زنان در مسیر رهایی

آناهیتا اردوان

 

زنان سرپرست خانوار در سریلانکا

شبکه خبری زنان، 9 ژوئن 2014 - زنان سرپرست خانوار در کشور سریلانکا در زمره فقیرترین اقشار جامعه به شمار می آیند.

براساس گزارش عضو "هیات مهاجران سازمان ملل"، تنها در شمال این کشور، 40 تا 55 هزار زن سرپرست خانوار در شرایط بغرنجی بسر می برند. آنان جهت تامینِ حداقل نیازهای معیشتی به کارهای بسیار سختی مبادرت می ورزند. 40درصد از 476 هزار زنی که بعد آز پایان جنگ داخلی به محل سکونت خود بازگشته اند، در شرایط سختی بسر می برند. این در حالیست که برنامه های حمایتی- دولتی زنان سرپرست خانوار در مقایسه با دهه های گذشته، به میزان 430 میلیون دلار آمریکا کاهش یافته است. علاوه بر این برخی برنامه های حمایتی مالی جهت بهبود شرایط زنان سرپرست خانوار، فقط قول و قرارهای روی کاغذ بوده اند.

 

روز جهانی زنان بیوه

شبکه خبری زنان، 23 ژوئن 2014- روز 23 ژوئن، مصادف با روز جهانی زنان بیوه و یک روز بین المللی برای بررسی تنگدستی و پایمالی حقوق زنان بیوه اعم از دارای فرزند یا بی فرزند در جهان است.

در جهان تقریبا یک چهارم از زنان در سن حدود پنجاه سالگی، بیوه و یا مطلقه هستند. آمار سال 2001 نشان می دهد که 91درصد زنان سالمند برای مثال در کشور بنگلادش، بیوه یا مطلقه بوده اند. این آمار برای مردان در سن مشابه تنها 9درصد است.

کثرت شمار زنان بیوه در مقایسه با مردان، مبین فقر، وضعیت نابسامان بهداشتی و سایرِ معضلات دیگر است. به طور معمول و عرف جوامع، زنان بیوه و مطلقه در جهان بیشتر از مردان به حمایت خویشاوندان شان وابسته هستند.

تحقیقات دانشگاه بنگلادش نشان می دهد که 54 درصد افراد سالمند شهرنشین از آزار، اذیت و تحقیر توسط افراد خانواده خویش دررنجند که بیش از نیمی از این میزان را زنان تشکیل می دهند.

 

850 میلیون زن کارگر در جهان از امکانات حیاتی مربوط به بارداری برخوردار نیستند

آی ال او، 14 ژوئن 2014 - گزارشی تازه از سوی سازمان جهانی کار آشکار می سازد که بخش عمده ای از زنان کارگر در جهان، به تعداد تقریبیِ 850 میلیون تن، از امکانات لازم و حیاتی مربوط به زایمان برخوردار نیستند.

پژوهشگران رسمی سازمان مزبور ابراز می دارند که باوجود پیشرفت امکانات رفاهی، زنان کارگر بدون برخورداری از امکانات بهداشتی زایمان و مرخصی کافی، به کار ادامه می دهند. رییسِ بخشِ برابری جنسیتی سازمان جهانی کار، خانم "اُلنی" می گوید: "این میزان شاملِ زنان کارگر مهاجر و زنانی می گردد که در صنعت کشاورزی، کار خانگی و یا نیمه وقت به کار مشغولند که بیشتر در قاره آسیا و مناطق جنوبی صحرای بزرگ آفریقا سکونت دارند."

سازمان جهانی کار از سال 1919، سه پیمان نامه جهت حمایت از زنان کارگر در زمان بارداری و مراقبت از نوزادان شان به تصویب رسانده که آنها را از مرخصی و دریافت دستمزد هنگام بارداری بهره ور می سازد. شصت و شش کشور از 185 کشور جهان حداقل یکی از پیمان نامه های مزبور را پذیرفته اند. افزون براین، برخی کشورها به تصویب قوانینی پیرامون مرخصی دوران بارداری زنان شاغل مبادرت ورزیده اند که با چهارده هفته ای که سازمان جهانی کار به عنوان معیار در نظر گرفته است، همسان بوده و یا فزونی دارد.

 

انتشار آمارهای تکان دهنده ای از موقعیت زنان

اسوشیتدپرس، 12 ژوئن 2014 - تحقیقات جامع از سوی مرکز تحقیقاتی "آفروبارومتر"، مرکز پیشرفتهای دموکراتیک، بنیاد بررسی مسایل اقتصادی، سیاسی نشان می دهد که موقعیت زنان از نظر قدرت سیاسی در کشورهای زیمبابوه، گینه و کنیا در پایین ترین سطح نسبت به کشورهای دیگر جهان قرار دارد. اما این کشورها تنها مناطقی نیستند که در آنها از ورود زنان به حوزه های فعالیت سیاسی جلوگیری می شود. زنان در کشورهای الجزایر، مصر، مراکش، سودان و تونس نیز امکانات رفاهی همگانی بسیار نازلی دارند.

زنان و دختران در سراسر جهان از عدم دسترسی به امکانات آموزشی رنج می برند. 64درصد از 774 میلیون بیسواد جهان را زنان تشکیل می دهند. دستمزد زنان شاغل جهان، 70 تا    90 درصد دستمزد مردان در حوزه شغلی برابر است. آنها به ندرت در حوزه های مدیریتی به کار گرفته می شوند. در آفریقا تنها 21درصد از اعضای پارلمان، زن هستند. برابری جنسیتی در آفریقا از سال 2002 تا 2013 به طور یکنواخت با پیشرفت 10درصدی، جز در حوزه آموزشی، روبرو بوده است. با این وصف، تضاد جنسیتی و موانع فراروی زنان جهت دستیابی به امکانات آموزشی هنوز به قوت خود باقی است.

 

تفاوت 23 درصدی مزد زنان و مردان در تهران

خبرگزاری کار ایران، 16 مرداد 1393 - خانم اشرف بنائی، فعال کارگری، در مورد تفاوتهای مزدی کارگران زن و مرد هم رده می گوید: "میانگین مزد کارگران زن در تمامی رده ‌های شغلی از میانگین مزد همکاران مرد هم رده و هم تخصص شان کمتر است. این تفاوت مزدی را جامعه به زنان تحمیل کرده و آنها نیز به پذیرش وضع موجود مجبور شده ‌اند. سقفهای شیشه ‌ای و محدودیتهای پنهان حاکم بر اشتغال زنان ناشی از عرف جامعه است و نگاه جنس دومی به زنان، اصلی ترین علت پایین ماندن دستمزد آنهاست."

وی با اشاره به تازه ترین آمار منتشر شده مبنی بر تفاوت 23درصدی مزد زنان و مردان هم رده در تهران گفت: "آمارها، سند رسمی تجربیات زنان کارگر هستند. تفاوت مزدی کارگران زن و مرد کاملا در بازار کار جا افتاده و علاوه بر کارفرمایان، کارگران زن نیز پایین تر بودن مزد خود را پذیرفته اند. هرچند قانون کار در مقایسه با دیگر قوانین جامعه توجه بیشتری به برابری زن و مرد دارد و تفاوتهایی که برای اشتغال زنان قایل شده در جهت بهبود شرایط اشتغال آنهاست، اما عرف حاکم بر جامعه و همچنین دیگر قوانین مربوط به زنان مثل قوانین ازدواج و طلاق، بازار کار را نیز تحت تاثیر قرار داده و باعث شده تا قوانین "برابری محور" کار نیز اجرا نشوند."

بنایی ادامه داد: "تفاوت 23درصدی یعنی زنان بیش از یک پنجم کمتر از همکاران مرد خود برای انجام کار مشابه مزد می گیرند. کارفرمایان در توجیه این تفاوت، مسوولیت اقتصادی خانواده را متوجه مردان می دانند و بر همین اساس مزد کمتری را به زنان پرداخت می کنند و این درحالی است که بسیاری از زنان کارگر، سرپرست خانواده خود هستند و معاش خانواده از دستمزد آنها تامین می شود."

بنایی تصریح کرد: "جامعه به کار زنان نیاز مبرم دارد، اما علت این نگاه جنس دومی به کار زنان، ارزان نگه داشتن کار آنها و در واقع استفاده سوو از وجود نیروی کار با هزینه کمتراست."

 

سرپرستی بیش از 145 هزار خانوار مهاجر سوری را زنان بر عهده دارند

سازمان عفو بین الملل، 8 ژوییه 2014 - یک خانواده از هر چهار خانوار مهاجر سوری در مصر، لبنان، عراق و اردن توسط زنانی اداره می شود که به سختی تلاش می کنند تا بخشی از مصیبتهای وارده بر خانواده هایشان را جبران کنند.

سازمان عفو بین الملل با انتشار گزارش مفصلی خواستار اهمیت و رسیدگی افزون تر به زنان سرپرست خانوار مزبور شد. در بخشی از گزارش این سازمان آمده است که مشقات زندگی برای صدها هزار زنی که از منازل ویران شده خود گریخته اند، تازه آغاز شده است. بیش از 145 هزار خانوار سوریه ای مهاجر توسط زنان سرپرستی می شوند که به دلیل مشکلات زندگی به بیماریهای روحی و روانی دچار گشته اند.

گزارش مذکور بر اساس گفتگو با 135 زن سرپرست خانوار مهاجر سوریه ای در سه ماه اول سال 2014 تهیه شده است. این گزارش نشان می دهد که 60 درصد از آنها احساس امنیت نمی کنند. یک نفر از هر سه نفر، به دلیل ترس و عدم امنیت جرات ترک منزل را ندارد. بیشتر آنان از آزار و اذیتهای فیزیکی و جنسی توسط رانندگان تاکسی، اتوبوس و دیگر وسایل نقلیه و حتی اشخاصی که برای حمایت از آنان گمارده شده اند، در رنجند. تنها یک پنجم این زنان دارای شغل با دستمزد هستند. 20درصد از آنها از سوی خویشاوندان شان مورد حمایت مالی قرار می گیرند و بقیه با دریافت صدقه و کمک، زندگی را سپری می کنند.

در حال حاضر بیش از 2.9 میلیون مهاجر به ثبت رسیده سوریه ای در منطقه حضور دارند و هر ماه، صد هزار تن به شمار آنها افزوده می شود. این میزان در صورت عدم تغییر روند کنونی کشور سوریه، به 3.6 میلیون نفر تا پایان امسال افزایش خواهد یافت.

 

کارِ خانگی، کاری زنانه در آمریکا

تایمز، 18 ژوئن 2014 - بر اساس تحقیقات "دفتر نیروی کار" در آمریکا، مسوولیت کار خانگی هنوز بر دوش زنان است.

83 درصد از زنان و 65 درصد از مردان ساعتی از روز را به آشپزی، چمن زنی و رسیدگی به مسایل مالی خانه مشغولند. فعالیت خانگی زنان در طول روز به طور متوسط 2.6 ساعت و برای مردان کمتر از 2.1 ساعت است.

19درصد از مردان و 49درصد از زنان به طور متوسط به کار شستشو می پردازند. 42درصد از مردان به نظافت و خرید مواد مورد نیاز خانه در مقایسه با 68 درصد از زنان می پردازند.

در بین خانواده هایی که دارای یک فرزند زیر شش سال هستند، زنان بیش از یک ساعت به رسیدگی از کودکان مبادرت می ورزند. این میزان برای مردان کمتر از 26 دقیقه است.

مردان شاغل، 53 دقیقه بیشتر از زنان شاغل کار می کنند. مردان شاغل به صورت تمام وقت، 3 تا 8 ساعت بیشتر از زنان شاغل تمام وقت، وقت خود را بیرون از خانه صرف می کنند.

 

بازگشت به صفحه اول ایران نبرد

بازگشت به صفحه نبردخلق