برخی از حرکتهای اعتراضی کارگران و مزدبگیران در مهر 1393‏

گردآوری و تنظیم: زینت میرهاشمی

 

82 حرکت اعتراضی

 

*جمعی از کارگران کارخانه های تهران در اعتراض به حکم شلاق علیه 4 کارگر پتروشیمی رازی در روز سه شنبه 1 مهر دست به تجمع در مقابل مجلس زدند. به گزارش اتحادیه آزاد کارگران ایران، این تجمع به ابتکار هماهنگ کنندگان طومار اعتراضی چهل هزار امضای کارگران برگزار شد.

 

*روز چهارشنبه 2 مهر کارگران شاغل در شرکت «سانا» در سد داریان شهرستان پاوه در اعتراض به عدم پرداخت حقوق شش ماهه ‌خود، برای دومین روز متوالی دست به اعتصاب زدند. به گزارش کُردپا، شرکت سانا، درحال ساخت نیروگاه برق در سد داریان شهر پاوه است و سال گذشته نیز به دلیل اعتصاب کارگران، ١٢ کارگر این شرکت از کار اخراج کرده شدند.

 

*روز جمعه 4 مهر جمع زیادی از کارگران شهرداری منطقه یک اهواز در اعتراض به ۳ ماه حقوق معوقه در مقابل ساختمان شهرداری منطقه یک اهواز دست به تجمع زدند.

به گزارش ایلنا، شرکت پیمانکاری «مروارید درخشان» حدود ۲۵۰ کارگر خدماتی در منطقه یک اهواز دارد که پرداخت حقوق آنان سه ماه به  تاخیر افتاده است.

 

*اعتصاب پنج روزه کارگران قطار شهری اهواز

بیش از 300 کارگر پیمانی قطار شهری اهواز روز سه شنبه ۱ مهر برای دومین روز متوالی دست از کار کشیده و مقابل ساختمان مرکزی کارگاه قطار شهری تجمع کردند. به گزارش ایلنا، ۹۰۰ کارگر پیمانی قطار شهری اهواز به تعویق ۵ ماهه حقوق خود معترض‌ بودند.

اعتصاب کارگران قطار شهری اهواز روز پنج شنبه 3 مهر برای چهارمین روز متوالی ادامه داشت و کارگران در کارگاه مرکزی این پروژه عمرانی تجمع کردند.

همزمان حدود ۱۰۰ کارگر شیفت شب قطار شهری اهواز چهارشنبه شب برای چهارمین شب متوالی دست از کار کشیدند.

اعتصاب کارگران در روز شنبه 5 مهر پس از 5 روز در پی وعده‌ یکی از مدیران شرکت پیمانکاری مبنی بر پرداخت معوقات کارگران پایان یافت.

حدود ۹۰۰ کارگر پیمانی در قطار شهری اهواز کار می‌کنند که ۴۰۰ تن از آنان در شیفت صبح، ۱۰۰ کارگر در شیفت شب و مابقی کارگران در بخشهای اداری این پروژه عمرانی کار می‌کنند.

 

*جمعی از پذیرفته شدگان آزمون استخدامی وزارت نفت، روز یکشنبه 6 مهر با تجمع در مقابل مجلس خواستار بازنگری در افزایش نمره قبولی از 40 به 65 و تعیین تکلیف وضعیت استخدامی خود شدند. به گزارش ایرنا، تجمع کنندگان با استناد به ماده 4 قانون مدنی خواستار رعایت قانون و قاعده حقوقی عطف به ماسبق نشدن قانون شدند.

 

*اعتصاب و تجمع یازده روزه کارگران معدن زغال سنگ سنگرود

روز سه شنبه 1 مهر، دومین روز از دور دوم اعتصاب کارگران معدن زغال سنگ سنگرود (البرز غربی) آغاز شد که در آن بیش از ۲۵۰ کارگر مقابل ساختمان اداری این واحد معدنی تجمع کردند. به گزارش ایلنا، لغو نشدن موضوع انحلال شرکت زغال سنگ البرز غربی با وجود تعهدات قبلی به کارگران و همچنین تعویق ۳ ماه پرداخت حقوق، موجب تشدید اعتراضات کارگران شده است. براساس این گزارش،تعدادی از نمایندگان کارگری برای انتقال خواسته‌ های همکاران شان با سفر به شهر رشت با استاندار گیلان دیدار کردند.

روز شنبه 5 مهر اعتصاب کارگران معدن زغال سنگ سنگرود برای ششمین روز ادامه پیدا کرد.

در روز یکشنبه 6 مهر کارگران معدن سنگرود در هفتمین روز از شروع اعتصاب شان با سفر به تهران در مقابل ساختمان وزارت کار و در روز دوشنبه 7 مهر کارگران مقابل ساختمان سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی تجمع کردند.

کارگران معدن سنگرود در روز سه‌شنبه 8 مهر در مقابل ساختمان مجلس تجمع کردند.

سرانجام کارگران اعتصابی پس از چهار روز تجمع اعتراضی در تهران، در روز چهارشنبه 9 مهر «با دریافت قول مساعد از وزیر صنعت برای بررسی این موضوع در جلسه هیات دولت» به رودبار بازگشتند.

نمایندگان کارگران معدن سنگرود صبح روز پنج شنبه ۱۰ مهر با معاون سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی ایران، مدیر حراست این مجموعه و معاون فنی و درآمد سازمان تامین اجتماعی در تهران تشکیل جلسه دادند.

روز یکشنبه 13 مهر، بخشی از مطالبات حقوقی کارگران که مربوط به حقوق تیرماه می ‌شد سرانجام پرداخت شد.

 

*کارگران معترض سازمان پایانه ‌ها و پارک ‌سوارهای غرب تهران صبح روز چهارشنبه 9 مهر در مقابل ساختمان شورای شهر تهران دست به تجمع اعتراضی زدند.

به گزارش ایلنا، کارگران با درخواست حراست این نهاد، به داخل ساختمان شماره ۲ شورای شهر وارد شدند.

 

*بیش از ۵۰۰ کارگر صنعتی کشت و صنعت نیشکر هفت تپه صبح روز چهارشنبه ۹ مهر در اعتراض به پدید آمدن شکاف عمیق حقوقی و مزدی در پی بازنگری طرح طبقه بندی مشاغل، دست از کار کشیدند. به گزارش ایلنا، کارگران اعتصابی می‌گویند طرح جدید طبقه بندی مشاغل به شکاف عمیق حقوقی میان کارگران، کارمندان، سرپرستان کارگاهها و مدیران کارخانه دامن زده و خواهان تجدید نظر کلی در این طرح شدند.

روز شنبه 12 مهر، کارگران بخش صنعت داخلی شرکت کشت و صنعت نیشکر هفت‌تپه بار دیگر تجمعهای اعتراضی خود را در مقابل دفتر امور اداری این واحد اداری از سر گرفتند.

روز دوشنبه 14 مهر، مدیرعامل این کارخانه با پذیرفتن اشکالات طرح طبقه ‌بندی مشاغل در این شرکت که نارضایتی شمار زیادی از کارگران را در پی داشت، دستور توقف اجرای این طرح را صادر کرد.

 

*یک هفته اعتصاب کارگران واگن پارس اراک

حدود ۹۰۰ کارگر واگن پارس اراک روز شنبه ۵ مهر در اعتراض به تعویق سه ماهه حقوق دست از کار کشیدند. به گزارش ایلنا، این کارگران در خیابان مجاور محوطه  کارخانه تجمع کردند و با سردادن شعارهایی، خواستار استعفای مدیران این واحد تولیدی شدند.

روز یکشنبه 6 مهر اعتصاب کارگران کارخانه واگن پارس اراک وارد دومین روز خود شد. کارگران اعتصابی در محوطه کارخانه با سردادن شعار «مدیریت حیا کن، کارخانه رو‌ رها کن» به تعویق سه ماهه حقوق اعتراض کردند.

سهامدار اصلی کارخانه واگن پارس اراک، قرارگاه خاتم الاوصیاء است و این قرارگاه نظامی، کارفرمای این واحد تولیدی را تعیین می‌کند.

روز دوشنبه 7 مهر اعتصاب کارگران به سومین روز متوالی وارد شد. در چهارمین روز اعتصاب، کارگران برای به نمایش گذاشتن اعتراض شان نسبت به مذاکرات بی نتیجه، قصد تظاهرات درخارج از محوطه کارخانه را داشتند که اعضای شورای اسلامی کار کارخانه ضمن ایجاد مانع با کارگران خشمگین درگیرشدند.

روز چهارشنبه 9 مهر، اعتصاب کارگران به پنجمین روز متوالی وارد شدو در روز بعد مدیر داخلی کارخانه واگن پارس در ششمین روز اعتصاب کارگران استعفا داد.

کارگران معترض پیش‌ تر در تجمعات ‌شان با سردادن شعارهایی خواستار استعفای مدیران این واحد تولیدی شده‌ بودند.

روز دوشنبه 14 مهر، کارگران بعد از یک هفته اعتصاب و در پی پرداخت بخشی از مطالبات شان، به اعتصاب خود خاتمه دادند و تولید در این کارخانه در روز چهارشنبه 16 مهر از سر گرفته شد.

 

*روز دو شنبه 14 مهر کارگران نیروگاه گازی گناوه در استان بوشهر در اعتراض به پرداخت نشدن دستمزدهای شان در مقابل درب نیروگاه افدام به تجمع کردند.

به گزارش کمیته ی هماهنگی برای کمک به ایجاد تشکلهای کارگری، کارگران ضمن ممانعت از ورود مدیران شرکتهای توسعه و بهره برداری، خواستار دریافت مطاللیات شان شدند.

 

*جمعی از کارگران اخراجی پتروشیمی ایلام روز دوشنبه 14 مهر در اعتراض به عدم پرداخت مطالبات شان در مقابل مجلس تجمع کردند.به گزارش ایلنا، این کارگران خواستار پرداخت مطالبات قانونی خود که تاکنون چند ماه به تعویق افتاده و پرداخت نشده، شدند. روز چهارشنبه 16 مهر مذاکرات نمایندگان کارگران اخراجی با مدیران میانی این مجموعه و مقامات محلی به نتیجه نرسید.

به گزارش ایلنا، مدیران میانی حاضر در جلسه بر خلاف وعده قبلی کارفرما برای تعهد در قبال امنیت شغلی کارگران مطالب دیگری را طرح کردند.

یکی از کارگران در این باره به ایلنا گفت: اینان می‌خواهند زمان بخرند تا کارگرانی که از ابتدای تابستان حقوق نگرفته ‌اند را واردار کنند تحت شرایط ناعادلانه به کار بازگردند یا از ادامه اشتغال در این واحد تولیدی منصرف شوند.

 

*کارگران ذوب آهن اردبیل در پی بی پاسخ ماندن مطالباتشان، برای دومین بار در سال جاری در روز سه شنبه 15 مهر دست به تجمع اعتراضی مقابل ساختمان استانداری اردبیل زدند. به گزارش  مهر، کارخانه ذوب آهن اردبیل به عنوان یکی از واحدهای بزرگ صنعتی این استان که در زمینه تولید آهن و فولاد فعالیت می کند، خواستار پرداخت معوقات حقوق و بازگشت به کار هستند.

 

*جمعی از کارگران پیمانکاری اداره آب و فاضلاب اهواز در اعتراض به پرداخت نشدن حقوق معوقه خود در روز سه شنبه 15 مهر در مقابل دفتر شرکت پیمانکاری «پرتو داچک» واقع در خیابان کیان پارس اهواز تجمع کردند. به گزارش ایلنا، حدود ۳۰۰ کارگر پیمانی آبفای اهواز که از سال گذشته تحت مسئولیت پنج شرکت پیمانکاری «سولار مکانیک»، «اسکله ساز»، «عمران سازان بردیا»، «شباهنگ» و «پرتو داچک» فعالیت می‌کنند هنوز نتوانسته‌اند معوقات حقوقی خود را از این پیمانکاران دریافت کنند.

 

*روز سه شنبه 15 مهر، حدود ۱۲۰ تن از کارگران خدماتی شهرداری منطقه ۲ اهواز در اعتراض به پرداخت نشدن بیمه و سنوات و عیدی سال گذشته در مقابل ساختمان شهرداری مرکز واقع درخیابان سپاه اهواز تجمع کردند. به گزارش ایلنا، مسئولان شهرداری اهواز با حضور در جمع کارگران معترض به آنان قول پرداخت مطالبات معوقه‌ شان را دادند.

 

*روز سه شنبه 15 مهر تعدادی از رانندگان تاکسی در یزد برای دومین روز متوالی در مقابل استانداری یزد تجمع کردند. به گزارش  یزد رسا، در این تجمع، رانندگان معترض خواستار رسیدگی به مشکلات خود توسط مسئولان شدند.

 

*کارگران کارخانه رنگین نخ سمنان در روزهای سه شنبه و چهارشنبه ۱۵ و ۱۶ مهر در محوطه کارخانه تجمع و اعتصاب کردند.

به گزارش ایلنا، کارخانه رنگین نخ که در زمینه رنگرزی نخ و تولید الیاف در شهرک صنعتی شرق سمنان فعالیت دارد به دلیل کمبود نقدینگی، توان پرداخت حقوق کارگران و سایر هزینه‌ های جانبی کارگاه را ندارد و کارگران علاوه بر دستمزد، حقوق جانبی چون سنوات، عیدی، پاداش و بن سال گذشته 1392 را نیز دریافت نکردند.

 

*روز شنبه ۱۹ مهر کارگران کارخانه صنایع کم مصرف ایرانیان زیر مجموعه کارخانه کنتور سازی ایران در قزوین با تجمع در محوطه کارخانه دست از کار کشیدند. به گزارش ایلنا، کارخانه کنتور سازی ایران واقع در استان قزوین از دو کارخانه کنتور سازی و صنایع کم مصرف ایرانیان تشکیل شده که تجمع اعتراضی کارگران به دلیل تعویق سه ماه حقوق ۱۲۰ تن از کارگران صنایع کم مصرف ایرانیان (تولید کننده انواع لامپهای کم مصرف) صورت گرفت.

 

*به گزارش آذرسلام، روز یکشنبه 20 مهر، دهها تن از کارگران کارخانه دوب آهن اردبیل به علت عقب افتادن حقوق معوقه خود با در دست داشتن پلاکارد هایی اقدام به راهپیمایی از میدان سرچشمه به سمت مصلای اردبیل کردند. روز سه شنبه 22 مهر کارگران در مقابل استانداری اردبیل تجمع کردند.

 

*روز سه شنبه ۲۲ مهر حدود ۳۵۰ تن از کارگران فاز ۱۷ و ۱۸ عسلویه در اعتراض به عدم دریافت حقوقهای معوقه خود از تیرماه ۹۳ تا کنون، دست از کار کشیده و در محل کار خود تجمع کردند. به گزارش ایلنا، با وجود آنکه کارگران بیمه هستند اما هیچ یک از آنها دارای قرارداد کاری نیستند. این حرکت اعتراضی با وعده مسئولان برای رسیدگی به مطالبات کارگران پایان یافت.

 

*کارگران کارخانه بسته بندی پارس قزوین در روز‌های چهارشنبه و پنجشنبه 24 و ۲۵ مهر در اعتراض به عدم دریافت مطالبات خود با خاموش کردن دستگاهها، به مدت دو روز تولید را متوقف کردند که با وعده مسئولان اداره تعاون کار و رفاه اجتماعی این اعتصاب موقتا خاتمه یافت. به گزارش ایلنا، کارگران این کارخانه که با قراردادهای یک ماهه مشغول به کارند،  همزمان با  تعویق یک ماه دستمزد، حق سنوات ۹ ماه سال گذشته و ۶ ماه سال جاری را دریافت نکردند.

روز یکشنبه 27 مهر کارگران شرکت مخابرات استان چهار محال و بختیاری با حضور و تجمع مقابل درب اصلی استانداری چهار محال و بختیاری خواستار اجرای قانون کار سازمان تامین اجتماعی شدند.

به گزارش قدس، شرکت مخابرات علاوه بر اینکه حق بیمه کارگزاران مخابرات روستایی را پرداخت نمی کند، در نظر دارد قراردادی با آنها ببندد که در آن دو ساعت در روز به کار اشتغال داشته باشند.

 

*صبح روز یکشنبه 27 مهر، تعدادی از متقاضیان و ساکنان مسکن مهر شهرستان اسلام آباد غرب در اعتراض به عدم توجه مسئولان به مطالبات شان، در مقابل فرمانداری اسلام آباد غرب تجمع کردند. به گزارش اسلام آباد خبر، معترضان به طور دسته جمعی خواستار ملاقات با فرماندار و رسیدگی به مشکل آنها شدند که با مخالفت ماموران انتظامی حراست فرمانداری مواجه شدند و ضمن هماهنگی با مقام قضائی، 3 تن از تجمع کنندگان بازداشت شدند.

 

*روز یکشنبه 27 مهر کارکنان اخراجی شرکت مهندسی و توسعه نفت در مقابل سازمان بازرسی کل کشور تجمع کردند. به گزارش فارس، تجمع‌کنندگان در قسمتهای مالی، برنامه ریزی و دیگر بخشهای این طرح مشغول به کار بودند.

 

*به دنبال محقق نشدن وعده پرداخت مطالبات معوقه جمعی از کارگران پیمانکاری فازهای ۱۷ و ۱۸ عسلویه، تعدادی از این کارگران صبح روز دوشنبه 28 مهر دست از کار کشیده و اعتصاب کردند. به گزارش ایلنا، کارگران معترض در یکی از شرکتهای پیمانکاری برق ‌رسانی پروژه‌ های در حال ساخت فازهای ۱۷ و ۱۸ به نام «گل صافر» مشغول به کارند.

 

*کارگران لوله و نورد صفا در ساوه از روز شنبه 26 مهر ماه دست به اعتصاب زدند. به گزارش اتحادیه آزاد کارگران ایران، این کارگران 4 ماه حقوق طلب دارند و 14 ماه بیمه های تامین اجتماعی آنان واریز نگردیده و دفترچه های آنان تمدید اعتبار نشده است.

به گزارش ایلنا، در پی اعتصاب و تشدید اعتراضات یکهزار و ۱۰۰ کارگر نورد و لوله صفا، روز سه شنبه 29 مهر، کارفرما از ورود کارگران به کارخانه ممانعت کرد.

 

*کارگران معترض مخابرات روستایی با سفر به تهران صبح روز سه شنبه 29 مهر در مقابل ساختمان مجلس تجمع کرده و پس از مدتی ادامه اعتراض ‌شان را در مقابل ساختمان شرکت مخابرات ایران پی گرفتند. به گزارش ایلنا، تصمیم معترضان برای تغییر محل اجتماع، پس از آن صورت گرفت که «علیرضا محجوب» رئیس فراکسیون کارگری مجلس با حضور در جمع کارگران به آن‌ها اطمینان داد که مجلس خواسته ‌های قانونی آنها را پیگیری خواهد کرد.

 

*روز سه شنبه 29 مهر جمعی از کارگران شاغل و بازنشسته نساجی مازندران در اعتراض به بلاتکلیفی در پرداخت مطالبات شان در مقابل استانداری مازندران تجمع کردند. به گزارش ایلنا، اعتراض کارگران در واکنش به محقق نشدن وعده مسئولان وزارت خانه‌ های صنعت، معدن و تجارت، اقتصاد و دارایی و همچنین تعدادی از نمایندگان مجلس صورت گرفته است.

 

*روز چهارشنبه 30 مهر، کارگران معدن آسمینون دررابطه با مشکلات شان دست ازکارکشیدند و در معدن تجمع اعتراضی برپاکردند. به گزارش فارس، مشکلات این کارگران شامل مسائل بازنشستگی و مرخصی بدون حقوق از سوی آنها مطرح شد که مانع بازنشستگی شان شده است.

وی خاطرنشان کرد: در همین راستا مقرر شد، تامین اجتماعی و معدن فاریاب بخش

 

*سی و شش روز اعتصاب کارگران کارخانه کاشی گیلانا

روز سه شنبه 1 مهر، اعتصاب کارگران کارخانه کاشی گیلانا وارد هفتمین روز شد. به گزارش ایلنا، یکی از کارگران حاضر در این تجمع گفت؛ دیروز (31 شهریور) در ششمین روز از اعتصاب کارگران این واحد، جمعی از مسئولان شهرستانی در حمایت از کارفرما به کارخانه آمدند و سعی داشتند به نوعی کارگران را متقاعد به ادامه تولید کنند، اما کارگران با پیشنهادهای یک سویه آنان موافقت نکردند. مهم‌ترین خواسته کارگران این کارخانه پرداخت معوقات حقوقی سال جاری و تضمین امنیت شغلی  است.

روز سه شنبه 8 مهر، کارگران کارخانه کاشی گیلانا درچهاردهمین روز اعتصاب شان خواستار بازگشت به کار دو تن از همکاران اخراجی خود شدند. همزمان با پانزدهمین روز از آغاز اعتصاب کارگران کارخانه کاشی گیلانا، کارگران معترض از موافقت سرپرست موقت این واحد صنعتی برای بازگشت به کار دو کارگر اخراجی خبر دادند.

روز پنجشنبه 10 مهر، در شانزدهمین روز اعتصاب کارگران اعلام کردند؛ در صورتی که راجع به مطالبات‌ معوقه ‌شان تا دوشنبه ۱۴ مهر تصمیمی گرفته نشود، اعتراض خود را به شیوه دیگری ادامه خواهند داد.

روز دوشنبه 14 مهر همزمان با بیستمین روز از شروع اعتراضات، جمعی از کارگران این واحد صنعتی در اعتراض به انباشته شدن حجم مطالبات معوقه خود در مقابل اداره کار منجیل تجمع کردند.

اعتصاب کارگران روز پنجشنبه ۲۴ مهر وارد سی ام روز خود شد. در این روز کارگران شیفت صبح با تجمع در محوطه کارخانه خواستار تسریع در روند پی گیری مطالبات خود شدند. همزمان با سی و ششمین روز از شروع اعتصاب کارگران کارخانه کاشی گیلانا صبح روز چهارشنبه ۳۰ مهر دو نفر از مدیران داخلی این واحد تولیدی به دادگاه رودبار احضار شدند. کارگران اعلام کردند که تا تحقق خواسته هایشان به حرکت اعتراضی ادامه می دهند.

 

سركوب، آزار، پرونده سازی، دستگیری، شكنجه و محاكمه فعالان كارگری در ایران را به شدت محكوم می كنیم.