آموزش روزنامه نگاران آمریکای لاتین در این شهر تاسیس کرده است. مارکز که در سال ۱۹۲۷ در کلمبیا به دنیا آمد، سه دهه آخر عمرش را در مکزیک زیست.

او از بزرگ ترین چهره های ادبیات اسپانیایی و آمریکای لاتین محسوب می شود و از او به عنوان پیشتاز سبک رئالیسم جادویی یاد شده است.

تمامی آثار او از جمله "پاییز پدر سالار"، "گزارش یک قتل"، "ساعت شوم"، "ژنرال در هزارتوی خود"، "خاطرات دلبرکان غمگین من"، "کسی به سرهنگ نامه نمی نویسد"، "از عشق و شیاطین دیگر"، "زیباترین غریق جهان"، "گزارش یک آدم ربایی"، "سفر پنهانی میگل لیتین به شیلی"، "زیستن برای بازگفتن" و "یادداشتهای روزهای تنهایی" به فارسی ترجمه و منتشر شده‌ اند.

 

وضعیت اسفناک کتابخوانی در ایران

کتابفروشان می گویند، کتاب فروشی در ایران کار بیهوده ای است و انتشار 200 نسخه ای کتاب را بهترین دلیل آن توصیف می کنند.

برای نمونه، مدیر فروشگاه "کتاب آگاه" با "اسفناک خواندن وضع کتاب"، بهترین دوره فروش کتاب را قبل از سالهای ۸۰ دانسته است. او علت بی ‌رونقی بازار کتاب را نه تنها در مسایل اقتصادی، بلکه همچنین مربوط به "فرهنگ کتابخوانی" می ‌داند. یکی دیگر از کتابفروشیها گفته است: "تعداد کتابخوانها آنقدر کم است که ما مشتریهای‌ مان را به چهره می ‌شناسیم."

یک دستفروش کتاب نیز گفته است دو روز است که تنها دو کتاب فروخته. به گفته او مراجعه ‌کنندگانش دنبال کتابهای غیرمجاز هستند.

برخی فروشندگان می ‌گویند "مادیات زدگی" سبب شده تا مردم برای آگاهی و کتاب ارزش قایل نشوند و عده ‌ای هم معتقدند "پول" برای مردم ارزش بیشتری از تفکر دارد و البته عده ‌ای هم کتاب نمی‌ خوانند تا "ذهنشان درگیر نشود".

اما به نظر می رسد مهمترین نقش در کسادی بازار رسمی کتاب، سانسور، فشار بر نویسندگان مستقل و جلوگیری از انتشار آثاری باشد که مورد پسند حکومت نیست و آنها را مغایر با ایدیولوژی و سیاست خود ارزیابی می کند. کتابخوانها با کناره گیری از صحنه رسمی و محصولات آن، به این شرایط واکنش نشان می دهند.  

 

تیاتر

 

حمایت از هنرمندان بیمار

از ۲۶ مرداد تا ۲ شهریور (۱۷ تا ۲۴ اوت) ،هفت تیاتر در هفت شب برای حمایت از هنرمندان در تهران روی صحنه خواهد رفت. بازیگران برای نقش ‌آفرینی در این نمایشنامه ‌ها دستمزدی دریافت نخواهند کرد و تمام درآمد اجرای تیاترها به هنرمندان بیمار در این عرصه اهدا خواهد شد.

این هفت شب با تیاتر‌های کلاسیک آغاز می‌ شود و با روی صحنه رفتن نمایشهای معاصر به پایان می ‌رسد. هر کدام از این هفت شب به یکی از بهترین ‌آثار یک نویسنده اختصاص داده شده است. "ماتئی ویسنی‌ یک" و "آنتوان دو سنت‌ اگزوپری" تنها دو تن از نویسندگان انتخابی این مجموعه هستند.

"آنتیگونه"، "مکبث"، "شازده کوچولو" و "عنکبوتی در زخم" نمونه ‌ای از نمایشنامه ‌هایی هستند که علاقمندان در این هفت شب شاهد به روی صحنه رفتن آنها خواهند بود؛ قصه ‌هایی که برای بسیاری آشنا هستند و یا با آنها خاطره دارند

 

سینما

 

اسفندیار منفرد زاده: من با شمایان همسو نبوده و نخواهم بود

اسفندیار منفردزاده، ‌آهنگساز و موسیقی ‌دان نامدار ایرانی، در نامه ‌ای خطاب به مسعود کیمیایی، فیلمساز، با اشاره به این که "من با شمایان همسو نبوده و نخواهم بود"، از او خواست تا آثارش در شب موسیقی فیلم این کارگردان اجرا نشود.

شب موسیقی فیلم مسعود کیمیایی قرار بود ۱۵ مردادماه با اجرای ارکستر سمفونیک به رهبری بهزاد عبدی و خوانندگی رضا یزدانی در تالار وزارت کشور برگزار شود.

متن نامه اسفندیار منفردزاده از این قرار است:

از شما آقای رضا [بهزاد] عبدی و "استاد مسعود کیمیایی" عاجزانه – به ‌درستی عاجزانه - استدعا دارم از تجاوز به حقوق معنوی - مادی من یعنی اجرای موسیقیهایم، حتی اگر برایتان منافعی در پی دارد، دست بردارید. زیرا من با شما همسو نبوده و نخواهم بود!

از موسیقی فیلم «سفر سنگ» تا امروز آثار بسیاری برای این برنامه وجود دارند که با اجازه از سازندگان آنها می ‌توانند به‌ کار آیند!"

مسعود کیمیایی در جواب اسفندیار منفردزاده در مصاحبه ‌ای اعلام کرد که در شب موسیقی متن فیلمهایش ساخته‌ های این آهنگساز اجرا نخواهد شد. وی گفت: "آقای منفردزاده از دوستان قدیمی من هستند. ولی در برخی موضوعات با هم اختلاف نظر و عقیده داریم."

 

جشنواره "یوزپلنگ طلایی" لوکارنو

شهر "لوکارنو" در سوییس به مدت ده روز میزبان ستارگان و علاقمندان فیلم و سینما است.

جشنواره سینمایی لوکارنو در کنار جشنواره ‌های "برلین"، "کن" و "ونیز" یکی از چهار جشنواره مهم فیلم در اروپا محسوب می‌ شود. در شصت و هشتمین دوره‌ جشنواره لوکارنو مجموع حدود ۲۰۰ فیلم در این به نمایش درمی‌ آیند. ۱۹ اثر بر سر جایزه اصلی، "یوزپلنگ طلایی" با یکدیگر رقابت خواهند کرد.

فیلم "ریکی و فلش" به کارگردانی "جاناتان دمی" که "مریل استریپ" در آن نقش یک ستاره موسیقی راک را ایفا می ‌کند، این دوره از جشنواره لوکارنو را افتتاح کرد.

بکی از ویژگیها و جذابیتهای جشنواره لوکارنو، نمایش فیلم در فضای باز معروف "پیاتزا" است که گنجایش ۸ هزار نفر را دارد. فیلمهایی که در بخش "پیاتزا گرانده" به نمایش درمی‌ آیند، از سوی تماشاگران مورد ارزیابی قرار گرفته و در پایان نیز جایزه‌ ویژه تماشاگران به بهترین فیلم منتخب تعلق می ‌گیرد.

در بخش مسابقه‌ جشنواره لوکارنو، فیلم "بهشت"، ساخته سینا عطاییان، یکی از ۱۹ فیلمی است که برای شکار "یوزپلنگ طلایی" خیز برداشته است.

منبع: نبردخلق 362، یکشنبه  اول شهریور  1394 (23 آگوست 2015)

 

بازگشت به نبردخلق

بازگشت به صفحه اول