رویدادهای هنری ماه

لیلا جدیدی

 

سخن روز:

"آدم قوی کسی است که نه منتظر می ماند خوشبخت اش کنند و نه اجازه می دهد بدبخت اش کنند" (مارلون براندو (آوریل ۱۹۲۴ - ژوئیه ۲۰۰۴) بازیگر آمریکایی، برنده جایزه اسکار که در اعتراض به پایمالی حقوق سرخ پوستان، از دریافت آن خودداری کرد

"سعی کردند ما را دفن کنند، غافل از اینکه ما بذر بودیم" (ارنستو رافائل گوارا دلاسرنا (ژوئن ۱۹۲۸- ۹ اکتبر ۱۹۶۷) که بیشتر به ‌نام "چه‌ گوارا" یا "ال ‌چه" شناخته می‌ شود، پزشک، چریک، سیاستمدار و انقلابی مارکسیست)

 

ادبیات و انتشارات

 

فروش نشریه داعش در آمازون

نسخه‌ های کاغذی نشریه انگلیسی ‌زبان "دابق"، که گروه موسوم به دولت اسلامی (داعش) منتشر می‌ کند، در سایت "آمازون: به فروش می ‌رسد.

در سایت آمازون بریتانیا نسخه‌ های کاغذی چهار شماره اول این نشریه تبلیغاتی به مبلغ ۶.۴۹ پوند به فروش می ‌رسد. دانلود نسخه‌ های دیجیتالی این نشریه رایگان است.

نشریه "دابق" به موضوعاتی از جمله الهیات اسلامی، رخدادهای روز و اخبار این گروه بنیادگرای اسلامی می‌ پردازد.

آمازون هنوز در این باره اظهار نظر نکرده است.

 

رمان "چگونه هر دو باشیم" برنده جایزه بیلیز شد

رمان "هر دو بودن" نوشته "الی اسمیت"، برنده جایزه ادبی زنان "بیلیز" شد. داوران، اثر این نویسنده اسکاتلندی را "لطیف،‌ درخشان و سرشار از طنز" خوانده اند.

در میان نامزدهای این جایزه "ان تیلر"، نویسنده آمریکایی و همسر تقی مدرسی، نویسنده فقید ایرانی، نیز برای کتاب "قرقره نخ آبی" نامزد شده بود.

رمان "چگونه هر دو باشیم" (How to be both) دو راوی دارد که یکی ماجرای یک دختر نوجوان سوگوار را در عصر حاضر و دیگری زندگی یک هنرمند دوره رنسانس را در قرن ۱۵ روایت می کنند. این کتاب به دو شکل دو بخشی با دو جلد متفاوت منتشر شده است و مهم نیست به چه شکل و کدام ترتیب خوانده شود. "چگونه هر دو باشیم" پیش از این برنده جایزه های "رمان کوستا" ۲۰۱۴ و "گلداسمیت" ۲۰۱۴ شده است.

رمانهایی از جمله "هتل دنیا" و "تصادفی" از دیگر آثار الی اسمیت است. رمان "تصادفی" برنده جایزه رمان "ویتبرد" شده است.

"شامی چاکراباتی"، رییس "شورای ملی برای آزادیهای مدنی" (لیبرتی)، ریاست هیات داوران این دوره را برعهده داشت و نویسندگانی چون "گریس دنت" و "هلن دانمور" او را همراهی کردند.

 

سینما

 

برنده نخل طلای کن

فیلم "دیپان" ساخته "ژاک اودیار"، برنده نخل طلای شصت و هشتمین جشنواره فیلم کن شده است.

این فیلم درباره یکی از شورشیان عضو گروه "ببرهای تامیل" است که از جنگ داخلی در سریلانکا می ‌گریزد و تلاش می‌ کند در فرانسه زندگی تازه‌ ای برای خود بسازد.

اودیار که پیش از این فیلمهایش دو جایزه کم اهمیت‌ تر جشنواره کن را برده بودند، هنگام دریافت این جایزه گفت: "بردن این جایزه واقعا برایم تکان دهنده بود. بردن جایزه‌ ای که داورانش برادران "کوئن" باشند، خیلی استثنایی است."

برادران کوئن، جوئل و ایتان امسال رییس هیات داوران جشنواره کن بودند.

فیلم "پسر روح" به کارگردانی "لازلو نمس" مجارستانی هم جایزه دوم این جشنواره را گرفت.

 

فیلم 'حق رای' جشنواره فیلم لندن را افتتاح خواهد کرد

فیلم "حق رای" (Suffragette) با بازی "کری مولیگان"، "هلنا بونام کارتر"،‌ "آن ماری داف" و "مریل استریپ" جشنواره فیلم لندن را افتتاح خواهد کرد.

این فیلم که فیلمنامه اش را "ابی مورگان" (فیلمنامه نویس فیلمهای "شرم" و "بانوی آهنین" نوشته، به جنبش طرفداران حق رای زنان در بریتانیا در اوایل قرن بیستم می پردازد. این نخستین فیلمی است که اجازه پیدا کرده در پارلمان بریتانیا فیلمبرداری شود. در "حق رای" مریل استریپ نقش "املین پنکهرست"، فعال سیاسی حقوق زنان، را بازی می کند که در پارلمان بریتانیا سخنرانی مهم و تاثیرگذاری در زمینه حق رای زنان ایراد کرد.

"فی وارد" و "الیسون اوئن"، تهیه کنندگان فیلم، گفته اند: "زنان این فیلم، زنان بریتانیایی اند،‌ اهل لندن هستند، و به همین دلیل بجاست که در جشنواره فیلم لندن به نمایش در آید."

موسسه فیلم بریتانیا جشنواره فیلم لندن را از ۷ تا ۱۸ اکتبر امسال در این شهر برگزار می‌ کند.

 

نمایش"یک مرد فرانسوی" با تهدید راستهای افراطی از سینماها حذف شد

نمایش فیلم انتقادی - اجتماعی "یک مرد فرانسوی" در باره نژاد پرستی که قرار بود از دوم ژوئن در ۵۰ سینمای فرانسه اکران شود، توسط سینماداران فرانسه حذف شد.

فیلم "یک مرد فرانسوی" نمونه فرانسوی فیلم "تاریخ مجهول آمریکا" به کارگردانی تونی کی است که در سال ۱۹۹۸ ساخته شد و به مسایلی چون نژادپرستی و نئونازیسم در آمریکا می ‌پرداخت. فیلم "یک فرانسوی" روایت زندگی "مارکو"، یکی از فعالان نژادپرست در فرانسه است.

"پاتریک آسته آلیاس دیاستم"، کارگردان "یک فرانسوی" که بسیار خشمگین است می گوید: "منتقدان فیلم همواره به من می ‌گفتند نمایش این فیلم بسیار مهم و ضروری است."

"ژیلبر کازاسو"، پرفسور تحقیقات اروپایی دانشگاه "فرایبورگ" آلمان، می ‌گوید: "در سال ۱۹۸۸ نیز فیلم "آخرین وسوسه مسیح" به کارگردانی "مارتین اسکورسیسی" در فرانسه اکران شد. در آن زمان راست ‌گرایان افراطی علیه این فیلم موضع ‌گیری کردند و تظاهراتی نیز بر پا شد. اما زمانه تغییر کرده. پس از حمله تروریستی به روزنامه طنز "شارلی ابدو" در یازدهم ژانویه سال جاری، چهار میلیون فرانسوی به خیابانها رفته و علیه نژادپرستی تظاهرات کردند."

پرفسور ژیلبر کازاسو می‌ گوید گرچه نژادپرستان افراطی هنوز در فرانسه فعال هستند، اما این نکته را نیز باید همواره در نظر داشت که شمار آنها در فرانسه رو به کاهش است.

 

8 سال زندان برای تهیه کننده سابق تلویزیون جمهوری اسلامی

مصطفی عزیزی، نویسنده و تهیه کننده صداوسیمای جمهوری اسلامی، در دادگاهی به ریاست ابوالقاسم صلواتی به ۸ سال زندان محکوم شد.

آرش عزیزی، فرزند وی، در فیس بوک خود نوشته که اتهام پدرش "اجتماع و تبانی علیه امنیت کشور، اقدام علیه امنیت ملی و توهین به بنیانگذار جمهوری اسلامی" بوده است. اتهامات وی بخاطر نوشته هایش در فیس بوک بوده است.

مصطفی عزیزی مقیم کانادا بود و یک ماه پس از بازگشت به ایران برای دیدار با خانواده ‌اش در ۱۲ بهمن ماه سال گذشته بازداشت شد. وی تهیه ‌کننده سابق تلویزیون جمهوری اسلامی، عضو آسیفای بین ‌المللی (انجمن بین‌ المللی سازندگان و دوستداران فیلمهای انیمیشن) و به مدت چهار سال مدیر ‌عامل آسیفای ایران بوده است.

مصطفی عزیزی از سال ۱۳۶۵، نویسنده و سردبیر برنامه‌ های علمی و آموزشی رادیو بود و در سال ۱۳۶۹ به تلویزیون رفت و مدیر واحد انیمیشن کامپیوتری شد. مدیریت گروه مهندسی نرم ‌افزار صدا و سیما هم در آن زمان بر عهده او بود.

 

تیاتر

 

اهدای جوایز تونی

شصت و نهمین دوره جوایز تونی در نیویورک برگزار شد.

این جایزه که "انجمن تیاتر آمریکا" آن را در سال ۱۹۴۷ در بزرگداشت "آنتوانت پری"، بازیگر و صحنه ‌گردان نامی تأسیس کرد، امسال "ماجرای مرموز سگی در شب" را به عنوان بهترین نمایش درام و "خانه مفرح" را بهترین موزیکال انتخاب کرد. این دو نمایش جایزه‌ های بهترین کارگردانی را نیز به دست آوردند.

موزیکال "یک آمریکایی در پاریس" که در ۱۲ بخش نامزد شده بود نیز چهار جایزه از جمله بهترین طراحی صحنه و بهترین طراحی رقص را به دست آورد.

"هلن میرن"، بازیگر بریتانیایی "شرفیابی" (The Audience)، جایزه بهترین بازیگر نقش اصلی زن را به دست آورد. این نمایش درباره جلسات هفتگی ملکه بریتانیا با نخست وزیر این کشور است.

 

نقاشی

 

بازار میلیاردی تابلو سهراب سپهری

تابلویی از سهراب سپهری در حراج تهران رکورد زد و به قیمت ۲ میلیارد و ۸۰۰ میلیون تومان فروخته شد.

در این حراجی ۱۲۶ اثر ارایه‌ شد که در جمع ۲۱ میلیارد و ۴۰۰ میلیون تومان به فروش رسیدند.

تابلویی از کمال ‌الملک هم به قیمت ۵۰۰ میلیون تومان به فروش رسید.

علاوه بر مجموعه‌ داران آثار هنری و گالری‌ داران، چهره هایی از جمله احمد مسجدجامعی، عضو شورای شهر تهران، علی مرادخانی، معاون هنری وزارت ارشاد، علی دایی، فوتبالیست، پری صابری، کارگردان تیاتر، بهرام رادان، بازیگر، و عبدالحسین مختاباد، آهنگساز و خواننده، هم در این حراج حضور داشتند.

 

موسیقی

 

جایزه "یوروویژن ۲۰۱۵" نصیب خواننده سوئدی شد

شصتمین دوره مسابقه آواز "یوروویژن" به میزبانی اتریش در شهر وین به طور زنده برگزار شد و "منز زلمرلوو"، خواننده ۲۸ ساله سوئدی توانست جایزه نخست این مسابقه را به خانه ببرد. ترانه "قهرمانان" او ۲۶ شرکت ‌کننده دیگر را پشت سر گذاشت و سوئد را برای ششمین مرتبه برنده یوروویژن ساخت.

روسیه، ایتالیا، بلژیک و استرالیا به ترتیب دوم تا پنجم شدند. اتریش از تحسین کارشناسان، بینندگان و صاحب ‌نظران به ویژه به دلیل تکنیک مدرن و خیره‌ کننده اجرا روی صحنه و میزبانی خوب برخوردار شد.

امسال مسابقات یوروویژن با شعار "پل بسازیم" (Building Bridges) اجرا شد. این شعار پس از برد "کونچیتا وورست"، خواننده تراجنسی اتریش، در سال گذشته، جهت تشویق مردم در سراسر جهان برای تساهل و تسامح در برابر اعتقادات و تمایلات متفاوت انتخاب شده بود.

 

لغو کنسرت خواننده بازگشته به ایران

کنسرت "پرواز همای" بنا به دستور مقام قضایی لغو شد. این درحالیست که برنامه مراحل قانونی و اخذ همه مجوزهای وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و دفتر موسیقی در تهران را طی کرده بود.

به گزارش "ایسنا، پرواز همای همراه با گروه "مستان" مجموعه ‌ای از نوازندگان سازهای ایرانی هستند و سبک تازه‌ ای از موسیقی سنتی را ارایه می‌ دهند. این گروه در خارج از ایران کنسرتهای متعددی اجرا کرده اند، اما اخیراً با بازگشت به ایران رهبر این گرو ابراز ندامت کرده بود. وی گفته بود: "اگر من در گذشته اشتباهی داشته‌ ام، پذیرفته ‌ام و آمده‌ ام که جبران کنم. صبور باشید، امروز و آینده ‌ام را ببینید و سپس تصمیم بگیرید. نمی ‌دانم این همه اصرار برای تخریب من از کجا سرچشمه می ‌گیرد؟ من پاسخ اعتماد نظام را، پاسخ محبت مردم را و پاسخ انتقاد اهالی موسیقی و منتقدان را فقط روی صحنه می ‌توانم بدهم. چرا این فرصت را نداشته باشم؟ ناحق به من تهمت ضد انقلاب می‌ زنید؟ من فرزند این انقلاب هستم و تا زنده ‌ام وفادار به این سرزمین خواهم ماند."

 

اجرای دو سرود از جنبش فدایی با ارکستر فیلارمونیک پاریس

جمعه 5 ژوئن 2015 برابر با 15 خرداد 1394، مهرداد باران در یک کار خلاق با رهبری ارکستر فیلارمونیک پاریس شرقی در یکی از مهمترین کلیساهای پاریس (کلیسای سنت اُستاج)، دو سرود به یادماندنی از جنبش فدایی "خون ارغوانها" و "رود" را با گروه کُر بزرگ اجرا کرد. شعر این دو سرود از زنده یاد رفیق سعید سلطانپور است.

مهرداد باران در این باره نوشت: "دیشب برنامه بازهم پرشور و باحال تر از جمعه شب بود و سالن پر از جمعیت. در آخر برنامه دوباره جمعیت یکصدا تقاضای خون ارغوانها را کردند و کُر و ارکستر هم از خود بیخود شده بود و جمعیت هم آن را می خواند.

ناگفته نماند که هم رود و هم خون ارغوانها را بسیار گسترش دادم و چندین ملودی زیبا و گاه حماسی به آنها افزودم و بیش از ۴۰۰ ساعت وقت برای تکمیل آنها گذاشتم و آرزوی ۳۷ ساله بهتر اجرا کردن آنها را برآورده کردم. چه شبها که در خواب و بیداری ملودی تکمیلی "وحی" می شد و خواب آلود آن را در تلفن دستی ضبط می کردم. ملودی در ذهن بسیار فرار است و اگر ثبت نشود ، چند لحظه بعد به سرعت از یاد می رود. به هر حال هرچه دانش موسیقی و توان داشتم در این دو آهنگ با شعر رفیق به خون خفته، سعید سلطانپور جاویدان، گذاشتم و وجدانم راحت شد. واقعاً این دو شعر شاهکاریست، مانیفست ۱۰۰ ساله آرزوهای به دست نیافته ملت ماست...

 

زده شعله در چمن در شب وطن خون ارغوانها

تو ای بانگ شور افکن تا سحر بزن شعله تا کرانها

که در خون خستگان، دل شکستگان، آرمیده توفان

به آیندگان نگر، در زمان نگر، بردمیده توفان

قفس را بسوزان رها کن پرندگان را، بشارت دهندگان را

که لبخند آزادی، خوشه شادی با سحر بروید

سرود ستاره را موج چشمه با آهوان بگوید

ستاره ستیزد و شب گریزد و صبح روشن آید

زند بال و پر ز نو آن کبوتر و سوی میهن آید

گرفته تمام شب، شاخه ای به لب، سرخ و گرده افشان

پرد گرده گسترد، دانه پرورد، سر زند بهاران

 

منبع: نبردخلق شماره 360 اول تیر 1394

بازگشت به نبردخلق

بازگشت به صفحه اول