رویدادهای هنری ماه

لیلا جدیدی

 

سخن روز:

- "وجود نویسندگان و هنرمندان اگر تنها یک علت داشته باشد، آن علت چیزی نخواهد بود جز سخن گفتن به جای همه کسانی که نمی توانند سخن بگویند (آلبرت کامو (۷ نوامبر ۱۹۱۳ - ۴ ژانویه ۱۹۶۰، نویسنده، فیلسوف و روزنامه‌ نگار الجزایری – فرانسوی ‌تبار. او خالق کتاب "بیگانه" است)

- زندگی شبیه دوچرخه سواری است. برای حفظ تعادل همیشه باید در حرکت باشی (آلبرت انیشتین (۱۴ مارس ۱۸۷۹ - ۱۸ آوریل ۱۹۵۵)، فیزیکدان نظری آلمانی. او بیشتر به خاطر نظریه نسبیت و به ویژه برای هم ‌ارزی جرم و انرژی E=mc² شهرت دارد)

 

تیاتر

آیا صمد سیاسی شده است؟

پرویز صیاد برای اجرای نمایش به اروپا سفر کرده است. این هنرمند پرسابقه‌ در گفت ‌وگو با "دویچه وله" از سینمای ایران و از محدودیتهای فیلمسازی در خارج از کشور می ‌گوید و همچنین از رابطه خودش با سیاست.

او در پاسخ به این سوال که برخی انتقاد می ‌کنند که صمد خیلی سیاسی شده و دوست دارند صمد سابق را روی صحنه ببینند، شما نظرتان در این رابطه چیست؟ می گوید:

"صمد سیاسی نشده، بلکه صمد عضوی از جامعه تحت ستم ایران و تحت تاثیر شرایط سیاسی اجتماعی آن جامعه است که نسبت به مسایل واکنش نشان می ‌دهد. حالا اگر برخی فکر می ‌کنند که صمد سیاسی شده، به دلیل این است که خودشان غیرسیاسی شده اند و ضرباتی که از سیاسی بودن و یا از گرایشهای سیاسی خوردند، فکر می ‌کنند که رفاه و آسایش نسبی از غیرسیاسی بودن فراهم می ‌شود. در حالی که حقیقت این است که هر کدام از ما در هر گوشه‌ ای از دنیا قربانیان این سیاستهایی هستیم که خودمان هیچ نقشی در آن نداشتیم. بنابراین می‌ توانیم در برابر سیاست آسیب‌ پذیر باشیم.

همین آسیب‌ پذیری باعث می ‌شود که برخی فکر کنند برای رهایی از آسیب، نباید سیاسی بود! یعنی در برابر وقایع و فجایع نباید واکنشی نشان داد! آیا با عکس‌ العمل نشان ندادن می‌توان به آرامش و آسایش فکری رسید؟"

 

کشمکش بین وزیر ارشاد و قوه قضاییه بر سر نمایشنامه "تانگوی تخم مرغ داغ"

اجرای نمایشنامه "تانگوی تخم مرغ داغ"، سیزدهمین نمایشنامه اکبر رادی با کارگردانی هادی مرزبان و بازیگری علی نصیریان که از اردیبهشت امسال به مدت یک ماه و نیم در تالار وحدت روی صحنه بود، متوقف شد.

اجرای این نمایشنامه با حکم قوه قضاییه متوقف شده و برای آن پرونده قضایی تشکیل شده است. علت پیگرد قضایی، بنابر اعلامیه دادستانی تهران، "ارتکاب برخی اقدامات و حرکات خلاف موازین اسلامی" و "صحنه‌ های نامناسب که اکثرا توسط زن اجرا می ‌شود"، بیان شده است.

وزیر ارشاد در این باره گفته بود: "برخی در قوه قضاییه اعتقاد دارند می‌ توانند در هر جایی هر تصمیمی را به طور قانونی بگیرند؛ بیایند و توقیف کنند و این موضوع را از جمله اختیارات خود می‌ دانند." اما در اعلامیه دادستانی آمده است: "بدیهی است توقیف و بازداشت نه تنها اختیار، بلکه از وظایف مسلم مراجع قضایی است و اقدامات قضایی زمانی صورت می گیرد که مسوولان مربوطه در انجام وظایف محوله مسامحه نمایند."

به گزارش منابع خبری رسمی، این نمایشنامه پس از تغییراتی اجازه اکران یافت. روشن نیست که تغییراتی که این منابع به آن اشاره می کنند چیست؟

 

موسیقی

باز هم درهای بسته تالار وحدت به روی زنان هنرمند

جشنواره موسیقی زنان بعد از شش سال که برگزار نشده بود، امسال هم بهم خورد. مسوولان وزارت ارشاد می ‌گویند این برنامه از اول هم در جشنواره نبود و بلیت هم به اندازه کافی فروش نرفته بود. این در حالیست که زنان هنرمند می ‌گویند، امکان تبلیغات برای آنها فراهم نشده بود و با این حال مردم استقبال کرده بودند.

بر اساس قوانین موجود، بانوان هنرمند فقط از ساعت ۱۳ تا ۱۵، یعنی در بدترین ساعتهای روز می‌ توانستند روی صحنه تالار وحدت بروند و برنامه‌ اجرا کنند. این امر و بسیاری دیگر از محدودیتها سبب شکوه و گلایه هنرمندان شده است.

آنها که امیدوار بودند در دولت روحانی فرصتی برای زنان موسیقیدان فراهم آید، درهای تالار وحدت را بار دیگر در مقابل خود بسته دیدند.

 

اعتراض به قوانین تازه یوتیوب

یوتیوب گفته است که موزیک - ویدیوهای خواننده ها و گروههایی از قبیل "ادل"، "آرکتیک مانکیز" و "ریدیوهد" را حذف می ‌کند زیرا لیبلهای مستقل تولیدکننده این آثار حاضر به پذیرش شرایط قرارداد تازه یوتیوب نشده اند.

از مدتی پیش گوگل که مالک سایت یوتیوب است، در حال مذاکره با شرکتهای تولیدکننده موسیقی برای بستن قراردادهای تازه مرتبط با سرویس عضویت موسیقی بوده است.

یک سخنگوی شرکتهای مستقل موسیقی گفته است که یوتیوب در حال ارتکاب خطای فاحشی است که بر قضاوت نادرست مالی مبتنی است.

یوتیوب گفته است که قصدش این است که با راه اندازی سرویس پخش موسیقی بر اساس تقاضا، نظام تازه پرسودی برای صنعت موسیقی به ارمغان بیاورد.

"رابرت کیند"، سرپرست بخش محتوا و بازرگانی یوتیوب به فایننشیال تایمز گفته است که اگر مذاکره به نتیجه نرسد، ممکن است آثار تولیدشده شرکتهای مستقل موسیقی ظرف چند روز از یوتیوب حذف شود.

شرکتهای عمده تولید موسیقی یعنی "یونیورسال"،‌ "سونی" و "وارنر" شرایط تازه این سایت را پذیرفته اند، ولی شرکتهای مستقل و کوچک تر حاضر به پذیرش شرایط یوتیوب نشده اند.

"اد اوبراین"، گیتاریست گروه ریدیو هد، گوگل را متهم کرده است که تلاش می کند شرکتهای مستقل را وادار به پذیرش قراردادهای یکجانبه کند.

 

نشان "شوالیه" به شجریان

نشان "شوالیه"، جایزه ملی لیاقت فرانسه به محمدرضا شجریان اهدا می ‌شود. شجریان پس از شهرام ناظری، دومین خواننده ایرانی است که این جایزه را دریافت می ‌کند.

نشان شوالیه در سال ۱۹۶۳ توسط ژنرال شارل دوگل، رییس‌ جمهور وقت فرانسه ابداع شد. این نشان به تمام نظامیان و شهروندان غیرنظامی که نام ماندگاری در عرصه فعالیت شان از خود به جای گذاشته باشند، اهدا می‌ شود.

تاکنون از ایران محمود حسابی (فیزیکدان)، عباس کیارستمی (کارگردان سینما)، پری صابری (کارگردان تیاتر)، جلال ستاری (اسطوره‌ شناس)، محمدعلی سپانلو (شاعر)، رضا دقتی (عکاس)، لیلا حاتمی (بازیگر سینما) و اصغر فرهادی (کارگردان سینما) این نشان را دریافت کرده ‌اند.

 

رکورد جدید موزیک ویدیو

موزیک ویدیوی Gangnam Style با گذر از مرز ۲ میلیارد بیننده، به عنوان پر بیننده ‌ترین ویدیو در وبسایت یوتیوب رکورد جدیدی برجا گذاشت. این کلیپ با اجرای "سای"، خواننده رپ اهل کره جنوبی در ژوئیه ۲۰۱۲ منتشر شد و شهرت جهانی پیدا کرد.

نام این موزیک ویدیو از محله ‌ای در حاشیه شهر سئول، پایتخت کره جنوبی گرفته شده است و در آن چهره اصلی با افراد مختلف و حتی چهره های شناخته شده مانند بان کی مون در مکانهای گوناگون و در وضعیتهای متنوع می ‌رقصند.

این خواننده کره ‌ای ویدیوی دیگری به نام Gentleman نیز بر روی یوتیوب منتشر کرده است که حدود ۷۰۰ میلیون بازدید کننده داشته است.

این ویدیو همچنین رکورد بیشترین بیننده در یک روز (۳۸ میلیون نفر) را نیز از آن خود کرده است.

نزدیک ‌ترین رقیب Gangnam Style، موزیک ویدیویی از جاستین بیبر، خواننده کانادایی با عنوان Baby است که حدود یک میلیارد بیننده داشته است.

 

سینما

جایزه یک عمر دستاورد هنری برای جین فوندا

چهل‌ و دومین جایزه دستاورد هنری‌ انجمن فیلم آمریکا (AFI) به "جین فوندا"، بازیگر صاحب ‌نام و فعال سیاسی اهدا ‌شد.

در مراسم اهدای این جایزه، شمار زیادی از ستاره های هالیوودی به وی ادای احترام کردند.

"مریل استریپ"، "سالی فیلد"،‌ "ساندرا بولاک" و "کامرون دیاز" از جمله کسانی بودند که این بازیگر ۷۶ ساله و برنده اسکار را در هالیوود ستایش کردند.

جین فوندا گفت: "من خوشحالم که نام زن دیگری را به فهرست دریافت کنندگان این جایزه اضافه کرده ام."

فوندا که تاکنون نامزد هفت جایزه اسکار شده است، دو جایزه اسکار را برای فیلمهای "کلوت" در سال ۱۹۷۱ و "بازگشت به خانه"، محصول ۱۹۷۸ برده است.

فوندا هنگام دریافت جایزه به حاضران سالن که به طور عمده از چهره های سرشناس سینمایی بودند توصیه هایی کرد و گفت: "سوال کنید،‌ کنجکاو بمانید. علاقمند بودن بسیار مهم تر از جالب بودن است."

 

ناصر تقوایی: کجای دنیا واژه ‌ها مجرم‌ هستند؟

ناصر تقوایی، نویسنده و فیلمسازی که ساخت سریال دایی جان ناپلئون و فیلمهایی نظیر "ناخدا خورشید" و "کاغذ بی‌ خط" و مجموعه داستان "تابستان همان سال" (چاپ پیش از انقلاب ایران) را در کارنامه هنری خود دارد، در مراسم بزرگداشتی که برای وی از سوی "خانه هنرمندان تهران" برگزار شده بود، به سانسور وزارت ارشاد اعتراض کرد.

وی‌ گفت:‌ "تاکنون سانسور،‌ سانسور مضمونی بوده است، اما امروز دیگر صحبت از مضمون نیست و این روزها کار به جایی رسیده است که واژگان را سانسور می ‌کنند و می ‌گویند فلان واژه را استفاده نکنید. واژه "می" را از دامنه واژگان حذف کردند. مگر می شود این واژه حذف شود؟ با اشعار حافظ چه می کنید؟ کجای دنیا واژه ها مجرم هستند؟"

این در حالی است که علی جنتی، وزیر ارشاد، گفته است: "ما قایل به سانسور نیستیم و آنچه به آن عمل می‌ کنیم، قانون است؛ قانونی که توسط شورای عالی انقلاب فرهنگی در حوزه کتاب و نشر به تصویب رسیده است."

او محدودیتهای قوانین رژیم را مواردی نام برد که "با امنیت ملی، اخلاق عمومی و عفت عمومی در تعارض باشد".

اما ناصر تقوایی می گوید: "‌نمی توانم کار کنم. همسرم می‌ داند که چقدر کار نوشته شده دارم. اما نمی ‌توانم آنها را چاپ کنم. اگر قرار است کاری کهنه بشود، بگذارید بشود."

در این مراسم مسعود کیمیایی، سعید پورصمیمی، مجید سرسنگی و مرضیه وفامهر،‌ همسر ناصر تقوایی که به دلیل بازی در فیلم "تهران من حراج" به زندان و شلاق محکوم شده بود، حضور داشتند.

 

بیلگه جیلان جایزه نخل طلایی را به جوانان معترض ترکیه تقدیم کرد.

جایزه نخل طلایی جشنواره کن به فیلم ترکی "خواب زمستانی" به کارگرانی "نوری بیلگه جیلان" تعلق گرفت. داستان فیلم "خواب زمستانی" درباره یک هتلدار بی ‌رحم و مستبد در یک روستای ترکیه واقع در آناتولی (شرق ترکیه) است.

"نوری بیلگه جیلان" در سال‌ ۲۰۱۱ برای فیلم "روزی روزگاری در آناتولی" و در سال ۲۰۰۸ برای فیلم "سه میمون" و در سال ۲۰۰۲ نیز برای فیلم "دور دست" جایزه بزرگ جشنواره کن را دریافت کرده بود.

بیلگه جیلان پس از دریافت جایزه خود از "ژیل ژاکوب"، رییس جشنواره کن، از انتخاب این فیلم تشکر کرد. جیلان در پایان، جایزه خود را به جوانان ترکیه که در اعتراضهای سال گذشته این کشور جان خود را از دست دادند، تقدیم کرد.

 

کتاب

 

کتابهای الکترونیکی تا سال 2018 از کتابهای چاپی پیشی می‌ گیرد

یک موسسه تحقیقاتی پیش بینی کرده است تا سال 2018 فروش کتابهای الکترونیکی از کتابهای چاپی پیشی می گیرد.

با پیشرفت فناوری و دسترسی به محتواهای مختلف از طریق تلفن هوشمند، کتاب خوانی دیجیتالی محبوبیت به سزایی در بین مردم، به ویژه جوانان پیدا کرده است.

بر اساس گزارش موسسه "پرایس واترهاوس کوپرز"، ارزش بازار کتاب الکترونیکی که شامل کتابهای درسی و راهنما نیز می شود، از 380 میلیون پوند به یک میلیارد پوند افزایش خواهد یافت.

همچنین در این گزارش پیش بینی شده که همزمان فروش کتابهای کاغذی به میزان یک سوم افت خواهد داشت.

 

شعر

 

شعری که سرکشی نکند هم به ممیزان باج می ‌دهد هم به عوام‌

مسعود احمدی، خالق کتاب "دوزن"، با ابراز اینکه در دولت قبلی باوجود تلاشهای ناشران هیچیک از کتابهای وی موفق به اخذ مجوز نشدند، می گوید: "در این دولت، ممیزان حدود 30 درصد اشعار مجموعه شعر "دارم به آخر خودم نزدیک می ‌شوم" را حذف کرده ‌اند؛ از این رو دست به شعر نمی‌ زنم. کل شعر را حذف می ‌کنم."

مسعود احمدی با اشاره به رسالت هنرمند در جامعه گفت: "هنرمند بزرگ به مخاطب نگاه نمی ‌کند. صاحب فکر و اندیشه است. وظیفه هنرمند، ارتقای سطح دانش عمومی است. وظیفه هنرمند این‌ است که از جامعه جلوتر باشد. جامعه خودش را به او می ‌رساند."

 

شعری از مهرداد.م

 

چکه می کند

گلدان خانه ام

غرورش را

 

سبز می شود

آغوش پنجره

 

سرخ می شود

نگاه خیابان

 

 

شعری از مهرداد عرفانی

 

اتفاقی افتاده که ممنوع است ملاقات؟

امشب دوباره تیرباران می شویم

هی هر شب باید بمیریم و شهید شویم

برویم مثل یک تئاتر بچسبیم به جوخه و

سوراخ شویم و بیفتیم زمین

یکی بیاید توی مغزمان بزند خلاص را

هی همش خسته شدیم اینقدر که مردیم ما

نقش دیگری بدهید آقای کارگردان

خر که نیستیم

سی سال نمی شود توی یک نقش بازی کنیم

صحنه را عوض کنید آقای تهیه کننده

خسته شدیم از بس عاشق نمی شویم

کمی شادی

کمی رنگ

و بگذارید توی خیابان راه برویم

به یک نفر متلک بگوییم

و بعد او عاشق ما بشود

برادرش بیاید

دعوا بشود

برویم خواستگاری

فیلم تمام شود

 

بازگشت به صفحه اول ایران نبرد

بازگشت به صفحه نبردخلق