رویدادهای هنری ماه

لیلا جدیدی

 

سخن روز:

- "انسان روزی به دنیا نمی آید که از مادرش زاده شده، بلکه آن زمان که زندگی او را ناچار می کند خود را به دنیا بیاورد" (گابریل گارسیا مارکز (2014 - 1927)، نویسنده کلمبیایی، پیشگام رئالیسم جادویی و برنده جایزه نوبل ادبیات)

- "زبان می تواند آخرین سنگر آزادی باشد. ما می دانیم که یک بحث، یک شعر مخفیانه پخش شده می تواند تاثیری گرانبها تر از نانی داشته باشد که قیام کنندگان در همه انقلابها فریادش زده اند" (هاینریش بل (1985 - 1917)، تاثیر گذارترین نویسنده آلمانی پس از جنگ جهانی دوم و برنده جایزه نوبل ادبیات)

 

کتاب

 

زندگی و مرگ گابریل گارسیا مارکز

"گابریل گارسیا مارکز" روز 17 آوریل سال جاری چشم از جهان فرو بست. او نویسنده ادبیات آمریکای لاتین و برنده جایزه نوبل ادبیات بود. مارکز، روزنامه نگار، ناشر و همچنین یک فعال سیاسی کلمبیایی بود و به علت تحت تعقیب قرار گرفتن در کشورش، دهها سال در مکزیک زندگی کرد.

مراسم بزرگداشت وی در قصر هنرهای زیبا در مکزیک برگزار شد. رییس جمهورهای مکزیک و کلمبیا نیز در مراسم رسمی یادبود گارسیا مارکز در مکزیکوسیتی شرکت کردند.

این نویسنده منحصر به فرد، بیش از سایر آثارش به خاطر رمان "صد سال تنهایی"، چاپ ۱۹۶۷ که یکی از پر فروش ترین کتابهای جهان است، شناخته می شود. کتابهای وی به چندین زبان از جمله به زبان فارسی نیز ترجمه شده و در میان ایرانیان از طرفداران فراوانی برخوردار است.

مارکز پس از طی دورانی که به خاطر ابتلا به سرطان مورد معالجه بود، تمام وقت خود را صرف نوشتن کتاب خاطراتش کرد که در سال ۲۰۰۲ با عنوان "زنده ‌ام تا روایت کنم" منتشر شد. گفته می شود که کتابی به نام "ما در ماه اوت یکدیگر را خواهیم دید" نوشته که پیش از انتشار آن از جهان رفت.

 

 دونا تارت برنده جایزه پولیتزر ادبی امسال

"دونا تارت"، نویسنده ای که در سال ۱۹۹۲ با نخستین رمانش "تاریخ سری" به شهرت رسید، اکنون با رمان ۷۸۴ صفحه ای "سهره طلایی" (گلدفبنج) که کتاب سال 2013"آمازون" هم شده، جایزه "پولیتزر" را از آن خود کرد. داستان این کتاب در دنیای امروز و در منهتن نیویورک اتفاق می افتد. این کتاب سرگذشت یتیم ۱۱ ساله ای را روایت می کند و این که با مرگ مادرش چگونه کنار می آید.

"سهره طلایی" از نامزدهای جایزه زنان "بیلیز" ادبی در بریتانیا نیز می باشد. علاقمندان تارت پس از دومین رمانش، "دوست کوچک"، یک دهه برای رمان تازه او انتظار کشیده بودند.

 

بررسی سوومدیریت در بانکها و موسسات مالی در یک کتاب

بررسی علتها و پیامدها و راهکارهای مقابله با سوومدیریت در بانکها و موضوعات مالی موضوع کتاب دو نویسنده داود مهدیان و احمد اسدی افشرد می باشد.

در این کتاب، نویسندگان بررسی کرده ‌اند که چگونه مدیریت ضعیف و ناکارآمد و همچنین نظارت ناکافی و غیر موثر نه تنها باعث ایجاد بحران در بانکها و موسسات مالی می‌ شود، بلکه زمینه را برای بروز بحرانهای فراگیر فراهم می‌ آورد. این بحرانها بخش عمده ‌ای از سیستم بانکی را تحت تاثیر قرار داده و در برخی شرایط، کار تا آنجا بالا می‌ گیرد که این دو عامل منجر به ایجاد بحرانهای مالی عمومی می‌ شوند و کل سیستم اقتصاد یک کشور را تحت تاثیر قرار می ‌دهند.

این کتاب در 6 فصل نوشته شده و انتشارت "کهکشان دانش" آن را در 256 صفحه با قیمت 18 هزار تومان منتشر کرده است.

 

 

فیلم

 

جشنواره جهانی فیلم زنان

همه سال به تناوب در شهرهای کلن و دورتموند آلمان "جشنواره‌ جهانی فیلم زنان" برگزار می ‌شود. امسال نیز بیش از ۱۰۰ فیلم بلند، کوتاه و مستند از کارگردانان زن ۵۰ کشور جهان در هفت بخش اصلی و زیربخشهای تکمیل ‌کننده به نمایش در آمدند.

تبعیض جنسیتی در دنیای سینما، موضوع اصلی سخنرانیهای سیا‌ستمداران آلمانی بود که به مراسم گشایش این جشنواره دعوت شده بودند. نماینده‌ "وزارت زنان و جوانان" که به ریاست خانم "مانوئلا شوزیگ" اداره می‌ شود، از جمله در این رابطه به سیاست تبعیض ‌آمیز جشنواره "برلیناله" اشاره کرد و گفت که در بخش مسابقه‌ این جشنواره از ۲۱ فیلم انتخاب ‌شده، تنها ۴ فیلم از آن کارگردانان زن بودند.

در فیلمهای هشت سینماگر زنی که برای شرکت در بخش مسابقه‌ جشنواره‌ امسال دعوت شده ‌اند، مسایلی چون روابط انسانی، محدودیتهای اجتماعی، هویت‌ یابی، عشق و مهاجرت مطرح می ‌شوند.

 

فیلمهای برگزید جشنواره کن

جشنواره فیلم "کن" که بزرگ ترین جشنواره سینمایی جهان محسوب می شود، فیلمهای برگزیده این دوره خود را اعلام کرد. "ژان لوک گدار"، برادران "داردن"، "مایک لی"، "کن لوچ"، "دیوید کراننبرگ" و "نوری بیلگه جیلان" از جمله فیلمسازان شناخته شده ای هستند که امسال با هم رقابت خواهند کرد.

ژان لوگ گدار یکی از پدران موج نوی سینمای فرانسه که با اولین فیلم اش "از نفس افتاده"، به شهرت جهانی رسید، با فیلم تازه ای به نام "خداحافظ زبان" شرکت خواهد کرد. آخرین حضور فیلمی از او در جشنواره کن به سال ۲۰۱۰ بازمی گردد با فیلم "سینما- سوسیالیسم" در حالی که خودش در جشنواره حاضر نشد.

دیوید کراننبرگ که در سال ۲۰۱۲ با فیلم "جهانشهر" در کن حاضر بود، با فیلم تازه اش با نام "نقشه ستارگان" حضور دارد.

دو فیلمساز برجسته بریتانیایی که از قدیمی ترین فیلمسازان این کشور محسوب می شوند و همواره مورد توجه و علاقه جشنواره کن بوده اند، امسال در این جشنواره با هم رقابت خواهند کرد: مایک لی و کن لوچ.

کن لوچ در فیلم تازه اش به نام "تالار جیمی" به مضامین سیاسی مورد علاقه اش روی آورده است. او پیشتر یک بار نخل طلای جشنواره کن را از آن خود کرده است.

نوری بیلگه جیلان، فیلمساز تحسین شده ترک که آخرین بار در سال ۲۰۱۱ با فیلم "روزی روزگاری در آناتولی" در کن درخشید و جایزه ویژه هیات داوران را گرفت، با فیلم "خواب زمستانی" به جشنواره کن بازگشته است.

"میشل هازاناویسیوس" که با فیلم صامت سیاه و سفید "آرتیست" در جشنواره کن و اسکار درخشید، با فیلم تازه ای به نام "جستجو" در جشنواره حاضر می شود.

برادران داردن، از ستایش شده ترین فیلمسازان در جشنواره کن، بار دیگر در این جشنواره حضور خواهند داشت؛ این بار با فیلمی به نام "دو روز و یک شب".

در میان فیلمهای برگزیده برای مسابقه و نوعی نگاه و مسابقه فیلمهای کوتاه، هیچ فیلمی از سینمای ایران پذیرفته نشده است.

 

موسیقی

 

لغو کنسرت دو هنرمند آمریکایی به خاطر تحریمها علیه روسیه

موسیقی ‌دوستان فنلاندی ممکن است در تابستان و در نتیجه تحریمهای آمریکا علیه روسیه، کنسرتهای دو ستاره آمریکایی، "مایلی سایرس" و "جاستین تیمبرلیک" را از دست بدهند. این در حالیست که همه بلیتهای کنسرتهای آنان فروخته شده است.

"گنادی تیمچنکو"، "بوریس روتنبرگ" و برادران "آرکادی" مالکان سالن "هارتوال" در هلسینکی هستند. این سه نفر در لیست سیاه ۲۷ نفره ای قرار دارند که آمریکا به عنوان یاران نزدیک سیاسی یا شخصی پوتین تهیه کرده است.

این سالن قرار است در ماه مه میزبان آقای تیمبرلیک و در ماه ژوئن میزبان خانم سایروس باشد.

از دیگر کسانی که قرار است در تابستان امسال در این سالن کنسرت اجرا کنند، می‌ توان به "رابی ویلیامز"،‌ "پیتر گابریل"،‌ "ایروسمیت" و "التون جان" اشاره کرد.

آقای تیمچنکو یکی از پایه‌ گذاران شرکت تجاری نفتی روسی "پانور" است، پیش از اعمال تحریمها در ماه گذشته، ثروت او‌ به تخمین فوربس، ۱۵ میلیارد دلار بوده است.

بنا به تحریمهای آمریکا هیچ شهروند یا شرکت آمریکایی حق ندارد "منابع مالی" در اختیار آقای تیمچنکو یا برادران روتنبرگ بگذارد، در نتیجه اجازه فعالیت تجاری با شرکتهای تحت مدیریت آنها صادر نمی ‌شود.

 

6 سال انتظار برای دریافت مجوز کنسرت

خبرگزاری فرانسه در گزارشی به صدور مجوز برای برگزاری کنسرت یک خواننده زیر زمینی برای نخستین بار در ایران پرداخته است.

بلیتهای کنسرت "زانیار خسروی" خواننده پاپ که پیشتر ترانه هایش را به صورت اینترنتی و بدون مجوز منتشر می کرد، به سرعت به فروش رفت. تقاضای این خواننده از وزارت ارشاد برای دریافت مجوز انتشار آثارش از 6 سال پیش بی پاسخ مانده بود.

طبق قوانین ایران، همه آثار هنری از جمله آلبومهای موسیقی باید از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی مجوز بگیرند و هنگام صدور مجوز ترانه و موسیقی این آثار بررسی می شود تا با ارزشهای اخلاقی و اسلامی مغایر نباشد.

با این حال بسیاری از گروههای زیر زمینی موسیقی در ایران بدون کسب مجوز از وزارت ارشاد و به صورت زیر زمینی فعالیت می کنند.

کنسرت موسیقی زانیار خسروی شامگاه پنج شنبه در سالن میلاد نمایشگاه بین المللی تهران برگزار شد.

 

 

 نقاشی

 

نمایش نقاشی های مقبول فداحسین

9 تابلو نقاشی از آخرین آثار "مقبول فداحسین"، یکی از معروف ‌ترین نقاشان هندی در مجموعه ‌ای به نام "تمدن هند" برای اولین بار از ۲۸ مه تا ۲۷ ژوییه در موزه ویکتوریا و آلبرت لندن نمایش داده خواهند شد.

او که جوایز متعدد بین ‌المللی را از آن خود کرده، در سال 2011 در سن 95 سالگی در لندن درگذشت، اما هنوز یکی از جنجالی ‌ترین نقاشان هند به شمار می ‌رود.

نقاشیهای وی شهرهای زنده و شلوغ هند، جشنواره‌ های رنگارنگ، چهره ‌ها و اساطیر معروف و رویدادهای تاریخی را تصویر کرده اند.

فداحسین به پیکاسوی هند مشهور بود و بر روی نسلی از هنرمندان کشورش تاثیر ژرفی گذاشت. آثار او غالبا میلیونها دلار فروش می‌ رود. یک نقاشی او از یک الهه‌ های هندی به صورت عریان، خشم هندوها را در کشورش برانگیخت. وی در سال ۲۰۰۹ هند را ترک کرد و تابعیت قطر را در سال2010گرفت.

بازگشت به صفحه اول ایران نبرد

بازگشت به صفحه نبردخلق