دانشگاه در ماهی که گذشت (تیر ۱۴۰۳)

کامران عالمی نژاد

 

دو دانشجو در همدان جان باختند

روز جمعه یکم تیرماه، رسانه ‌ها از درگذشت دو دانشجو در شهر همدان خبر دادند. در شبکه‌های اجتماعی دلیل درگذشت هر دوی این دانشجویان به نام‌های کیمیا ترکاشوند و فرشاد زبرجدیان «خودکشی» عنوان شده، اما دانشگاه علوم پزشکی همدان دلیل درگذشت زبرجدیان را «مسمومیت» عنوان کرده و توضیح بیشتری در این رابطه نداده است.

کیمیا ترکاشوند، دانشجوی ترم چهارم رشته معماری دانشگاه بوعلی‌سینای همدان، اهل تویسرکان از توابع استان همدان، در خوابگاه دخترانهِ «دباغ» این دانشگاه اقدام به خودکشی کرده و در نتیجه‌ِ «عدم تلاش فعال برای نجاتش توسط نهادهای دولتی، جانش را از دست داد.» پس از اعزام آمبولانس، حراست تا ۴۰ دقیقه مانع ورود آنها به خوابگاه شده است.

در اردیبهشت ماه امسال نیز سعید موسی ‌نژاد، دانشجوی کارشناسی ارشد ورودی ۱۴۰۲ دانشکدهِ علوم اجتماعی دانشگاه تهران در اتاقش در کوی دانشگاه به زندگی خود پایان داده بود. در سالهای اخیر، موارد خودکشی دانشجویان و انترنهای پزشکی رو به افزایش بوده است. فشارهای اجتماعی، شغلی و سیاسی، فلاکت اقتصادی و نبود چشم‌انداز روشن برای آینده، سهم چشمگیری در کاهش امید به زندگی در میان جوانان دارد.

 

حمایت تشکل دانشجویان پیشرو از اعتصاب کارگران نفت و گاز

روز یکشنبه ۳ تیر، تشکل دانشجویان پیشرو در بیانیه ای از اعتصابات کارگران نفت و گاز حمایت کردند، در زیر بخشهایی از آن را می خوانیم:

«طبق بیانیه‌ای که اخیرا توسط کارگران نفت و گاز منتشر شد، التیماتوم کارگران درباره خواست ۱۴ روز کار و ۱۴ روز استراحت، افزایش دستمزد و حذف پیمانکاران در روز ۳۱ خرداد ۱۴۰۳ به پایان رسید.

به موجب پایان یافتن زمان این التیماتوم، از روز ۱ تیر کارگران ۳۰ شرکت پروژه‌ای و پیمانی اعتراض خود را آغاز کرده و از محل کار خارج شدند.

تشکل دانشجویان پیشرو ضمن اعلام حمایت تمام قد از اعتصاب کارگران نفت و گاز و خواست فوری گسترش اعتراضات و اعتصابات به کارگران تمام شرکتهای نفت و گاز و پتروشیمی کشور، همچنین خواهان یک اتحاد عمومی در حمایت از کارگران، اعتصاب حمایتی از کارگران و حمایت فعالانه تمام بخش‌های جامعه از این اقدام اعتراضی است.

ما با اعتراض علیه تمام نمودهای فقر، فلاکت، سرکوب، بی ‌حقوقی و نابرابری در زندگیهایمان، اعلام می ‌کنیم که همه جامعه باید خود را با کارگران، زنان، رنگین‌کمانی‌ها LGBTQI+، دانش ‌آموزان، معلمان، کارمندان، پرستاران و کادر درمان، خانواده ‌های دادخواه، زندانیان سیاسی و خانواده‌ های شان؛ هم‌سرنوشت دیده و برای برچیده شدن بساط ضدانسانی موجود، حداکثر حمایت ممکن را از این اعتراضات به هر وسیله ‌ای به عمل بیاورند.

ما از احزاب، سازمانها، تشکلها و گروههای فعال سیاسی در داخل و خارج کشور درخواست داریم در این حمایت سراسری و سازماندهی اعتراض سراسری علیه جمهوری اسلامی با اتحاد عمل در مبارزه علیه این حکومت، راه را برای رسیدن به یک زندگی که لایق شأن و منزلت ما باشد، هموار سازند.»

 

دانشجویان و انتخابات نمایشی ریاست جمهوری

در زیر بخشهایی از مواضع جمعی از دانشجویان دانشگاه‌های تهران را که در روز چهارشنبه ۶ تیر ۱۴۰۳، منتشر گردیده است را می خوانیم:

در پی سقوط بالگرد ابراهیم رئیسی در تاریخ ۳۰ اردیبهشت ۱۴۰۳، سیزدهمین دورهِ ریاست جمهوری ایران در نیمهِ راه به اتمام رسید. در نتیجهِ این پایان زودهنگام، هشتم تیرماه سال جاری، انتخابات چهاردهمین دورهِ ریاست جمهوری برگزار خواهد شد. نتیجهِ این انتخابات، جز در آرایش جمع نزدیکان به قدرت تغییری ایجاد نخواهد کرد. ریاست قوه مجریه همواره ضلع کوچکی از چند ضلعی قدرت در ایران بوده است...

تلاش در جهت ایجاد سلطهِ فرهنگی-اجتماعی نیز با شکست مواجه شده است. در طول چهار دههِ گذشته فرهنگ مردم ایران دچار دگرگونیها و پویاییهای فراوان شده است. به ‌عنوان مثال، طبق نظرسنجی صورت گرفته توسط خود این نظام (موج چهارم سنجش ارزشها و نگرشهای ایرانیان)، میزان اعتقاد به جدایی دین از سیاست از ۲۹ درصد در سال ۹۴، به ۷۳ درصد در سال ۱۴۰۲ رسیده است، اما نظام حاکم، هنوز با سیاستهایی همچون «طرح نور» خواستار حکمرانی دهه ‌شصتی و خشونت ‌آمیز در مورد پوشش افراد است.

اعتراضات سالهای ۷۸، ۸۸، ۹۶، ۹۸ و ۴۰۱ هر کدام اعتراض به قسمتی از این بحرانها بود و هر کدام مشروعیت نظام را بیش از پیش زیر سوال برد. راهکار نظام برای پاسخگویی به اعتراضات طبق معمول دستیابی به خشونت افسارگسیخته بود که خود به شکل مضاعفی از نظام مشروعیت‌ زدایی کرد. در نتیجهِ بحران مشروعیت شکل گرفته، تنها خاکریز نظام، نیروهای سرکوب آن است...

ما جمعی از دانشجویان دانشگاههای تهران، وظیفهِ خود می‌دانیم که موضع خود نسبت به حاکمیت و مسالهِ انتخابات آن را صریحا اعلام کنیم: «ما انتخابات ریاست جمهوری ۱۴۰۳ را تحریم می ‌کنیم»

 

پخش تراکت علیه انتخابات در دانشگاه بهشتی

روز جمعه ۸ تیر ۱۴۰۳، دانشجویان دانشگاه بهشتی علیه انتخابات ریاست جمهوری تراکتهایی را در سطح محوطه دانشگاه پخش کردند.

در این تراکتها نوشته شده است: «... برای کیان، رای بی رای ـ برای زندانیان سیاسی، رای بی رای ـ برای مهسا که اسم رمز ماست، رای بی رای ـ برای قربانیان پرواز شماره ۷۵۲، رای بی رای...»

 

اعتراض دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی به کیفیت غذای سلف

روز سه شنبه ۱۲ تیر ۱۴۰۳، دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی تهران پس از چندین باره شدن کیفیت افتضاح تغذیه دانشجویی، ظروف و غذاها را به صورت جمعی روی زمین گذاشتند.

به گزارش دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی تهران، بسته صبحانه کمیت پایینی داشته و غذاها به‌ شدت خام و غیرقابل خوردن بودند.

 

خشایار سفیدی به یک سال حبس محکوم شد

خشایار سفیدی، دانشجوی اخراجی دانشگاه هنر تهران توسط بیدادگاه انقلاب تهران به یک سال حبس محکوم شد.

بر اساس حکمی که در تاریخ دوازدهم تیرماه، توسط بیدادگاه انقلاب تهران صادر و روز چهارشنبه سیزدهم تیرماه، به وکیل مدافع آقای سفیدی ابلاغ شده، این دانشجوی اخراجی دانشگاه هنر تهران از بابت اتهام تبلیغ علیه نظام به یک سال حبس محکوم شده است.

این دانشجوی اخراجی دانشگاه هنر تهران با انتشار ویدیویی اعلام کرد که در خصوص اتهام نشر اکاذیب در خصوص نیکا شاکرمی، مطلبی را در صفحه شخصی خود منتشر نکرده است. همچنین مصداق اتهام تبلیغ علیه نظام وی نیز در خصوص اعتصابش به مدت سه شبانه‌ روز در خانه موسیقی به دلیل حمایت از توماج صالحی عنوان شده است.

خشایار سفیدی، متولد ۱۳۷۱، دانشجوی مقطع کارشناسی ارشد رشته موسیقی در دانشگاه هنر تهران بود.

 

نصب پوستر تحریم انتخابات در دانشگاه علم و صنعت

روز جمعه ۱۵ تیر ۱۴۰۳، دانشجویان دانشگاه علم و صنعت با پخش پلاکادرهای در کلاسهای درس انتخابات ریاست جمهوری رژیم را تحریم کردند.

«مردم آگاه و مبارز ایران سال‌ها پیش حرف آخرشان را به حکومت ظلم و استبداد زده‌اند:

اصلاح‌طلب، اصولگرا، دیگه تمومه ماجرا! ما قاتلین را در هر لباسی که باشند می‌شناسیم و جز "نه" حرفی با آنها نداریم.»

 

از پشت دیوار اوین به دانشگاه

روز یکشنبه ۱۷ تیر ۱۴۰۳، هستی امیری فعال دانشجویی در سالگرد کوی دانشگاه نامه ای از زندان اوین نوشته که بخشهایی از آن را با هم می خوانیم:

امشب، شبِ ۲۵امین سالگرد کوی دانشگاه است. دانشگاهی که سهمش از عدالت، تعلیق، اخراج، زندان، کشته و ناپدید شدن و لبخند مشمئز کننده یک ریش تراش دزد بود. زخمی که بر تن دانشگاه ماند و ما نسل به نسل، زخم خورده‌تر، روایت آن را با خود حمل کرده‌ایم. این نامه را از زندان اوین می ‌نویسم، در حالی که به خاطر اعتراض به مسمومیت سریالی مدارس دخترانه محکوم به یک سال حبس شده ‌ام. ما سیاهی پوتین نظامیان بر تنِ دانشگاه، در میان شور و انگیزه جوانی را فراموش نکرده ‌ایم. پشت کردن مدعیانِ حمایت از دانشگاه به وعده‌ های شان را هم فراموش نکرده و نمی ‌کنیم.

می ‌گویند باری دیگر، فردی دیگر با وعده‌ های دیگر بر سر کار آمده است. دانشگاه را خطاب قرار می ‌دهد و وضعیت را نامطلوب می ‌خواند هرچند هیچ راهکار انضمامی برای برون رفت از آن ارائه نکرده است.

در خاتمه این دانشجوی در بند به نکاتی از قبیل:

حق تشکلیابی، حق اجتماعات، رها شدن دانشگاه از چنبره نهادهای امنیتی و حق تحصیل و تدریس تاکید کرده است.

 

بنویسیم خودکشی، بخوانیم قتل!

دکتر الهام مقدسی، اینترن واحد علوم پزشکی دانشگاه آزاد مشهد، روز سه شنبه ۱۹ تیر ۱۴۰۳، در خوابگاه دانشگاه محل تحصیل خود اقدام به خودکشی کرد و فوت شد.

حکومت اسلامی با استثمار شدید پزشکان و کادر درمان، در حال کشتار سیستماتیک ماست! شش بار مردودی و برخوردهای غیرانسانی توسط اساتید رانتی، علت خودکشی الهام مقدسی!

بنا به اطلاعات به دست آمده استادی به نام سعید ابطحی برای ششمین بار الهام مقدسی  را در دورهِ اینترنی برای کارورزی اطفال مردود کرده. آخرین پیغام الهام مقدسی به این استاد:

«چرا و به چه دلیل دوباره منو انداختی! خودمو می کشم.»

اساتید رانتی! آنان که نه تدریس بلدند، نه ذره ‌ای لایق جایگاه استادی هستند، تنها کاری که خوب یاد گرفته ‌اند تحقیر و توهین است.

 

دکتر نور فروغی نسب خودکشی کرد

مسئولان و برخی اساتید دانشگاه صدوقی یزد، سعی در لاپوشانی خودکشی اخیر دکتر نور فروغی ‌نسب، رزیدنت این دانشگاه دارند!

روز شنبه ۲۳ تیر ۱۴۰۳، دکتر نور فروغی‌ نسب، رزیدنت سال دوم اطفال دانشگاه صدوقی یزد و مادر یک دختر یک‌ ساله است که با اقدام به خودکشی به زندگی خود پایان داد.

یکی از دوستان نور نوشته ‌است: «دوست من بود کارشو دوست داشت، این همه انگیزه چرا خاک شد. خاک بر سر من که ته دنیام حتی نمی تونم قبل خاکسپاری ببوسمش. کاش می تونستم حق خون تک تک رفته ‌ها رو بگیرم از اینایی که الان پاشنه کفش شون بیخ گلوی خودمه.»

در دوران رزیدنتی چه بر سر پزشکی که از شغلش با «عشق‌ترین کار» یاد می ‌کند می ‌آورند، که چنین تصمیمی می‌گيرد؟

مسئولان دانشگاه علوم پزشکی یزد و برخی اساتید وابسته، در صدد آن هستند که خود

کشی این رزیدنت را ایست قلبی جلوه دهند.

 

خودکشی به دلیل ناتوانی در تامین مخارج دانشگاه

یک دختر نوجوان اهل کامیاران به نام سایان توانگری، پس از قبولی در آزمون پذیرش دانشجو معلم در دانشگاه فرهنگیان به دلیل «عدم توان مالی جهت تامین مخارج دانشگاه» با اقدام به خودکشی به زندگی خود پایان داد.

روز شنبه ٢٣ تیرماه ١٤٠٣، سایان توانگری ۱۸ ساله، اهل روستای وشترمل از توابع بخش موچش شهرستان کامیاران در بیمارستان توحید سنندج (سنه) جان باخت.

این دانش‌ آموز پنجشنبه هفته پیش، با بلعیدن قرص «ترامادول» دست به خودکشی زده و به بیمارستان توحید سنندج منتقل شده بود.

پدر سایان به مواد مخدر اعتیاد داشته و پس از قبولی دخترش در آزمون اختصاصی فرهنگیان به وی گفته بود که امکان تامین مخارج دانشگاه را نخواهد داشت.

 

محرومیت سه دانشجوی دختر از خوابگاه و خدمات رفاهی

کمیته انضباطی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری برای سه دانشجوی دختر به «اتهام عدم رعایت پوشش ابلاغی» و با دخالت در حریم خصوصی این دانشجویان حکم محرومیت از خوابگاه و خدمات رفاهی صادر کرده است. همچنین یک دانشجوی دیگر نیز به یک ترم تعلیق بدون احتساب سنوات محکوم شده است.

در این گزارش اشا‌ره‌ای به هویت این دانشجو نشده است. بر مبنای این گزارش در قبال بخشودگی حکم به این دانشجو پیشنهاد شرکت در سفر اربعین را داده‌ اند

(منابع استفاده شده برای تهیه این مجموعه: صدای مردم، هه‌ نگاو، کانال تلگرامی اتحادیه آزاد کارگران ایران، تلگرام دانشجویان پیشرو، تلگرام دانشجویان متحد، هرانا، رادیو زمانه، ایران آنلاین)

 منیع: نبرد خلق شماره ۴۷۹، دوشنبه ۱ مرداد ۱۴۰۳ - ۲۲ ژوئیه ۲۰۲۴

 https://t.me/nabard_khalgh

بازگشت به صفحه اول