اخبار کارورزان سلامت

امید برهانی

 

کتابی جنجالی که 1500 میلیارد تومان نصیب پزشکان می‌ کند

جوان آنلاین، 5 آبان - ابلاغ اجرای مفاد کتاب "ارزشهای نسبی سلامت جمهوری اسلامی ایران در سال 93" آغاز سومین مرحله از طرح تحول سلامت است؛ ‌کتابی است که هر چند به زعم وزیر بهداشت از خدمات جامعه پزشکی صیانت می ‌کند، اما از همان روزهای نخست ابلاغ جنجال آفرین شده و شکاف میان پزشکان و پرستاران را از قبل عمیق ‌تر کرده است.

قرار است با اجرای مفاد این کتاب بیش از 300 خدمت جدید تحت پوشش بیمه قرار بگیرد و پرداختی مردم بابت خدمات سلامت در بخشهای دولتی و خصوصی کاهش یابد. اما افزایش قابل ملاحظه تعرفه خدمات پزشکی از 40 تا 300 درصد در کنار ثابت ماندن نرخ خدمات پرستاران یا دیگر گروههای شاغل در نظام بهداشت و درمان، حاشیه ‌های پر رنگی را بر متن این کتاب جنجالی شکل داده است.

تعرفه ‌های غیر واقعی درمان یکی از چالشهای قدیمی نظام سلامت است که حالا با کتاب جدید تعرفه ‌ها محقق می ‌شود. به گفته معاون درمان، وزارت بهداشت از شروع کار دولت یازدهم مصمم شد برای واقعی کردن تعرفه ‌های پزشکی دست به اقدامات مهمی بزند. چرا که کتاب تعرفه ‌گذاری خدمات پزشکی کالیفرنیا که در کشور آمریکا منسوخ شده، 20 سال است در کشور ما اجرا می ‌شود، در حالی که طی این مدت و در عرصه خدمات پزشکی تغییرات زیادی ایجاد شده است. به گفته وی، بزرگ ‌ترین دستاورد کتاب جدید تعرفه ‌گذاری خدمات پزشکی واقعی شدن تعرفه‌ ها به منظور حذف زیر میزی در بخشهای دولتی و خصوصی است.

بر اساس سخنان رییس کمیسیون بهداشت و درمان مجلس اجرای مفاد کتاب تعرفه ها برای طرح تحول سلامت 1500 میلیارد تومان بار مالی دارد. به باور حسینعلی شهریاری باید تعرفه ‌های واقعی دیده می‌ شد؛ این اتفاق افتاد اما تبعیض بین پزشک و پیراپزشک ایجاد شده و باید دید تا چه زمانی می ‌توان این بار مالی را تامین کرد. بنابراین نباید خوشحال باشیم که آن را از منابع دولت برمی ‌داریم، چون برداشتن این اعتبارات باعث کاهش اعتبارات دستگاههای دیگر می‌ شود و نباید توقعاتی برای مردم ایجاد کنیم که شدنی نباشد.

بنا به تاکید دکتر شمس ‌الدین شمس، عضو شورای عالی نظام پرستاری، در واقع اعتبارات اجرای این کتاب هم بر خلاف ادعای وزارت بهداشت از جیب مردم پرداخت می ‌شود، چرا که قرار بود یارانه ‌ها افزایش یابد، اما این افزایش اتفاق نیفتاد و این مبلغ از طریق 10درصد کمک هدفمندی یارانه ‌ها به نظام سلامت داده شد.

وی درباره ادعای کاهش هزینه‌ های مردم از 10درصد به 6 درصد نیز می ‌افزاید: "مثلا قیمت یک خدمتی که 40 هزار تومان بوده و 10درصد آن 4 هزار تومان می ‌شده، با افزایش تعرفه‌ ها به حدود 180 هزار تومان می‌ رسد که 10درصدش می‌ شود 18 هزار تومان و 6درصد آن حدود 12 هزار تومان می ‌شود. به عبارتی این 6 درصد به مراتب از 10درصد قبلی بیشتر است."

بنا به تاکید این عضو شورای عالی نظام پرستاری، تمام این قضایا مربوط به بخشهای دولتی می ‌شود و کسانی که به مطبها، کلینیکها، پاراکلینیکها و درمانگاهها و بیمارستانهای خصوصی مراجعه می ‌کنند، باید تمام این هزینه‌ ها را پرداخت کنند.

 

تامین منافع همگانی، نه یک گروه خاص

خانه پرستار، 6 آبان - محمد شریفی مقدم گفت: "برخی در وزارت بهداشت سعی دارند مرحله سوم طرح تحول سلامت را به شکلی عوامفریبانه توجیه کنند و انتقادهای جامعه پرستاری در خصوص عدد و رقم تعرفه های پزشکی و فاصله آن با سایر کارکنان نظام سلامت را اقدامی جنجال انگیز عنوان کنند."

وی افزود: بسیاری از پزشکان متخصص به خصوص آنها که در مناطق محروم هستند و پزشکان تمام وقت دو نوع ضریب دارند. در این میان یک اتفاق مالی می افتد و آن اینکه   65 درصد از این حق العمل مستقیم به جیب پزشک معالجی می رود که اسم مریض به نامش است. از 35 درصد باقیمانده اول هم 5 درصدش به حساب دانشگاه می رود که دانشگاه هم این 5 درصد را بین هیات علمی دانشگاه توزیع می کند. از 30 درصد بقیه هم، 10 درصد متعلق به بیمارستان است و 20 درصد باقیمانده بین تمام پرسنل بیمارستان تقسیم می شود و به این ترتیب از درآمد بیمارستان، 80 درصد به جیب پزشکان متخصص می رود که حدود 7 درصد کادر بیمارستان را تشکیل می دهند و 20 درصد درآمد بین 93 درصد سایر کارکنان شامل پزشک عمومی، پرستار، بهیار، تکنسین و نگهبان تقسیم می شود. یک ضریب ترجیحی هم داریم که 90 درصد آن به جراح می رسد. 10 درصد باقیمانده به حساب بیمارستانی می رود که امکانات را در اختیار قرار داده است."

وی ادامه داد: "این وضعیتی است که در پرداخت کارانه ها در بیمارستانهای دولتی در حال وقوع است، به طوری که به طور متوسط کارانه یک پزشک 30 میلیون تومان است و کارانه پرستار 150 هزار تومان است و این نشان از فاصله ای 200 برابری دارد البته اگر بخواهیم این موضوع را با بهیاری که 20 هزار تومان کارانه می گیرد مقایسه کنیم، فاصله ها از این هم بیشتر می شود."

عضو شورای عالی نظام پرستاری با رد ادعای وزارت بهداشت مبنی بر کاهش سهم مردم از پرداختیها به رغم افزایش تعرفه های پزشکی گفت: "بنده آمار دارم که مثلاً تعرفه عمل آپاندیس 300 درصد رشد داشته است، چطور سهم مردم ثابت مانده است؟"

 

تجمع پرستاران در برابر مجلس

خبرده، 7 آبان - جمع کثیری از پرستاران کشور روز 7 آبان مقابل درب شمالی مجلس اعتراض خود را نسبت به عدم ایفای مطالبات و عدم تناسب دستمزد با کار خود نشان دادند.

پرستاران ضمن انتقاد به احتساب حقوق پزشکان بر مبنای کتاب نظام پزشکی آمریکا، مبنای حقوق خود را محاسبه با کتاب نظام پزشکی افغانستان اعلام کردند.

از آنجایی که این تجمع با جلسه رای اعتماد به وزیر علوم همزمان شده بود، مدت آن طولانی تر شد چرا که پرستاران منتظر عکس العمل نمایندگان با حضور در تجمع شدند. پرستاران یاد شده خواستار اجرای بی‌ قید و شرط قانون تعرفه ‌گذاری خدمات پرستاری مصوب سال 1386 مجلس شورای اسلامی بودند.

یکی از معترضان در این تجمع با اشاره به افزایش تعرفه پزشکان گفت: مسوولان یکشبه قانون نظام پزشکی کالیفرنیا را بدون توجه به مصوبه قانونی مجلس شورای اسلامی وضع و اجرایی کردند. متاسفانه در کنار این مشکل پرستاران، ساعات کاری آنها از سوی بیمارستان بدون توجه به ضوابط افزایش داده شده به طوری که پرستاران به صورت شبانه‌ روزی سر کار هستند."

یکی از تجمع‌ کنندگان با اشاره به مهاجرت پرستاران به کانادا خاطرنشان کرد: "علت این موضوع مزایا و حقوق بالا و جذب پرستاران ایرانی است، بر این اساس تا زمانی که قانون تعرفه ‌گذاری خدمات پرستاران اجرایی نشود، شاهد اینگونه مشکلات خواهیم بود."

معترضان در بیانیه ای که در پایان این تجمع صادر شد، خواستهای خود را به این ترتیب اعلام کردند

1- اجرای بی قید و شرط قانون تعرفه گذاری خدمات پرستاری که بیش از هفت سال از تصویب آن در مجلس هفتم می گذرد

2- اجرای عدالت در پرداختها بین کلیه تیم درمان اعم از پزشکان و پرستاران و ...

3- مسوولیتهایی که مربوط به پرستاران است و در حال حاضر به ناحق در اختیار عده ای خاص به جز پرستاران قرار دارد، باید به اعضای تیم پرستاری برگردد

4- انتخاب و حضور نمایندگان پرستاری در کارگروهها و جلساتی که مبنای تصمیم گیری در مورد پرستاری است تا عده ای تمامیت طلب که عدم حسن نیت شان بر پرستاران پوشیده نیست، نتوانند اجحاف در حق این قشر را ادامه دهند

 

غیبت پزشکان متخصص در اورژانسهای دولتی

سلامت نیوز، 8 آبان - اورژانس مثل همیشه شلوغ است، با اجرای طرح تحول نظام سلامت حتی کمی بیشتر از همیشه.

بیماران با شلوغی اورژانسها مدارا می‌ کنند، با کمبود تخت، با پرستارانی که فرصت نمی‌ کنند به همه ‌شان رسیدگی کنند. اما با نبود و تاخیر پزشک متخصص، ویزیت بیمارشان از سوی رزیدنتها و انترنها نمی ‌توانند مدارا کنند. آنها می‌خواهند بیمارشان در کمترین زمان ممکن ویزیت شود، بیماری ‌اش، مشکل اش، درد اش، زود تشخیص داده شود، درمان شود. این انتظار بیماران و همراه شان است، همانها که از زمان ورود بیمار به اورژانس، همراهی‌ اش می‌ کنند و از نزدیک شاهد تمام اتفاقات هستند. پزشک نه بیمارش را دیده و نه حتی تشخیصی داده شده که مشکل اش چیست.

رزیدنتهای جوان با روپوش سفیدی که به تن دارند، بالای سر بیماران هستند، بیماران اما می ‌دانند آنها پزشک متخصص نیستند و درحال گذراندن دوره آموزشی ‌شان هستند، این بیماران را قانع نمی‌ کند. "چند بار سراغ پزشک متخصص را گرفته‌ ایم، اما به ما می ‌گویند یکی، دو ساعت دیگر می‌ آیند. هنوز هم خبری نشده."

این وضع بیشتر بیمارستانهای دولتی است، چه آنها که درمانی هستند و چه آنها که آموزشی و پُر از رزیدنت و انترن.

اورژانس یکی دیگر از بیمارستانهای دولتی در جنوب پایتخت هم شلوغ است، مسوول اورژانس از همان جلوی در به بیمار می گوید: "الان پزشک متخصص نداریم، فقط رزیدنت و انترن داریم."

این مسوول حتی تاکید کرده که می ‌توانند به بیمارستان دیگری مراجعه کنند، "شاید آن ‌جا پزشک متخصص باشد". هیچکس هم نمی ‌داند تکلیف بیماران بدحالی که بدون حضور پزشک متخصص به اورژانس منتقل می ‌شوند، چیست.

این تنها گلایه بیماران نیست، پرستاران هم از این وضع انتقاد دارند. براساس طرح تحول نظام سلامت، پزشکان متخصص باید 24 ساعته در بیمارستانهای دولتی حضور داشته باشند، اما متاسفانه در بیشتر موارد این اتفاق نمی ‌افتد.

 

کمبود نیرو و کار دو برابر پرستاران بیمارستانی در جیرفت

ایلنا، 10 آبان - رییس دانشگاه علوم پزشکی جیرفت گفت: پرستاران به دلیل کمبود نیروی پرستاری در این منطقه دو برابر توان خود کار می‌کنند.

محمدرضا محمدی ساردو، در جمع پرستاران جیرفت با حضور رییس کل سازمان نظام پرستاری کشور افزود: بیمارستان امام جیرفت ۱۲۰ تخت مصوب دارد که در حال حاضر ۲۴۰ تخت فعال مورد استفاده قرار می‌گیرد و این در حالی است که نیروی اختصاص یافته به این بیمارستان براساس ۱۲۰ تخت است و این مساله موجب شده کار پرستاران چند برابر ظرفیت آنها باشد.

 

تجمع دانشجویان مامایی و پرستاری دانشگاه آزاد دزفول

ایرنا، 20 آبان - جمعی از دانشجویان رشته مامایی و پرستاری دانشگاه آزاد اسلامی واحد دزفول در اعتراض به افزایش شهریه عنوان کردند، تجمع کردند.

این دانشجویان با تجمع در دانشکده پرستاری دانشگاه آزاد اسلامی واحد دزفول خواستار جلوگیری از افزایش شهریه شدند.

رییس دانشگاه آزاد اسلامی واحد دزفول در خصوص این تجمع گفت:افزایش شهریه رشته مامایی و پرستاری در شهریور امسال اعلام شده است و دخل و تصرف در شهریه به هیچ وجه امکان پذیر نبوده و اعتراض دانشجویان بی مورد است.

17 هزار دانشجو در 104 رشته تحصیلی در مقطع کارشناسی و کارشناسی ارشد در دانشگاه آزاد اسلامی واحد دزفول مشغول تحصیل هستند.

 

دبیرکل خانه پرستار تبعید شد

سلامت نیوز، 24 آبان – به دنبال تجمع اعتراضی پرستاران در برابر مجلس، هیات تجدید نظر رسیدگی به تخلفات اداری کارمندان دانشگاه علوم پزشکی تهران، محمد شریفی مقدم را به تغییر محل جغرافیایی خدمت به مدت یک سال محکوم کرد.

در متن این حکم آمده است: "این محکومیت به اتهامات نقض قوانین و مقررات، شرکت در تحصن و اعتصاب و تظاهرات غیر قانونی و تحریک به برپایی تحصن و اعمال فشارهای گروهی برای تحصیل مقاصد غیر قانونی است."

محمد شریفی مقدم در باره محکومیت خود گفت: "عامل این تجمعات خود مسوولان مجتمع بیمارستانی امام خمینی و دانشگاه تهران بودند، چرا که بار اول ده درصد اضافه کاری پرستاران را کم کردند که منجر به تجمع پرستاران شد و در بار دوم نیز کارانه پرستاران را کم کردند که باعث شد پرستاران مجددا تجمع کنند. من به عنوان عضو شورای نظام پرستاری نه به عنوان سوپروایزر بیمارستان در بین تجمع کنندگان رفتم تا دلیل این تجمعات را جویا شده و بدانم صحبتهای آنها چه بوده است. صحبتهای من در جمع تجمع کنندگان کاملا حقوقی بوده و هیچ بار حقوقی نداشته است."

 

بازگشت به صفحه اول ایران نبرد

بازگشت به صفحه نبردخلق