زنان در مسیر رهایی


سپیده سرشار

 
قطعنامه حقوق بشر سازمان ملل؛ پایان توجیه فرهنگی و عرفی ازدواج خردسالان
روز جمعه (۲۱ نوامبر/ ۳۰ آبان) یک کمیته نجمع عمومی سازمان ملل متحد با صدور قطعنامه ‌ای همه‌ کشورهای عضو را متعهد کرد که ازدواج کودکان را ممنوع و قوانین لازم برای پیشگیری و مجازات متخلف را تصویب و اجرا کنند.
سازمان ملل متحد می ‌گوید دیگر توجیه "فرهنگی و عرفی" برای ازدواج هیچ کودک زیر هجده سالی قابل پذیرش نیست. قطعنامه برای تصویب نهایی به مجمع عمومی خواهد رفت. تنها ایران و سودان با این قطعنامه مخالفت کردند.
در حال حاضر بیش از ۷۰۰ میلیون زن در سراسر جهان زیر سن ۱۸ سال ازدواج کرده اند. از این تعداد دستکم ۲۵۰ میلیون زن هنگام ازدواج زیر ۱۵ سال سن داشتند.
سازمان ملل متحد بارها در گزارشهای رسمی خود اعلام کرده که این گروه از زنان بیش از دیگر زنان در معرض خشونت خانگی قرار دارند، بسیاری از آنها از حق تحصیل برای همیشه محروم شدند و فقر در میان این زنان جدی ‌تر است.
 
قتل ملکه زیبایی هندوراس و خواهرش به دلیل حسادت
پلیس هندوراس دو مرد را در ارتباط با قتل "ماریا خوزه آلوارادو"، ملکه زیبایی این کشور و خواهرش که هفته پیش ناپدید شدند، دستگیر کرده است. اجساد خانم آلوارادو، ۱۹ ساله و خواهرش صوفیا، ۲۳ ساله، در حالی که در کنار رودی در نزدیکی شهر "سانتا باربارا" در شمال کشور مدفون شده بودند، کشف شد.
پلیس ضمن آنکه انگیزه این جنایت را حسادت توصیف کرده، گفته است که دوست پسر صوفیا آلوارادو در زمان بازداشت اعتراف کرده که آنها را کشته و دفن کرده است.
ماریا آلوارادو برای شرکت در رقابتهای زن شایسته جهان در ماه دسامبر آماده می شد که ناگهان ناپدید شد.
سرکارآگاه اداره پلیس ملی گفته است که متهم پس از دیدن دوست دخترش "هنگام رقصیدن با یک مرد دیگر یا حادثه ای از این نوع" از شدت حسادت خواهر بزرگ تر را کشت و بعد خواهر کوچکتر را زد و آنها را دفن کرد.
ژنرال "سابیلون"، سرکارآگاه پلیس گفت که سلاح مورد استفاده در قتل و اتومبیلی که برای انتقال اجساد به کار برده شده را پیدا کرده اند.
هندوراس از کشورهای فقیر آمریکای مرکزی است که خشونتهای شدید به ویژه علیه زنان در آن رایج است. به گزارش سازمان ملل متحد، هندوراس بالاترین آمار سرانه قتل در جهان را دارد.
 
نجات دختر هلندی از فریب داعش توسط مادرش
یک مادر هلندی در سفری پر مخاطره موفق شد دخترش را که برای ازدواج با یکی از جنگجویان گروه دولت اسلامی (داعش) به سوریه رفته بود، از شهر "رقه" برگرداند.
"عایشه" یکی از زنان نوجوان اروپایی است که برای پیوستن به داعش به سوریه و عراق رفته اند. او در ماه فوریه هلند را برای ازدواج با "عمر ییلماز" که هلندی - ترک است و زمانی در ارتش هلند خدمت می کرد، ترک گفت.
"مونیک"، مادر عایشه ابتدا در ماه اکتبر به ترکیه رفت تا او را پیدا کند، اما نتوانست از مرز بگذرد. وی به تلویزیون هلند گفت که دخترش ظرف مدتی کوتاه از یک نوجوان شاداب هلندی به یک مسلمان رادیکال بدل شد. او از طریق شبکه های اجتماعی با عمر ییلماز در تماس بود و در نهایت عاشق او شد. مادر وی گفت: "او ییلماز را نوعی رابین هود می دید."
پلیس از برنامه سفر عایشه به سوریه با خبر شد و گذرنامه او ضبط شد، اما او با استفاده از کارت شناسایی سفر کرد.
عایشه هفته پیش، بعد از ازدواج و سپس جدا شدن از عضو داعش، از مادرش درخواست کمک کرد و مونیک باوجود توصیه پلیس به شهر رقه سوریه، مقر داعش، سفر کرد.
 
شانس هیلری کلینتون برای انتخاب اولین زن رییس جمهور آمریکا
پس از پایان انتخابات میان ‌دوره‌ ای کنگره آمریکا، رقابت برای تصاحب صندلی ریاست ‌جمهوری در سال ۲۰۱۶ آغاز شده است. اگر چه پیروزی جمهوری خواهان آنان را به آینده خوشبین کرده، اما خانم کلینتون ناامید نشده است.
پیش از انتخابات اخیر کنگره و سنا، او به چهار گوشه آمریکا سفر کرد و دموکراتهایی را که ترجیح می ‌دادند که در کنار او و رییس ‌جمهور سابق، بیل کلینتون، دیده شوند و از باراک اوباما دوری کنند، مورد حمایت خود قرار داد. او طی این اقدامات توجه بسیاری را جلب کرد. از این رو جمهوریخواهان از هم اکنون به فکر استراتژی مناسب برای رقابت با کلینتون هستند.
"اس ای کاپ"، مفسر محافظه‌ کار مقیم واشنگتن، می ‌گوید "برنامه خانم کلینتون بر پایه یک انتخاب تاریخی یا همان اولین رییس‌ جمهور زن خواهد بود. پیامی که از تیم انتخاباتی او صادر خواهد شد این است که اگر از هیلری کلینتون حمایت نکنید، در برابر تاریخ ایستاده ‌اید، در برابر زنان ایستاده ‌اید و با رفتن زنان به کاخ سفید مخالفید."
 
شهرداری تهران جشنواره مد و پوشش اسلامی برگزار می‌ کند
مدیرکل امور بانوان شهرداری تهران با اشاره به برگزاری جشنواره تسنیم گفت: "در سال جاری به بخش خلاقیتهای فرهنگی جشنواره تسنیم، بخش مد و پوشش اسلامی ایرانی اضافه شده است." جشنواره مد و پوشش اسلامی جمهوری اسلامی شامل بخشهایی مانند طراحی پوشش اجتماعی، طراحی پارچه، مسابقه عکس زن، شهر و فعالیت با پوشش اسلامی- ایرانی است.
 
سه هزار کارتن‌ خواب زن در تهران
رییس کمیسیون سلامت و محیط زیست شورای شهر تهران روز جمعه ‌۳۰ آبان اعلام کرد که در پایتخت ایران بیش از سه هزار کارتن ‌خواب زن سرگردان هستند.
رحمت ‌الله حافظی از نمایندگان مجلس خواست موانع قانونی برای ساخت گرمخانه زنان در تهران را از میان بردارند. وی همچنین به وجود نزدیک به ۱۵ هزار کارتن ‌خواب در تهران اشاره کرده و افزود: "در حال حاضر، تمام گرمخانه ‌های شهر تهران برای مردان راه‌ اندازی شده است و این در حالی است که زنان کارتن ‌خواب به ‌خصوص در فصل سرما به مراتب از آسیب ‌پذیری بیشتری نسبت به مردان برخوردارند."
میانگین سن زنان کارتن‌ خواب شهر به ۱۷ و ۱۸ سال کاهش یافته ‌است. افزایش اعتیاد بین زنان از عوامل مهم پدیده کارتن ‌خوابی زنان است.
محمدباقر قالیباف برای شستن دست حکومت از این ناهنجاریها، از کارتن ‌خوابی به عنوان یکی از "جرایم خرد" یاد کرد و افزود: "دولت به دلیل مشغله کاری نمی ‌تواند به چنین جرایم خردی رسیدگی کند؛ بنابراین، شهرداری باید در این زمینه وارد عمل شود و مشکل را برطرف کند."
 
فعال حقوق زنان و نماینده پارلمان افغانستان از حمله انتحاری جان بدر برد
"شکریه بارکزی"، نماینده پارلمان افغانستان و از فعالان حقوق زنان در این کشور در کابل هدف سووقصدی انتحاری قرار گرفت و با جراحاتی مختصر جان به در برد. این حمله انتحاری سه کشته و شمار زیادی مجروح برجای گذاشت.
خانم بارکزی به دلیل فعالیتهای خود برای حقوق زنان در افغانستان پرآوازه است. وی در دوره حکومت طالبان در افغانستان، مدیریت مدرسه‌ ای را برعهده داشت
که مخفیانه دختران را آموزش می‌ داد. این امر باعث شده که بسیاری از گروههای اسلام گرا و مسلمانان محافظه ‌کار از او نفرت داشته باشند. به گفته خانم بارکزی، نیروهای افراطی او را تا کنون بارها به مرگ تهدید کرده ‌اند.
بارکزی یکی از افراد مورد اعتماد "اشرف غنی"، رییس‌ جمهوری تازه افغانستان است. وی در انتخابات ریاست‌ جمهوری افغانستان نقش فعالی داشت و باوجود تهدیدهای طالبان، مردم را به شرکت در انتخابات تشویق می‌ کرد.
 
عکسهای غنچه قوامی در میدانهای ورزشی، خود او در زندان
غنچه قوامی، دختری که قصد تماشای بازی والیبال ایران و ایتالیا را داشت، همچنان در زندان است، اما معاون ورزش زنان وزارت ورزش اعلام کرده که ممنوعیتی برای ورود زنان به ورزشگاهها وجود ندارد.
غنچه قوامی در اعتراض به حبس خود دست به اعتصاب غذا زده بود، اما پس از 25 روز هنگامی که او هنوز در اعتصاب غذا بود، دادستان رژیم در تهران موضوع پرونده او را به علت اعتراضات گسترده جهانی به ویژه جامعه ورزشی، تغییر داده و اعلام کرد که اتهام قوامی "شرکت در سالن والیبال نیست" و "امنیتی" است.
بر اساس آخرین خبرها، سوسن مشتاقیان، مادر غنچه قوامی، اعلام کرده است که دخترش به یکسال حبس تعزیری محکوم شده و برای دو سال از ایران ممنوع ‌الخروج گشته است.
غنچه قوامی، ۲۵ ساله، فارغ‌ التحصیل رشته حقوق از دانشگاه "سواز" لندن است که اواخر سال ۱۳۹۲ پس از پایان تحصیلات به ایران بازگشت.
 
دختران، کودکان کار
"آدیزا" ده ساله، از خانه ای که صبح تا شیب در آن کار می کرد و روزانه مورد ضرب و شتم صاحب خانه قرار می گرفت، فرار کرد.
سازمان جهانی کار (ILO) وابسته به سازمان ملل در ژنو اعلام کرد که در میان کودکان کار، اکثر آنان دخترانی زیر سن 16 سال هستند که در خانه ها با شرایط سخت کار می کنند. این سازمان می افزاید، خدمتکاران خانگی استثمار شده ترین کارگران هستند و امنیت قانونی ندارند.
 
برای آزادی زنان فعال حقوق بشر در کامبوج
"تپ وانی" یک فعال حق زمین و حقوق بشر است که در کامبوج علیه فساد مبارزه می کند. او در سال 2013 در "رهبری آگاهی جهانی" صدای موثری داشت و از این جهت تقدیرنامه این سازمان را دریافت کرد.
در ماه نوامبر سال جاری 7 زن از جمله وانی، به خاطر تظاهرات در برابر شهرداری به یک سال زندان و جریمه نقدی محکوم شدند.
یک اقدام جهانی علیه محکومیت این زندانی سیاسی و دیگر زنان همرزم وی اکنون در سراسر جهان در آدرس اینترنتی www.frontlinedefenders.org/TepVanny در جریان است.
 
برده‌ داری مدرن در ۱۶۷ کشور با حدود ۳۶ میلیون قربانی
بنیاد "Walk Free" یک سازمان مدافع حقوق ‌بشر در استرالیاست که درباره برده ‌داری و تجارت انسان در سراسر جهان تحقیق می‌ کند.
گزارش سالانه این سازمان از 167 کشور تهیه شده و در آن گفته شده حدود ۳۶ میلیون زن، مرد و کودک در سراسر جهان در بردگی به سر می ‌برند. برده‌ داری مدرن (استثمار جنسی، کار اجباری یا ازدواج اجباری) در همه ۱۶۷ کشوری که تحقیقات در آن انجام گرفته، وجود دارد.
بیش از نیمی از موارد برده ‌داری مدرن اما تنها در پنج کشور هند، چین، پاکستان، ازبکستان و روسیه مشاهده شده است.
 
حکومت جمهوری اسلامی از نظر شکاف جنسیتی در انتهای لیست جهانی
"مجمع جهانی اقتصاد" گزارش سالانه خود درباره شکاف جنسیتی در سطح جهان را منتشر کرده است.
این گزارش با تکیه بر آمار و داده ‌های ۹ سال اخیر در چهار عرصه "مشارکت و فرصت اقتصادی"، "امکانات آموزشی"، "سلامت و بقا" و "مشارکت در تصمیم‌ گیریهای سیاسی"، وضعیت برابری زنان و مردان در ۱۴۲ کشور جهان را ارزیابی می‌ کند. 
ایران در جدول رده بندی، رده ۱۳۷ را کسب کرده و به این ترتیب جزو کشورهایی با کمترین میزان برابری جنسیتی قرار گرفته است. تنها مالی، سوریه، چاد، پاکستان و یمن رده های نازل تری از جمهوری اسلامی دارند.
به گزارش سال ۲۰۱۴ "مجمع جهانی اقتصاد"، ایران از نظر شکاف جنسیتی ‌ای که در زمینه فرصت ‌و مشارکت اقتصادی برای زنان وجود دارد، در رده ۱۳۹ جدول قرار می‌ گیرد. از نظر امکانات آموزشی، ایران در رده ۱۰۴، از نظر سلامت و بقا در رده ۸۹ و از نظر مشارکت زنان در تصمیم ‌گیریهای سیاسی در رده ۱۳۵ جدول قراردارد.
 

بازگشت به صفحه اول ایران نبرد

بازگشت به صفحه نبردخلق