«اسب زین شده» یا «زمین سوخته»

زینت میرهاشمی

نمایشی تکراری با کلان هزینه های تبلیغاتی به پایان رسید. نبود باورمندی به تحقق خواسته های حق طلبانهِ توده های مردم به ویژه نیروهای کار به وعده های حکومتی را در تداوم اعتراضهای نیروهای کار می توان دید.

گزارشهای شهروندان که در شبکه های اجتماعی پوشش وسیعی داشته نشان می دهد که سیرک کهنه شده با تحریم گسترده روبرو شده است. حتی آمار حکومتی هم این واقعیت را تایید می کند. بی باوری بازنشستگان به کارگزاران حکومتی تا جایی است که تحریم نمایش انتخابات را شجاعانه در شعارهای شان نشان دادند. بازنشستگان در کف خیابان شعار می دادند: «عدالتی ندیدیم، ما دیگه رای نمی دیم». دستاورد جبهه گسترده تحریم از یک سو باعث تشدید کابوس خامنه ای و از سوی دیگر تقویت شجاعت و ایستادگی در مقابله با رژیم است.

یکی از چهره های تکراری در خدمت به نظام جهل و جنایت، وفادار به جلادان بدنام مثل قاسم سلیمانی و رئیسی، متعهد به پیشبرد خط نظام و ذوب شده در خامنه ای و... از صندوق حکومت بیرون آمد.

شانس برنده نمایش، نه ارائه برنامه برای عبور از شرایط وخامت بار فعلی، نه برای حل معضل بیکاری، کاهش فقر، امنیت شغل، حق برابر در آموزش و پرورش و بهداشت  و... بلکه شرکت در قماری بود که رقیبش «لولو»یی بی پروا و  بزک نشده و تجسم تحجرگرایی و فساد مطلق بود.

پزشکیان در شوهای تبلیغاتی خود گفت: «بنده رهبری را قبول دارم؛ اصلا ذوب در رهبری هستم.» او ذوب شدنش را چنین تعریف کرد: «حق ندارید به کسی که من بهش اعتقاد دارم بی احترامی کنید.» او تمامی خط قرمزهای تعیین شده را با صداقت تمام به بارگاه خلیفه نشان داد. او سخنی از امپراطوری مالی خامنه ای، نقش قرارگاه خاتم الانبیا و سپاه پاسداران در دست اندازی به منابع نفت و...نگفت. او حرفی در مورد نیروهای نیابتی محور مقاومت، نقش سپاه تروریستی قدس در غارت و سرکوب مردم ایران و کشتار مردم منطقه، سهمیه بندی در بودجه، اقتصاد مقاومتی، دستمزد کارگران، مشکل بازنشستگان و فرهنگیان و... نزد. او در مصاحبه با خبرگزاری تسنیم وابسته به سپاه در روز ۲۱ خرداد ۱۴۰۳ گفت: «من در روز ثبت‌نام انتخابات ریاست‌جمهوری و در ۵ دقیقه زمانی که برای تبیین برنامه ‌های خودم داشتم، تصریح کردم که ما قرار نیست برنامه جدیدی بنویسیم و سیاست جدیدی را در کشور اعلام کنیم.. برنامه هفتم را بر مبنای سیاستهای رهبری اجرا می کنم.» وی با تاکید بر درستی سیاستهای «رهبری» و تعهد به اجرای آن، مشکل را در عدم پیاده شدن منویات رهبری اش و نبود «عدالت» اعلام کرد.

پزشکیان در مطلبی با عنوان «پیام من به جهانیان» همان سیاست خامنه ای را با کلمات نرم تر ترسیم کرد. تاکید بر همکاری با روسیه، چین، حمایت از حوثیها، حزب الله، تاکید بر دور زدن تحریمها برای سوخت رسانی به نظام و خلاصه همه آن سیاستهایی که مردم در کف خیابان علیه آن شعار دادند.  

همان طور که بالارفتن بی سابقه درآمد ارزی از فروش نفت در دوره احمدی نژاد و یا در دوره سه ساله رئیسی، دردی از سفره های خالی مردم درمان نکرد، دور زدن تحریمها از جانب پزشکیان هم برای مردم آبی گرم نمی کند.

تشدید جدال باندهای حکومتی برای تقسیم ثروت و قدرت پیش از آغاز نشستن پرشکیان بر صندلی ریاست، چشم انداز چگونگی توزیع رانت در میان بالائیها را نشان می دهد. طلبکار شدن باند رئیسی با پیش بینی آینده ای تاریک بعد از شکست یکدست سازی و آمدن پزشکیان، خروجی این جدال را تعیین می کند.

روز سه شنبه ۱۹ تیر ۱۴۰۳، حسین شریعتمداری سخنگوی خامنه ای در کیهان، دستاورد دوره سه ساله رئیسی را «اسب زین شده زیر پای دولت چهاردهم [پزشکیان]» اعلام کرد و این دستاوردها را بر پایه «آوار» اقتصادی دولت روحانی تعیین کرد.

مدافعان پزشکیان از هم اکنون «اسب زین شده» رئیسی را «اسب لنگان» نامیدند. روزنامه حکومتی سازندگی به روز شنبه 24 تیر، آن را «زمین سوخته» نامید و از «بدهی دولت رئیسی به مبلع ۷۷۵ هزار میلیارد تومان» پرده برداری کرد. جدال بر سر توزیع ثروت و رانت میان باندها، نه مشاجره بر سر «اسب زین شده»، «اسب لنگان»، «زمین سوخته» و... بلکه برای غارت کشور و خالی کردن ته مانده جیب مردم است.

قاتل ۶۷، با کلید واژه امید برای «زندگی بهتر» به میدان آمد و با باری سنگین از تنفر مردم، به هلاکت رسید. جانشین او، دیگر وعده ای ندارد که روی میز برای فریب مردم بگذارد.

فقط یک نمونه سیر صعودی غارت مردم که بازتاب آن را در حرکتهای اعتراضی بازنشستگان سازمان تامین اجتماعی هر هفته می بینیم، بدهیهای دولتی به سازمان تامین اجتماعی و صندوقهای بازنشستگی است. به طور مثال، غلامرضا سلامی، اقتصاددان حکومتی گفته است: «بدهی‌ ای که صرفا دولت به بانک‌ها دارد، در حدود ۱۱۰۰همت است که ۵۰ درصد آن تقریبا در همین دوره سه سال گذشته ایجاد شده است. بدهی ‌ای که دولت به سازمان تامین اجتماعی دارد، ۷۰۰ همت است. چند بدهی دیگر هم داریم و یکی از آنها، اوراق (سررسید سه ساله) است که در حدود ۸۵۰ همت است.» (خبرآنلاین، آدینه ۲۲ تیر ۱۴۰۳)

خامنه ای روز یکشنبه ۱۷ تیر در جلسه پایوران دولت سیزدهم، «الگوی مدیریتی» از نوع رئیسی را صریح و روشن برای جانشین او گوشزد کرد. میراث شوم رئیسی، استثمار نیروهای کار توسط شرکتهای پیمانکار زیر مجموعه سپاه پاسداران و قرارگاه خاتم الانبیا، فربه کردن امپراطوری مالی خامنه ای، پیشبرد اقتصاد مقاومتی با تحمیل ریاضت کشی بر نیروهای کار، اجرایی کردن بودجه بر اساس تقسیم ثروت و رانت بین خودیهای حکومتی و... که خروجی تمامی اینها ضعیف کردن سفره معیشت بازنشستگان، کارگران، فرهنگیان و پرستاران و... است.

 FATF چالش دوسر باخت

حکومت ایران اگر FATF را بپذیرد، برای هزینه نیروهای نیابتی اش دچار مشکل جدی می شود و اگر نپذیرد در مراودات پولی با جهان، برای مثال دریافت پول فروش نفت، دست بستگی پیدا می کند. دولت رئیسی با عدم پذیرش FATF، داد و ستد پایاپای که شیوه مبادله در قرنهای میانی است را انجام می داد. این شیوه مبادله مشکل کمبود ارز ایجاد کرده و دولت را مجبور به چاپ پول بدون پشتوانه می کند که این هم افزایش مداوم تورم و کاهش قدرت خرید مردم را به دنبال دارد.

رسانه های حکومتی در مورد مساله FATF خبرها و گزارشهای گوناگون منتشر کرده اند. ابرار اقتصادی در شماره روز چهار شنبه  ۶ تیر  ۱۴۰۳ در مورد «وضعیت قرمز سرمایه گذاری خارجی به دلیل عدم حل  FATF» نوشت: «باید نسبت به FATF واکنش مثبت داشته باشیم؛ واکنش منفی نسبت به این مساله کاری عبث» است.

آسیا در همین روز نوشت: «وقتی تحریمها با عدم امکانات مبادلات مالی همراه باشد؛ دست فعالان اقتصادی بسته و دست دلالان و رانت خواران باز می شود. تا وقتی روی FATF  توافق نکنیم جذب سرمایه خارجی هم نداریم.»

ابرار در روز پنجشنبه ۷  تیر  ۱۴۰۳ از مخالفت با تصویب  FATF در مجمع تشخیص مصلحت نظام خبر داد و از قول یک عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام نوشت: «می خواستیم  FATF  را تصویب کنیم؛ برخی می گفتند احتیاجی به ارتباط با بانکهای خارجی نداریم؛ باید پرسید که آیا کشور می تواند پول را با شیوه عهد صفویه با خورجین جا به جا کند؟» و سرانجام عصر میهن در همین روز اعلام کرد که به خاطر FATF «تارک الدنیا» شده ایم.

نوشته های رسانه حکومتی نشان می دهد که جمهوری اسلامی به چه چالش بزرگی پیرامون این مساله روبرو شده است. چالش دوسر باخت!

 

منیع: نبرد خلق شماره ۴۷۹، دوشنبه ۱ مرداد ۱۴۰۳ - ۲۲ ژوئیه ۲۰۲۴

 منیع: نبرد خلق شماره ۴۷۹، دوشنبه ۱ مرداد ۱۴۰۳ - ۲۲ ژوئیه ۲۰۲۴

 https://t.me/nabard_khalgh

بازگشت به صفحه اول