رویدادهای هنری ماه (اردیبهشت ۴۰۳)
سینما
انتقادها به حضور غرفه اسراییل در دوسالانه ونیز بیش از ۱۰۰ هنرمند و فعال فرهنگی، در شصتمین دوسالانه ونیز مقابل غرفههای اسراییل و ایالات متحده آمریکا تظاهرات کردند. فعالان بنرهایی در محکومیت حمله ها به غزه در دست داشتند. به گزارش «هایپرالرژیک»، یکی از فعالان گروه ناشناس «هنر، نه نسلکشی» «Art Not Genocide (ANGA)» گفت: «ما به عنوان کارگران هنر جمع می شویم تا حضور یک دولت آپارتاید نسلکش در شصتمین صحنه فرهنگی و جهانی دوسالانه ونیز را محکوم کنیم.» این فعال با خواندن اعلامیه گروه خود افزود: «ما به عنوان کارگران هنر جمع شده ایم تا سکوت را بشکنیم. همانطور که «صدای یهودیان برای صلح» می گوید، وقتی می گوییم «دیگر هرگز»، تنها برای عده خاصی نیست، به معنای «دیگر هرگز برای هیچکس» است. از طرفی، غرفه اسراییل از ۲۸ فروردین/ ۱۶ آوریل و پیش از افتتاحیه عمومی دوسالانه در هفته آینده توسط برخی هنرمندان و متصدیان آن، به روی بازدیدکنندگان بسته شد. آنها تعهد دادند تا زمان «آتش بس و توافقنامه برای آزادسازی گروگانها» آن را باز نخواهند گشود. منتقدان این حرکت را «ژستی توخالی و فرصتطلبانه» نامیدند.
جشنواره دوسالانه ونیز: ایران و اسراییل از نمایشگاه کنار گذاشته نمی شوند برگزارکنندگان جشنواره دو سالانه ونیز میگویند باوجود درخواستهایی که مطرح شده است، ایران و اسراییل از این نمایشگاه کنار گذاشته نمیشوند. برگزارکنندگان این رویداد در بیانیه ای اعلام کردند: «جشنواره دو سالانه ونیز مایل است روشن کند همه کشورهایی که توسط جمهوری ایتالیا به رسمیت شناخته شده اند می توانند به طور مستقل برای حضور در این جشنواره درخواست شرکت بدهند». این بیانیه می افزاید: «در نتیجه، بیناله ونیز ممکن است به هیچ درخواست یا فراخوانی برای کنار گذاشتن اسراییل یا ایران از شصتمین نمایشگاه بینالمللی هنر توجه نکند.»
محمد رسولاف پس از محکومیت به زندان و شلاق از کشور خارج شد محمد رسول اف، فیلمساز سرشناس سینمای ایران، دوشنبه ۲۴ اردیبهشت با انتشار پستی در صفحه اینستاگرام خود از خروجش از ایران به علت فشارهای امنیتی خبر داد. دادگاهی در ایران این کارگردان با شهرت جهانی را به هشت سال زندان، شلاق و جزای نقدی محکوم کرده است. به گفته بابک پاک نیا، وکیل آقای رسول اف، او به دلیل امضای بیانیه ها و ساخت فیلم و مستند که از نظر دادگاه «مصداق اجتماع و تبانی به قصد ارتکاب جرم علیه امنیت کشور» محسوب می شود، محکوم شده است. آقای رسول اف در حالی این حکم را دریافت کرد که جشنواره کن در سوم اردیبهشت اعلام کرد «دانه انجیر مقدس» تازه ترین ساخته او برای شرکت در بخش مسابقه جشنواره کن انتخاب شده است. بابک پاک نیا یک هفته پس از اعلام جشنواره کن خبر داد که شماری از عوامل این فیلم احضار، بازجویی و ممنوع الخروج شده اند و به آنها گفته شده است که از کارگردان بخواهند فیلم را از جشنواره کن خارج کند. جشنواره فیلم کن از ۲۵ اردیبهشت تا ۵ خرداد برگزار خواهد شد. این دومین فیلمی است که اخیرا پس از جنبش «زن، زندگی، آزادی» بدون رعایت حجاب اجباری از سوی بازیگرانش در ایران فیلمبرداری و در جشنوارههای خارج شرکت داده میشود. محمد رسولاف پس از خروج از کشور، با انتشار دو بیانیه، یکی به زبان انگلیسی «خطاب به جامعه سینمایی در جهان» و دومی به زبان فارسی و خطاب به «حاکمان جمهوری اسلامی» اعلام کرد که موفق شده است از ایران فرار کند. در بیانیه دوم آمده است: «اگر فکر میکنید مرزهای ایران در دست شماست در خواب خوشی هستید. اگر ایران جغرافیایی زیر چکمه های استبداد دینی شما رنج می کشد، ایران فرهنگی در ذهن مشترک میلیونها ایرانی که از ظلم و توحش شما ناچار به ترک ایران شدند زنده است و هیچ قدرتی نمی تواند ارادهِ خود را به آن تحمیل کند. از امروز من ساکن ایران فرهنگی ام؛ سرزمینی بی مرز که میلیونها ایرانی با تاریخ و فرهنگی کهن در هرگوشه و کنار جهان آن را ساخته اند.»
جلوگیری از پخش سریال «حشاشین» حکومت ایران نمایش سریال «حشاشین»، ساخته مصر، را ممنوع کرد. این مجموعه تلویزیونی روایت زندگی حسن صباح، به عنوان داعی بزرگ مذهب اسماعیلیه نزاری و «دعوت جدیده» او در دوران پادشاهی سلجوقی است. به گفته محمد صادق افراسیابی، معاون امور کاربران و تنظیم گری ساترا (سازمان تنظیم مقررات رسانه های صوت و تصویر فراگیر) که یک زیر مجموعه صداوسیما است، سریال حشاشین به دلیل آنکه یک «روایت انحرافی» از اسلام را به نمایش گذاشته، نمایش آن ممنوع است. افراسیابی سهشنبه ۱۱ اردیبهشت گفت: «پخش این سریال به دلیل تحریف وقایع تاریخی و نشان دادن چهره ای نادرست از ایرانیها از سوی ساترا ممنوع اعلام شد.» سکوی نمایش «فیلیمو» و سایر سکوهای نمایش در داخل کشور بعد از دو روز از ابلاغیه شورای مجوز ساترا سرانجام ناگزیر شدند به دلیل «مغایرت با قوانین کشور» پخش این سریال را متوقف و از خروجی خود حذف کنند و با اینحال این مجموعه تلویزیونی همچنان در کانالهایی که زیر نظر دولت قرار ندارند، به آسانی قابل دیدن است و نکته هم اتفاقا همینجاست: دولت حزباللهی نمیتواند حاکمیت از دست رفته خود را به خوبی بازسازی کند.
فیلم مستند درباره ریحانه جباری، برنده دو جایزه سینمای آلمان شد جایزه بهترین تدوین و بهترین فیلم در مراسم بهترینهای سینمای آلمان به مستند «هفت زمستان در تهران» درباره ریحانه جباری، ساخته «اشتفی ندرزول»، کارگردان آلمانی، اهدا شد. ریحانه جباری در ۱۹ سالگی به جرم قتل مرتضی سربندی، از ماموران پیشین وزارت اطلاعات، بازداشت و بعدتر اعدام شد. او اتهام قتل غیرعمد را پذیرفته و دلیل آن را دفاع از خود در برابر تجاوز جنسی اعلام کرده بود. این فیلم مستند به روایت زندگی و اعدام ریحانه جباری بر مبنای تصاویر تاکنون دیده نشده و نامههای او از زندان و صحبتهای خانوادهاش میپردازد. ریحانه جباری پس از هفت سال تلاش برای اثبات بیگناهی خود در نهایت در ۳ آبان ۱۳۹۲ اعدام شد. از صدای زر امیرابراهیمی، بازیگر ایرانی سرشناس ساکن فرانسه، به جای ریحانه جباری در این مستند استفاده شده است. شعله پاکروان مادر ریحانه جباری که در مراسم اهدای این جوایز حضور داشت از ضرورت تلاش برای لغو حکم اعدام در ایران و همچنین از خطر اعدام توماج صالحی، خواننده معترض محکوم به اعدام، سخن گفت. او در عین حال اسامی دیگر محکومان به اعدام همچون عباس دریس، رضا رسایی و مجاهد کورکور را بر زبان آورد و خواستار مبارزه برای آزادی آنها شد. خانم اشتفی ندرزول، کارگردان این مستند نیز در مراسم دریافت جایزه گفت که برنده اصلی این جایزه ریحانه جباری است.
ادبیات
«در آفاق شعر کهن» نوشته دیک دیویس در بازار کتاب «در آفاق شعر کهن» کتابی از اشعار شاعران ایرانی، که به قلم «دیک دیویس» نوشته شده است، با ترجمه مصطفی حسینی در نشر مروارید منتشر شد. دیک دیویس، استاد زبان و ادبیات فارسی در ایالات متحده آمریکا، در این اثر به تحلیل و بررسی شماری از آثار ادبی از منظر ساختارهای داستانی، تاریخی و فرهنگی پرداخته است. در کتاب «در آفاق شعر کهن»، نویسنده بخشهای خواندنی از آثار شاعران بزرگ ایرانی شامل فردوسی، فخرالدین اسعد گرگانی، خیام، حافظ، عبید زاکانی و جهان ملک خاتون را در قالب متنی روان در اختیار خوانندگان قرار می دهد. کتاب دارای پنج بخش است و هر بخش از مقاله های مختلفی تشکیل شده است. بخش نخست شامل سه مقاله در مورد دیدگاهها و کارنامه دیویس در باب ترجمه از شعر کلاسیک فارسی است. بخش دوم کتاب شامل سه مقاله دربارهِ فردوسی و شاهنامه است و بخش سوم در مورد اثر گرگانی نظم ویس و رامین است. بخش چهارم کتاب درباره خیام صحبت می کند و بخش پایانی، «سه مروارید در یک صدف» نام دارد. این بخش در مورد حافظ، عبید زاکانی و جهان ملک خاتون و مقدمه ای بر کتاب صور عشق درباره حافظ و شاعران شیراز است.
فرزندان آفتاب و آب منتشر شد کتاب «فرزندان آفتاب و آب» حاصل کنجکاویهای چندساله نویسنده کتاب پیرامون شاملو و شعرهای اوست. در این کتاب نویسنده با جستجوهای کتابخانه ای و پرس و جوهای میدانی در تلاش بوده تا روشن کند نامهایی که بر پیشانی یا در متن برخی از شعرهای شاملو آمده متعلق به چه کسانی است؟ به چه مناسبتی آمده؟ و این نامها می تواند با محتوای شعرها ربط و پیوندی داشته باشد؟ و آیا شناخت این اسامی، میتواند خواننده را به اندیشه ها و دغدغه های شاعر نزدیک کند؟ این کنجکاویها نویسنده را به تکاپو پرس و جو انداخت تا در کنار خوانش شعرها، به شناخت و ارتباط این نامها با شاعر بپردازد. مولف کتاب حاضر، از جمله پژوهشگران ادبیات معاصر است که به تفصیل و براساس منابع شفاهی و مکتوب متعدد، در شش بخش به شناخت این نامها در زیست شخصی و فکری این شاعر توانا برآمده است. کتاب فرزندان آفتاب و آب سال ۱۴۰۲ توسط انتشارات مروارید منتشر شده است. ویراست قبلی کتاب حاضر نیز با عنوان «ترانه های بی هنگام نگاهی به حاشیه و متن شعرهای تقدیمی احمد شاملو» توسط همین ناشر منتشر شده است.
نمایشگاه کتاب تهران با طعم سانسور و کاهش چشمگیر استقبال سی و پنجمین نمایشگاه بینالمللی کتاب از روز چهارشنبه ۱۹ اردیبهشت ماه در مصلای تهران و در سایه سانسور، گرانی کتاب و مزاحمت برای زنان بازدید کننده آغاز به کار کرد. براساس آمارهای رسمی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، نمایشگاه کتاب امسال شاهد حضور ۲ هزار و ۷۰۰ ناشر داخلی و ۶۰ ناشر خارجی از لبنان، عمان، قطر، روسیه و مکزیک است. مهم ترین اتفاق در بخش داخلی نمایشگاه کتاب تهران، بازگشت برخی ناشران مطرح به نمایشگاه است که در سال ۱۴۰۲ تحت تاثیر خیزش مردمی ایران در آن حضور نداشتند. نشرهای چشمه، ثالث، ققنوس، مروارید، مرکز، قطره، نی و نگاه از مهمترین ناشران غایب بخش فیزیکی نمایشگاه سال ۱۴۰۲ بودند که برخی از آنان مانند چشمه، ثالث، نگاه و مروارید به نمایشگاه سال ۱۴۰۳ بازگشتند. ناشرانی مانند مرکز، نی، قطره و نیلوفر باز هم در بخش فیزیکی نمایشگاه حاضر نشدند. برخی ناشران شرکت کننده به موارد مختلفی از قبیل کاهش چشمگیر استقبال و تشدید برخورد با زنان به بهانه حجاب اجباری اشاره کردهاند. این ناشران تاکید دارند با وجود بازگشت برخی ناشران مطرح، نمایشگاه در سه روز نخست با کاهش استقبال روبرو بوده است و در صورت تداوم این وضع، بسیاری توان تامین هزینه های جاری و هزینه انتشار کتابهای عرضه شده در نمایشگاه را نخواهند داشت. ناشران مدعیاند تردد آمران به معروف در راهروهای نمایشگاه به نسبت سال گذشته افزایش داشته است و در مواردی غرفهداران نیز، علاوه بر نیروهای حراست نمایشگاه، از تذکر این آمران بینصیب نمانده اند.
چهلتن: نمایشگاه کتاب تهران بیهوده و به کلی فاقد معناست امیرحسن چهلتن، نویسنده ساکن تهران، می گوید که نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران ربطی به نویسندگان مستقل ندارد. آقای چهلتن ۶۸ ساله به دلیل ترجمه آثار ادبی اش به زبانهای مختلف چهره ای شناخته و ستایش شده در خارج از ایران است. او در آستانه برگزاری این نمایشگاه گفت: «من سالهاست که در نمایشگاه کتاب تهران شرکت نکرده ام و امسال نیز قصد شرکت در این نمایشگاه را ندارم.» نویسنده رمان معروف «روضه قاسم» گفت: «این نمایشگاه اصولا نمایشگاه نیست و صرفا اسم نمایشگاه را با خود دارد.» او افزود: «نمایشگاه کتاب تهران جایی برای معرفی ادبیات ایران به خارج از کشور نیست و حتی نویسندگان ایرانی در معرفی خود در داخل ایران نیز با مشکل مواجهاند.» به گفته آقای چهلتن، نمایشگاه کتاب تهران بر اساس اصول و خصوصیات نمایشگاهی برگزار نمی شود و فقط یک «فروشگاه بزرگ» است و آن را «بیهوده و به کلی فاقد معنا» دانست. او با اشاره به محدودیتهای اعمال شده از سوی حکومت علیه آثارش، میگوید که در سالهای اخیر وزارت ارشاد اجازه انتشار آثار او در ایران را نداده است. چهلتن یادآور شد: «فضا چنان علیه نویسندگان مستقل بوده که من برخی کتابها را اصلا برای کسب مجوز به آنان [مقامات وزارت ارشاد] ارائه ندادهام.» این نویسنده اضافه میکند که اکنون هفت - هشت رمان نوشته شده دارد که هنوز به ناشری در ایران برای انتشار نسپرده است. آقای چهلتن عضو کانون نویسندگان ایران است و یکی از رمانهای او با نام «محفل عاشقان ادب» در سال ۲۰۲۰ میلادی برنده «جایزه بینالمللی ادبیات» از سوی «خانه فرهنگهای جهان» در برلین شد. علاوه بر آلمانی، آثار چهلتن به زبانهای انگلیسی، ایتالیایی، نروژی، لیتوانیایی، عبری و عربی هم ترجمه شده است.
چین در بازداشت نویسندگان رکود شکست براساس یافتههای پژوهشی که توسط انجمن قلم آمریکا انجام شده است، تعداد نویسندگان زندانی در چین در سال ۲۰۲۳ برای اولین بار از مرز صد نفر عبور کرده است. گزارش سالانه این انجمن که تحت عنوان «شاخص آزادی نگارش» روز چهارشنبه ۱۲ اردیبهشت منتشر شد، می افزاید که حدود نیمی از نویسندگان چینی به دلیل ابراز نظر در شبکههای اجتماعی دستگیر شده اند. این اولین بار است که براساس یافتههای گزارش انجمن قلم آمریکا تعداد نویسندگان بازداشت شده در چین از مرز ۱۰۰ نفر عبور کرده است. در گزارش انجمن قلم آمریکا، «ابراز نظرکنندگان آنلاین» شاخصی است که برای توصیف بلاگرها و افرادی که شبکه های اجتماعی سکوی اصلی ابراز نظر آنها است، به کار برده میشود. «جیمز تیگر»، مدیر بخش پژوهشی انجمن قلم آمریکا، گفته است: « افرادی که به دلیل ابراز نظر آنلاین زندانی شده اند، معمولاً به ظن «ایجاد بلوا (اغتشاش) و تحریک به ناآرامی» بازداشت می شوند؛ اتهامی که حتی مقامات ارشد چین اذعان دارند بسیار گنگ و مبهم است و می تواند به شکل خودسرانه توسط پلیس اجرا شود.» تعداد دیگری از نویسندگان چینی که نام آنها در گزارش «شاخص آزادی نگارش» قید شده به دلیل اظهارنظر در مورد سیاستهای دولت چین در مدیریت بحران کرونا دستگیر شدند. نویسندگان در استان «سین کیانگ» با شدت بیشتری هدف سرکوب قرار گرفته اند. مسلمانان اویغور که بخش عمده ساکنان این استان در شمال غربی چین را تشکیل می دهند، از سالها پیش هدف سرکوب سیستماتیک فرهنگی و سیاسی بوده اند.
موسیقی
بلال نصرویی، خواننده معترض بلوچ، با ضربات چاقو در زاهدان کشته شد چند منبع خبری غیررسمی گزارش دادند که بلال نصرویی (ریگی)، خواننده معترض بلوچ، شامگاه سهشنبه در زاهدان توسط افراد ناشناس مورد حمله با سلاح سرد قرار گرفت و کشته شد. حساب کاربری «رسانک» که اخبار مرتبط با سیستان و بلوچستان را دنبال می کند، با تأیید این خبر در ایکس اعلام کرده که تشییع و خاکسپاری بلال نصرویی در «روستای فتح آباد» در شهرستان میرجاوه برگزار می شود. بر اساس گزارش «رسانک»، این خواننده معترض جوان پیش از این «تحت تعقیب» نهادهای اطلاعاتی جمهوری اسلامی قرار گرفته و «چندین بار نیز تهدید به ترور شده بود.» بنا بر این گزارش او در پی این اقدام مهاجرت کرده بود، اما «پس از مدتی با وساطت معتمدین طایفه نصرویی با شرط این که خوانندگی را کنار بگذارد، به زندگی عادی خود در زاهدان برگشته بود.» بنا بر گزارش «حالوش»، حمله به بلال نصرویی توسط «سرنشینان یک خودرو سواری» و «در امنیتی ترین نقطه شهر زاهدان مقابل لشکر ۸۸ زرهی و جنب اداره اطلاعات این شهر» که با «دوربینهای مداربسته و هوشمند کنترل می شود» صورت گرفته و این خواننده معترض «پیش از رسیدن به بیمارستان خاتمالانبیا» جان خود را از دست داده است.
گیتار مشترک گروه «بیتلز» به حراج گذاشته شد یکی از گیتارهای آکوستیک «جان لنون»، ترانه سرا، نوازنده و عضو اصلی گروه «بیتلزها»، قرار است ماه مه امسال در «Hard Rock Cafe » نیویورک به معرض حراج گذاشته شود. این گیتار دوازده سیمی آکوستیک را جان لنون و «جورج هریسون»، ستارگان گروه «بیتلز» نواخته اند. موضوعی که این ساز را با اهمیت کرده این است که حدود شصت سال تصور بر این بوده که گم شده است. این ساز آکوستیک توسط گروه «بیتلز» در سال ۱۹۶۰ مورد استفاده قرارگرفته و در ضبط آثار و جلسات تمرین به کار گرفته شده است. طبق گفته خانه حراج «جولینز» در کالیفرنیا، «!Help» و «You’ve Got To Hide Your Love Away» را دو اثری دانسته اند که در نواخته شدن شان با گیتار دوازده سیمی کشف شده، توسط لنون و جورج هریسون قطعیت وجود دارد. «خانه حراج» می گوید، به محض اینکه این گیتار نواخته می شود، اگر آکوردها را بلد باشید متوجه می شوید که آهنگهای بیتلز به راحتی از ساز ساتع می شود و مخاطبی که موسیقی را کمی بشناسد، این اصالت را درخواهد یافت. گویی که این ساز مانند کپسولی از سال ۱۹۶۵ جا مانده است و سفر زمان را طی کرده است.
سایه جنگ غزه و اعتراضات بر مسابقات یوروویژن ۲۰۲۴ هزاران نفر روز شنبه در شهر مالمو سوئد علیه شرکت نماینده اسراییل در مسابقه آوازخوانی یوروویژن اعتراض کردند و می توان گفت که کارزار نظامی اسراییل در نوار غزه عملا بر فینال این مسابقه پر زرق و برق سایه انداخته است. برگزارکنندگان مسابقه آوازخوانی یوروویژن که همیشه این رویداد سالانه را یک رخداد فرهنگی غیرسیاسی می دانند، در برابر درخواستها برای حذف نماینده اسراییل مقاومت کردند، ولی این پیشنهاد را مطرح کردند که در متن ترانه اولیه خواننده اسراییلی تغییراتی اعمال شود تا اشاره تلویحی به حمله مرگبار حماس به خاک اسراییل در هفتم اکتبر، که آغازگر جنگ اسراییل و حماس شد، از آن حذف گردد. بیش از ۱۰ هزار نفر از فعالان حامی مردم فلسطینی، از جمله «گرتا تونبرگ»، فعال سرشناس مبارزه با تغییرات اقلیمی، قبل از راهپیمایی به سمت محل برگزاری مسابقه یوروویژن ۲۰۲۴ به میزبانی مالمو سوئد، در میدان مرکزی این شهر تجمع کردند. آنها پرچم فلسطین را به اهتزاز درآوردند و در کنایه به شعار رسمی این مسابقات با مضمون «متحد با موسیقی» شعار دیگری تحت عنوان «یوروویژن متحد نسلکشی» را فریاد زدند. گروه کوچکتری از حامیان طرفدار اسراییل، از جمله اعضای جامعه یهودی مالمو نیز روز پنجشنبه تظاهرات مسالمت آمیزی برگزار کردند و از «اِدِن گولان»، خواننده ۲۰ ساله اسراییلی و حق او برای شرکت در مسابقه دفاع کردند. معترضان طرفدار فلسطین از وجود استانداردهای دوگانه شکایت دارند، چرا که اتحادیه پخش برنامههای اروپایی (EBU) که این مسابقه را برگزار میکند، نماینده روسیه را از شرکت در یوروویژن سال ۲۰۲۲ به خاطر تهاجم این کشور به اوکراین منع کرد.
کنسرت میلیونی «ملکه پاپ» در برزیل «مدونا»، خواننده سرشناس آمریکایی، با برگزاری یک کنسرت رایگان در «ریودژانیرو»، ساحل «کوپاکابانا» را به یک میدان رقص بزرگ مملو از هوادارانش تبدیل کرد. آژانس گردشگری ریودژانیرو شمار شرکت کنندگان در این کنسرت را ۱ میلیون و ۶۰۰ هزار نفر تخمین زد و وبسایت رسمی مدونا از آن به عنوان بزرگ ترین کنسرت طی چهار دهه فعالیت هنری «ملکه پاپ» یاد کرد. «ملکه پاپ» هنگام اجرای ترانه «زنده برای گفتن» (Live to Tell) به «همه چراغهای درخشان» جانباخته بر اثر ابتلا به بیماری ایدز ادای احترام کرد و همزمان عکسهای سیاه و سفید قربانیان پشت سر او چشمک زنان به تصویر کشیده شدند. پس از آن، «آنیتا» و «پابلو ویتار»، هنرمندان برزیلی، به مدونا ملحق شدند. حفظ امنیت کنسرت مدونا بر عهده ۳۲۰۰ نفر از پرسنل نظامی بود و علاوه بر آنها، ۱۵۰۰ افسر پلیس غیرنظامی در حالت آماده باش بودند. در آستانه کنسرت نیز نیروی دریایی برزیل به بازرسی کشتیهایی پرداخت که قصد داشتند از کنار ساحل نظاره گر هنرنمایی مدونا باشند.
بیش از ۱۰۰هنرمند، موسیقیدان و نویسنده خواستار لغو فوری حکم اعدام و آزادی توماج صالحی شدند بیش از ۱۰۰ هنرمند، موسیقیدان، نویسنده و شخصیت فرهنگی و حقوق بشری ضمن اعلام همبستگی با توماج صالحی، رپر معترض زندانی در ایران، خواستار آزادی فوری و بدون شرط او شدند. امضا کنندگان این بیانیه که در وب سایت سازمان معتبر بریتانیایی «ایندکس آن سنسورشیپ» یا «شاخص سانسور» در روز جمعه ۲۱ اردیبهشت، انتشار یافت، نوشتند که توماج صالحی به دلیل استفاده از صدا و موسیقی خود علیه نقض حقوق بشر توسط رژیم ایران به اعدام محکوم شد. «استینگ»، «مارگارت اتوود»، «دیوید آرونوویچ»، «یاسمین عبدالمجید»، «مجید ادین»، «رشادعلی»، «لرد دیوید آلتون»، «روث اندرسون»، «کری اندرو»، «علی انصاری»، «جان آرما»، «مونا عرشی»، «نیل اشرسون»، «گنجی بابک»، «تامارا باشاک»، «استیو برسفورد»، «الی برازیل»، «سیمون برودکین»، «تینا براون»، «شرینر براون»، «آلستر کمپبل»، «استیوی چیک»، «اندرو کاپسون»، «دی جی حسین دباغ»، «استیون دالتون»، «متیو دآنکونا» و «اندی دیاگرام» از جمله امضا کنندگان بیانیه هستند. آنها نوشتند: «بسیاری از ترانههای صالحی توصیف وضعیت حقوق بشر در ایران است، به صراحت از رژیم انتقاد میکند و خواستار حفظ حقوق اساسی از جمله حقوق زنان است.»
(منابع: یورونیوز، رادیوفردا، ایلنا، صدای آمریکا، رادیوزمانه، اینیپندنت فارسی، بی بی سی، العربیه، ایرنا)
منبع: نبرد خلق شماره ۴۷۷، سه شنبه ۱ خرداد ۱۴۰۳ - ۲۱ می ۲۰۲۴
|