زنان در مسیر رهایی

اسد طاهری

 

هر 18 ثانیه یک آزار علیه زنان

آخرین نتایج آمار "سازمان بهداشت جهانی" پیرامون خشونت علیه زنان در ایران و جهان نشان می‌ دهد که در هر 18 ثانیه یک زن مورد آزار قرار می‌ گیرد و باردار بودن زنان هم آنها را از خشونت مصون نمی ‌دارد.

طبق این مطالعات، خشونت خانگی امری پنهان است و در برخی کشورها به دلیل حمایت نکردن از قربانیان، بسیاری از این خشونتها گزارش نمی ‌شود. در همه جای دنیا کم و بیش زنان در معرض خشونت هستند. 30 تا 35 درصد زنان آمریکایی مورد آزار جسمی همسران خود قرار می گیرند که 15 تا 25 درصد این موارد هنگام بارداری اتفاق می افتد. همچنین از هر 10 زن، 3 تن توسط شوهران یا سایر مردان به قتل می‌ رسند.

در هند 41 درصد زنان در اثر آزار جسمی همسران شان دست به خودکشی می ‌زنند، در بنگلادش 50 درصد قتلها ناشی از خشونت مردان است و در شیلی 63 درصد زنان مورد آزار جسمی قرار می ‌گیرند.

 

بزرگداشت 8 مارس در تهران

به گزارش "کانون زنان ایران"، مراسم بزرگداشت هشتم مارس، روز جهانی زن در فضایی شاد، پرانرژی، همراه با موسیقی، آواز و رقص در تهران توسط "مادران صلح" برگزار شد.

این مراسم عصر روز جمعه، نیمه اسفند ماه، در سرای محله "اکباتان" برگزار شد. فعالان زن از طیفهای مختلف با شالهای رنگی و با تبریک و تهنیت برای روز جهانی زن در سالن آمفی تئاتر گرد هم آمدند.

این مراسم بدون آن که مجوز خاصی داشته باشد، برگزار گردید و در جریان آن از موضوعات مختلف از جمله تاریخچه هشتم مارس، تاریخ شکل گیری گروه مادران صلح، زنان کوبانی، بیوگرافی مریم میرزاخانی، ریاضی دان برجسته ایرانی در آمریکا و نقش زنان در توسعه و برگزاری کنفرانس پکن و ... سخن گفته شد.

 

راهپیمایی در سنندج

روز یکشنبه 17 اسفندماه به مناسبت 8 مارس، روز جهانی زن در شهر سنندج راهپیمایی برگزار شد.

از ساعت 18 بعدازظهر جمعی از فعالان جنبشهای اجتماعی شامل کارگران و زنان براساس قرار قبلی قصد داشتند در گرامیداشت 8 مارس روز، جهانی زن به طرف "فیض آباد" راهپیمایی کنند، ولی به علت حضور سنگین نیروهای امنیتی و سرکوبگر رژیم به همراه ماشینهای مستقر شده "ون" در محل جهت دستگیری مردم، مسیر راهپیمایی را به خیابان "فرح" تغییر دادند و از مقابل مسجد امین تا "سه راه تختی" شروع به راهپیمایی کردند.

راهپیمایان با در دست داشتن تراکتهایی به رنگ سرخ با شعارهای "گرامی باد 8 مارس روز جهانی زن"، "رهایی زن، رهایی جامعه"، "کارگر، معلم اتحاد اتحاد"، "آپارتاید جنسی را محکوم می کنیم"، "زندانی سیاسی آزاد باید گردد" و "زندانی کارگر آزاد باید گردد" در دست داشتند. در مسیر راهپیمایی اعلامیه ای که حاوی خلاصه ای از تاریخچه 8 مارس بود و نیز بیانیه کمیته برگزارکننده مراسم 8 مارس سنندج پخش گردید. مراسم روز جهانی زن سنندج در "سه راه تختی" با پخش شکلات و کف زدن به پایان رسید.

لازم به ذکر است که نیروهای امنیتی و سرکوبگر رژیم به علت غافلگیر شدن نتوانستند در محل حضور جدی داشته باشند و اقدام به سرکوب کنند.

 

بدترین کشورها برای زندگی زنان

هافینگتون پست- در دنیای ما زن بودن آسان نیست، ولی در کشورهایی مانند یمن و پاکستان این امر سخت تر است. "انجمن جهانی اقتصاد" (WEF) فهرست بدترین کشورها برای زندگی زنان را معرفی کرد.

انجمن جهانی اقتصاد در تازه ترین گزارش خود از وضعیت برابری جنسیتی در 142 کشور جهان، بدترین کشورهای جهان برای زندگی زنان را معرفی کرده است. در این گزارش وضعیت زنان این کشورها از نظر فعالیت اقتصادی، دستیابی به تحصیلات، قدرت سیاسی و دسترسی به امکانات ساده پزشکی مورد بررسی قرار داده و با در نظر گرفتن این فاکتورها، کشورهایی که زنان آنها در بدترین شرایط زندگی می‌کنند را معرفی کرده است.

در این گزارش، نابرابریهای میان زنان و مردان مورد بررسی قرار گرفته است. در کشورهایی که بدترین وضعیت را داشته ‌اند از نظر دستیابی به تحصیلات، حضور در عرصه سیاست، دسترسی به فرصتهای اقتصادی و امکانات بهداشتی و سلامت، شکاف بسیار عمیقی میان مردان و زنان وجود دارد. در میان 142 کشور مورد مطالعه، یمن از سال 2006 میلادی و آغاز برنامه ارزیابی نابرابری جنسیتی تاکنون، بدترین کشور برای زنان معرفی شده و پایین ترین امتیاز را کسب کرده است.

برابر اعلام "انجمن جهانی اقتصاد"، زنان کشورهایی که شاهد شکاف عمیق جنسیتی هستند، همچنین با داشتن مدارک تحصیلی معادل مردان، از در اختیار گرفتن پستهای مدیریتی در ادارات محرومند. در تمام این کشورها مردان 80 درصد از پستهای سازمانی را در اختیار دارند، در مقابل، تنها در یک کشور یعنی پاکستان زنان بیش از 20 درصد از کرسیهای پارلمانی را در اختیار دارند.

در یمن که بدترین کشور برای زنان نام برده شده، حتی یک زن در پارلمان عضویت ندارد و در ایران تنها 3 درصد از نمایندگان مجلس، زنان می باشند.

از نظر میزان دسترسی به فرصتهای اقتصادی و تجاری نیز در کشورهایی که از نظر برابری جنسیتی در وضعیت نامطلوبی هستند، میان مردان و زنان فاصله عمیقی وجود دارد. در واقع در بسیاری از این کشورها مردان دستکم سه برابر بیش از زنان به عنوان نیروی کاری مشغول به فعالیت هستند. در این بین سوریه بدترین نمونه محسوب می ‌شود. در این کشور 76 درصد از نیروی کار را مردان و تنها 14 درصد را زنان تشکیل می ‌دهند. افزون بر این، زنان شاغل در این کشورها اغلب کمترین درآمد را در مقایسه با همتایان مرد خود دارند. به عنوان مثال در لبنان مردان بیش از 26 هزار دلار در سال درآمد دارند در حالی که درآمد سالانه زنان تنها 7106 دلار است.

لیست بدترین کشورها برای زنان که بر اساس میانگین داده های اقتصادی، درمانی و آموزشی رتبه بندی شده اند، از این قرار است:

1- یمن

2- پاکستان

3- چاد

4- سوریه

5- مالی

6- ایران

7- ساحل عاج

8- لبنان

9- اردن

10- مراکش

 

مجلس آلمان تصویب کرد: سهم ۳۰ درصدی زنان در هیاتهای مدیره

به گزارش رادیو آلمان، قانون سهمیه ‌بندی برای زنان در پستهای مدیریتی در مجلس آلمان به تصویب رسید. بر اساس این قانون، شرکتهای بزرگ موظفند تا سال ۲۰۱۶ سهم زنان در هیات امنای خود را به ۳۰ درصد برسانند. این رقم تا سال ۲۰۱۸ باید به ۵۰ درصد برسد.

این قانون که سالها مورد بحث میان احزاب مختلف و نیز بین دولت و پارلمان آلمان بود، بالاخره روز جمعه ۶ مارس و در آستانه روز جهانی زن در مجلس آلمان به تصویب رسید.

یکی از مخالفان قانون تعیین سهمیه برای زنان در رده‌ های مدیریتی، "آنگلا مرکل"، صدر اعظم آلمان است. خانم مرکل استدلال می کند زنان خود شایستگی و توانایی رسیدن به پستهای مدیریتی را دارند و نیازی به تعیین سهمیه ندارند.

بر اساس این مصوبه کلیه شرکتهای بزرگ موظف هستند تا سال ۲۰۱۶، یک سوم اعضای هیات امنای خود را از میان زنان انتخاب کنند. در این قانون تصریح شده که چنانچه زنی با معیارهای لازم برای احراز این پست پیدا نشود، صندلی او خالی خواهد ماند.

قدم بعدی این قانون در سال ۲۰۱۸ اجرایی خواهد شد. تا آن سال باید سهمیه زنان در پستهای مدیریتی شرکتهای بزرگ به ۵۰ درصد برسد. "۵۰ درصد بدون اما و اگر" هدف اصلی این قانون اعلام شده است.

"مانوولا شوزیگ"، وزیر زنان و خانواده آلمان تصویب این قانون را یک "قدم تاریخی" برای آلمان دانست. وی گفت: "از این پس زنان پابه ‌پای قدرت سیاسی در تصمیم ‌گیریهای اساسی، در حیطه قدرت اقتصادی نیز مشارکت خواهند داشت."

وزیر دادگستری آلمان نیز که به همراه وزیر خانواده یکی از طراحان این لایحه بود، تصویب این قانون را بزرگترین قدم برای رسیدن به برابری زن و مرد پس از حق رای زنان توصیف کرد.

زنان آلمانی در سال ۱۹۱۸ (۱۲۹۷ شمسی) حق رای به دست آوردند.

 

تظاهرات صلح زنان در اسراییل

هزاران شرکت کننده در تظاهراتی روز چهار شنبه 4 مارس/13 اسفند در اورشلیم خواستار آن شدند که پس از برگزاری انتخابات پارلمانی، مساله صلح با فلسطینیان در اولویت دیپلماسی کشور قرار گیرد. انتخابات پارلمانی در اسراییل در 17 مارس (26 اسفند) برگزار شد.

با وجود ریزش باران شدید، شمار زیادی از زنان طرفدار جنبش "زنان شهامت صلح را دارند" در این تظاهرات شرکت کردند. آنان با خود پلاکاردهایی حمل می‌ کردند که بر آن از جمله نوشته شده بود: "ما به پیمان صلح رای می‌ دهیم" و "ما زندگی را برمی‌ گزینیم".

هم زنان یهودی، هم زنان عرب از سراسر اسرایيل به اورشلیم سفر کرده بودند تا در تظاهرات که در نزدیکی مجلس نمایندگان اسرایيل (کنست) برپا شده بود شرکت کنند. خبرگزاری فرانسه نوشت که بیشتر شرکت ‌کنندگان در تظاهرات لاییک بودند اما افراد مذهبی نیز در آن شرکت داشتند.

یکی از فعالان جنبش صلح اسرایيل، خانم "ایریت کینان"، در سخنرانی خود خطاب به شرکت‌ کنندگان در تظاهرات گفت: "دو هفته تا انتخابات باقی است و ما هنوز هیچ سخنی درباره اوضاع مربوط به کشمکش میان اسرایيل و فلسطینیان نشنیده ‌ایم، هیچیک از نامزدهای انتخاباتی پاسخی روشن به پرسش ما نداده است."

این فعال جنبش صلح در ادامه گفت که اسرایيل به قدر کافی از جنگ رنج برده است. او ادامه داد: "در این تظاهرات اعتراضی زنانی شرکت دارند که فرزندانی را می‌ پرورانند. فرزندان آنان نسل بعدی سربازانی را تشکیل خواهند داد که مجبورند در جنگ شرکت کنند و ما می‌گوییم که دیگر بس است."

بازگشت به صفحه اول

بازگشت به صفحه نبرد خلق