زنان در مسیر رهایی

 

کمپین نادیده ‌گرفتن منع رانندگی زنان در عربستان

دویچه وله، 4 آبان - کوشندگان عربستان سعودی باوجود هشدار مقامهای این کشور، اقدام به انتشار ویدیوهایی از رانندگی زنان در خیابانهای این کشور در اینترنت کردند. این اقدام در پی فراخوان "کمپین ۲۶ اکتبر" برای لغو ممنوعیت رانندگی زنان انجام می ‌شود.

زنان عربستانی تصمیم گرفتند روز شنبه ۲۶ اکتبر (۴ آبان) پشت فرمان‌ اتومبیلها نشسته و مخالفت خود با ممنوعیت رانندگی زنان در این کشور را نشان دهند. این اقدام در پاسخ به فراخوان "کمپین ۲۶ اکتبر" انجام می ‌شود که هدف آن مبارزه با منع رانندگی زنان و به چالش کشیدن آن در این روز است.

از آغاز شروع کمپین در ساعات اولیه شنبه ۲۶ اکتبر، بیش از ۱۰ ویدیو در "یوتیوب" منتشر شده که نشاندهنده رانندگی زنان در خیابانهای عربستان سعودی است.

به گفته شاهدان عینی، نیروهای امنیتی و پلیس دینی عربستان به بسیاری از خیابانهای اصلی شهرها اعزام شدند تا در صورت دیدن زنی پشت فرمان اتومبیل، او را دستگیر کنند. پلیس پیش از این هشدار داده بود که با "بر هم زنندگان نظم عمومی" به شدت برخورد خواهد کرد.

روحانیون تندروی عربستان نیز علیه سرپیچی از منع رانندگی زنان هشدار داده‌ اند. ۱۵۰ روحانی عربستان سعودی علیه متمردان از این قانون ابراز نگرانی کرده و از مقا‌مهای کشور خواستند به شدت با آن مقابله کنند. یکی از آنان، کمپین یادشده زنان را "آمریکایی" نامیده است.

 

به نقل از سازماندهندگان این کمپین، از زمان آغاز کمپین در ۲۰ سپتامبر در شبکه ‌های اجتماعی اینترنتی، بیش از ۲۰ هزار تن از شهروندان عربستان از آن حمایت کرده ‌اند.

دست ‌اندرکاران "کمپین ۲۶ اکتبر" در صفحه خود در اینترنت نوشتند:"کمپین متوقف نخواهد شد ... ما با هم تا برچیده‌ شدن این ممنوعیت راه را ادامه خواهیم داد."

این دومین کمپینی است که از سال ۲۰۱۱ میلادی تا به حال در چالش با منع رانندگی زنان راه‌ اندازی می‌ شود.

در عربستان قانونی رسمی برای ممنوعیت رانندگی زنان وجود ندارد؛ با این حال برای زنان گواهینامه رانندگی صادر نمی ‌شود و زنانی که اقدام به رانندگی می ‌کنند، دستگیر می‌ شوند. در سال ۱۹۹۰ میلادی ۴۷ زن در خیابانهای عربستان سعودی به علت اقدام به رانندگی دستگیر و به شدت مجازات شدند.

 

زنان هندی بیشتر از گذشته علیه تجاوز به قانون شکایت می برند

دی پی ای، 8 آبان - در دهلی نو، پایتخت هند، شمار شکایات به خاطر تجاوز جنسی در حال افزایش است. تا 15 اکتبر سال جاری (24 مهر) پلیس 1330 مورد شکایت از خشونت جنسی را ثبت کرده است که آشکارا رقمی بسیار بیشتر از 760 شکایت ثبت شده در سال گذشته میلادی است. به گفته مقامهای پلیس این افزایش ناشی از درگرفتن بحث همگانی پس از تجاوز گروهی به یک زن جوان در اتوبوس است. این تبهکاری در دسامبر سال گذشته (آذر ماه 1391) جامعه هند را به وحشت انداخت.

سخنگوی پلیس، "راجن بهاقات" می گوید: "پیشتر بسیاری از موارد تجاوز اطلاع داده نمی شد، زیرا قربانیان از طرد شدن از سوی جامعه هراس داشتند. اکنون اما حتی بین پلیسها هم در این باره حساسیتی شکل گرفته است. در گذشته زنان به گونه دایمی از سوی پلیس دست بسر می شدند، چون شکایت آنها را جدی نمی گرفتند. حتی به برخی از زنان توصیه می شد که برای به خطر نیانداختن حیثیت خانواده شان، با فرد متجاوز ازدواج کنند."

پلیس آمار یاد شده را به درخواست دادگاه عالی کشور منتشر کرده است. در این آمار همچنین قید گردیده که بین 1 ژانویه تا 24 مارس سال جاری در دهلی نو 359 شکایت از تجاوز ثبت شده است که در مقایسه با سال گذشته، افزایشی 148درصدی را نشان می دهد. شکایتها از مزاحمت جنسی در این دوره زمانی، حتی 590 درصد افزایش داشته است. یک مقام قضایی در این بار می گوید: "زنان به گونه روزانه در قطار و اتوبوس آماج مزاحمت جنسی قرار می گیرند. آنها اینک اعتراض می کنند، زیرا این امر بالاخره از سوی بسیاری به عنوان یک معضل به رسمیت شناخته شده است."   

 

کنیا: دستگاه قضایی می خواهد فورا دست به اقدام بزند

ای پی ای ، 13 آبان – پس از اعتراضها علیه مجازات ریشخند آمیز چمن زنی برای یک گروه تجاوز کننده به یک دختر نوجوان در کنیا، قاضی ارشد کشور به دستگاه قضایی دستور داد دست به "اقدام سریع" بزند. "ویلی موتونگا" روز شنبه در نایروبی گفت، افزون براین، پرونده مزبور را به شورای عالی دستگاه قضایی ارجاع داده است.

این امر که دستگاههای مربوطه چهار ماه پس از این تجاوز گروهی هیچ واکنشی نشان ندادند، صدها زن کنیایی را به خیابانها کشاند. یک فراخوان اعتراضی اینترنتی در همین رابطه، یک میلیون و سیصد هزار نفر امضا کننده یافت.

"لیز"، دختر نوجوان 16 ساله، به گفته بستگانش در ماه ژوئن در غرب کنیا مورد حمله 6 مرد قرار گرفت که پس از تجاوز به او، پیکر نیمه جانش را به درون گودال فاضلاب افکندند. لیز افزون بر جراحات، دچار شکستگی ستون فقرات شد و اکنون محکوم به نشستن روی صندلی چرخدار گردیده است. اهالی روستا، سه تن از متهمان را به پلیس تحویل دادند. مادر لیز در یک مصاحبه مطبوعاتی می گوید: "این سه نفر فقط باید چمن ایستگاه پلیس را کوتاه می کردند و کمی بعد دوباره آزاد شدند."

"چمن زدن کیفر تجاوز جنسی نیست"، این شعار بر پلاکاردهای صدها تظاهر کننده به چشم خورد که روز پنجشنبه در نایروبی راهپیمایی کردند. آنها شعار می دادند: "احترام، احترام، احترام، کرامت" و بر نرده های یک مرکز پلیس، لباس زیر آویختند. "نبیله عبدالملک"، کوشنده زنان که گردآوری امضا در اینترنت را سازمان داد، خواهان آن است که "متهمان دستگیر و پلیسها تنبیه انضباطی شوند".

خشونت علیه زنان در کنیا نیز رواج دارد. براساس یک پژوهش دولتی در سال 2009، یک پنجم زنان و دختران کل این کشور آفریقای شرقی، قربانی خشونت جنسی می شوند. 

 

اعتراض جوانان ترکیه به مخالفت اردوغان با زندگی مختلط دانشجویی

دویچه وله/یورونیوز - چند ماه پس از اعتراض گسترده در ترکیه که جوانان پرچمدار آن بودند، رجب طیب اردوغان، بار دیگر با اظهار نظری جنجالی مخالفت بسیاری از جوانان را برانگیخت. نخست وزیر اسلامگرای ترکیه می گوید که با زندگی مختلط دانشجویان خارج از چارچوب ازدواج شرعی مخالف است.

هزاران دانشجوی ترک روز چهارشنبه ۶ نوامبر (۱۵ آبان) در مراکز تحصیلی این کشور با خواست دمکراسی بیشتر تظاهرات کردند. اما اردوغان بی توجه به این فراخوانها در صدد اصلاحاتی است که حتی به مذاق رای دهندگان او خوش نمی ‌آید و جامعه ترکیه را چند قطبی می ‌کند.

در ادامه اعتراضها، صدها تن از دانشجویان روز شنبه (9 نوامبر/۱8 آبان) نیز در استانبول گرد آمده و نسبت به این رویکرد آقای اردوغان واکنش نشان دادند.

یک دختر دانشجو در این تجمع گفت: "وقتی که ما در خانه ها دور هم جمع می شویم، می توانیم با هم مطالعه کنیم و غذایمان را با هم تقسیم کنیم. می توان زندگی مشترک داشت و می توان در جایی خصوصی تبادل عقیده کرد. یک خانه دانشجویی خصوصی تر است و می توانید با جان و دل در خدمت دوستانتان باشید. نمی دانم مردم چه فکری می کنند، ولی در جامعه ما که ادعا می شود محافظه کار و اسلامی است، قبول ازدواج شرعی آزاد است ولی آنان فکر می کنند که این غیراخلاقی است که دوستان با هم در خانه ها حرف بزنند. نمی فهمم و این طرز تفکر را نمی پذیرم".

چنگیز آکتار، کارشناس مسایل سیاسی در مرکز مطالعات سیاسی استانبول می گوید: "من حتی فکر هم نمی کنم که این مساله به یک قانون بدل شود، ولی چیزی که اتفاق می افتد این است که برخی که می خواهند نقش پلیس اخلاق را بازی کنند، جوانان و خانواده هایشان را آزار خواهند داد. آنها با پشتوانه سخنان نخست وزیر چنین رفتاری را دارند؛ رفتاری که از هم اکنون آغاز شده است."

 

"ترکیه ایران نخواهد شد"

عصر ایران، 16 آبان - یک نماینده زن مجلس ترکیه از حزب لاییک جمهوریخواه خلق (CHP) در اعتراض به سیاستهای دولت اسلامگرای رجب طیب اردوغان با یک پلاکارد در جلسه مجلس حاضر شد.

به گزارش سی.ان.ان ترک، در این پلاکارد با مقایسه حجاب زنان ایران در سال 1960 و سال 2013، دو تصویر متفاوت از ایران دوران شاه و زمان حاضر را به نمایش گذاشته شده و زیر آن نوشته شده: "ترکیه ایران نخواهد شد."

 

افزایش سهمیه زنان در هیاتهای مدیره موسسات دولتی سویس

اس دی ای، 16 آبان - شورای فدرال سوییس (دولت) قصد دارد سهمیه زنان در هیاتهای مدیره پُست، راه آهن و دیگر موسسات دولتی را افزایش دهد. دولت روز چهارشنبه 7 نوامبر (16 آبان) قانونی را به تصویب رساند که بر اساس آن برای این پستها هر دو جنس سهمیه ای 30 درصدی خواهند داشت. 

براساس یک گزارش دولت سوییس به مجلس در نوامبر 2012 (آبان ماه 1391)، از 264 عضو هیاتهای مدیره ای که توسط مجلس فدرال انتخاب می شوند، 199 نفر مرد و 65 تن زن بودند. این رقم بیانگر سهمیه ای برابر با 25 درصد برای زنان بود.

قانون جدید که از جمله موسسات دیگری همچون سازمان نظارت بر بازار مالی، سازمان بازرسی ایمنی اتمی و کارخانه تسلیحاتی RUAG را نیز شامل می شود، از ابتدای سال جدید میلادی به دست اجرا گذاشته خواهد شد. هدف 30 درصدی می بایست تا سال 2020 تحقق یابد.

از سال آینده می بایست سهمیه بندی جنسیتی هیاتهای مدیره، در گزارش سالانه مالی شرکتها ثبت شده و قابل اثبات باشد. این گزارش از سوی دولت به هیات بودجه مجلس فدرال ارایه می شود.

 

سوئد فیلمها را براساس رعایت تساوی حقوق رتبه گذاری می کند

فیلم استارت، 16 آبان - از این پس در کشور پادشاهی سوئد فیلمهای سینمایی رتبه جدیدی به نام "رتبه A" می گیرند، اگر زنان به صورت برابر در کنار مردان به نمایش درآمده باشند. برای دریافت این رتبه، فیلمها باید از آزمون "بکدل" موفق بیرون بیایند. آزمون بکدل نام خود را از "الیسون بکدل"، کارتونیست آمریکایی وام گرفته که این ابتکار را در یکی از آثار خود (قانون) در سال 1985 مطرح کرد. آزمون مزبور از یک فیلم سه شرط مطالبه می کند:

1. وجود دستکم دو نقش زن

2. این دو نقش باید باهم دیالوگ داشته باشند

3. موضوع دیالوگ چیزی غیر از مردها باشد 

به گفته مسوولان صنعت فیلم سوئد، این واقعیت که چه تعداد اندکی فیلم در این آزمون موفق می شوند، شوکه کننده است. "الن تیله" مدیر یک سینمای محبوب در استکهلم و یکی از مبتکران رتبه بندی جدید می گوید، برای مثال سه گانه "ارباب حلقه ها"، تمام فیلمهای "جنگ ستارگان"، یا همچنین فیلمهایی مانند "شبکه اجتماعی" و "داستان عامه پسند" در این آزمایش ساده ناکام می مانند. به گفته وی، واکنش تماشاچیان به رتبه گذاری مزبور که از یک ماه پیش به دست اجرا گذاشته شده، بسیار مثبت است. این امر، چشم بسیاری را به روی این زاویه از فیلمهای سینمایی باز کرد. امید می رود که با این گام، زمینه ورود فیلمهای بیشتری با سناریوهای زنانه یا از زاویه دید زنان به سینماها فراهم شود.

افزوده بر شماری از سینماهای سوئد که این رتبه بندی را در برنامه های خود درج می کنند، قرار است برخی از کانالهای تلویزیونی نیز به آنها بپیوندند. در همین رابطه یک کانال کابلی اعلام کرده از این پس یک ابر- یکشنبه "رتبه A" سازماندهی می کند که در آن فقط فیلمهایی همچون "مسابقه گرسنگی"، "بانوی آهنین" و فیلم "وحشیها" ساخته اولیور استون که موفق به گذراندن آزمون شده اند، به نمایش درخواهند آمد.

در سوئد سالهاست که بحث در باره تبعیض جنسی و مطالبه برابری بیشتر حقوق جریان دارد و موجب دگرگونی و تغییر قوانین در بخشهای گوناگون شده است. ابتکار جدید بی تردید زیر نگاه هالیوود نیز قرار می گیرد، چرا که در آنجا هم این بحث انجام می شود. براساس پژوهش یک موسسه در سن دیه گو پیرامون چگونگی برخورد با زنان در سینما و تلویزیون، در صد فیلم موفق سال 2011 تنها 33درصد کلیه نقشها زن بوده است و فقط 11درصد نقش اصلی را زنان بازی کرده اند. پژوهش مزبور معتقد است که این تناسب با عصر حاضر همخوانی ندارد. برخی تحلیل گران از این رو توصیه کرده اند که اگر استودیو های بزرگ مایلند از بیشتر شدن شمار فیلمهای شکست خورده در گیشه جلوگیری کنند، باید تجدید نظر کرده و در فیلمهای خود به گونه نیرومند تری تماشاچیان زن را نیز مخاطب قرار دهند.

 

بلاتر خواهان رفع ممنوعیت ورود زنان به ورزشگاهها در ایران شد

خبرگزاری مهر، 17 آبان – ژوزف بلاتر، رییس فیفا در بازدید اخیر خود از ایران خواهان برداشتن ممنوعیت حضور بانوان در استادیومهای فوتبال این کشور شد.

اسوشیتدپرس در گزارشی پیرامون حضور بلاتر در ایران نوشت: "بلاتر در گفتگویی که با سران ایران از جمله علی لاریجانی، رییس مجلس داشت، خواهان برداشتن ممنوعیت حضور بانوان در ورزشگاهها شد.

قطر که سال گذشته نخستین نماینده زن خود را در المپیک 2012 لندن به میدان فرستاد، وعده داده در سال 2022 که میزبان جام جهانی خواهد بود، به بانوان اجازه حضور در ورزشگاه ها را خواهد داد."

خانم "مویا داد"، عضو کمیته اجرایی فیفا و نایب رییس بانوان کنفدراسیون فوتبال آسیا که بلاتر را در این سفر همراهی می کرد نیز یکی از نگرانیهایش را حل مشکل زنان ایرانی و حضور آنها در ورزشگاهها دانست و ابراز امیدواری کرد به زودی این مشکلات برطرف شود.

وی پیرامون گفتگوی بلاتر با رییس مجلس ایران در مورد حضور زنان در ورزشگاهها اظهار داشت: "من در آن جلسه حضور نداشتم، ولی خیلی امیدوارم این اتفاق بیفتد. این برای یک بازیکن انگیزه بالایی ایجاد می ‌کند که وقتی در زمین است، خواهر و مادرش از روی سکوها او را تشویق کنند. من به شخصه نمی ‌توانم تصور کنم پسرم در زمین بازی می‌ کند و من نتوانم به ورزشگاه بروم تا او را تشویق کنم."

مویا داد در ادامه افزود: "البته ما نمی‌ توانیم قوانین کشورها را عوض کنیم و به آن احترام می‌ گذاریم، اما تا جاییکه امکان دارد، تلاش می‌ کنیم این اتفاق رخ دهد و شرایط حضور زنان ایرانی در ورزشگاهها هم فراهم شود تا آنها در کنار بازی کردن فوتبال و فوتسال، بتوانند بازیهای مختلف را هم از روی سکوها تماشا کنند."

 

کاهش شکاف جنسیتی در بسیاری از کشورها

بی بی سی، 3 آبان - براساس گزارش مجمع جهانی اقتصاد، شکاف جنسیتی میان مردان و زنان در خلال سالهای اخیر در بسیاری از کشورها کمتر شده است. بر اساس این گزارش، ایسلند، فنلاند و نروژ در میان ۱۳۶ کشور در صدر جدول بهبود وضعیت زنان در حوزه‌های سیاست، اقتصاد، تحصیل، سلامت و حقوق هستند.

خاورمیانه و شمال آفریقا تنها دو منطقه‌ای هستند که در سالهای اخیر هیچ پیشرفتی در زمینه مباحث زنان نداشتند و کشور یمن نیز در انتهای این لیست قرار گرفته است.

ایران در این فهرست در رده ۱۳۰ در میان 136 کشور قرار دارد. سوریه در رده 133 و پاکستان در رده 135 قرار دارد.

بازگشت به صفحه نبردخلق