دوگزارش

پارس جنوبی فرصتی که بر باد رفت/ اعتراض به انتقال نمایشگاههای شهر خرم آباد

بهادر سلیمانی

میدان گازی  مشترک بین ایران و قطر که در ایران به میدان گازی پارس جنوبی و در قطر به (north dome) نامیده می شود، بزرگترین میدان شناخته شده گازی در جهان است که 20 درصد کل ذخایر گاز دنیا را در خود جای داده است. این میدان در آبهای خلیج فارس در 100 کیلومتری مرزهای ایران و در عمق 3000 متری زمین است. ارتفاع آب در این منطقه بین 60 تا 75 متر در نوسان است.

مساحت این میدان حدود 9700 کیلومتر مربع که 3700 کیلومتر آن در آبهای ایران و بقیه آن در آبهای کشور قطر قرار دارد. مقدار گاز موجود در این میدان حدود 54 تریلیارد متر مکعب گاز و مقدار میعانات گازی (کندانسه) آن حدود 56 میلیارد بشکه است. در میعانات گازی این میدان؛ حدود 84 در صد متان و مابقی گازهای اتان، اسید سولفوریک، نیتروژن و دی اکسید کربن وجود دارد.

در بخش ایران قرار است با تولید و راه اندازی مجتمعهای تولیدی در دریا (off shore) و خشکی (on shore) روزانه حدود یک بیلیون متر مکعب گاز از این میدان برداشت شود. در صورت تحقق این هدف با قیمت امروز ارزش محصولات عمده تولیدی از این میدان و میعانات گازی آن به بیش از 450 میلیون دلار در روز و حدود 150 میلیارد دلار در سال بالغ می گردد که تقریبا دو برابر درآمد حاصل از فروش نفت خواهد بود. به عبارت دیگر موتور اقتصاد ایران در سالهای آینده، به توسعه و بهره برداری از میدان گازی پارس جنوبی گره خواهد خورد. بدیهی است این امر به تحقق پروژه بهره برداری منوط است.

بر اساس طراحی پایه (basic design) توسط کمپانی فاستر ویلر، قرار است تعداد 30 دستگاه سکوی دریایی در میدان  احداث و این سکوها امکان استخراج  روزانه یک بیلیون متر مکعب گاز و انتفال آن برای استفاده از 24 فاز یا پالایشگاه گاز در خشکی در حد فاصل بندر عَسَلویه و بندر کَنگان را فراهم کنند. همین مقدار نیز برای کشور قطر در نظر گرفته شده است.

قطر چندین سال است که فازهای خود را تکمیل و به بهره برداری کامل و صد در صد طبق برنامه دست یافته است اما در ایران به علت عدم برنامه ریزی صحیح، عدم پشتیبانی مالی مناسب و تحریمهای اقتصادی ناشی از پروژه هسته ای، پیشرفت کار به کندی انجام و تا کنون فقط 10 فاز از 24 فاز پیش بینی شده در منطقه عسلویه به بهره برداری رسیده اند که آنهم به علت کپی برداری از فازهای اولیه و قدیمی بودن طرحها و به روز نبودن تکنولوژی با مشکلات زیادی روبرو شده است. فرصت سوزیهای رژیم ایران و تاکید بر هسته ای شدن کشور، باعث شده که ایران با کمتر از 40 در صد برنامه پیش بینی شده به تولید خود ادامه دهد. در صورتی که قطر همانطور که قبلاً اشاره شد با بهره برداری صد در صد طبق برنامه به پیش می رود و گفته می شود که به علت نوسانات فشار گاز در عمق زمین و عدم توانایی رژیم ایران برای رفع این مشکل و برقراری تعادل، کشور قطر با حفر چاههای انحرافی، اقدام به بهره برداری از سهم ایران و فروش آن در بازار کرده است. البته هیچ مقام رسمی این موضوع را تائید نکرده است.

جمهوری اسلامی با اصرار بر شعار خانمانسوز انرژی هسته ای حق مسلم ماست و به هدر دادن میلیاردها دلار جهت اجرای طرحهای هسته ای، قشار طاقت فرسایی را از لحاظ اقتصادی بر گرده ملت ایران وارد کرده و کشور را در انزوا و در آستانه بن بست کامل قرار داده و معلوم نیست با پذیرش قرار داد وین که رژیم بسیار دیرهنگام به آن تن داد، چه تغییری در این وضعیت ایجاد می شود. عدم توجه به میدان گازی پارس جنوبی و چشم پوشی از درآمد بالغ بر صد میلیارد دلار در سال محصول بلاواسطه سیاست هسته ای رژیم است. درآمدهای ناشی از پروژه پارس جنوبی در صورتی که این پروژه اجرا و حکومت بر طبق نیازهای مردم آن را هزینه می کرد، قادر بود اقتصاد کشور را از سال 1990 میلادی شکوفا و برای مردم ایران رفاه ایجاد کند.

 

اعتراض به انتقال نمایشگاههای شهر خرم آباد

روز دوشنبه 15 تیر، برای چهارمین بار مدیران نمایشگاههای خرم آباد در رابطه با انتقال نمایشگاههای شهر به منطقه ای بیرون از شهر که یک نفر سرمایه دار حکومتی آن را با استفاده از تسهیلات بانکی ساخته، جلو استانداری لرستان تجمع نمودند.

مالک و سرمایه گذار نمایشگاههای جدید با توجه نزدیکی با حاکمیت و استفاده از رانتهای حکومتی این محل را ایجاد کرده است. وی فرزند یک سرمایه دار بزرگ است که قبلآ رئیس مدرسه عالی علوم قضائی قم و ار نزدیکان خمینی بوده و دو سال پیش فوت کرده است.

قیمت غرفه های در نمایشگاه جدید بسیار گران است و فقط تعداد کمی از مدیران نمایشگاه قدیم در محل جدید در خارج شهر غرفه خریده اند، اما با توجه به رکود بازار خودرو نمایشگاههای منتقل شده کِساد است. مالک محل جدید از سرمایه خود به نمایشگاه داران وام پرداخت کرده اما اوضاع خراب اقتصادی موجب رکود بازار شده و بدهکاران غرفه ها قادر به بازپرداخت اقساط نیستند. بنابرین او برای سهولت در برگشت سرمایه اش، استنانداری و ادارات ذیربط از قبیل فرمانداری، کمیته امور صنفی و نیروی انتظامی را تطمیع کرده تا با فشار بر مدیران نمایشگاهها و پلمب محل کسب آنها تحت عنوان مزاحمت ترافیکی، آنها را مجبور به خرید از آن غرفه ها جدید کنند.

اما با حرکت اعتراضی برای چهارمین بار در مقابل استانداری لرستان، مسئولان فعلآ فشار برای انتقال به محل جدید را منتفی اعلام کردند.

منبع: نبردخلق 361، پنج شنبه اول مرداد 1394 (23 ژوییه 2015)

 

بازگشت به نبردخلق

بازگشت به صفحه اول