زنان در مسیر رهایی (خرداد ۱۴۰۳)

اسد طاهری

 

آزمون سراسری کنکور افغانستان بدون حضور زنان

اداره‌ ملی امتحانات حکومت طالبان تاریخ برگزاری آزمون سراسری کنکور سال ۱۴۰۳ خورشیدی در افغانستان را اعلام کرد. عبدالباقی حقانی، رئیس این اداره‌ روز پنجشنبه ۳ خرداد به خبرنگاران در کابل گفت که آزمون کنکور امسال در پنج مرحله تنظیم شده و مرحله اول آن از ۱۷ تا ۱۹ جوزا/خرداد برگزار می‌ شود.

او همزمان گفت، امسال شرکت کنندگانی که به زبانهای فارسی دری و پشتو تسلط کافی ندارند، می ‌توانند به زبانهای عربی و انگلیسی امتحان بدهند.

آقای حقانی اما هیچ اشاره‌ به جواز مشارکت دختران در این امتحان نکرد و به این ترتیب آزمون کنکور امسال نیز همانند دو سال‌ گذشته، بدون حضور دختران برگزار می‌ شود.

طالبان پس از تسلط مجدد بر افغانستان در آگوست ۲۰۲۱ آموزش دختران بالاتر از کلاس ششم را منع کردند و به دختران اجازه رفتن به دانشگاه را نیز نمی ‌دهند‌

حکومت طالبان می‌ گوید برای بازگشت دختران نوجوان به مکتب/مدرسه و دانشجویان دختر به دانشگاهها، باید «شرایط مناسب مطابق با شریعت اسلامی» مهیا شود.

 

طرح راه ‌اندازی شعبه کشف حجاب در بیدادگاه انقلاب کردستان

 روز شنبه ۵ خرداد، رئیس کل دادگستری کردستان با بیان اینکه اجرای طرح حجاب و عفاف باید به نحوی عمل شود که تقابلی بین مردم و ماموران نیروی انتظامی اتفاق نیفتد، اظهار کرد: شعبه اختصاصی ویژه پرونده‌ های کشف حجاب در دادگاه انقلاب سنندج راه اندازی می شود.

وی، با تاکید بر اینکه تذکر لسانی همراه با عطوفت و مهربانی و انجام امورات مردم، قطعا می ‌تواند تاثیرگذاری بهتر و بیشتری داشته باشد، افزود: بخش عمده ‌ای از افرادی که مرتکب هنجارشکنی می ‌شوند زیر ۱۵ سال و ۱۸ سال بوده این انتظار را داریم که خانواده‌ ها و معلمان مدارس در راستای ترویج و نهادینه کردن فرهنگ حجاب و عفاف در جامعه همراهی کنند.

رئیس‌کل دادگستری کردستان، مرتکبان به اعمال بی‌حجابی را به سه دسته تقسیم کرد و گفت: دسته اول افرادی هستند که جاهلانه کشف حجاب می‌ک نند که رویه اصلی ما در رابطه با این افراد، تذکر لسانی است، چرا که تربیت از یک گفت ‌وگو صمیمانه شروع می‌ شود و قطعا جواب می ‌دهد.

حسینی، با اشاره به اینکه شناسایی افراد دسته دوم که باوجود تذکرهای مختلف با نوع پوشش غیر اسلامی در جامعه سعی دارند به نوعی بی ‌حجابی و کشف حجاب را به فرهنگی در جامعه تبدیل کنند براساس قانون در حال انجام است، گفت: قطعا برای این افراد پرونده تشکیل و برخورد قانونی لازم صورت خواهد گرفت.

به گفته وی، دسته سوم افرادی هستند که به نوعی سازمان یافته در این مسیر حرکت می‌ کنند این افراد هم به دستگاه ذیربط شناسایی و برخورد قاطع صورت خواهد گرفت.

 

بازداشت بی ‌حجابها به خاطر جلوگیری از گرفتن عکس از آنان

امیرحسین بانکی ‌پور، عضو کمیسیون فرهنگی مجلس، با ابراز این که طبق لایحه «عفاف و حجاب» پلیس از طریق دوربین یا مستقیما افراد را شناسایی می‌کند، اعلام کرد در این لایحه آمده اگر زنی نگذارد پلیس عکس او را بگیرد، آنها باید زن بی‌ حجاب را به اولین مقر تحویل دهند تا در آنجا هویتش شناسایی شود.

بانکی‌ پور روز شنبه ۵ خرداد، با بیان اینکه در لایحه «عفاف و حجاب» تمام دستگاهها موظف شده ‌اند دوربین شان را در اختیار نیروهای فراجا قرار دهند، افزود پس از آنکه عکس فرد با دوربین گرفته شد، عکس او از طریق «ناظرهای مورد وثوق» فراجا هویت یابی می ‌شود و جریمه به‌ صورت پیامکی برایش ارسال می ‌شود.

او درباره اینکه اگر جایی دوربین نبود یا فرد چهره خود را بسته بود، گفت در آخرین اصلاحی که فرستاده شده ماده ‌ای اضافه کردیم که اگر امکان عکس ‌برداری و شناسایی از روی عکس نباشد، فراجا موظف است که فرد بی حجاب را مستقیما شناسایی کند.

علاوه بر جریمه مالی، محرومیتهای اجتماعی، تبعید، بستن صفحه ‌های مجازی، توقیف گذرنامه تا دو سال و بازداشت فرد، از جمله مواردی است که به گفته این عضو کمیسیون فرهنگی مجلس به عنوان مجارات افرادی از رعایت حجاب اجباری سرپیچی می‌ کنند، در نظر گرفته شده است.

 

رد شکایت زن هندی درباره «رابطه جنسی غیرطبیعی» شوهرش توسط دادگاه

روز دوشنبه ۷ خرداد، یک قاضی هندی شکایت زنی را که ادعا کرده بود شوهرش او را مجبور به «رابطه جنسی غیرطبیعی» کرده است رد کرد، زیرا طبق قوانین هند، برای یک شوهر غیرقانونی نیست که همسرش را مجبور به رابطه جنسی کند.

این حکم که هفته گذشته در دادگاه عالی ایالت مادیا پرادش که آن‌را قلب هندوستان می ‌نامند صادر شد بسیار از سوی فعالان حقوق زنان مورد انتقاد قرار گرفت. بر اساس قوانین هند اجبار زن به برقراری رابطه جنسی از سوی شوهر جرم محسوب نمی ‌شود و محافظه ‌کاران معتقدند دخالت دولت در این امر می ‌تواند سنت ازدواج را در این کشور از بین ببرد.

چالش برای این قانون در دادگاههای این کشور مدتهاست که در جریان است و موافقان و مخالفان در این کشور تلاش می‌ کنند نهادهای قانونگذار را به اجرای نظر خود راضی کنند. فعالان مدنی و حقوق زنان معتقدند باید مساله «تجاوز جنسی» حتی در روابط زناشویی هم مورد بررسی قرار گیرد در حالی‌که محافظه ‌کاران مخالف این امر هستند و تاکید دارند پس از ازدواج میان زن و شوهر، دیگر چیزی به نام تجاوز جنسی میان مرد و زن بی‌معناست

حکم دادگاه بار دیگر پرسشهایی را در مورد رفتار با زنان در هند ایجاد کرده و نگرانیها در خصوص خشونت و تبعیض علیه آنها در جامعه سنتی، محفاظه‌ کار و عمیقا مردسالار این کشور پدید آورده است

 

انتخاب نخستین رئیس جمهور زن در تاریخ مکزیک

کلودیا شینباوم شهردار سابق مکزیکوسیتی و کاندیدای حزب حاکم موسوم به «مورنا» در انتخابات ریاست جمهوری این کشور، با کسب ۵۸.۳ تا ۶۰.۷ درصد آرا، به عنوان نخستین زن در انتخابات ریاست جمهوری مکزیک به پیروزی رسید.

پیروزی کلودیا شینباوم در این انتخابات، یک گام بزرگ برای مکزیک محسوب می ‌شود که به عنوان کشوری با فرهنگ ماچو (مردسالارانه) شناخته می ‌شود و دومین جمعیت بزرگ کاتولیک رومی جهان را در خود جای داده است که برای سالها مبلغ ارزشها و نقشهای سنتی برای زنان بوده است.

روز دوشنبه ۱۴ خرداد، کلودیا شینباوم پس از اعلام نتایج آرا خطاب به هوادارانش گفت: «برای اولین بار در تاریخ ۲٠٠ ساله جمهوری، من به عنوان نخستین رئیس جمهور زن مکزیک انتخاب شدم.»

کلودیا شینباوم که ۶۱ سال دارد، نخستین زنی است که در یک انتخابات سراسری در ایالات متحده آمریکا، مکزیک یا کانادا پیروز شده است.

 

راهپیمایی زنان برزیلی علیه لایحه تشدید ممنوعیت سقط جنین

هزاران زن برزیلی روز شنبه ۲۶ خرداد علیه طرح تشدید ممنوعیت سقط جنین که در کنگره محافظه کار این کشور درصدد قانونی کردن آن است، به خیابانهای سائوپائولو رفتند.

مطابق این طرح، سقط جنین پس از ۲۲ هفته بارداری با قتل برابردانسته شده و مجازات ۶ تا ۲۰ سال زندان را در پی خواهد داشت.

تظاهرات کنندگان برزیلی این پیشنهاد را سرکوبگرانه ‌ترین رویکرد در مورد حقوق زنان در دهه‌ های اخیر نامیدند و آن ‌را رد کردند.

طرحهای زن ستیزانه، ضدیت با پایان دادن به بارداری ناخواسته از سوی زنان، یکی از مشخصه های سیاستهای راست افراطی است و ارائه این طرح در کنگره برزیل آن هم در دوران ریاست جمهوری «لوئیس ایناسیو لولا دا سیلوا» که مدعی مبارزه علیه راست افراطی است، بار دیگر تصویر زنستیزانۀ سیاستمداران دروغ پرداز را هویدا می سازد!

زنان برای تحقق حق خود بر بدن شان، تنها می توانند با اتکا بر همبستگی جهانی و آگاهی انقلابی، مبارزه ای همدلانه را به پیش ببرند.

 

بازداشت خشونت ‌آمیز یک زن به بهانە پوشش اختیاری

بر اساس تصاویر منتشر شده در شبکه‌های اجتماعی، روز یکشنبه ٢٧ خرداد، نیروهای انتظامی یک زن جوان را در یکی از خیابانهای تهران به دلیل رعایت نکردن حجاب اجباری با اعمال خشونت بازداشت کردند.

گفتنی است که بر اساس تصاویر منتشر شده، این شهروند مقابل ماموران نیروهای انتظامی مقاومت کرده که نهایتا ماموران با اعمال خشونت و با اجبار وی را به ماشین ون انتظامی منتقل می‌کنند.

لازم به ذکر است که تا‌اکنون، از هویت و محل نگهداری این شهروند اطلاعی حاصل نشده است.

باید اشاره کرد که جمهوری اسلامی از روز شنبه ٢۵ فروردین ١۴٠٣، با اجرای طرحی موسوم به طرح «نور» برای برخورد با زنان با پوشش اختیاری، با نیت اعمال فشار مضاعف برای تحمیل حجاب اجباری به شهروندان، باعث آزار و خشونت علیه زنان با پوشش اختیاری شده و در همین راستا گزارشات متعددی از برخورد خشونت ‌آمیز و بازداشت زنان بە بهانە پوشش اختیاری منتشر شده است.

 

واکنش زنان معترض افغانستان: «طالبان سزاوار محاکمه ‌اند نه مذاکره»

شماری از زنان معترض افغانستان در اعتراض به دعوت سازمان ملل از طالبان به منظور شرکت در نشست دوحه، گفته که این گروه سزاوار محاکمه است و نباید با آن مذاکره شود.

این زنان با نشر ویدیویی از تجمع اعتراضی شان در یک مکان نامشخص گفته که سازمان ملل باید به جای دعوت از طالبان در نشست دوحه، به فکر محاکمه سران این گروه به دلیل نقض حقوق بشری زنان و مردم افغانستان، باشد.

آنان همچنین با نشر اعلامیه ‌ای در روز شنبه ۲۶ خرداد گفتند، "لازم است که با صراحت اعلام کنیم که هیچ‌ کسی در هیچ نشستی و موقعیتی در مسیر مشروعیت ‌بخشی به طالبان از زنان و زنان معترض نمایندگی‌ نمی ‌‌توانند."

زنان معترض هشدار داده، هرکسی که در نشست دوحه به ‌عنوان نماینده زن معترض اشتراک کند، مبارزه را به بی‌راهه می‌ کشاند. این زنان معترض تاکید کرده که "فقط به زبان مبارزه به مصاف طالبان‌ خواهند رفت؛ نه زبان مذاکره."

به گفته آنان، زنان به‌عنوان قربانی آپارتاید سیستماتیک طالبان، این گروه را سزاوار محاکمه در محاکم تطبیق کننده عدالت جهانی می‌دانند.

این در حالی است که نشست دوحه با اشتراک نمایندگان ویژه کشورهای دخیل در موضوع افغانستان به میزبانی سازمان ملل به تاریخ ۱۸و ۱۹ماه جاری میلادی برگزار خواهد شد.

 

 (منابع استفاده شده برای تهیه این مجموعه: بی‌بی‌سی، صدای آمریکا، .ایسنا، فارس، هرانا، یورونیوز، رادیو فرانسه، جمهور)

 

منبع: نبرد خلق شماره ۴۷۸، آدینه ۱ تیر ۱۴۰۳ - ۲۱ ژوئن ۲۰۲۴

 https://t.me/nabard_khalgh

بازگشت به صفحه اول