یادداشت سیاسی

 

تداوم بحران غیرقانونی در سال 1393

 

مهدی سامع

 

سال 1393 در حالی به پایان رسید که تمامی تضادهای موجود در جامعه در ابعاد کلان عمق و گسترش یافت. در این سال هیچ یک از مسایلی که جامعه با آن درگیر بود حل نشد. رشد منفی اقتصاد، بیکاری، افزایش سرسام آور نقدینگی، افزایش روزمره قیمت مایحتاج عمومی مردم، فجایع زیست محیطی و....تیتر روزمره رسانه های حکومتی بود.

در این سال به جای رونمایی از این یا آن «پیشرفت» در ولایت خامنه ای، تضاد طبقاتی،  ابعاد خود را به وضوح در مقابل چشم همگان قرار داد. در حالی که هیچ نشانه ای از رونق اقتصادی در این سال دیده نشد، هم تولید شکنجه و اعدام پر رونق بود و هم اختلاس و قاچاق، تا جایی که رحمانی فضلی، وزیر كشور اعلام کرد که؛ قاچاق مواد مخدر در ایران سالانه 20 هزار میلیارد تومان  است و بخشی از آن صرف سیاست و انتخابات می شود.

در همه این موارد که در چند سطر بالا ذکر شد می توان هزاران سند و مدرک و آمار از رسانه های حکومتی ردیف کرد. اما برای آن چه منظور این یادداشت کوتاه است ذکر تیتروار آن کافی است. خوانندگان این یادداشت می توانند به گزارش سیاسی مصوب هشتمین اجلاس شورای عالی سازمان ما که در بهمن 1393 برگزار شد مراجعه کنند که در آن برخی از موارد بالا به تفصیل تحلیل و تشریح شده است. این گزارش در شماره قبل نبرد خلق چاپ شده است.

 

در حوزه سیاست آن چه رونمایی شد، عمق شکاف در درون هرم قدرت و ناتوانی ولی فقیه برای مهار درگیریهای باندهای درون حکومت بود. نخبگان باندهای درون رژیم هرچه توانستند به هم تاختند. خامنه ای آن چنان در تنگنا قرار گرفته که حتی عکس یک رییس جمهور ولایت اش و یا سخنرانی یک نماینده مجلس خود ساخته اش را هم نمی تواند تحمل کند.

خامنه ای طی یک زد و بند چند لایه رفسنجانی را در دستیابی به ریاست مجلس خبرگان ناکام گذاشت تا «ارکستر دزدها  همراه با برادران قاچاقچی و اختلاسگران کلان» تکمیل شود.

حسن روحانی تا آنجا پیش رفت که مخالفان درونی را «اوباش»، «افراطیون منحرف و منفور» و «عوامل شرور» نامید.

رفسنجانی به خامنه ای طعنه «خویش ‌رایی» زد و از گرفتاری نظام «در باتلاق شعارهای پوچ و عوامفریبانه» شکوه کرد و دلواپسان را «همنوا با نتان یاهو» اعلام کرد و حسین شریعتمداری در کیهان خامنه ای حرفهای رفسنجانی را «بی‌پایه و عوامانه» دانست. حسین شریعتمداری به نیابت از خامنه ای اعلام کرد که «رفسنجانی امروز دیگر به‌عنوان یكی از استوانه ‌های نظام شناخته نمی ‌شود».

در مورد این شکاف علاج ناپذیر هم هر روزه رسانه های حکومتی از زوایای مختلف خبر، گزارش و تحلیل منتشر کرده اند.

 

وجه دیگری از رویدادهای سال 1393، واکنش جامعه در مقابل این شرایط بود. نیروهای کار به شمول کارگران، کارکنان شرکتهای دولتی و خصوصی، استادان و معلمان، پرستاران، دانشجویان، فعالان اجتماعی و ....در سال گذشته با بیش از هزار حرکت اعتراضی به این شرایط فاجعه بار واکنش نشان دادند. بیشتر اخبار این حرکتهای اعتراضی در 11 شماره قبلی نبردخلق و شماره فعلی منتشر شده است.

 

برایند مجموعه این رویدادها نشان می دهد که شرایط به گونه ایست که بالاییها نمی توانند به شکل سابق حکومت کنند و پایینیها هم نمی خواهند به شکل گذشته زندگی کنند. شکاف غیرقابل مهار در بالا و واکنش خودجوش در پایین دو مشخصه اصلی بحران غیرقانونی است. این که ما شاهد اعتلای گسترده مبارزات خیابانی در سال گذشته همچون سال 1388 نبودیم، نافی وجود بحران غبر قانونی نیست. مذاکرات اتمی هم تا این لحظه این شرایط را تخفیف نداده بلکه تشدید کرده است.

 

خامنه ای با تمام ابزارهای سرکوبی اش و منجمله با صدور بحران به خارج مرزها و  انتشار عکسهای آرتیستی قاسم سلیمانی نمی تواند فرصتی که جرج بوش به او تقدیم کرد را تکرار کند. کابوس «فتنه» خامنه ای را رها نخواهد کرد. اتوریته او طی قیامهای سال 1388 درهم شکسته شده و ترمیم نخواهد شد. بیش از هزار حرکت اعتراضی در سال گذشته و وجود شکاف عمیق در درون هرم قدرت نه تخفیف خواهد یافت و نه مهار خواهد شد. جامعه در تب و تاب تحول بنیادی است. با امید به این که سال 1394 سال برچیدن بساط ولایت مطلقه خامنه ای و استبداد دینی باشد، مقدم بهار را گرامی می داریم.

 

منبع: نبردخلق شماره 357، شنبه اول فرودین 1394 - 21 مارس 2015

بازگشت به صفحه اول

بازگشت به صفحه نبرد خلق