زنان در مسیر رهایی

 

اسد طاهری

 

ابراز نگرانی خامنه ای از رشد طلاقهای توافقی

ایلنا، 7 تیر - رییس کل دادگاههای عمومی و انقلاب تهران با اشاره به مساله طلاق و ابراز نگرانی مقام معظم رهبری در دیدار اخیر مسوولان قوه قضاییه از رواج طلاق توافقی در جامعه گفت: "امروزه در دادگاههای خانواده، شاهد رشد طلاقهای توافقی هستیم که خود به یک معضل تبدیل شده است."

عباس پوریانی در جمع کارکنان قضایی مجتمع قضایی خانواده افزود: "متاسفانه همه از کنارش به راحتی رد می شوند و برای رسیدن به موضوع طلاق این راه را انتخاب می کنند تا بدون نزاع و بدون مخالفت جدا شوند، اما در جامعه دینی ما نباید به این شکل باشد، بلکه قوانین همراه با دستورات دینی باید مورد توجه باشد."

وی افزود: "امروز ماهواره ها و فضای مجازی در افزایش طلاق، به ویژه طلاق توافقی بی تقصیر نیستند، در واقع از طریق ابزار ماهواره، طلاق توافقی و فرهنگ غربی در میان زوجین رواج پیدا می کند."

 

درخواست محرومیت به دلیل جلوگیری از حضور زنان در ورزشگاهها

رادیو فردا، 12 تیر ـ سازمان دیدبان حقوق بشر روز پنجشنبه، 11 تیرماه، در بیانیه ‌ای خواستار مجازات مقامات ایرانی به دلیل ادامه جلوگیری از حضور زنان و دختران ایرانی در مسابقات والیبال مردان شد.

سازمان دیدبان حقوق بشر که مقر آن در شهر نیویورک است، در بیانیه خود از فدراسیون بین المللی والیبال خواسته است تا مقامات ایرانی را به دلیل ادامه ممنوعیت حضور زنان در ورزشگاههای کشور مجازات کند.

بیانیه این سازمان مدافع حقوق بشر درست در روزی منتشر شد که رییس فدراسیون والیبال ایران پیش بینی کرد که به دلیل جلوگیری از حضور زنان در سالنهای والیبال کشور، ایران سال آینده از میزبانی "بازیهای مهم مانند فینال لیگ جهانی یا رقابتهای جهانی در رده‌ های مختلف سنی" محروم خواهد شد.

یک مقام مسوول در سازمان دیدبان حقوق بشر از فدراسیون بین المللی والیبال خواسته است تا به عنوان مجازات جمهوری اسلامی، بقیه مسابقات جهانی والیبال در ایران را لغو کند.

این سازمان همچنین از تمام دست ‌اندرکاران رویدادهای ورزشی بین المللی خواسته است تا فعالانه از حق زنان و دختران برای شرکت و حضور در رویدادهای ورزشی حمایت کنند.

 

اسید پاشی روی دو دختر دانش‌ آموز در هرات

بی بی سی، 13 تیر - افراد ناشناس موتورسیکلت سوار به روی دو دختر دانش ‌آموز در ولایت هرات، در غرب افغانستان، اسید پاشیده‌ اند.

"عزیزالرحمان سروری"، رییس معارف هرات، گفت: "متاسفانه زمانی که شاگردان ما از خانه به سوی مکتب می‌ آمدند، در جاده "لیسه مهری"، دو شخص موتورسیکلت سوار به روی دخترها اسید پاشیدند."

آقای سروری همچنین گفت که وضعیت یکی از دختران "نگران کننده" است. مسوولان شفاخانه نور در هرات گفته ‌اند که دختران به این شفاخانه انتقال داده شده اند. این دختران، دانش‌ آموزان لیسه (دبیرستان) مهری هروی در هرات بودند.

در افغانستان پیش از این هم موارد اسیدپاشی به روی دختران در ولایاتی مثل قندهار و قندوز ثبت شده است. اما این نخستین مورد اسید پاشی در ولایت هرات است.

 

صیغه کارگران زن "بی سرپرست"، ابزار دیگری برای انقیاد زنان کارگر

اقدام کارگری، 15 تیر - بنا به گزارش دریافتی، برخی کارگاهها و کارخانجات استان همدان، به ویژه یکی از کارخانه های فعال با سابقه بیش از ده سال در زمینه تولید پلمب (پلمبهای کابلی، فشنگی و غیره)، به محض مراجعه زنان به اصطلاح "بی سرپرست" برای استخدام، ابتدا و پیش از استخدام، اقدام به صیغه آنان می کنند.

این اقدام شیادانه و وقیح که با سوواستفاده از موقعیت پایین چانه زنی زنان کارگر و فشارهای اقتصادی و نیازهای مادی آنان صورت می گیرد، مصداق بردگی جنسی است. وضعیت حاد معیشتی و نیاز مبرم به کار به هر قیمت، همراه با ترس همیشگی از اخراج و "بی آبرویی"، بسیاری از زنان شرافتمند کارگر را به سکوت در برابر چنین اجحافاتی که از پشتوانه قانونی برخوردارند، وا می دارد.

 

تظاهرات در مراکش در حمایت از آزادی پوشش

دویچه وله، 16 تیر - صدها فعال اجتماعی با تجمع مقابل پارلمان مراکش علیه محاکمه دو دختر جوان به اتهام پوشیدن دامن تنگ و کوتاه اعتراض کردند. بیش از ۵۰۰ وکیل برای دفاع از این دختران اعلام آمادگی کرده ‌اند.

حدود سه هفته پیش دو دختر ۱۹ و ۲۳ ساله مراکشی پس از درگیری لفظی با چند مرد که به پوشش آنها اعتراض داشتند، در شهر ساحلی "اقادیر" توسط پلیس بازداشت شدند. در پرونده این دختران لباس آنها "بسیار تنگ" و ظاهر شدن با آن در گذرگاههای عمومی "عملی بسیار زننده و قبیح" توصیف شده است.

در قوانین جزایی کشور پادشاهی مراکش مجازات "رفتار زننده در ملاء عام" می ‌تواند از یک ماه تا دو سال زندان باشد.

جلسه تفهیم اتهام دو دختر مراکشی روز دوشنبه (۱۵ تیر) برگزار و همزمان با اعتراض گسترده حقوق ‌دانان و فعالان اجتماعی روبرو شد.

بر اساس گزارشها، بیش از ۵۰۰ وکیل داوطلب دفاع از دختران بازداشتی شده‌ اند، اما به علت محدودیت فضای دادگاه، تنها حدود ۲۰۰ نفر آنها موفق به حضور در جلسه تفهیم اتهام شدند.

همزمان، صدها حقوقدان و فعال اجتماعی مقابل ساختمان پارلمان مراکش در رباط گرد آمدند و با شعارهایی نظیر "لباس جرم نیست"، از حق پوشیدن لباس دلخواه به عنوان یکی از حقوق فردی شهروندان دفاع کردند.

تشکلهای حامی حقوق شهروندی از مردم خواسته ‌اند در روزهای آینده و تا زمان برگزاری دادگاه (۲۲ تیر)، در شهرهای مختلف، از جمله اقادیر و کازابلانکا دست به تظاهرات بزنند.

 

پارلمان افغانستان با عضویت یک زن در دادگاه عالی مخالفت کرد

خبرگزاری صدا و سیما/ افق نیوز، 17 تیر - نمایندگان پارلمان افغانستان با انتصاب "انیسه رسولی"، نخستین زن پیشنهادی برای عضویت در دیوان عالی، مخالفت کردند.

"عبدالظاهر قدیر"، نایب رییس مجلس سفلای پارلمان افغانستان (ولسی جرگه)، که در آن شمار زیادی از روحانیون افغان با دیدگاههای محافظه کار عضویت دارند گفت: "متاسفانه انیسه رسولی رای اعتمادی را که به او امکان دهد در دیوان عالی عضویت یابد، ‌به دست نیاورد."

رسولی فقط 88 رای به دست آورد درحالی که برای عضویت در این شورا به همراه هشت همتای خود، به 97 رای نیاز داشت.

انیسه رسولی از حقوقدانان باتجربه محسوب می شود و عزم خود را برای ایجاد تحول در سرنوشت زنان افغانستان اعلام کرده بود.

"شکریه برکزای"، از نمایندگان پارلمان افغانستان، پس از رای گیری گفت: "آنچه امروز اتفاق افتاد تاسف برانگیز است. ما امیدواریم که رییس جمهوری یک زن دیگر را در جبران این ناکامی پیشنهاد کند."

پیش از این "شورای علمای افغانستان" به تصمیم محمد اشرف غنی، رییس جمهوری افغانستان، مبنی بر پیشنهاد یک زن برای عضویت در شورای عالی دادگاه عالی مخالفت کرده بود. اعضای این شورا در دیدار با رییس جمهور گفتند که این اقدام مخالف شریعت و قوانین اسلامی افغانستان است.

 

طلاق توافقی بدون مشاوره با قوه قضاییه ممنوع شد

خبرگزاری تسنیم ، 20 تیر - رییس اداره مددکاری و خدمات مشاوره ‌ای معاونت فرهنگی قوه قضاییه با اشاره به اینکه دیگر امکان ثبت طلاق توافقی بدون مراجعه به مشاوره وجود ندارد، گفت: "در سال ۹۵ مشاوران واقعی بعد از برگزاری آزمون در دادگاههای خانواده مستقر می‌ شوند."

پرنیان قوام اظهار داشت: "مقرر شد که مراکز مشاوره خانواده با همکاری مرکز مشاوران قوه قضاییه در هر واحد قضایی تشکیل شود."

وی افزود: "کسانی که به دادگاه مراجعه می‌ کنند، باید پیش مشاور رفته و چند جلسه با آنها صحبت شود و اگر افراد اختلالهای شخصیتی و رفتاری دارند، مشاوران جلسات را بیشتر برگزار کنند و این امر را به قاضی اعلام کنند که امید سازش وجود دارد یا خیر. در واقع مشاوره دادگاه قصد خواهد داشت که میزان طلاق، به ‌خصوص طلاق توافقی را کاهش دهد."

قوام ادامه داد: "دفاتر ازدواج و طلاقی که بدون حکم دادگاه صیغه طلاق را صادر کنند، برای آنها حبس بیش از 5 تا 10 سال و جریمه نقدی 180 تا 360 میلیون ریال و همچنین انفصال از خدمات عمومی و دولتی در نظر گرفته می ‌شود."

 

عضو مجلس خبرگان: بی حجابی باعث بیماری روده و معده می شود

خبرگزاری فارس، 22 تیر - نماینده اصفهان در مجلس خبرگان با بیان اینکه سلامت جسم، ارمغان پوشش کامل با چادر مشکی است، افزود: "پزشکان معتقدند هیجاناتی که به روح انسان وارد می ‌شود، بیماری جسمی برای انسان می‌ آورد، به طوری که بی ‌حجابی و بی ‌بندوباری این هیجانات را به روح انسان وارد می‌ کند."

آیت‌ الله سیدابوالحسن مهدوی ادامه داد: "طبق اعلام پزشکان، بیماری روده و معده از این هیجانات آغاز می ‌شود و به سایر اعضای بدن سرایت می ‌کند، بنابراین اگر انسان به سلامتی جسمی خود اهمیت می ‌دهد، باید بهترین پوشش را که چادر مشکی است را به سر کند.

وی همچنین اظهار کرد: "این موضوع در دین برای ما حل شده که از عوامل مهم پرخاشگری و غضب دختران در منزل، بی‌ حیایی است و این بی ‌حیایی در مدارس نیز رواج پیدا می‌ کند."

وی افزود: "امروز همگان به این باور رسیده ‌اند که اگر افکار مردم در جامعه مشغول به شهوت شود، دیگر نمی‌ توانند بر روی کارهای خود تمرکز کنند."

 

دولت به احترام مراجع، ممنوعیت حضور زنان در ورزشگاه ها را رسمی کرد

ایلنا، 10 تیر – معاونت امور زنان و خانواده رییس جمهور گفت: "وقتی مخالفان حضور زنان در ورزشگاهها از مراجع هزینه کردند، به خاطر احترامی که دولت برای مراجع قایل است و رای مراجع را محترم می ‌شمارد، تشخیص داده شد که این تمهیدات رعایت شود."

مولاوردی گفت: "در کمیته ‌ای که به این منظور تشکیل شده بود٬ بررسیهای لازم در مورد حضور زنان در ورزشگاهها انجام شد و صورت ‌جلسه حضور زنان و خانواده ‌ها با چارچوبهای لازم نوشته شد و به امضا رسید و علیرغم اینکه قرار بود برای اجرا و عملیاتی شدن ابلاغ شود٬ دیگر این کار صورت نگرفت."

شهیندخت مولاوردی ادامه داد: "مخالفان این مساله تلاش کردند تا موضوع را به سمت و سوی سلسله مصاحبه ‌هایی ببرند تا عملکرد معاونت امور زنان را زیر سووال برده باشند٬ در حالیکه ما بارها اعلام کرده ‌ایم که پیگیری این مساله به معنای این نیست که ما حضور زنان در ورزشگاهها را در اولویت مطالبات زنان و دختران می دانیم٬ یا اینکه سایر فعالیتهای خود را تعطیل کرده‌ ایم و صرفا در حال پیگیری این مطالبه هستیم."

 

منبع: نبردخلق 361، پنج شنبه اول مرداد 1394 (23 ژوییه 2015)

 

بازگشت به نبردخلق

بازگشت به صفحه اول