زنان در مسیر رهایی (مهر۱۴۰۳)

اسدطاهری

 

«قانون امربه معروف» طالبان: صدای زن بیرون از خانه شنیده نشود

طالبان با نشر متنی تحت عنوان «قانون امر به معروف» محدودیتهای بیشتری بر زنان وضع کرده و حتی شنیده شدن صدای زن در بیرون از خانه را از جمع منکرات دانستند. کارشناسان حقوق بشر در مورد اقدام تازه طالبان ابراز نگرانی می ‌کنند.

اداره طالبان روز پنجشنبه ۱ شهریور اعلام کرده که «قانون امر به معروف و نهی از منکر» از سوی رهبر این گروه تائید و نافذ شده است. این نخستین بار است که طالبان اقدامات خود تحت عنوان امر به معروف را به صورت مدون و به نام «قانون» منتشر می ‌کنند.

بخش زیادی از این متن به محدودیتها علیه زنان اختصاص یافته است و در آن آمده که «ستر تمام بدن و روی زن ضروری است.»

در بخش دیگری حتی تاکید شده است که «ستر زنان مسلمان از زنان کافر از ترس فتنه واجب است و نظر کردن مردان بالغ بیگانه به بدن و روی زنان و نظر کردن زنان بالغ به مردان بیگانه نیز حرام است.»

در این دستورالعمل همچنین محدودیت‌های بیشتری بالای زنانی که از منزل بیرون می ‌شوند، اعمال شده است. از جمله گفته شده است «هرگاه زنان بالغ برای حاجت ضروری از خانه بیرون می‌شوند، مکلف اند که صدا، روی و بدن خود را ستر نمایند.»

در این دستورالعمل گفته شده که صدای زن نه تنها در آهنگها، بلکه در نعت و قرائت در جمع نیز «عورت» است.

در این دستورالعمل حتی «خارج شدن صدای زن یا موسیقی به بیرون از خانه یا مجلس» در جمله منکرات ذکر شده که باید ماموران امر به معروف از آن جلوگیری کنند.

همچنین به رانندگان گفته شده است که نباید «زنان بی ‌حجاب و زنان بدون محرم شرعی عاقل و بالغ» را انتقال دهند. شنیدن موسیقی در وسایط نقلیه و اختلاط زنان با مردان نامحرم نیز در فهرست منکرات شامل شده است.

مساله چگونگی پوشش به زنان خلاصه نشده، بلکه در مورد پوشش مردان نیز گفته است که «حین سرگرمی و ورزش طوری لباس بپوشند که عورت شان پنهان باشد و [...] شکل اعضا در آن آشکار نشود.»

 

هر ساعت یک زن باردار در افغانستان می ‌میرد 

صندوق جمعیت سازمان ملل متحد با انتشار گزارشی اعلام کرد هر ساعت یک زن در افغانستان به دلیل عوارض بارداری و زایمان جان خود را از دست می ‌دهد.

صندوق جمعیت سازمان ملل متحد با نشر گزارشی  نوشت این مرگ‌ و میرها با مراقبتهای ماماهای ماهر قابل پیشگیری است.

این نهاد افزوده که افغانستان از دیر زمان به این‌سو دارای یکی از بالاترین میزان مرگ‌ومیر مادران در جهان است.

از سوی دیگر، سازمان ملل اضافه کرده است که افغانستان نیاز فوری به ۱۸ هزار مامای ماهر دارد و اگر این نیاز برآورده نشود، زندگی بسیاری از زنان به خطر می ‌افتد.

در این گزارش آمده است: «ماماها می ‌توانند حدود ۹۰ درصد نیازهای فوری بهداشت باروری مادر، نوزاد و دختران نوجوان را برآورده کنند و در سطح جهانی هم به حدود ۹۰۰ هزار ماما آموزش‌دیده دیگر نیاز است.»

 

پیشرفت مداوم ورزش زنان؛ اعداد دروغ نمی ‌گویند

با پیوستن ستاره ‌هایی از قبیل کیتلین کلارک و آنجل ریس به لیگ در سال ۲۰۲۴، شاخصهای اولیه نشان دادند که تعداد بینندگان حتی بالاتر رفته و تا میانگین بیش از ۱.۳۲ میلیون بیننده در هر بازی رسید که سه برابر میانگین بیننده در فصل ۲۰۲۳ است.

برای همگان واضح است که این یک روند اتفاقی نیست، بلکه یک تغییر قابل‌ توجه در ورزش زنان است. آمار بینندگان و تعامل میان ورزشکاران و مردم که همگی با آمارهای قوی پشتیبانی می‌شوند، نمایانگر این موضوع هستند.

 

پاریس ۲۰۲۴، نقطه عطفی در برابری جنسیتی

بازیهای المپیک ۲۰۲۴ پاریس به دلایل زیادی تاریخی خواهد بود، یکی از مهم‌ترین نقاط عطف آن این است که برای اولین بار، زنان ۵۰ درصد از شرکت ‌کنندگان المپیک بودند.

این نقطه عطف، نشاندهنده‌ تلاش بسیاری از طرفداران برابری جنسیتی در حوزه ورزش زنان است. برای بازاریابان، این نمایندگی برابر، فرصتی است برای ارتباط با مخاطبان متنوع و ترویج برندهایی که از فراگیری و توانمندسازی حمایت می‌کنند.

ورزشکاران در حال حاضر تأثیر قدرتمندی در رسانه دارند، به ویژه در رسانه‌ های اجتماعی. نمونه بارز آن، ایلونا ماهر، بازیکن آمریکایی راگبی هفت نفره است که با ۳.۱ میلیون دنبال ‌کننده در اینستاگرام به پرطرفدارترین بازیکن راگبی در سراسر جهان بدل شده است. محتوای جذاب او که علاوه بر ورزش زنان، دید مثبت به بدن را ترویج می ‌کند، طرفداران وفادار بسیاری را خود را به خود جلب کرده است.

 

زنان افغانستان: « صدای ما عورت نیست، خاموش نمی ‌نشینیم»

زلا زازی افسر سابق پلیس افغانستان از جمله دهها زنی است که از طریق آنلاین علیه قانون نو طالبان که زنان را از بلند کردن صدا در محضر عام منع می کند، صدای خود را در محضر عام بلند کرده است.

بانو زلا زازی که اکنون در پولند بسر می برد در یک ویدیوی یک آهنگ آریانا سعید هنرمند مشهور افغانستان را خواندن مقاومت زنان کشورش نامبرده است.

خانم زازی به خبرگزاری فرانس پرس گفته است که این محدودیتها بر زنان افغان قابل قبول نیست و به گفته او، زنان افغانستان به این پی برده اند آنهایی که با زنان دشمنی را شروع کرده اند دیگر نمی توانند بنام مذهب و فرهنگ از حقوق بشری زنان انکار کنند. او افزود که فریاد زنان افغانستان که خواهان حقوق خود می باشند هرگز خاموش نخواهد شد.

 

زنان عراقی در خط مقدم نبرد علیه قانونی شدن کودک همسری

مجلس عراق در حال بررسی یک سری اصلاحات قانونی بحث برانگیز است که به موجب آن، مراجع مذهبی کنترل بیشتری بر مسائل مربوط به قانون خانواده خواهند داشت. منتقدان و گروههای حقوق بشر هشدار می‌ دهند که این تغییرات می‌تواند راه را برای ازدواج دختران ۹ ساله هموار کند.

تشخیص این که کدام دختر کم سن و سال می ‌تواند ازدواج کند به دست روحانیون می ‌افتد

انگیزه این اصلاحات قانونی عمدتاً از سوی جناحهای قدرتمند سیاسی شیعه با حمایت رهبران مذهبی آنها صورت می ‌گیرد که به طور فزاینده‌ای علیه آنچه تحمیل هنجارهای فرهنگی غرب بر عراق خوانده می‌شود، مخالف هستند.

مجلس عراق در ماه آوریل نیز یک قانون سختگیرانه ضد دگرباشان جنسی را تصویب کرد.

اصلاحات پیشنهادی به عراقیها این امکان را خواهد داد که از دادگاههای مذهبی در مورد مسائل مربوط به قوانین خانواده، از جمله ازدواج، که در حال حاضر تحت صلاحیت انحصاری دادگاههای مدنی است، احکام بگیرند.

این امر به روحانیون این امکان را می‌دهد که به جای پیروی از قوانین ملی، بر اساس تفسیر خود از شریعت یا قوانین اسلامی تصمیم‌گیری کنند. برخی از روحانیون شریعت را این گونه تفسیر می ‌کنند که ازدواج دختران در اوایل نوجوانی - یا حتی در سن ۹ سالگی - تحت مکتب شیعه جعفری که توسط بسیاری از مراجع مذهبی شیعه در عراق دنبال می ‌شود، مجاز است.

بسیاری از زنان عراقی انزجار خود را نسبت به این طرح پیشنهادی اعلام کردند و تظاهراتی را در خارج از پارلمان برگزار کرده و علیه این اصلاحات قانونی در رسانه ‌های اجتماعی کمپینهایی به راه انداخته ‌اند.

هبه الدبونی، یکی از شرکت ‌کنندگان در تظاهرات ماه اوت به آسوشیتدپرس گفت: «تصویب قانونی که کشور را به ۱۵۰۰ سال پیش برمی ‌گرداند، امری شرم‌ آور است... و ما تا آخرین نفس آن را رد خواهیم کرد. وظیفه پارلمان عراق تصویب قوانینی است که استانداردهای جامعه را بالا ببرد.»

 

چهار زن در دادستانی کویت پُستهای مدیریتی گرفتند

روز یکشنبه ۱۸ شهریور، دادستان کل کویت طی حکمی که در تاریخ این کشور سابقه ندارد، چهار زن را به عنوان مدیر در ادارات دادستانیهای عمومی این کشور منصوب کرد.

براساس حکم صادره از سوی دادستان کل کویت، منیره الوقیان به عنوان مدیر دادسرای رسانه، نوره العثمان به عنوان دادستان الفروانیه، غنیمه الصرعاوی به عنوان دادستان منطقه حولی و نوف السعید به عنوان مدیر دادگاه کودکان منصوب شدند.

زنان کویت برای نخستین بار در ماه مه ۲۰۰۵ میلادی حق رای دهی و نامزدی برای انتخابات را کسب کردند. ژوئن همین سال نیز دولت این کشور معصومه المبارک را به عنوان نخستین زن وارد کابینه کرد.

از سال ۲۰۲۰ میلادی نیز زنان کویت می توانند در پستهای قضایی گماشته شوند و شماری از زنان قاضی متصدی پست های مربوطه شدند.

 

زنان سِمَتهای کلیدی کمیسیون اروپا را برعهده گرفتند

اورزولا فن در لاین، رئیس کمیسیون اروپا در روز سه‌شنبه ۲۷شهریور رسما اعضای تیم خود را معرفی کرد.

بسیاری از سمتهای کلیدی در تیم جدید خانم فون درلاین را زنان بر عهده گرفته ‌اند. این در حالیست که خانم فن‌ در لاین خود ریاست کمیسیون را بر عهده دارد و در دوره جدید فعالیت پارلمان اروپا نیز سیاستمداران زن دیگری همچون مارین لوپن و جورجا ملونی از نفوذ بالایی برخوردارند.

در میان افراد معرفی شده ۹ سیاستمدار و دیپلمات زن از کشورهای مختلف در صورت تایید پارلمان اروپا به عنوان کمیسر‌های جدید اتحادیه اروپا عهده‌دار امور مختلف و بعضا کلیدی خواهند بود.

خانم حجه لحبیب، وزیر خارجه بلژیک در تیم جدید رئیس کمیسیون اروپا به عنوان کمیسر تدارک و مدیریت بحران فعالیت خواهد کرد.

یکاترینا زاخاریه‌وا از بلغارستان دیگر سیاستمدار زن معرفی شده برای ایفای نقش به عنوان کمیسر تحقیق، نوآوری و استارت آپ‌ها یا شرکت‌های نوپا است.

 

دوبر افكا زویتسا، دیپلمات زن کروات کمیسر امور مدیترانه خواهد بود. هنا ورکوئن، سیاستمدار فنلاندی عهده‌دار سمت معاون اجرایی حاکمیت فناوری، امنیت و دموکراسی خواهد بود و به عنوان کمیسر فناوری‌های دیجیتال و پیشرفته فعالیت خواهد کرد.

ماریا لوئیس آلبوکِرک، سیاستمدار زن و عضو حزب سوسیال دموکرات پرتغال کمیسر امور مالی و اتحادیه پس‌انداز و سرمایه‌گذاری خواهد بود.

رکسانا مایین زانو، سیاستمدار زن رومانیایی به عنوان کمیسر مهارت‌ها، آموزش، مشاغل با کیفیت و حقوق اجتماعی منصوب شده است.

مارتا کاس، روزنامه‌نگار، دیپلمات و سیاستمدار زن اسلونیایی کمیسر گسترش اتحادیه و همچنین مسئول همسایگی شرقی و بازسازی اوکراین خواهد بود.

ترزا ریبرا،‌ سیاستمدار زن اسپانیایی عهده دار سمت کمیسر امور رقابتی خواهد بود و جسیکا روزول، سیاستمدار زن سوئدی به عنوان کمیسر محیط ‌زیست، پایداری منابع آبی و اقتصاد چرخشی رقابتی فعالیت خواهد کرد.


(منابع استفاده شده برای این مجموعه؛ دویچه‌وله، تجارت‌نیوز، یورونیوز، بی‌بی‌سی، رادیو آزادی، رادیوفردا، شفقنا)
 

منبع: نبرد خلق شماره ۴۸۱، یکشنبه 1 مهر ۱۴۰۳ – ۲۲ سپتامبر ۲۰۲۴

 

 https://t.me/nabard_khalgh

بازگشت به صفحه اول