رویدادهای هنری ماه

 

لیلا جدیدی

 

سخن روز:

- "دقت به نکات ریز مهم است: "تلاش برای دقیق و کامل بودن کار، ارزش اش را دارد" (استیو جابز، ۱۹۵۵ - ۲۰۱۱، مخترع، بنیانگذار و مدیر ارشد اجرایی شرکت "اپل")

- اگر من همه قواعد را رعایت کرده بودم، هرگز به جایی نمی رسیدم" (مریلین مونرو ،۱۹۲۶ - ۱۹۶۲، بازیگر، خواننده و مانکن مشهور آمریکایی)

 

 

موسیقی

 

حمله شدید آلمودووار به دولت اسپانیا در مراسم جوایز سینمایی اروپا

"پدرو آلمودووار"، کارگردان سرشناس اسپانیایی در سخنرانی به هنگام دریافت جایزه افتخاری در مراسم اهدای جوایز سینمایی اروپا که در شهر برلین برگزار شد، به شدت به سیاستهای دولت فعلی کشورش حمله کرد.

این کارگردان ۶۴ ساله که جزو موفق ترین و شناخته شده ترین چهره های سینمایی اسپانیا در جهان است، گفت که حکومت اسپانیا در مقابل مشکلات بزرگ آن کشور "ناشنوا و بی تفاوت" است. وی به شدت سیاستهای فرهنگی دولت محافظه کار اسپانیا را نقد کرده و آن را "رقت بار" توصیف کرد.

آلمودووار ضمن حمله پرحرارت خود به سیاستهای ریاضت اقتصادی که توسط دولت محافظه کار اسپانیا به اجرا گذاشته شده، "از مقاومت و مبارزه مردم که قربانیان این حکومت هستند" تمجید کرد.

از زمان روی کار آمدن دولت جدید بودجه فعالیتهای فرهنگی و از جمله سینما در اسپانیا به شدت کاهش یافته است.

 

مجلس ایران دفن اعضای یلوداگز در قطعه هنرمندان را بررسی کرد

کمیسیون فرهنگی مجلس رژیم جمهوری اسلامی دفن اعضای مقتول گروه موسیقی "یلوداگز" (سگهای زرد) در قطعه هنرمندان گورستان بهشت زهرا در تهران را بررسی کرد.

ماه گذشته دو برادر به نامهای آرش و سروش فرازمند که از اعضای این گروه موسیقی بودند، توسط یک ایرانی دیگر به نام علی اکبر رفیعی در نیویورک کشته شدند. وزارت ارشاد پرداخت هزینه انتقال اجساد از آمریکا به تهران رد کرد.

منتقدان می گویند که زمانی این دو برادر در ایران بودند، از وزارت ارشاد مجوز فعالیت نداشتند که در آن صورت به گفته آنها نمی توان عنوان هنرمند به آنها داد.

گروه یلوداگز هفت سال پیش در تهران تشکیل شد و با فیلم "کسی از گربه ‌های ایرانی خبر ندارد"، ساخته بهمن قبادی به شهرت رسید.

 

ترانه‌هایی برای فیلیپین؛ ۳۹ خواننده، ۳۹ ترانه

ستارگان دنیای موسیقی پاپ از جمله "بیانسه" و" آدل" به منظور کمک به جمع آوری پول برای صلیب سرخ فیلیپین، هر کدام آهنگی را برای گنجاندن در آلبومی که قرار است به این مناسبت منتشر شود، اهدا ‌می کنند.

قرار است در این آلبوم، ۳۹ آهنگ از خواننده ‌ها و گروه‌هایی چون "بیتلها"،"U2"، "لیدی گاگا"، "جاستین تیمبرلیک"، "آلیشیا کیز"، "کایلی مینوگ"، "امینم" و "باب دیلن" گنجانده شود.

این آلبوم که "ترانه ‌هایی برای فیلیپین" نام دارد، با همکاری خوانندگان و گروههای موسیقی، کمپانیهای اصلی ضبط و پخش‌ کنندگان موسیقی برای کمک به بازماندگان توفان در فیلیپین شکل می‌ گیرد.

توفان "هایان" در روز ۸ نوامبر در فیلیپین بیش از پنج هزار کشته و صدها هزار نفر بی‌ خانمان برجا گذاشت.

 

خواننده پینک فلوید از پیوند هنر و سیاست می گوید

"راجر واترز"، آهنگساز و خواننده پیشین گروه "پینک فلوید"، که به دلیل ارایه آثاری الهام گرفته از شرایط موجود و اعتراض به آن شهرت ویژه ای دارد، در یک مصاحبه با رادیو Le Mur a Des Oreilles به این سوال که نظر وی در باره افرادی که موسیقی او را دوست دارند ولی با التقاط آن با سیاست راضی نیستند چیست، گفت: "اگر فکر می کنید که هنرمندان باید لال باشند و دُمشان را مانند سگهای پلاستیکی از پشت داشبورد زندگی تکان بدهند، بهتر است از سر راه من کنار بروید و وقت خودتان و مرا تلف نکنید."

 

کتاب

 

سه داستان منتشر نشده سالینجر به فضای آنلاین نشت کرد

سه داستان از "جی دی سالینجر"، نویسنده "ناتور دشت"، به فضای اینترنت نشت کرده است.

"اقیانوس پر از توپهای بولینگ"، "پاولا" و "تولد" پیش از این در دو کتابخانه دانشگاهی آمریکایی، صرفا برای مطالعه در دسترس بود. اولین داستان به ویژه از اهمیت زیادی برخوردار است چرا که در آن نشانه هایی از آنچه بعدا در ناتور دشت شکل گرفت، به چشم می خورد.

در روزهای گذشته یک نسخه اسکن شده از داستانها در یک وبسایت اشتراک گذاری فایل آپلود شد و به سرعت در فضای آنلاین پخش شد.

این مجموعه با عنوان "سه داستان"، جلد ساده سیاهی دارد و همچنین شامل نامه ای از سالینجر به ناشرش، Little, Brown and Company است.

 

کتابی درباره رودکی جایزه بوکر روسیه را گرفت

مهم ‌ترین جایزه ادبی کشور روسیه به کتاب "بازگشت به پنجرود" نوشته "آندری ولوس" درباره‌ زندگی رودکی، شاعر بزرگ ایرانی تعلق گرفت.

ولوس در رمان خود آخرین روزهای زندگی رودکی - شاعر مورد علاقه‌ سلطان بخارا - را به تصویر کشیده است. رودکی در پایان زندگی مورد بی مهری و خشم پادشاه قرار می گیرد و کارش به شکنجه، کور شدن و اخراج از دربار می ‌کشد.

در این کتاب، رودکی که با کمک پسرکی به شهر زادگاهش پنجرود بازمی‌ گردد، داستان دوران طلایی زندگی و روزهای پرجلال و شکوهش را روایت می ‌کند.

 

شعر

 

مستندی درباره شاملو روی پرده سینما

فیلم بلند مستند "پرواز در دایره حضور" که به تهیه کنندگی و کارگردانی مختار شکری ‌پور درباره شخصیت و زندگی احمد شاملو ساخته شده، روز چهارشنبه ۲۰ آذر در سالن شماره یک سینما سپیده و در قالب بخش مسابقه ملی هفتمین جشنواره بین المللی سینمای مستند ایران (سینما حقیقت) و ۲۴ آذر در سالن شماره ۲ سینما فلسطین روی پرده می ‌رود.

در این فیلم علاوه بر آیدا که از همسرش سخن گفته، چهره ‌های فرهنگی و هنری شامل: محمود دولت آبادی، سیمین بهبهانی، مسعود کیمیایی، جواد مجابی، علی اشرف درویشیان، ایران درودی، محمدرضا اصلانی، علی رفیعی، محمد شمس لنگرودی، حافظ موسوی و محمد یعقوبی هم از شاملو سخن گفته‌ اند.

شهرام ناظری نیز در این فیلم، شعر "طرح" شاملو را با ساز و آواز در متن فیلم اجرا کرده است.

 

سینما

 

جایزه یک عمر فعالیت سینمایی جشنواره برلین برای کن لوچ

مسوولان جشنواره بین المللی فیلم برلین اعلام کردند که در "برلیناله" سال آینده که شصت و چهارمین سال برگزاری این جشنواره مهم اروپایی است، جایزه افتخاری "خرس طلایی" برای یک عمر فعالیت سینمایی به "کن لوچ"، کارگردان قدیمی و سرشناس انگلیسی اهدا خواهد شد.

"دیتر کوسلیک"، مدیر جشنواره بین المللی فیلم برلین به هنگام اعلام این خبر گفت: "کن لوچ یکی از بزرگترین کارگردانهای اروپایی است که در آثار وی به زندگی، سرنوشت و نیازهای افراد توجه بسیار دقیقی می شود و همزمان همواره نگاه انتقادی به جامعه در قالب شیوه های گوناگون منعکس شده است."

کن لوچ هفتاد و هفت ساله هیچگاه از این جشنواره جایزه ای دریافت نکرده است

 

جلوگیری از شرکت لیلا خالد در جشنواره بین المللی سینمای تبعید در سوئد

لیلا خالد که قصد شرکت در یازدهمین جشنواره بین المللی سینمای تبعید در سوئد را داشت، به بهانه اینکه حضور وی در سوئد امنیت ملی این کشور را مختل می کند، موفق به دریافت ویزا نشد. وی در پیامی از اینکه به این جشنواره دعوت شده بود، تشکر کرد و آن را ارزشمند خواند.

وی در پیام خود گفت: "یکی از فیلمهایی که در جشنواره به نمایش در می آید، درباره من است؛ زندگی من که در واقع نماد تاریخ مدرن فلسطین است و گویای واقعیت رنجی است که بر مردم فلسطین تحمیل شده است؛ رنجی که پیامد اشغال سرزمین ما توسط اسراییل بوده و همچنان تا امروز ادامه دارد.

جشنواره شما یک اقدام عملی در راستای همبستگی و مقاومت علیه تمامی اشکال بی عدالتی و اختناق در هر جایی که خود را نشان دهد، می باشد. من از این فرصت استفاده می کنم و گفته چه گوارای انقلابی را یادآوری می کنم. او گفت هر جا که بی عدالتی وجود دارد، آنجا خانه من است."

 

دیدار هیات اروپایی با جعفرپناهی و نسرین ستوده

یک هیات اروپایی در سفر به ایران، "جایزه ساخاروف" را به نسرین ستوده، وکیل و حقوق دادن و جعفر پناهی، فیلمساز اهدا کرد. این جایزه را پارلمان اروپا به فعالان حقوق بشر اهدا می کند و در آذر ماه سال گذشته به این دو تعلق گرفت. در آن هنگام نسرین ستوده در زندان بسر می برد و جعفر پناهی در اجازه ساختن فیلم نداشت و ممنوع الخروج بود و از این رو امکان حضور آنها برای دریافت جایزه سلب شده بود.   

دیدار هیات پارلمانی اروپا با دو فعال مزبور، موجب واکنشهای متناقضی در محافل حکومت ایران شد. در همین رابطه کاظم جلالی، رییس کمیته روابط پارلمان اروپا در مجلس ایران مدعی شد که مجلس با این دیدار مخالف بوده و این عمل را "مخالف عرف دیپلماتیک" می ‌دانسته، اما این دیدار با موافقت محمد جواد لاریجانی، مشاور بین‌ الملل رییس قوه قضاییه صورت گرفته است.

 

هنرپیشه هالیوود: چاق نامیدن افراد در تلویزیون باید غیرقانونی شود

"جنیفر لارنس" که لباس و ظاهر او در مراسم فرش قرمز فیلم Catching fire مورد انتقاد و شوخی برخی رسانه های آمریکایی قرار گرفته بود، در گفتگو با "باربارا والترز"، مجری آمریکایی گفت: "چرا توهین به آدمها خنده دار است؟"

این هنرپیشه ۲۳ ساله که در قسمت تازه مجموعه فیلمهای Hunger Games نقش "کتنیس اوردین" را بازی می کند، افزود: "رسانه ها باید مسوول تاثیری باشند که روی نسل جوان می گذارند. حالا یکباره مسخره کردن دختری که یک لباس زشت پوشیده، خنده دار شده! گفتن کلمه چاق خنده دار شده! من فکر می کنم که چاق خواندن آدمها باید غیرقانونی شود."

"لارنس افزود: "می خواهم بگویم اگر برای سیگار و سکس و حرفهای رکیک مقررات می گذاریم چون روی نسل جوان ما تاثیر می گذارد، چرا نباید درباره چاق نامیدن آدمها قانون بگذاریم؟"

جنیفر لارنس که امسال برای بازی در فیلم "دفترچه امیدبخش" جایزه اسکار گرفت، پیش از این از مجله ها و برنامه هایی مثل !E و Fashion Police با اجرای "جوان ریورز" که از ظاهر زنها ایراد می گیرند، انتقاد کرده بود. وی گفت که شنیدن حرفهای منفی درباره ظاهرش، به او این احساس را می دهد که انگار به دبیرستان بازگشته است.

 

تاتر

 

بیستمین فستیوال تیاتر ایرانیان در تبعید در شهر کلن

بیستمین فستیوال "تیاتر ایرانیان در تبعید" در شهر کلن برگزار شد. جشنواره امسال با نمایش "متهم – تبهکار"، با اجراى گروه تیاتر آمستردام آغاز به کار کرد و با نمایش "به یاد نیست" ( لندن ) به کارگردانى داریوش رضوانى به پایان رسید.

روز افتتاحیه بعد از تیاتر اول،" خانم بهرخ بابایی" ترانه هاى آذرى و فارسى خواند و با رقص تیاتر عروسک کوکى با الهام از شعر فروغ فرخزاد ادامه پیدا کرد

همچنین در این روز مریم آخوندى با گروه جدیدش بنام "پاز" (بر گرفته از پارسى و جاز) به روى صحنه آمد. او هنرمندی است که ترانه هاى اصیل و آواز ایرانی را با موزیک "پاپ " و "جاز" و این بار نیز با "رپ" تلفیق کرده و کارهای با ارزشی ارایه داده است.

 بازگشت به صفحه نبردخلق