ادبیات انتشار کتاب فیلمنامه «کوچک جنگلی» بعد از ۴۰ سال بعد از ۴۰ سال فیلمنامه مجموعه «کوچک جنگلی» به قلم ناصر تقوایی منتشر شد. این مجموعه کتابی سه جلدی است که ناشر آن، «انتشارات مس»، درباره آن نوشته است: «کوچک جنگلی روایت ناصر تقوایی از چرایی و چگونگی شکل گرفتن خیزش و جنبشی اجتماعی - سیاسی در زمانه تسلط نیروهای روس و انگلیس بر امور داخلی ایران و در گذار پساانقلاب مشروطه و همچنین دلایل توقف و شکست آن است.» آقای تقوایی یک سال بر روی فیلمنامه ۱۵ قسمتی کوچک جنگلی کار کرد و دو سال را صرف مراحل پیش تولید این سریال تلویزیونی کرد، اما در نهایت در سال ۱۳۶۱ از کارگردانی و تولید سریال کنار گذاشته شد و فیلمنامه او هرگز ساخته نشد. پیشتر نیز از ناصر تقوایی مجموعه داستان «تابستان همان سال» توسط «نشر لوح» در سال ۱۳۴۸ به چاپ رسیده بود که تاکنون چاپ مجدد آن به دلیل سانسور میسر نشده است. همچنین فیلمنامه های «چای تلخ» و «کاغذ بی خط» در سال ١٣٨١ توسط «نشر توفیق آفرین» منتشر شد که به دلیل تخلف و طرح شکایت ناصر تقوایی به وزارت ارشاد، به درخواست این نویسنده پخش آن متوقف شد. مجموعه «کوچک جنگلی» هماکنون در کتابفروشیهای سراسر ایران در دسترس است و همچنین امکان خرید آنلاین در سایت شخصی ناصر تقوایی به آدرس WWW.NASSERTAGHVAI.COM وجود دارد.
جایزه جورج اورول به نویسنده لیبیایی رسید سومین رمان «هشام مطر»، نویسنده برنده «پولیتزر»، با عنوان «دوستان من» بر اساس رویدادی از سال ۱۹۸۴ و تیراندازی به سوی معترضان در سفارت لیبی در لندن، برنده جایزه «جورج اورول» برای داستانهای سیاسی شد. «الکساندرا هریس»، نویسنده و رییس هیات داوران جایزه جورج اورول در بخش داستانی گفت: «رمان «دوستان من» یک رویداد واقعی از سال ۱۹۸۴ است؛ زمانی که مقامات به سوی معترضان در سفارت لیبی در لندن آتش گشودند. واکنش هشام مطر به آن تیراندازیها، روایتی پایدار در مورد تبعید و دوستی، عشق و دوری است که در هر صفحه عمیق تر می شود و لایه هایی از خاطره و تجربه را شامل می شود.» «هشام مطر»، نویسنده لیبیایی - امریکایی در سال ۲۰۱۷ جایزه معتبر پولیتزر را برای کتاب خاطراتش با عنوان «بازگشت» کسب کرد که روایتی از سفر نویسنده برای کشف اتفاقاتی است که برای پدرش که در ۱۹ سالگی توسط ماموران قذافی ربوده شد را شرح می دهد. اولین رمان این نویسنده با نام «در کشور مردان» هم در فهرست نهایی جایزه «بوکر» ۲۰۰۶ قرار گرفت. جایزه سه هزار پوندی «جورج اورول» که در سال ۱۹۹۳ راه اندازی شده، سالانه به نویسندگانی تعلق میگیرد که با آثارشان به آرمانهای «جورج اورول» نزدیک ترند و آن تبدیل کردن ادبیات سیاسی به اثری هنری است.
«مراقبت از او» روی پرده سینما می رود رمان عاشقانه حماسی «مراقبت از او» پس از کسب مهمترین جایزه ادبی فرانسه، برای اقتباس در سینما آماده میشود. «موریل ساوزای» و «فرانسوا ایورنل» دو مدیر ارشد سابق در کمپانی بزرگ تولید و توزیع فیلم فرانسوی «Pathé»، در یک رقابت مزایدهای برای به دست آوردن حقوق کتاب برنده جایزه «گنکور»، «مراقبت از او»، از انتشارات «L'Iconoclaste» پیروز شدند. رمان ۶۰۰ صفحه ای «مراقبت از او» نوشته «ژان باپتیست آندریا» با فروش بیش از ۷۰۰ هزار نسخه تا به امروز به عنوان یکی از پرفروش ترین برندگان جایزه «گنکور» در تاریخ ۱۲۱ ساله این جایزه ادبی است. این کتاب تاکنون به ۳۴ زبان ترجمه شده است و به زودی توسط انتشارات «آتلانتیک بوکز» به زبان انگلیسی منتشر خواهد شد. این رمان در پس زمینه ناآرامیهای سیاسی در ایتالیا قرن بیستم، داستان عشق بین میمو، مجسمه ساز درخشان و در عین حال فقیر و ویولا، دختر ثروتمند یک خانواده قدرتمند را ترسیم میکند که بارها یکدیگر را از دست می دهند. «ساوزای» درباره این پروژه اقتباسی گفت: «این پروژه را میتوان به عنوان یک نسخه اروپایی از فیلم «روزی روزگاری در آمریکا» دانست که به تاریخ پرفراز و نشیب ایتالیا در طول قرن بیستم، ظهور فاشیسم، جنگهای جهانی و زلزله های فراوان نگاه می کند. این رمان هم هوشمندانه و هم قابل دسترس است و داستانی جهانی آن با فضای سیاسی کنونی طنین انداز میشود».
دولت راستگرای هند علیه روشنفکران دولت دست راستی هند به دلیل اظهاراتی که ۱۴ سال قبل «آرونداتی روی»، نویسنده نامدار این کشور، در یک سمینار در حمایت از حقوق مسلمانان کشمیر کرده، قصد دارد او را با استناد به قانون ضد تروریسم محاکمه کند. ممکن است این نویسنده به ۷ تا ۱۴ سال زندان محکوم شود. آزادی به قید وثیقه در این قانون پیش بینی نشده است. آرونداتی روی متولد ۱۹۶۴ به خاطر رمان «خدای چیزهای کوچک» جایزه «من بوکر» را به دست آورد. او همراه با سلمان رشدی، از شناخته شده ترین نویسندگان هندی تبار و از اقلیت مسیحیان سوری و از مهمترین مدافعان جدایی طلبان کشمیر است. روی با برنامه هسته ای هندوستان، با سدسازیها به دلیل پیامدهای زیست محیطی و اقتصادی اش برای ساکنان هند، با وحشیگری دولت هند در سرکوب جدایی طلبان کشمیر، با جنگ خونین عراق و با اشغال افغانستان و همچنین با سیاستهای نئولیبرالی دولت هند که فقر را گسترده تر و تبعیضهای اجتماعی را عمیق تر می کند مخالفت کرده است. بیش از ۲۰۰ تن از روشنفکران هند با انتشار بیانیه ای هشدار داده اند که محاکمه این نویسنده سرشناس به معنای نقض حق آزادی بیان است. حقوقدانان نیز از این روند اظهار نگرانی کرده اند. برخی تشکلهای صنفی نیز مانند اتحادیه های کشاورزان از روی حمایت کرده اند. هفته گذشته برخی فعالان دانشجویی و گروههای مدنی در دهلی و بنگلور تجمعاتی در حمایت از او برگزار کرده بودند. دولت «مودی» قصد دارد با دادگاهی کردن «آرونداتی روی» از یک طرف قدرت خود را به رخ بکشد و از طرف دیگر حالا که دچار فترت شده، روشنفکران را به واهمه بیندازد و به سکوت وادار کند. علیه این سیاست مقاومتی در بین روشنفکران هند شکل گرفته است.
ناشر مستقل، قربانی تحریمها علیه دولت بلاروس یک ناشر بلاروسی مستقل و در تبعید، از امتناع ناشر بریتانیایی کتابهای «هری پاتر» از همکاری با آنها خبر داده است. این تصمیم به دلیل تحریمهای اعمال شده علیه دولت بلاروس توسط کشورهای غربی اتخاذ شده است. شرکت «بلر پارتنرشیپ»، دارنده حقوق کتابها، در ۱۱ تیر ماه اعلام کرد که به دلیل تحریمهای اعمال شده علیه بلاروس، همکاری خود را با «نشر یانوشکویچ» متوقف کرده است. بر اساس اعلام آقای «آندره یانوشکویچ»، رئیس نشر یانوشکویچ، با وجود آنکه این انتشارات در لهستان ثبت شده، بلر پارتنرشیپ از بازبینی تصمیم خود امتناع کرده است. بلر پارتنرشیپ در واکنش به این خبر گفت که برای اظهار نظری رسمی در مورد تعلیق همکاری اش با این ناشر بلاروسی نیاز به زمان بیشتری دارد. بین سالهای ۲۰۱۹ تا ۲۰۲۱، نشر یانوشکویچ سه جلد از کتابهای هری پاتر نوشته «جی.کی. رولینگ» را به زبان بلاروسی منتشر کرده بود. اما در سپتامبر ۲۰۲۰، سرویس گمرک بلاروس از ناشر خواست تا در اظهارنامه ای رسمی تایید کند محتوای کتابهای هری پاتر شامل فراخوانی برای سرنگونی دولت این کشور نیست. این درخواست دولت بلاروس باعث شد معترضان با انتشار تصاویری از شخصیتهای هری پاتر در حال نبرد با «الکساندر لوکاشنکو»، رییس جمهور بلاروس، واکنش نشان دهند.
آثار و گنجینه های ملی
جلوگیری وزارت فرهنگ فرانسه از حراج تپانچه های ناپلئون وزارت فرهنگ فرانسه با صدور حکمی از برگزاری یک حراجی که قرار بود در آن دو تپانچه متعلق به ناپلئون بناپارت، امپراتور فرانسه، به فروش برسد، جلوگیری کرد. این حراجی قرار بود روز یکشنبه (هفتم ژوئیه) در شهر «فونتن بلو» برگزار شود. به گفته کمیسیون گنجینه های ملی وزارت فرهنگ فرانسه، این تپانچه ها که ناپلئون در سال ۱۸۱۴ قصد خودکشی با آنها را داشت، از نظر تاریخی و هنری میراثی گرانبها برای این کشور به شمار می رود و باید به عنوان یک «گنجینه ملی» در نظر گرفته شود. ناپلئون در سال ۱۸۱۴ پس از شکست در یکی از نبردهای خود همراه با سربازانش مدتی را در قصر فونتن بلو سپری کرد. به گفته «ژان پییر اوسنات»، یکی از دست اندرکاران خانه حراج «اوسنات و روسینی» که مسوولیت این حراج را بر عهده داشت، یکی از پیشکاران ناپلئون زمانی که از قصد او برای خودکشی باخبر شد، باروت این تپانچه ها را خارج کرد. ناپلئون سپس این تپانچه ها را که به دستور او توسط آهنگری از ورسای ساخته شده بود، برای قدردانی از وفاداری به پیشکارش هدیه داد. از آن زمان تا کنون این تپانچه ها در مالکیت خصوصی این خانواده بوده است. با ممنوع شدن حراج و صادرات این تپانچه ها، حال دولت فرانسه ۳۰ ماه مهلت دارد تا پیشنهاد خرید آنها را به مالک ارائه کند. طبق قانون، مالک حق رد این پیشنهاد را دارد. چنانچه دولت موفق به خریداری این سلاحها نشود، ممنوعیت صادرات لغو شده و این تپانچه ها می تواند به خریداران خارجی فروخته شده و از کشور خارج شود.
اجرای کنسرت در تخت جمشید با وجود نگرانیها با وجود افزایش انتقادها از برگزاری کنسرت در تخت جمشید، کنسرت علیرضا قربانی سه شب دیگر تمدید شده است. این خواننده یکشنبه (۱۰ تیر) در حین کنسرت خود در تخت جمشید در پاسخ به منتقدان گفت که برگزارکنندگان این کنسرت از «خبرهترین کارشناسان میراث فرهنگی» مشورت گرفته اند و تلاش کرده اند «حتی اندازه سر سوزنی اثر منفی روی بنایی که از نیاکان ما به ما رسیده» نگذارند. با این حال محسن موسوی، معمار و عضو هیات داوران جایزه «گلدن ترزینی» گفت، نمی توان به راحتی این احتمال را نادیده گرفت که «برگزاری این رویداد ممکن است سبب آسیب رسیدن به بنا و محوطه آن شود». به عقیده آقای موسوی: «ارتعاش و لرزه های حاصل از بلندگوها و سیستمهای صوتی، به شکل امواج ریز در مصالح و ساختار اصلی بنا نفوذ می کند. بحث این نیست که این بناهای تاریخی درجا فرو می ریزند، بلکه در مرور زمان آسیبها بیشتر می شود و پایداری بنا دچار مشکل می شود.» محمد ثابت اقلیدی، مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایعدستی فارس با دفاع از برگزاری این کنسرت گفت: «برگزاری برنامه های فرهنگی و هنری ضمن آنکه نشاط اجتماعی را به همراه دارد موجب رونق و توسعه گردشگری هم میشود.»
سینما- تئاتر
دیوان عالی «ایرادات» پرونده قتل مهرجویی و محمدی فر را پذیرفت وکیل خانواده داریوش مهرجویی اعلام کرد که دیوان عالی کشور ایرادات پرونده قتل این کارگردان و وحیده محمدی فر، همسرش، را پذیرفت و این پرونده را جهت تکمیل تحقیقات و رفع ایرادات به دادسرای فردیس ارجاع داد. مانوش منوچهری، وکیل دادگستری، گفت در ایراداتی که به این پرونده وارد کرده، از جمله «احتمال وجود شخص یا چاقوی دیگر» را مطرح کرده است. داریوش مهرجویی و وحیده محمدی فر در مهر ۱۴۰۲ در ویلای شخصی شان در زیبادشت کرج به قتل رسیدند. دادگاه کیفری استان البرز، متهم ردیف اول این پرونده را به قصاص نفس و سه متهم دیگر را به حبسهای طولانی محکوم کرد. اما وکیل خانواده مهرجویی گفت: «دادگاه برای صدور رای بسیار شتابزده عمل کرده است.» برخی دیگر از ایرادات مطرح شده شامل بررسی نشدن دوربینهای مداربسته، پیدا نشدن خون مهرجویی بر روی آلت قتاله و پنهان کردن آلت قتاله در زیر خاک و صدور شتابزده رای از سوی دادگاه بدون توجه به ایرادات است.
قتلهای زنجیره ای سینماگران؛ پیکر بی جان ایمان پورقلیزاده پیدا شد منابع خبری اعلام کردند پیکر بی جان ایمان پورقلی زاده، سینماگری که در جریان اعتراضات سراسری ۱۴۰۱ بازداشت شده بود، در خانه اش پیدا شده است. خبر درگذشت ایمان پورقلی زاده پس از آن منتشر می شود که خبر مرگ مشکوک بهاره للهی، کارگردان و فیلمنامه نویس در روزهای پیش واکنشهای گسترده ای در پی داشت. ایمان پورقلی زاده از جمله سینماگر معترضی بود که در جریان سرکوب حکومتی اعتراضات سراسری ۱۴۰۱ بازداشت شده بود. او دستیاری کارگردانی، فیلمبرداری، نورپردازی و تدوین در فیلمهای «آخرین ملکه زمین»، «و باز هم عشق»، «گوشواره»، و «مانع بسته شدن در نشوید» را در کارنامه هنری خود دارد. در روزهای پیشین و در پی انتشار خبر پیدا شدن پیکر بیجان بهاره للهی، سینماگر، «کانون فیلمسازان مستقل ایران» در بیانیه ای جان باختن او را در ادامه «مرگ خودکشی خوانده کیومرث پوراحمد»، «قتل فجیع داریوش مهرجویی و وحیده محمدی فر» و همچنین «قتلهای زنجیره ای سینماگران» دانسته بود. برخی منابع خبری اعلام کرده بودند بهاره للهی که بازداشت شده بود، در زندان کشته شده و به طور مخفیانه در آرامستان بهشت سکینه کرج به خاک سپرده شده است. بر اساس گزارشهای پیشین، آرش فروزنده، سینماگر، و محسن جعفریراد، منتقد سینما، نیز در فاصله کوتاهی پس از آزادی موقت به طرز مشکوکی جان باخته اند.
محکومیت یک کارگردان و یک نمایشنامه نویس تئاتر به زندان در روسیه یک نمایشنامه نویس و یک کارگردان تئاتر در روسیه به اتهام «توجیه تروریسم» در دادگاهی نظامی مجرم شناخته شده اند. «یوگنیا برکویچ»، کارگردان، و «اسوتلانا پتریچوک»، نمایشنامه نویس، در این دادگاه هر کدام به شش ماه زندان محکوم شده و قرار است به یک اردوگاه کار اجباری در زندانی دورافتاده منتقل شوند. این دادگاه که پشت درهای بسته برگزار شد، هشداری نسبت به وضعیت آزادی بیان در حلقه های هنری در روسیه است. این حکم در پی اجرای نمایشنامه آنها به نام «فینیس، شاهین جوان» صادر شده که اقتباسی آزاد از ماجرای واقعی زنی روس است که برای ازدواج با یکی از اعضای داعش در جریان جنگ داخلی سوریه به این کشور سفر میکند. دادستان مدعی شده است که یوگنیا برکویچ و اسوتلانا پتریچوک «دیدگاهی مثبت نسبت به داعش» اتخاذ کرده اند و نمایشنامه آنها حاوی «نشانه هایی از توجیه تروریسم» بوده است. حامیان خانم برکویچ می گویند این دادگاه به دلیل اشعاری برپا شده که این کارگردان تئاتر علیه تهاجم نظامی روسیه به اوکراین سروده بود. چندین هنرمند، نویسنده و روزنامه نگار روس علنا از این دو نفر حمایت کرده اند. جامعه هنری روسیه از زمان اشغال اوکراین در سال ۲۰۲۲ تحت فشار فزاینده ای قرار گرفته است.
مرضیه وفامهر بدون حجاب اجباری در مراسم بزرگداشت ناصر تقوایی مرضیه وفامهر، فیلمساز و بازیگر، در مراسمی برای بزرگداشت ناصر تقوایی، نویسنده، کارگردان و فیلمساز، بدون حجاب اجباری سخنرانی کرد. خانم وفامهر که همسر آقای تقوایی است، در این مراسم به نام «جشن ناخدا سینما» گفت که ناصر تقوایی در مقابل «هیچ سیستمی سر فرود نیاورده است». ناصر تقوایی از جمله هنرمندانی در ایران است که به سانسور اعمال شده از طرف حکومت جمهوری اسلامی تن نداده به همین دلیل در سالهای اخیر بسیار کم کار بوده است. جشن ناخدا سینما در روز پنجشنبه ۱۴ تیر همزمان بود با تولد هشتاد و سومین سالگی ناصر تقوایی. این مراسم همچنین بازنگاهی بود بر انتشار کتاب «کوچک جنگلی». خانم وفامهر که در این مراسم از آقای تقوایی به عنوان «ناخدای یک جور مبارزه منفی» یاد کرد، در پستی به مناسبت این مراسم در اینستاگرام نوشت: «چه در آن زمانه که با سلسه داستانهای «تابستان همان سال» روایتگر کودتا شد، چه در عنفوان فیلمسازی که با مستندهایش روایتگرِ «نان خورهای بیسوادی» و «زنان کار» و چه در آخر که با سینمای داستانیِ کوتاه و بلند به شمال و جنوب و مرکز سرکشید، ناصر تقوایی بیش از هر چیز دیگر روایتگریش سرسپرده به واقعیتِ اجتماعی-سیاسی بوده... .» ناصر تقوایی به همراه فیلمسازان دیگری مانند مسعود کیمیایی، داریوش مهرجویی، علی حاتمی، بهرام بیضایی و امیر نادری آغازگر «موج نوی سینما ایران» بودند. او پیش از آنکه در سینما به شهرت برسد، با سریال تلویزیونی دایی جان ناپلئون موفقیت شگرفی به دست آورد.
فیلم ایرانی-اسراییلی «تاتامی» برنده جایزه جشنواره مونیخ شد فیلم جنایی-سیاسی «تاتامی» ساخته دو کارگردان ایرانی و اسراییلی جایزه «فریتس گرلیش» جشنواره فیلم مونیخ را دریافت کرد. زر امیرابراهیمی، هنرمند تبعیدی ایرانی، و کارگردان همکارش، «گوی ناتیو» اسراییلی، داستان جودوکار ایرانی لیلا را روایت میکنند که قرار است در مسابقات جهانی به مصاف رقیبی از اسراییل برود. رژیم تهران از او می خواهد که مسابقه را لغو کند، اما لیلا برنامه های دیگری دارد. هیات داوران شامگاه چهارشنبه ۳ ژوئیه (۱۳ تیرماه) در مراسم اعطای جوایز گفت که این فیلم درباره اثبات استواری فردی، مبارزه برای آزادی شخصی و مقاومت در برابر خشونت و دروغ و همچنین در مورد قربانیان مرتبط با آن است. این جایزه به ارزش ۱۰هزار یورو، از سوی گروه "تلوکس" (Tellux) با همکاری اسقف نشین مونیخ و «فریزینگ» حمایت می شود. این جایزه یادآور روزنامه نگار آلمانی فریتس گرلیش است که در ۳۰ ژوئن ۱۹۳۴ در اردوگاه کار اجباری «داخائو» به دلیل انتقاد شدیدش از رژیم نازیها اعدام شد. به گفته هیات داوران، فیلم برنده «تاتامی»، به طور قانعکنندهای افکار گرلیش را بازتاب میدهد؛ افکاری در باره مقاومت در برابر رژیمهای دیکتاتوری و مبارزه درونی که منجر به تصمیماتی میشود که پیامدهای سختی به دنبال دارد. این فیلم محصول مشترک گرجستان و ایالات متحده آمریکا است و قرار است از اول ماه اوت سال جاری در سینماهای آلمان به نمایش درآید. نخستین اکران جهانی این فیلم در جشنواره بینالمللی فیلم ونیز بود.
موسیقی
برگزاری نوزدهمین جشنواره بینالمللی موسیقی موازین در مراکش نوزدهمین جشنواره بینالمللی موسیقی «موازین» در مراکش آغاز به کار کرد. این جشنواره پس از چهار سال غیبت به دلیل همه گیری کووید-۱۹ برگزار می شود. موازین که توسط سازمان غیردولتی «انجمن فرهنگی مراکش» برگزار می شود، در ۹ روز پیاپی یک برنامه هنری غنی را ارائه می دهد و ستاره های موسیقی بین المللی و عربی را گرد هم می آورد. در این ۹ روز، شهرهای «رباط» و «درودزن» به تئاتری برای مخاطبان و هنرمندان نخبه تبدیل می شود. این جشنواره با جذب بیش از ۳ میلیون تماشاگر در آخرین سال برگزاری در سال ۲۰۱۸، رکورد جدیدی را ثبت کرد. برگزارکنندگان، این رویداد موسیقیایی را منعکس کننده ارزشهای باز و مداراجویی معرفی می کنند. موازین بیش از نیمی از برنامه های خود را به استعدادها در پهنه هنر ملی اختصاص می دهد و دسترسی رایگان به ۹۰ درصد کنسرتها را فراهم می کند تا مشارکت عمومی را ممکن سازد. در سالهای اخیر جشنواره موازین اهمیت زیادی برای اقتصاد گردشگری منطقه ای و ملی مراکش یافته است.
طالبان: موسیقی ریشه های اسلام را از بین می برد دفتر نمایندگی سازمان ملل در افغانستان (یوناما) گزارش تازه ای در مورد «نظارت اخلاقی» حکومت طالبان و کارنامه وزارت «امر به معروف و نهی از منکر» پس از حدود سه سال از تسلط بر افغانستان منتشر کرد. این وزارت طیفی وسیعی از ممنوعیتهای اعمال شده توسط طالبان را فهرست کرده که هدف آنها جلوگیری از فعالیتهایی است که «غیراسلامی» و نامناسب تلقی میکند، از جمله موسیقی، کشیدن قلیان، نمایش تصویر انسان و حیوان، «جادوی سیاه» و جشن نوروز و شب یلدا یا روز ولنتاین (عاشقان). وزارت امر به معروف و نهی از منکر موسیقی را «حرام» می داند زیرا باعث «ترویج منکرات» شده و گفته است که «ریشه های اسلام را از بین میبرد.» در یک مورد در ۱۰ سپتامبر ۲۰۲۳، در فاریاب، اداره امر به معروف ونهی از منکر طالبان «۲۹ دانشجوی دانشگاه فاریاب» را به خاطر «نواختن موسیقی در لیلیه (خوابگاه) به خاطر نامزدی یکی از هم کلاسیهایشان دستگیر کرد» و برخی را «با سیلی زدند و موی سرشان را در هنگام توقیف تراشیدند. آنها پس از ۱۸ ساعت آزاد شدند.»
افزایش نگرانیها از وضعیت سامان یاسین احمدرضا حائری، زندانی سیاسی محبوس در زندان قزلحصار، روز چهارشنبه ۱۳ تیر با انتشار بیانیه ای نسبت به وضعیت وخیم سامان یاسین، رپ خوان معترض، در این زندان هشدار داد. احمدرضا حائری می گوید: «علیرغم ارسال پاسخ از سوی پزشکی قانونی درباره درخواست عدم تحمل حبس سامان یاسین، اما دادیاری ناظر بر زندان از ارائه پاسخ به او و خانواده اش خودداری و فقط گفته اند که پزشکی قانونی پس از برگزاری یک جلسه، پاسخ خود را به این درخواست اعلام کرده است.» او با بیان اینکه حتی به سامان یاسین اجازه ندادند که از پاسخ کمیسیون پزشکی اطلاع پیدا کند، می نویسد: «وسواس آقایان در بی خبر نگه داشتن سامان و خانواده اش به اندازه ای است که گویی مهر به کلی سری زیر نامه پزشکی قانونی درباره وضعیت سلامتی سامان زده شده است.» احمدرضا حائری با اشاره به سابقه بیماریهای سامان یاسین و فشارهایی که او در دوران بازداشت و به ویژه «اعدام مصنوعی» متحمل شده، از همه شهروندان خواسته است «فریاد دادخواهی» این رپ خوان معترض باشند و «اجازه ندهند تا داغ دیگری بر هزارها داغ بر دل مانده مان بنشیند.» سامان یاسین، اوایل مهر ۱۴۰۱ بازداشت و ابتدا به اتهامات «محاربه»، «اجتماع و تبانی برای ارتکاب جرم»، و «اقدام علیه امنیت ملی»، به اعدام محکوم شد که این حکم مدتی بعد از سوی دیوان عالی کشور نقض شد.
(منابع: ایسنا، رادیو زمانه، بی بی سی، خبرگزاری آنادولو، رادیوفردا، صدای امریکا، الشرق الاوسط، دویچه وله، جنگ خبر)
منیع: نبرد خلق شماره ۴۷۹، دوشنبه ۱ مرداد ۱۴۰۳ - ۲۲ ژوئیه ۲۰۲۴
|