رویدادهای هنری ماه

 

لیلا جدیدی

 

سخن روز:

- "گام تازه ای برداشتن، این چیزی ست که انسانها بیشتر از همه از آن می ترسند" (داستایوسکی، ۱۸۲۱ - ۱۸۸۱ میلادی، نویسنده مشهور و تاثیرگذار روسی و خالق "جنگ و صلح")

- "کاشکی می مُردم و دوباره زنده می شدم و می دیدم که دنیا شکل دیگریست، دنیا این همه ظالم نیست و مردم این خست همیشگی خود را فراموش کرده اند و هیچکس دور خانه اش دیوار نکشیده است" (فروغ فرخ زاد، ۱۳۱۳ - ۱۳۴۵ شاعر معاصر ایرانی)

 

سینما

 

جشنواره‌ جهانی فیلم مونترال

سی وهشتمین جشنواره‌ جهانی فیلم "مونترال"، کانادا، با حضور فیلمسازانی از ۷۴ کشور دنیا با همان نگاه جهانی به تولیدات سینمایی جهان کار خود را آغاز کرد. این جشنواره که همه ‌ساله به مدت دوازده روز برگزار می شود، یکی از معتبرترینها در آمریکای شمالی است.

جشنواره این بار با ادای احترام به "مایکل جی. وارنر"، رییس کمپانی فیلمسازی "فورتیسیمو" و به نویسنده‌ فقید، "گابریل گارسیا مارکز" آغاز می ‌شود.

۳۵۰ فیلم در جشنواره امسال شرکت دارند که شامل ۱۶۰ فیلم بلند و ۱۳۲ فیلم از سرتاسر جهان و فیلمهای کوتاه است.

از ابتدای تاسیس این جشنواره تا سال ۲۰۱۲، فیلمسازان فرانسوی بیشترین جایزه های‌ بزرگ جشنواره را از آن خود کرده‌ اند (ده جایزه) و کشور کانادا تنها دوبار موفق به کسب جایزه شده است.

فیلمی به نام "حرامزاده! دوستت داریم" از "کلود للوش"، کارگردان فرانسوی، نمایش شب افتتاحیه است. "رییس کارخانه" از چین به کارگردانی "ژانگ وی"، "دولتمرد" از فرانسه به کارگردانی "پی ‌یر کورژ"، "اکنون یا هرگز" از فرانسه به کارگردانی "سرژ فریدمن"، "پسر طلایی" از ایتالیا به کارگردانی "پوپی آواتی" و "دماغه‌ نوستالژی" از ژاپن به کارگردانی "ایزورو ناروشیما" از دیگر فیلمهای این جشنواره هستند.

 

واکنش هنرمندان مشهور به جنگ غزه

نظر هنرمندان و چهره های سرشناس دنیای هنر در رسانه های مختلف و حسابهای شخصی خود در شبکه های اجتماعی پیرامون رویدادهای غزه.

- "ستیون سپیلبرگ"، از حامیان همیشگی و جدی اسراییل به شمار می رود که در این مدت سکوت کرده است. برخی از برجسته ترین و شناخته شده ترین حامیان اسراییل اکنون از همیشه ساکت ترند.

- "برایان اینو"، آهنگساز و تهیه کننده بریتانیایی،‌ در نامه ای سرگشاده در سایت "دیوید بایرن" اقدام اسراییل علیه غزه را "پاکسازی قومی" نامید.

- اعضای گروه موسیقی "مسیو اتک" (Massive Attack) پس از دیدار از اردوگاه آوارگان فلسطینی "برج البراجنه" در لبنان، از "عشق و تعهد"شان به حمایت از آوارگان جوان فلسطینی سخن گفتند.

- "بیل مار"، کمدین، مجری و تحلیلگر سیاسی آمریکایی، حماس را با "زنی دیوانه که می خواهد تو را بکشد" مقایسه کرد و گفت: "فقط می توانی مدت زیادی مچهای دستش را نگه داری و آخرسر به او سیلی بزنی."

- "میا فارو"، بازیگر و سفیر "یونیسف" نوشت: "ما می توانیم با شور و احساسات به حمله اسراییل علیه غزه اعتراض کنیم، بی آنکه به هیچ وجه به ورطه ترسناک احساسات ضدیهودی ییفتیم"

- "راجر واترز" خواننده و آهنگساز و نیک میسون از اعضای گروه "پینک فلوید" (Pink Floyd)، گروه انگلیسی "رولینگ ستونگ" (The Rolling Stones) را به لغو کنسرت خود در اسراییل فراخواندند. آنها در نامه سرگشاده خطاب به گروه مزبور نوشتند: "برگزاری کنسرت در اسراییل اکنون معادل اجرای برنامه در "سان سیتی" در اوج آپارتاید آفریقای جنوبی است. صرف نظر از اینکه نیت شما چیست، رد شدن از خط بایکوت، فراهم کردن امکان برای تبلیغات اسراییل است تا سیاستهای رژیم ناعادلانه و نژاد پرست خود را ماستمالی کند"

- "مدونا" در "اینستاگرام" عکسی با دو جوان بدون پیراهن که روی بدنشان ستاره داوود و علامت هلال و ستاره خالکوبی شده منتشر کرد و نوشت: "جدایی نه! خون همه ما یکرنگ است"

- "هوارد استرن"،‌ مجری رادیو و تلویزیون، کمدین و نویسنده آمریکایی و از مدافعان جدی سیاستهای اسراییل به اسراییل سفر کرد. وی همچنین به شدت از "راجر واترز" انتقاد کرده و او را به "چرند و پرند گفتن مدام" "متهم کرد

- "استیون هاوکینگ"‌،‌ استاد فیزیک دانشگاه کمبریج، در ماه های اخیر چند بار از تحریم اسراییل سخن گفته است. او در مه ۲۰۱۳ خواهان تحریم آکادمیک اسراییل شده بود

"شون هنیتی"، مجری هوادار اسراییل شبکه "فاکس نیوز"،‌ در گفتگویی تلویزیونی به "یوسف منیر"، نویسنده و تحلیل گر فلسطینی – آمریکایی پرخاش کرد: "آیا خرفتی و نمی فهمی؟"

- "جان استوارت"، مجری برنامه "دیلی شو"، در اظهار نظری محتاطانه گفت: "صرف اشاره به اسراییل یا هر گونه زیر سوال بردن کارایی یا بشردوستی سیاستهای اسراییل لزوما به معنای طرفداری از حماس نیست"

 

ثریا حکمت، بازیگر سینما در چادر زندگی می کند

ثریا حکمت در باره وضعیت بد مالی خود گفت: "بعد از 35 سال کار و 61 سال سن، از چندی دیگر در چادر زندگی می ‌کنم."

وی افزود: "صاحبخانه ودیعه اجاره را بالا برده که از توان من خارج است و تصمیم دارم اثاثهایی که برایم باقی مانده را بفروشم و با پول آن دخترم را به خوابگاه بفرستم و خودم هم در خیابان چادر بزنم."

این بازیگر می گوید: "سال گذشته تصمیم گرفتم دو بار خودم را از بین ببرم و اقدام به این کار هم کردم اما موفق نشدم. الان کل دندانهایم را کشیده‌ ام و هزینه درمان آنها را ندارم. برای گرفتن بودجه به همه ‌جا رفته ‌ام. حتی چندی پیش به ‌سراغ همسر آقای انصاری که مالک بازار مبل هستند رفتم اما باز هم اتفاقی نیفتاد و نمی‌ دانم این همه بودجه در مملکت جابجا می‌ شود، چرا من بعد از این همه سال فعالیت هنری نباید سهمی از آن داشته باشم؟"

این بازیگر که بیش از 10 سال است فعالیت بازیگری ندارد، در آثاری چون "آواز قو"، "نقطه ضعف"، "تصویر آخر"، "خواستگاری"، "نیش" و فیلم به ‌یاد ماندنی "ای ایران" ناصر تقوایی به ایفای نقش پرداخته است.

 

 

شعر

 

سیمین بهبهانی درگذشت

سیمین بهبهانی٬ شاعر و نویسنده معاصر، در سن ۸۷ سالگی در بیمارستانی در تهران درگذشت. خانم بهبهانی به خاطر سرودن غزل در وزنهای بی‌ سابقه، "نیمای غزل" لقب گرفته بود.

او تنها غزلسرایی توانا نبود، فعالیتهای مدنی وی برای احقاق حقوق زنان از سیمین چهره ‌ای متفاوت از دیگر هنرمندان زمان خود ساخته است. شجاعت و صراحت کلام وی در کنار فعالیت اجتماعی مستمر را در کمتر هنرمندی در این سطح می‌توان یافت.

بخش عمده غزلهای سیمین بهبهانی در سی و پنج سال گذشته رنگ و بوی سیاسی و اجتماعی و زبانی یگانه و بسیار جسورانه داشت. خانم بهبهانی در سال ۱۳۸۸ که قصد داشت برای سخنرانی در روز جهانی زن درباره فمینیسم به پاریس برود٬ ممنوع الخروج شد.

تاکنون چندین بار از وی به علت حمایت همیشگی ‌اش از آزادیهای اجتماعی و سیاسی در ایران قدردانی شده‌ است. در سال ۱۳۷۸ سازمان جهانی حقوق بشر در برلین مدال "کارل فون اوسی یتسکی" را به سیمین بهبهانی اهدا کرد. در همین سال نیز جایزه "لیلیان هیلمن / داشیل هامت" را سازمان دیدبان حقوق بشر به وی اعطا کرد. در سال ۱۳۹۲ (۲۰۱۳) نیز جایزه "یانوش پانونیوش" مجارستان به وی اهدا گردید.

از سیمین بهبهانی تاکنون ۲۰ مجموعه شعر منتشر شده است. نخستین مجموعه با نام "سه ‌تار شکسته" در سال ۱۳۳۰ و آخرین آن‌ با عنوان "مجموعه اشعار سیمین بهبهانی" در سال ۱۳۹۰ به همت "نشر نگاه" روانه بازار کتاب شده است.

 

 

نمایشگاه

 
آثار ۵۴ سال خلاقیت هنرمندان معاصر ایرانی در پاریس

نمایشگاه "تاریخ ناویراسته ایران" با بیش از ۲۰۰ اثر هنری از هنرمندان معاصر کشور در موزه هنرهای مدرن شهر پاریس برپا است. این نمایشگاه، مجموعه ‌ای از عکس، فیلم، نقاشی، مجسمه، پوستر و گرافیک در سه دوره زمانی است.

مهمترین هدف از برگزاری این نمایشگاه مبارزه با کلیشه ‌ای است که انقلاب را پایان مدرنیته در ایران عنوان می‌ کند. در این نمایشگاه بخشی از عکسهای "کاوه گلستان" که از سطح شهر تهران گرفته شده نیز به نمایش در آمده است. این نمایشگاه با کوشش مراد منتظمی، پژوهشگر ایرانی مقیم فرانسه، برپا شده است

نمایشگاه "تاریخ ناویراسته ایران" سعی دارد ارتباطی بین ایران پیش و پس از انقلاب پیدا کند.

 

 

نقاشی

 

دیوارنگاری روی ویرانه های کابل توسط یک هنرمند زن افغان

برای اولین ‌بار در افغانستان یک بانوی جوان با نقاشیهای سه بعدی ‌اش مشکلات اجتماعی این کشور را به تصویر کشیده است. شمسیه حسنی گرافیتیهایی را نیز روی خرابه ‌های جنگ در کابل خلق کرده و چهره این شهر را زیباتر ساخته است.

بیشتر سوژه های هنری شمسیه حسنی را مشکلات اجتماعی زنان تشکیل می ‌دهد.

 

 

موسیقی

 

کنسرت محسن یگانه به دلیل عدم رعایت تفکیک جنسیتی لغو شد

کنسرت یگانه که قرار بود 18 و 19مرداد در ارومیه برگزار شود، به ‌دلیل عدم رعایت طرح تفکیک جنسیتی لغو شد. پبشتر پیروز ارجمند، مدیر دفتر موسیقی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی با طرح جداسازی مخالفت کرده بود و گفته بود "شان مردم ایران بالاتر از این حرفهاست".

 در هفته ‌های قبل برخی منابع خبری از تصویب طرحی در اداره کل ارشاد اسلامی آذربایجان‌ غربی و شرقی خبر داده بودند که بر اساس آن کنسرتهای پاپ در این دو استان با تفکیک جنسیتی یک شب به زنها و شب دیگر به مردها اختصاص خواهد داشت.

 

با عفو قاتل جان لنون باز هم مخالفت شد

مقامهای قضایی آمریکا تقاضای عفو "مارک چپمن"، قاتل "جان لنون"، خواننده گروه "بیتلها" (The Beatles) را رد کردند. وی در سال ۱۹۸۰ با شلیک چهار گلوله جان لنون را در بیرون آپارتمانش در محله "منهتن" نیویورک کشت. او که به جرم قتل درجه دو به حبس ابد با الزام ۲۰ سال حبس قطعی محکوم شده است، برای هشتمین مرتبه است که تقاضای عفو می کند.

هیات بررسی عفو قاتل جان لنون گفته است قتل خواننده مشهور بریتانیایی، خانواده و کسانی که او را دوست داشتند، ویران کرد. این هیات قضایی در نیویورک، آزادی آقای چپمن را برای جامعه مضر دانسته است.

بازگشت به صفحه اول ایران نبرد

بازگشت به صفحه نبردخلق